Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΡΚΕΣ Ή ΦΑΛΑΙΝΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ







Ενδιαφέροντα στοιχεία 

για τις όρκες  ή φάλαινες δολοφόνους


δολοφόνος φάλαινα
Η φάλαινα δολοφόνος ή orca ( Orcinus orca ) είναι μια οδοντωτή φάλαινα και  μέλος της οικογένειας των δελφινιών.
Οι Όρκες είναι τα πιο διαδεδομένα θαλάσσια θηλαστικά , που βρέθηκαν σε όλα τα μέρη των ωκεανών.
Μπορούν να βρεθούν σε κάθε  μέρος του κόσμου, στούς  ωκεανούς σε μια ποικιλία από θαλάσσια περιβάλλοντα, από την Αρκτική και την Ανταρκτική έως και περιοχές σε τροπικές θάλασσες.
Η διάρκεια ζωής των άγριων θηλυκών κατά μέσο όρο είναι τα 50 χρόνια . Εξαίρεση αποτελεί η γιαγιά (J2), που ήταν η παλαιότερη γνωστή όρκα, και εκτιμάται ότι ήταν 105 χρονών  κατά τη στιγμή του θανάτου της.
Τα Άγρια αρσενικά ζουν περίπου 30 χρόνια κατά μέσο όρο , με μέγιστο περίπου 60 χρόνια.
Οι φάλαινες δολοφόνοι είναι τα μεγαλύτερα σωζόμενα μέλη της οικογένειας των δελφινιών . Τα αρσενικά τυπικά κυμαίνονται από 6 έως 8 μέτρα (20 έως 26 πόδια) μήκος και ζυγίζουν άνω των 6 τόνων (6.6 μικρών τόνων). Τα θηλυκά είναι μικρότερα, και γενικά κυμαίνονται από 5 έως 7 μέτρα (16 έως 23 πόδια) και ζυγίζουν περίπου 3 έως 4 τόνους (3.3 - 4.4 μικρών τόνων).
orca
Η μεγαλύτερη δολοφόνος φάλαινα που έχει καταγραφεί ήταν 9,8 μέτρα (32 πόδια) μήκος και, βάρους 10 τόνων (11 μικρών τόνων).
Οι όρκες είναι άμεσα αναγνωρίσιμες από το διακριτικό μαύρο και άσπρο χρώμα τους . Είναι μαύρες στην κορυφή με λευκό στην κάτω πλευρά και λευκές κηλίδες κοντά στα μάτια τους. Έχουν, επίσης, εξαιρετικά μεταβλητή γκρι ή λευκή σέλα πίσω από το ραχιαίο πτερύγιο. Αυτά τα σημάδια είναι μοναδικά σε όλα τα ατόμων και τους πληθυσμούς της όρκας..
δολοφόνος-φάλαινα-2
Τα ζώα κοιτάζοντας προς τα κάτω σε μια orca η  πάνω, πλευρά ,όπως μια σφραγίδα σε ένα παγετώνα,, μπορεί να μην τη δει γιατί η
σκοτεινή πλευρά της φάλαινας δένει πίσω με το κάτω από το νερό μέρος.
Το γενικό σχήμα του σώματος μιας φάλαινας δολοφόνου είναι χονδρικά κυλινδρικό αλλά λεπταίνει και στα δύο άκρα. Αυτό το χαρακτηριστικό σχήμα ,το ατρακτοειδές,  είναι πολύ υψηλής ενεργειακής απόδοσης για κολύμπι.
 . Ένα μεγάλο αρσενικό δολοφόνος φάλαινα μπορεί να έχει τρηματώδεις σπονδύλους  στην ουρά που να φτάνουν τα  2,75 μέτρα (9 πόδια) από άκρη σε άκρη.
δολοφόνος φάλαινα ουρά
Οι Killer (Δολοφόνοι ) φάλαινες έχουν ένα μεγάλο ραχιαίο πτερύγιο μέχρι 1,8 μέτρα (5,9 πόδια) ψηλό. Όπως και η καρίνα του σκάφους, το
ραχιαίο πτερύγιο μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση μιας φάλαινας δολοφόνου, καθώς κολυμπά σε υψηλές ταχύτητες, αλλά το πτερύγιο δεν είναι και απαραίτητη για την ισορροπία μιας φάλαινας.
Μια όρκα χρησιμοποιεί τα στρογγυλεμένα, σαν πεταλούδα, (paddlelike ) βατραχοπέδιλα θωρακικά  και να κατευθύνεται , με τη βοήθεια των ή τα χρησιμοποιεί για να σταματήσει. Το Θωρακικό πτερύγιο μιας φάλαινας δολοφόνου περιέχει 5 φάλαγγες  σαν τα δάχτυλα σε ένα ανθρώπινο χέρι.
10
 Το δέρμα  μιας φάλαινας δολοφόνου  είναι ομαλό. Το εξωτερικό στρώμα συνεχώς και ταχέως ανανεώνεται , και το παλιό δέρμα αποβάλλεται. Το Λείο δέρμα αυξάνει την αποδοτικότητα στο κολύμπι.
Οι δολοφόνοι  φάλαινες συμμετάσχουν σε μια συχνή συμπεριφορά στην επιφάνεια όπως να πηδά εντελώς έξω από το νερό και με την ουρά να " χαστουκίζει  " την επιφάνεια του νερού... . Οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να έχουν μια ποικιλία σκοπών, όπως η ερωτοτροπία,
η επικοινωνία, η απόσπαση παράσιτων, ή το παιχνίδι.
δολοφόνος φάλαινα άλμα
Το μεγάλο μέγεθος και τη δύναμη της φάλαινας δολοφόνου την κάνει ένα από τα ταχύτερα θαλάσσια θηλαστικά, και μπορούν να φθάσουν ταχύτητες άνω των 56 χιλιομέτρων (35 μίλια) ανά ώρα .
Μπορούν ταξιδεύουν με ένα μέσο ρυθμό των 5 έως 6,5 χλμ/ώρα (3 έως 4 mph).
Οι Orcas έχουν συνήθως ένα σχέδιο κατάδυσης όπου θα διαρκέσει σε αρκετά ρηχές καταδύσεις  λιγότερο από ένα λεπτό, που ακολουθείται από μια βαθύτερη βουτιά, όπου παραμένουν βυθισμένες περισσότερο. Θα ανέβει στην επιφάνεια  να αναπνεύσει συνήθως μετά από 3-5 λεπτά για αυτές τις βαθύτερες καταδύσεις, αλλά μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους για έως και 15 λεπτά ή περισσότερο για την περίσταση .
δολοφόνος φάλαινα στην αναπνοή
Είναι σε θέση να καταδυθεί σε βάθος 100 μέτρων (330 πόδια) ή περισσότερο, όταν ψάχνουν για τροφή, ωστόσο η βαθύτερη γνωστή κατάδυσης για orca που εκτελείται  σε πειραματικές συνθήκες ήταν 259 μέτρα (850 πόδια).
Οι Orcas πρέπει να είναι συνειδητή για την αναπνοή. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να πάει σε ένα πλήρη βαθύ ύπνο , γιατί τότε θα πέθαινε από ασφυξία. Έχουν «λυθεί» ότι αφήνοντας το ήμισυ του ύπνου του εγκεφάλου τους σε μια στιγμή.
Αυτό έχει καθοριστεί με τον τρόπο μελέτης EEG για τα δελφίνια.
Οι Orcas είναι πολύ κοινωνικά ζώα που ταξιδεύουν σε ομάδες που ονομάζονται λοβοί . Οι Pods (λοβοί) συνήθως αποτελούνται από 5 - 30 φάλαινες, αν και μερικοί λοβοί μπορούν συνδυάζονται για να σχηματίσουν μία ομάδα 100 ή περισσότερες φάλαινες αλλά συνήθως θεωρούνται προσωρινές.
όρκες pod
Στο κοινωνικό σύνολο καρδιά είναι η μητέρα όρκα. Αυτή και τα παιδιά της (η ομάδα της μητέρας), ακόμα και ενηλίκων  γιων της που,μένουν μαζί σε όλη τη ζωή. Ενήλικες  κόρες που έχουν τους δικούς τους απογόνους μπορεί να διαχωριστούν από τη μητέρα σε κάποιο βαθμό, προκειμένου να ασχοληθούν με τις ανάγκες των παιδιών τους, αλλά συνήθως βρίσκονται και ταξιδεύουν γύρω από την ομάδα.
Οι Orcas είναι γνωστές για τις πολύπλοκες κοινωνίες τους. Μόνο οι ελέφαντες και τα ανώτερα πρωτεύοντα, όπως οι άνθρωποι, ζουν σε συγκριτικά πολύπλοκες κοινωνικές δομές.
Η  ουσία βρίσκεται στον πυρήνα τηςκοινωνικής συνείδησης των orca.. Τα μέλη της οικογένειας είναι σπάνια εκτός απόστασης ακοής, στη σειρά το ένα μετά το άλλο. Καλεί τους,δικούς της φωνάζοντας πιο δυνατά από τους κινητήρες ενός αεροσκάφους τζετ, και η ηχώ ακούγεται για πολλά χιλιόμετρα / μίλια στον ωκεανό και έτσι το καθένα μέλος ξέρει όπου είναι αυτός ή αυτή και γενικά που είναι  όλοι οι άλλοι της ομάδας.
orca-2
Οι Killer φάλαινες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον υποβρύχιο ήχο για προσανατολισμό, σίτιση, και επικοινωνία . Θα παράγουν τρεις κατηγορίες των ήχων: κλικ, σφυρίχτρες, και παλμικές κλήσεις. Τα κλικ πιστεύεται ότι χρησιμοποιείται κυρίως για πλοήγηση και διακριτική λεία και άλλα αντικείμενα στο γύρω περιβάλλον, αλλά είναι επίσης συχνά για να ακούγονται κατά τη διάρκεια των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.
Έχουν εξελιγμένες τεχνικές κυνηγιού και φωνητικές συμπεριφορές , οι οποίες είναι συχνά ειδικά σε μια συγκεκριμένη ομάδα και πέρασε από γενιά σε γενιά, και  έχουν περιγραφεί ως εκφάνσεις του πολιτισμού των ζώων .
Οι Killer φάλαινες έχουν διαφορετική διατροφή , αν και οι επιμέρους πληθυσμοί συχνά εξειδικεύονται σε συγκεκριμένα είδη αρπακτικών. Μερικές τρώνε  ζωοτροφές αποκλειστικά  τα ψάρια , ενώ άλλες κυνηγούν θαλάσσια θηλαστικά όπως φώκιες , αλλικορίδες και
τα δελφίνια .
δολοφόνος φάλαινα και ψάρια
Μπορούν επίσης να κυνηγήσουν τους καρχαρίες ,τα σελάχια,τις θαλάσσιεςχελώνες , τα καλαμάρια , υα χταπόδια και τα θαλάσσια πτηνά.
Το 1997, ακριβώς έξω από τα νησιά Farallon, μια ομάδα φάλαινες παρατηρητές παρακολουθούν ένα θήραμα orca κι έναν 3-4-μέτρα
(9,8 - 13,1 ft) μεγάλο λευκό καρχαρία.
Κατά μέσο όρο, μια φάλαινα δολοφόνος τρώει 227 κιλά (500 λίβρες) κάθε μέρα.
Οι Orcas χρησιμοποιήσετε πολλές διαφορετικές τεχνικές για να πιάσουν το θήραμα . Μερικές φορές βγαίνουν οι ίδιες στην  παραλία για να πιάσουν σφραγίδες στη γη, που σημαίνει ότι πηδούν από το νερό επί του εδάφους. Θα ραπίσουν επίσης τις ουρές τους επάνω στην επιφάνεια του νερού, προκαλώντας ένα κύμα για να πλύνουν το θήραμα τους , όπως πιγκουίνους ή θαλάσσια λιοντάρια, Ρίχνοντας κομμάτια πάγου  μέσα στο νερό. Οι Orcas θα συνεργαστούν επίσης για να συγκεντρώνουν τα ψάρια σε ένα μικρό χώρο, ώστε να είναι πιο εύκολο να τα φάνε.
Οι Ενήλικη όρκα θα γεννήσει ένα μοναδικό μωρό (μόνο μία φορά ήταν δίδυμα που να έχουν καταγραφεί) περίπου κάθε πέντε χρόνια . Αρχίζουν αναπαραγωγής σε ηλικία περίπου 15 ετών. Η κύησης κυμαίνεται από 15 έως 18 μήνες. Τα μωρά προστατεύονται  για περίπου ένα χρόνο.
δολοφόνος φάλαινα μητέρα και το μωρό
Οι όρκες είναι κορυφαία αρπακτικά , στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Άλλα ζώα δεν κυνηγούν τις όρκες. Οι  εχθροί της είναι οι άνθρωποι. Οι Orcas τροφοδοτούσαν την εμπορική φαλαινοθηρία στα μέσα του 20ου αιώνα και μία φορά είχαν εξαντληθεί τα αποθέματα στα μεγαλύτερα είδη.
Αν και ο ακριβής αριθμός των φαλαινών δολοφόνων στους ωκεανούς είναι άγνωστος, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο πληθυσμός τους είναι τουλάχιστον 50.000 άτομα .
Μερικές φορές αναφέρεται ως λύκος της θάλασσας ,Οι  όρκες ζουν και κυνηγούν μαζί σε συνεταιριστικό λοβό, ή σαν  οικογενειακές ομάδες, όπως κάνει μια ομάδα λύκων .
Δεν υπάρχει σε αρχείο ,μια άγρια ​​δολοφόνος φάλαινα ποτέ να επιτίθενται σε έναν άνθρωπο.
Οι δολοφόνοι φάλαινες έχουν τους δεύτερους-βαρύτερους εγκεφάλους ανάμεσα στα ζώα  (μετά τους φυσητήρες, οι οποίοι ς έχουν το μεγαλύτερο εγκέφαλο από οποιουδήποτε ζώο).
Μπορούν να εκπαιδευτούν να ζουν σε αιχμαλωσία και συχνά περιγράφονται ως έξυπνες , αν και για τον καθορισμό και τη μέτρηση της «νοημοσύνη» είναι δύσκολο σε είδη των οποίων το περιβάλλον και οι στρατηγικές συμπεριφοράς είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες των ανθρώπων.
Μελέτες έχουν δείξει ότι μια όρκα έχει  εξαιρετική μνήμη , ίσως ακόμη και φωτογραφική. Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν με Orcas σε αιχμαλωσία, θυμώνταν  τα πρότυπα των δοκιμών έως και 25 χρόνια μετά την αρχική διεξαγωγή.
Οι δολοφόνοι  φάλαινες γενικά θεωρούνται μονοτυπικό είδος (που ανήκουν σε ένα είδος). Ωστόσο, γενετικές μελέτες και μορφολογικά στοιχεία  έχουν οδηγήσει πολλούς  βιολόγους των κητών να εξετάζουν  σήμερα την ύπαρξη πολλών
ειδών ή υποειδών των φαλαινών δολοφόνων σε όλο τον κόσμο.
http://justfunfacts.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Τρελό weekend στου Μπέρνι» αλλά στην Βραζιλία – Πήγε το νεκρό θείο της να υπογράψει για δάνειο

  «Τρελό weekend στου Μπέρνι» αλλά στην Βραζιλία – Πήγε το νεκρό θείο της να υπογράψει για δάνειο Τη μαύρη κωμωδία «Τρελό weekend στου Μπέρν...