Ενδιαφέροντα στοιχεία
για τη Ρωμαϊκή Αγορά
Η Ρωμαϊκή Αγορά είναι ένα ορθογώνιο φόρουμ (πλατεία), που περιβάλλεται από τα ερείπια πολλών σημαντικών αρχαίων κυβερνητικών κτιρίων στο κέντρο της πόλης της Ρώμης.
Βρίσκεται στη μικρή κοιλάδα ανάμεσα στους λόφους Παλατίνο και Καπιτωλίου
Της μέγεθος της ήταν 250 με 170 μέτρα (820 με 560 πόδια).
Σύμφωνα με την αυτοκρατορία, όταν κατά κύριο λόγο έγινε ένα κέντρο για θρησκευτικά και κοσμικά θεάματα και τελετές , ήταν η περιοχή του υπήρχαν πολλά από τα πιο επιβλητικά μνημεία και ναοί της πόλης.
Η Ρωμαϊκή Σύγκλητος επίσης στεγάζονταν σε ένα κτίριο στην Ρωμαϊκή Αγορά .
Ήταν για αιώνες το κέντρο της ρωμαϊκής δημόσιας ζωής : ο τόπος για τις πομπές θριάμβου και στις εκλογές? ο χώρος για δημόσιες ομιλίες, ποινικές δίκες, και αγώνες μονομάχων, και ο πυρήνας των εμπορικών υποθέσεων.
Ο γεμάτος ζωή αυτός χώρος της αρχαίας Ρώμης , είχε γίνει το πιο διάσημο σημείο συνάντησης στον κόσμο, σε όλη την ιστορία.
Ο πρωτότυπος, σε χαμηλό υψόμετρο, ποώδης υγρότοπος του Φόρουμ είχε αποξηρανθεί τον 7ο αιώνα π.Χ., με την κατασκευή του υπονόμου Maxima, ένα μεγάλο σκεπαστό σύστημα αποχέτευσης που αδειάζει μέσα στο Τίβερη, και έτσι όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να εγκαθίστανται μεταξύ των δύο λόφων.
Τα πρώτα ιερά και ναοί του Ρωμαϊκού βασιλείου βρίσκονται στο νοτιοανατολικό άκρο. Σε αυτά περιλαμβάνονται η αρχαία πρώην βασιλική κατοικία, το Regia (8ος αιώνας π.Χ.), και ο Ναός της Vesta (7ος αιώνας π.Χ.), καθώς και τα γύρω συγκροτήματα των Vestal Virgins, τα οποία και ξαναχτίστηκαν μετά την άνοδο της αυτοκρατορικής Ρώμης.
Το Φόρουμ αναπτύχθηκε σταδιακά, οργανικά και αποσπασματικά κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων . Αυτό συνέβει παρά τις προσπάθειες, με κάποια επιτυχία, να επιβάλουν κάποια τάξη εκεί, ο Σύλλας, ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Αύγουστος και άλλοι.
Με την Αυτοκρατορική περίοδο, τα μεγάλα δημόσια κτίρια που συνωστίζονταν γύρω από την κεντρική πλατεία είχε μειωθεί και εξαπλώθηκαν προς την ανοιχτή περιοχή σε ένα ορθογώνιο περίπου 130 με 50 μέτρα (426 με 164 πόδια).
Τελικά τα οικονομικά και δικαστικά κτίρια θα μεταφερθούν μακριά από τη Ρωμαϊκή Αγορά για να σχηματίσουν τις μεγαλύτερες και πιο εξωφρενικές δομές (Φόρουμ του Τραϊανού και η Βασιλική Ulpia) στα βόρεια. Επί της βασιλείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου είδε φως η κατασκευή της τελευταίας σημαντικής επέκτασης του συγκροτήματος Forum (Βασιλική του Μαξεντίου) (312 μ.Χ.). Αυτή επέστρεψε το πολιτικό κέντρο στο φόρουμ μέχρι την πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σχεδόν δύο αιώνες αργότερα.
Τον 8ο αιώνα ένας ανώνυμος ταξιδιώτης από Einsiedeln (τώρα Ελβετία) ανέφερε ότι το Φόρουμ είχε ήδη καταρρεύσει στην εποχή του.
Μετά τον 8ο αιώνα διαλύθηκαν οι δομές του Φόρουμ, και εκ νέου διοργανώνονται και χρησιμοποιούνται για την κατασκευή φεουδαρχικών πύργων και κάστρων εντός της περιοχής . Τον 13ο αιώνα, όλες αυτές οι δομές κατεδαφίστηκαν και η περιοχή έγινε μια χωματερή.
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα , αν και η μνήμη του Forum Romanum υπήρχε, τα μνημεία της ήταν ως επί το πλείστον που θάφτηκε κάτω από συντρίμμια, και τη θέση τους πήρε ο «Campo Vaccino» ή «πεδίο για βοοειδή.»
Η ανασκαφή του Carlo Fea, ο οποίος ξεκίνησε την εκκαθάριση στα συντρίμμια από την Αψίδα του Σεπτίμιου Σεβήρου το 1803, και οι αρχαιολόγοι στο πλαίσιο του καθεστώτος του Ναπολέοντα σηματοδότησε την έναρξη της εκκαθάρισης του Φόρουμ, το οποίο ανασκάφτηκε πλήρως στις αρχές του 20ου αιώνα.
Παραμένει από αρκετούς αιώνες να εμφανίζονται μαζί , λόγω της ρωμαϊκής πρακτικής του κτιρίου σε σχέση με παλαιότερα ερείπια.
Μεταξύ των δομών που επιβιώνουν συνολικά ή εν μέρει, είναι ο Ναός του Κάστορα και Πολυδεύκη (484 π.Χ.), ο ναός του θεοποιημένου Καίσαρα (29 π.Χ.), η Mamertine φυλακή, η Curia (γερουσία σπίτι) (44 π.Χ.), ο Ναός του Κρόνου (497 π.Χ.), ο Ναός της Vesta (3ος αιώνας π.Χ.), ο Ναός του Ρωμύλου (307 μ.Χ.), η Αψίδα του Τίτου (82 μ.Χ.), η Αψίδα του Σεπτίμιου Σεβήρου (203 μ.Χ.), και το αποχωρητήριο Maxima (600 ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ).
Το Φόρουμ είναι σήμερα ένα εκτεταμένο σε καταστροφή αρχιτεκτονικό μνημείο και οι κατά καιρούς αρχαιολογικές ανασκαφές προσελκύουν 4,5 εκατομμύρια περιηγητές ετησίως .
Σήμερα, οι αρχαιολογικές ανασκαφές συνεχίζονται μαζί με τη σταθερή αποκατάσταση και τη συντήρηση .
Ενώ η Ρωμαϊκή Αγορά ήταν το κύριο φόρουμ της Ρώμης, υπήρχαν και διάφορα άλλα φόρουμ που βρίσκονταν σε όλη την πόλη .
Είναι πιθανό ότι υπήρχε κάποια ελληνική επίδραση στην έννοια της συγκέντρωσης σε δημόσιους τόπους για τους Ρωμαίους. Στην πραγματικότητα, σε ένα ρωμαϊκό φόρουμ περιλαμβάνονταν συχνά ορισμένες φυσικές πτυχές της ελληνικής αγοράς, όπως η χρήση των στοών.
Η λατινική ονομασία για τη Ρωμαϊκή Αγορά είναι Forum Romanum .
Η Ρωμαϊκή Αγορά έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για εικαστικούς καλλιτέχνες για αιώνες .
Αξιοσημείωτες καλλιτέχνες του Φόρουμ περιλαμβάνουν τους :Maerten van Heemskerck, Pirro Ligorio, Canaletto, Claude Lorrain, Giovanni Paolo Panini, Hubert Robert, JMW Turner και πολλούς άλλους.
http://justfunfacts.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου