Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Ο ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΙ - 2 ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΡΟΝΤΕΝ

Ο Σκεπτόμενος – Auguste Rodin



Οι εικόνες των δυο γλυπτών του Αυγούστου Ροντέν ήταν πίσω από τα μάτια μου σήμερα , με το ξύπνημά μου!
Δεν ξέρω γιατί…Ίσως, γιατί χάζεψα όταν πρωταντίκρυσα την κάθε μια τους, είχα μείνει άλαλη, μ’ανοιχτό το στόμα. Χαμογελώ στην θύμηση… είχα θυμηθεί να κλείσω το στόμα μου όταν είχε ξεραθεί πια… Επιθυμία έντονη να τις ξαναδώ,  ναι, να την ξαναδώ την μια μαζί μ’εκείνη την άλλη, σκέφθηκα,  που μου’ χε κόψει την ανάσα σαν πρωτόδα εκείνο το γλυπτό, πριν πολλά πολλά χρόνια, παιδούλα ακόμη. Και, νάτες:

Ο Σκεπτόμενος

Ο ίδιος ο Ωγκύστ Ροντέν, είχε πει γι’ αυτό το γλυπτό του(1880):Ο σκεπτόμενος
«Η αναπαράσταση της απόλυτης ακινησίας είναι πολύ σπάνια στα έργα μου.
Πάντοτε προσπάθησα να δείξω τη ζωή της ψυχής, μέσα από την κίνηση των μυών».
Λένε, ότι ο πρώτος τίτλος του γλυπτού ήταν » Ο ποιητής».
«Ο σκεπτόμενος» ήταν μέρος του συνολικού ατελεύτητου έργου του » Η πύλη της κόλασης» , εμπνευσμένο από την «θεία κωμωδία» του Δάντη και επηρεασμένο από  » Τα άνθη του κακού» του Μπωντλαίρ
‘Έμαθα ότι,  το πρωτότυπο του » σκεπτόμενου» έγινε στάχτη με τον βομβαρδισμό των δίδυμων πύργων στην Νέα Υόρκη στις 8-10-2001.
Ανήκε, λέει, στην ιδιωτική συλλογή του Τζέραλντ Κάντορ, ιδιοκτήτη της ασφαλιστικής εταιρείας Τζέραλντ Κάντορ, μαζί με άλλα έργα του Ροντέν, και βρισκότανε στον 105ο όροφο του βόρειου πύργου υπό το όνομα «μουσείο στον ουρανό». Παράπλευρη απώλεια το έργο τέχνης που επισκιάστηκε από τον θάνατο τόσων πολλών ανθρώπινων ζωών.
Ευτυχώς, με επιμέλεια του ίδιου του Ροντέν το 1902 αναπαράχθησαν από το αρχικό καλούπι, άλλα 22 αντίγραφα του γλυπτού. Ετσι, μπορούμε να το απολαύσουμε «ζωντανά» και σήμερα.

Το φιλί

rodin-auguste-der-kuss-5700257
Ένα από τα πιο γνωστά και τα πιο αισθησιακά γλυπτά του. Μέρος αρχικά του έργου του » Η πύλη της Κολάσεως», επανερμηνεύτηκε μετά από τον γλύπτη , ο οποίος και στα 46 του χρόνια το παρουσίασε  σε μάρμαρο το 1886 .
Δεν είναι να το βλέπεις και να μην κόβεται η ανάσα σου;
Διάβασα στην «Καθημερινή» ότι με το έργο αυτό αναπαριστάται ο Πάολο και η Φραντσέσκα, το παράνομο ζευγάρι για το οποίο μιλάει ο Δάντης, τη στιγμή που ανταλλάσσουν το μοναδικό φιλί τους, πριν δολοφονηθούν.
Και κάτι άλλο:
1.-blu_thumb.gif
Ο Ροντέν στην «Διαθήκη» του έγραψε ανάμεσα σ’ άλλα, τα εξής:
«Δάσκαλοι είναι εκείνοι που βλέπουν με τα δικά τους μάτια αυτό που έχει δει ο κόσμος όλος και ξέρουν να διακρίνουν την   ομορφιά εκείνου που είναι πολύ συνηθισμένο για τα άλλα πνεύματα.
«Οι κακοί καλλιτέχνες πάντα φορούν τα γυαλιά αλλουνών.
«Το πιο σημαντικό είναι να συγκινείσαι, να αγαπάς, να ελπίζεις, να πάλλεσαι, να ζεις.
» Να είσαι άνθρωπος, πριν είσαι καλλιτέχνης!

pink-cicek-
«Το αληθινό περιφρονεί τα λόγια. Η αληθινή τέχνη περιφρονεί την τέχνη.»

Έλεγε ο Pascal.

https://beatrikn.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αλτσχάιμερ: Πόσα αυγά πρέπει να τρώνε οι άνω των 50 ετών για να μειώσουν κατά 47% τον κίνδυνο

Αλτσχάιμερ: Πόσα αυγά πρέπει να τρώνε οι άνω των 50 ετών για να μειώσουν κατά 47% τον κίνδυνο Μαριάννα Σπανού   Τα   αυγά   αποτελούσαν βασι...