Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΟΣΜΩΝ : ARHUACOS

Οι τελευταίοι αρχαίων κόσμων: Arhuacos



Arhuacos, Aruacos, ICA, Ijca ή Bintuk: Επιζήσασα ινδιάνικη φυλή πληθυσμού 16.000 ατόμων. Ζει στην βόρεια Κολομβία στα δάση της οροσειράς Sierra Nevada σε μια κοιλάδα αναμεσίς πέντε ποταμών. Κινδυνεύει η επιβίωσή της από τους Κολομβιανούς σήμερα!

arhuacoΟι Arhuacoς, γνωστοί και ως ICA, μιλάν’ την δική τους γλώσσα μα και Ισπανικά. Είναι βαθιά πνευματικός λαός και έχουν την δική τους μοναδική φιλοσοφία. Πιστεύουν σ’ έναν Δημιουργό ή Μεγάλο Πατέρα που ονομάζουν Kakü Serankua, ο οποίος προκάλεσε τους πρώτους Θεούς και τα υλικά ζώντα πράγματα.Οι άλλοι «Πατέρες» όπως ο ήλιος και οι χιονισμένες βουνοκορφές και οι άλλες «μητέρες», όπως η γη και το φεγγάρι. Θεωρούν πως η οροσειρά της Sierra Nevada de Santa Marta είναι ο ομφαλός της γης.
ArhuacosΗ Φύση και η κοινωνία γι αυτούς είναι ως μια ενότητα που διέπεται από ένα απλό Ιερό Νόμο αμετάβλητον, προϋπάρχοντα, πρωτογενή και ισχύοντα για τον καθένα και για το καθετί. Ο Κόσμος μπορεί να υπάρχει ή να πάψει να υπάρχει αλλά ο Ιερός αυτός Νόμος συνεχίζει να διέπει και να κυβερνά χωρίς να αλλοιώνεται.
Αυτός ο συμπαντικός Νόμος Kunsamü αντιπροσωπεύεται από ένα αγόρι, τον Mamo Niankua.
Αυτός ο φυσικός Νόμος είναι μια εξήγηση για την προέλευση των πραγμάτων και την εξέλιξή τους, την ισορροπία τους, την συντήρηση και την αρμονία τους, οι οποίοι και αποτελούν τους βασικούς στόχους και τον λόγο ύπαρξης του Mamo, την πνευματική αυθεντία στην κοινωνία των Arhuacos.
Κάθε Mamo ή Mamü επιλέγεται μεταξύ διαφόρων υποψηφίων αγοριών ηλικίας από 8-10 ετών, τα οποία θα εκπαιδευθούν για μια περίοδο τουλάχιστον 9 ετών μέχρι 15 χρόνια, και τότε κατά την λήξη της 9ετούς εκπαιδεύσεως τους είναι ελεύθερα να επιλέξουν αν θέλουν να συνεχίσουν και για την επομένη περίοδο.
Αυτά τα παιδιά εξειδικεύονται σε ορισμένες γνώσεις, όπως στη φιλοσοφία, στην Ιερό του δόγματος, στην Ιατρική και στην πρακτική στην Κοινότητα ή ως μεμονωμένοι σύμβουλοι. Η επιρροή τους είναι καθοριστική στην κοινωνία τους.
Το 1916 οι Arhuacos ζήτησαν από την Κυβέρνηση της Κολομβίας δασκάλους για να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν και επίσης να σπουδάζουν μαθηματικά.
Η Κυβέρνηση, όμως, αντ’ αυτών που ζήτησαν, τους έστειλαν τους Capuchin Friars, οι οποίοι απαγόρευσαν στα παιδιά να μαθαίνουν για τον πολιτισμό τους και στην συνέχεια εγκατέστησαν ένα καθεστώς τρόμου καθώς πήραν τα παιδιά τους  και τα απομάκρυναν από τον φυσικό τους τόπο βάζοντας σε ορφανοτροφεία.
arhuaco-indians-in-columbiaΑπό το σημείο αυτό και μετά ξεκίνησε ένας μεγάλος διωγμός για αυτήν την φυλή, με μεθοδευμένη προσπάθεια αλλοτρίωσης της θρησκείας τους, των πιστεύω τους, με βίαια εισχώρηση και κυρίευση της γης τους και αργότερα το 1975 
όταν οι στρατιωτικοί άρχισαν να καλλιεργούν στα εδάφη του μαριχουάνα. Μετά δημιουργήθηκαν λόγω της φτώχειας και του διωγμού τους, άλλα προβλήματα από την εκ μέρους τους καλλιέργεια της φυσικής κοκαΐνης, κάτι που οι διεθνείς έμποροι εκμεταλλεύθηκαν για την παραγωγή χημικής τέτοιας και ο τόπος τους έγινε πεδίο μάχης αντιμαχομένων φατριών. Η Ιστορία συνεχίζεται..
blu
haus-01Ένα μικρό σημείωμα από μένα, την γράφουσα:
Ο κόσμος μας, εδώ στην μικρή μας γή, είναι πολύ μεγάλος, μα, πιστεύω, οι πιο πολλοί από μας είμαστε κλεισμένοι στον μικρόκοσμό μας  με τείχη γερά  και ορθωμένα  σε ύψη  δυσθεώρητα σε  πολλούς άλλους και πολλά  άλλα απ’ έξω του. Εντός των τειχών μας  γινόμαστε ακόντες ή εκόντες, δέκτες επιλεγμένων και ελεγχόμενων πληροφοριών και “ιστοριών¨ από εκείνους που τις επιλέγουν χωρίς εμάς ,για μας. Ακατάπαυστη η ροή τους.. Ξερά και χλωρά μαζί, σημαντικά και ασήμαντα ανάκατα..ψεύτικα κι αληθινά κι αναληθή  σε σωρούς στοιβαγμένων πληροφοριών.Εν αδυναμία ο νους  μας να τις επεξεργαστεί, να διακρίνει αναμεσίς τους εκείνα που θα ήθελε..
Έτσι, και στον αιώνα της πληροφορικής , όπως γινόταν άλλως τε και στα πρότερα ιστορικά χρόνια  για  άλλους λόγους και με άλλους τρόπους και μεθόδους, άλλοι είναι εκείνοι που επιλέγουν το για ποιούς και το για το τι θα μάθουμε εμείς οι δέκτες…Άλλοι είναι εκείνοι που επιλέγουν για τον ορισμό του σημαντικού και του ασήμαντου, του αληθούς και του αναληθούς..
Κι είμαι κι εγώ αναμεταξύ των πολλών, εντός των τειχών..
Και  είναι τόσα που συμβαίνουν γύρω μας , κάμποσο πιό μακρυά μας,, τόσα πολλά σε πολλούς και άλλα τόσα σε λίγους…
Κι υπάρχουν αναμεσίς όλων αυτών  των απέξω κι εκείνοι οι ελάχιστοι,  οι εναπομείναντες  των άλλοτε κραταιών και πολυπληθών αρχαίων φυλών και όσα συμβαίνουν σε αυτούς τις μέρες μας.
Είναι  αυτοί, οι λιγοστοί, οι μοναδικοί επιζήσαντες άλλων χαμένων πολιτισμών
Είναι αυτοί οι ελάχιστοι, που όσο ζούν και υπάρχουν, κρατάνε αναμμένη την δάδα ανιστόρητων χρόνων  του πολιτισμού τους και  της ανθρώπινης υπαρξης.σ’αυτούς.
Γι αυτούς τους “τελευταίους των Μοϊκανών” απανταχού της γης’ είπα να γράψω πέντε αράδες σε τούτο το ιστολόγιο σε μια γωνία του.. Σε μορφή σημειώσεων και μόνο..Για μένα, κυρίως, για να θυμάμαι έτσι πως υπάρχουν, και  γιατί με ενδιαφέρει να συνεχίσουν να υπάρχουν.., ίσως και για σας  που τις διαβάζετε αυτές τις γραμμές.
Κάπου άλλού και οχι εδώ,  εφ’ όσον ενδιαφέρεσθε,  θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για κείνους τους ελάχιστους, τους τελευταίους των ημερών μας ..Με αυτές τις σκέψεις είπα να αρχίσω  αυτο το αφιέρωμα με τους Arhuacos, τους επιζήσαντες απογόνους της κάποτε κραταιάς ινδιάνικης φυλής
 https://beatrikn.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κανονικά συνεχίστηκε και φέτος η ρίψη κροτίδων από τους ηλίθιους της χώρας

  Κανονικά συνεχίστηκε και φέτος η ρίψη κροτίδων από τους ηλίθιους της χώρας Κανονικά συνεχίστηκε και φέτος η παραδοσιακή ρίψη κροτίδων από ...