Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑ



Ενδιαφέρουσες πληροφορίες 

για την καφέ αρκούδα

καφέ αρκούδα


Η καφέ αρκούδα ( Ursus arctos ) είναι μια μεγάλη αρκούδα με την ευρύτερη κατανομή από οποιωνδήποτε άλλο είδος αρκούδας. 
Έχουν βρεθεί στα δάση και τα βουνά της  Βόρειας Αμερικής, στην Ευρώπη και την Ασία.
Της καφέ αρκούδας η κύρια γκάμα περιλαμβάνεται στα τμήματα της Ρωσίας , της Κεντρικής Ασίας, της Κίνα , του Καναδά , ττων  ΗΠΑ (ως επί το πλείστον στην Αλάσκα), τη Σκανδιναβία και την περιοχή των Καρπαθίων (κυρίως Ρουμανία ), της Ανατολίας και του Καυκάσου.
οι Καφέ αρκούδες μπορούν να βρεθούν σε πολλά ενδιαιτήματα , από τις παρυφές της ερήμου σε υψηλά ορεινά δάση μέχρι και παγωμένες περιοχές. Στην Ευρώπη, η καφέ αρκούδα ζει ως επί το πλείστον  σε ορεινές δασικές εκτάσεις. Στη Σιβηρία εμφανίζεται κυρίως στα δάση, ενώ στη Βόρεια Αμερική προτιμούν την τούνδρα, τα αλπικά λιβάδια και περιοχές  των ακτών. Κύριες απαιτήσεις του είδους είναι οι περιοχένα είναι με πυκνή κάλυψη στην οποία να μπορούν  να έχουν καταφύγιο  τη μέρα.
Υπάρχουν 16 υποείδη της καφέ αρκούδας, συμπεριλαμβανομένων των αρκούδων Grizzly και των αρκούδων Kodiak.
Η καφέ αρκούδα είναι ένα ζώο με μεγάλη διάρκεια ζωής. . Ο μέσος όρος ζωής στην άγρια φύση είναι περίπου 25 χρόνια. Η γηραιότερη  άγρια καφέ αρκούδα στο αρχείο ήταν σχεδόν 37 ετών. Η γηραιότερη  καφέ αρκούδα σε αιχμαλωσία έχει ζήσει μέχρι και 47 χρόνια, και με την  αιχμαλωσία ενός αρσενικό, ενδεχομένως, την επίτευξη των 50 ετών.
καφέ-αρκούδα-2
Η καφέ αρκούδα είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα χερσαία carnivorans που είναι σήμερα ζωντανά  και συναγωνιζόταν σε μέγεθος σώματος μόνο με τη στενή ξάδελφό του, τη πολική αρκούδα ( Ursus maritimus ), η οποία είναι πολύ λιγότερο μεταβλητή σε μέγεθος και οι μέσοι όροι κατά μεγαλύτερο λ'ογο οφείλονται σε αυτό.
Το μέγεθος της καφέ αρκούδας είναι  πιο μεταβλητό στις σύγχρονες αρκούδες. Το τυπικό μέγεθος εξαρτάται από τον πληθυσμό τους τον τόπο που ζουν και την ευκολία  εύρεσης τροφής και ποικίλλουν ευρέως σε μέγεθος.
Το φυσιολογικό εύρος των φυσικών διαστάσεων για μια καφέ αρκούδα είναι σε μήκος κεφαλής-και-σώμα των 1,4 έως 2,8 m (4 ft 7 σε έως 9 ft 2 in) και ύψος του ώμου του 70 έως 153 εκατοστά (2 ft 4 σε έως 5 ft 0 in).
Οι ενήλικες αρκούδες έχουν τεράστια, βαριά στρογγυλά κρανία , τα οποία είναι μεγάλα σε αναλογία με το σώμα.
καφέ-αρκούδα-3
Η ουρά είναι σχετικά κοντή, όπως σε όλες τις αρκούδες, που κυμαίνονται από 6 έως 22 cm (2/4 έως 8/7) σε μήκος.
Το μέσο βάρος των ενήλικων αρσενικών αρκούδων είναι κατά μέσο όρο από 19 πληθυσμούς, σε όλο τον κόσμο και διάφορα υποείδη (συμπεριλαμβανομένων τόσο μεγάλων και μικρών στο σώμα υποειδών), βρέθηκε να είναι 217 kg (478 lb), ενώ ενήλικα θηλυκά από 24 πληθυσμούς βρέθηκαν να  έχουν μέσο βάρος 152 kg ( 335 lb).
Τα μεγαλύτερα υποείδη είναι η Kodiak αρκούδα (Ursus arctos middendorffi), πους φτάνει μεγέθη από 300 έως 600 kg (660 έως 1.320 lb), και να έχει ακόμη γίνει γνωστό να υπερβαίνει βάρη των 680 kg (1.500 lb)  περιστασιακά
Οι Καφέ αρκούδες  συχνά δεν είναι αμιγείς καφέ . Οι Brown ( καφέ ) αρκούδες έχουν μακριά, παχιά γούνα, με μετρίως μακριά χαίτη στο πίσω μέρος του λαιμού η οποία διαφέρει κάπως μεταξύ τους. Στην Ινδία, η καφέ αρκούδα μπορεί να είναι κοκκινωπή με ασημί άκρες, ενώ στην Κίνα, οι καφέ αρκούδες bicolored είναι με ένα κίτρινο-καφέ ή υπόλευκο σχήμα σε όλο την λαιμό, το στήθος, και τους ώμους. Οι αρκούδες της Βόρειας Αμερικής οι Γκρίζλις μπορεί να είναι σε χρώμα σκούρο καφέ (σχεδόν μαύρη) με κρέμ (σχεδόν λευκό) ή κιτρινωπό καφέ και συχνά έχουν πιο σκούρο χρώμα στα πόδια.
καφέ-αρκούδα-4
Ένα πράγμα που όλες οι καφέ αρκούδες σε όλο τον κόσμο το  έχουν κοινό είναι η καμπούρα του μυ στην πλάτη τους μεταξύ των ώμων . Σε συνδυασμό με τα τεράστια πόδια και τα μακριά εμπρός νύχια , οι μύες κάνουν αυτά τα ζώα ισχυρά στις εκσκαφείς.
Οι καφέ αρκούδες έχουν πολύ μεγάλα και καμπύλα νύχια, που υπάρχουν στα πρόσθια άκρα και είναι  μακρύτερα από αυτά των οπίσθιων άκρων. Μπορούν να φθάσουν από 5 έως 6 εκατοστά (2,0 έως 2,4 in) και μπορεί να αυξηθούν ακόμα και 7 έως 10 εκατοστόμετρα (2,8 σε 3,9 το)  σε μήκος. Τα οπίσθια πόδια των ενηλίκων αρκούδων έχουν μετρηθεί τυπικά  από 21 έως 36 εκατοστά (8,3 έως 14,2 ίντσες) μακριά, ενώ τα μπροστινά τείνουν να κυμαίνονται  περίπου 40% λιγότερο σε μήκος.
καφέ-αρκούδα-5
Λόγω της δομής στο νύχι τους, εκτός από το υπερβολικό βάρος τους, οι ενήλικες καφέ αρκούδες δεν μπορούν συνήθως να αναρριχηθούν στα δέντρα όπως και τα δύο είδη της μαύρης αρκούδας, αν και σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν δει ενήλικη θηλυκή καφέ αρκούδα  σε δέντρα.
Παρά το τεράστιο μέγεθός της, η καφέ αρκούδα είναι εξαιρετικά γρήγορη , έχει καταμετρημένη  ταχύτητα να φτάνει τα 50  χιλιόμετρα (30 μίλια) ανά ώρα .
καφέ αρκούδα λειτουργία
Ο χώρος που έχει για "σπίτι της" η καφέ αρκούδα είναι εξαιρετικά μεγάλος, φθάνοντας έως και 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (770 τετραγωνικά μίλια) για τα αρσενικά, ωστόσο είναι δεν είναι πολύ εδαφικά .
Η καφέ αρκούδα συχνά περιγράφεται ως νυκτόβια . Ωστόσο, συχνά φαίνεται να είναι σε δραστηριότητα το πρωί και νωρίς τις βραδυνές ώρες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η δραστηριότητα σε όλο το φάσμα μπορεί να συμβεί σχεδόν σε οποιαδήποτε στιγμή της νύχτας ή της ημέρας, αλλά με αρκούδες που κατοικούν σε περιοχές με πιο εκτεταμένη ανθρώπινη επαφή είναι πιο πιθανό να είναι πλήρως νυκτόβιες.
καφέ-αρκούδα-6
Οι Καφέ αρκούδες τείνουν να είναι μοναχικά ζώα , εκτός από τα θηλυκά που ζουν με τα μικρά τους,  αν και μπορούν να συγκεντρώνονται σε μεγάλους αριθμούς σε σημαντικές πηγές τροφίμων (π.χ., ανοιχτές χωματερές ή τα ποτάμια που υπάρχουν σολομοί σε περίοδο ωοτοκίας). Σε αυτές τις περιπτώσεις, διαπιστώνεται μια ιεραρχία δεσπόζουσας θέσης και επιθετικότητα. Αν και είναι τα μεγάλα ενήλικα αρσενικά που είναι ο πιο υψηλόβαθμος, οι πιο επιθετικές τάσεις  είναι σε θηλυκά που έχουν μικρά.
Οι Καφέ αρκούδες είναι παμφάγες.  Οι περισσότεροι καφέ αρκούδες δεν είναι πολύ σαρκοφάγες, καθώς αντλούν έως και 90% των διατροφικών αναγκών τους από φυτική ύλη. Η διατροφή τους ποικίλλει ανάλογα με την εποχή - από το γρασίδι και φυτρώνει την άνοιξη, τα μούρα και τα μήλα το καλοκαίρι, οι ξηροί καρποί και τα δαμάσκηνα, το φθινόπωρο. Όλο το χρόνο τρώνε ρίζες, έντομα , θηλαστικά, ψάρια , ερπετά, και φυσικά, το μέλι .
καφέ αρκούδα αλιείας
Στη χερσόνησο Καμτσάτκα και αρκετά τμήματα των παράκτιων περιοχών στην Αλάσκα, συμπεριλαμβανομένων του νησιού  Kodiak, οι καφέ αρκούδες τρέφονται σε μεγάλο βαθμό από την ωοτοκία του σολομού , του οποίου η διατροφή και η αφθονία εξηγεί το τεράστιο μέγεθος των αρκούδων σε αυτούς τους τόπους..
Σε ημερήσια βάση η καφέ αρκούδα μπορεί να φάει έως 40 κιλά (90 λίβρες) των τροφίμων , και μπορεί να έχει διπλάσιο βάρος πριν από τη χειμερία νάρκη  και την αφύπνησή της  την άνοιξη .
Οι Καφέ αρκούδες αδρανοποιούνταθ  σε όλητη διάρκεια του χειμώνα , διατηρώντας την ενέργεια με τη μείωση του καρδιακού ρυθμού και της θερμοκρασίας του σώματος κατά μερικές μονάδες. Η αδρανοποίησης λαμβάνει χώρα σε ένα κρησφύγετο, που συχνά έσκαψαν σε μια προστατευμένη πλαγιά, στην οποία η αρκούδα μπορεί να επιβιώσει για περισσότερο από μισό χρόνο χωρίς φαγητό, νερό , ούρηση ή  αφόδευση
καφέ αδρανοποίηση αρκούδα
Η καφέ αρκούδα ζει με το σύντροφο της από το Μάιο μέχρι τον Ιούλιο , και η κυοφορία διαρκεί από 180 έως 266 ημέρες , με τις γεννήσεις να συμβαίνουν μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου , συνήθως, ενώ το θηλυκό είναι ακόμα σε χειμερία νάρκη. Γενικά θα κάνει  τρεις ή δύο απογόνους , και των δύο φύλων και  θα ξαναγεννήσει  μετά από 2 έως 4 χρόνια αργότερα.
ΤαΝέα αρκουδάκια  που γεννήθηκαν είναι ευάλωτα, και είναι τυφλά, γυμνά και με βάρος μόλις 350 έως 510 g (0,77 - 1,12 lb).
Τρέφονται με το γάλα της μητέρας τους μέχρι την άνοιξη ή ακόμη και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού , ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες.
Τα Cubs ( τα μικρά αρκουδάκια ) παραμένουν με τη μητέρα τους για περίπου δυόμισι χρόνια.
καφέ μητέρα αρκούδα και τα μικρά
Ενώ το  ευρύ φάσμα της καφέ αρκούδας έχει συρρικνωθεί και έχει αντιμετωπίσει την τοπική εξαφάνιση, παραμένει ο κίνδυνος όπως αναφέρεται ως ανησυχία τουλάχιστον για τα είδη από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) .
Υπάρχουν περίπου 200.000 καφέ αρκούδες που έχουν απομείνει στον κόσμο . Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί βρίσκονται στη Ρωσία με 120.000, οι Ηνωμένες Πολιτείες με 32.500, και τον Καναδά με περίπου 25.000.
Οι Καφέ αρκούδες μπορεί να είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο , ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι αν ένα άτομο βρεθεί ανάμεσα σε μια μητέρα αρκούδα και τα μικρά της.
Οι Native American φυλές ( Οι Γηγενείς Αμερικάνικες ράτσες ) συγγενείς με τις καφέ αρκούδες συχνά τις παρατηρούμε με ένα μείγμα δέους και φόβου.
Οι Καφέ αρκούδες συχνά αναφέρονται  μέσα στην λογοτεχνία της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής , ιδίως σε κείμενα  που είναι γραμμένο για τα παιδιά.
http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-brown-bears/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΟΤΕ Μην Τρώτε Αυτές τις 10 ΤΡΟΦΕΣ Αν Είστε Πάνω Από 50 Ετών

ΠΟΤΕ Μην Τρώτε Αυτές τις 10 ΤΡΟΦΕΣ Αν Είστε Πάνω Από 50 Ετών Rogmes Ανακαλύψτε τις 10 τροφες που δεν πρέπει ποτέ να τρώτε αν είστε πάνω από ...