Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ
                    ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ
χελιδόνια
Τα χελιδόνια ανήκουν στην οικογένεια Hirundininae η οποία περιλαμβάνει επίσης το είδος Martins.
Υπάρχουν περίπου 83 είδη χελιδονιών σε όλο τον κόσμο.
Έχουν βρεθεί σε όλο τον κόσμο σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική .
Τα χελιδόνια ζουν σε ένα ευρύ φάσμα των ενδιαιτημάτων . Εξαρτώνται διατροφικά από τα ιπτάμενα έντομα και καθώς αυτά είναι κοινά πάνω από οδούς και λίμνες που θα τα τροφοδοτούν , βρίσκονται συχνά πάνω από αυτά, αλλά μπορούν να βρεθούν και σε οποιοδήποτε ανοικτά ενδιαιτήματα, συμπεριλαμβανομένων λιβαδιών, ανοιχτών δασών, σαβάνες, βάλτους, οριζόνες και θάμνους, από το επίπεδο της θάλασσας ως σε υψηλά αλπικές περιοχές.
Ο μέσος όρος ζωής είναι 3 έτη στην άγρια φύση .
καταπιεί
Τα χελιδόνια παρουσιάζουν μια ποικιλία σχημάτων, μεγεθών και χρωμάτων .
Το μήκος του σώματος τους κυμαίνεται από περίπου 10-24 εκατοστά (3.9 έως 9.4 in) και τους βάρος τους περίπου 10-60 γραμμάρια (0,35 έως 2,12 oz).
Το πιο κοινό χαρακτηριστικό στα χελιδόνια είναι το  φτέρωμα που είναι γυαλιστερό σκούρο μπλε ή πράσινο σκούρο και σκέτο ή με ραβδώσεις στα κάτω μέρη, συχνά λευκά ή ερυθροκίτρινα
Τα χελιδόνια έχουν προσαρμοστεί κυνήγι των εντόμων με την κατάλληλη διαμόρφωση των φτερών, τα οποία επιτρέπουν μεγάλη ευελιξία και αντοχή.
καταπιεί φέρουν
Με τον καιρό δημιουργούνται 9 φτερά  πρωτοβάθμια..
Μια μακρά ουρά αυξάνει ικανότητα ελιγμών, και μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως ένα σεξουαλικό στολίδι, δεδομένου ότι η ουρά είναι συχνά μεγαλύτερη  στα αρσενικά.
Τα πόδια τους είναι κοντά, και προσαρμοσμένα για κούρνιασμα αλλά και για περπάτημα. Τα μπροστινά δάχτυλα είναι μερικώς ενωμένα στη βάση.
Τα χελιδόνια είναι σε θέση  με τα πόδια  ακόμα και να τρέχουν, αλλά το κάνουν με ένα άχαρο ανακατεμένο  βάδισμα.
Έχουν μικρό κεφάλι , αλλά ισχυρά σαγόνια και ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα του στόματός τους
Τα χελιδόνια κατα το μεγαλύτερο μέροςτης διατροφής τους είναι εντομοφάγα, λαμβάνοντας τα ιπτάμενα έντομα στο πέταγμά τους . Σε ολόκληρη την οικογένεια ένα ευρύ φάσμα εντόμων λαμβάνονται από περισσότερες ομάδες εντόμων, αλλά η σύνθεση οποιουδήποτε τύπου  θηράματος στη διατροφή ποικίλλει ανά είδος και με την εποχή του έτους. Εκτός από  έντομο ένας αριθμός
ειδών θα καταναλώσει περιστασιακά φρούτα και άλλα φυτικά στοιχεία.
καταπιεί διατροφή
Αποφεύγουν ορισμένα είδη αρπακτικών, ιδίως  έντομα που τσιμπάνε όπως μέλισσες και σφήκες. 
Πάντα πίνουν νερό πετώντας και  ορμώντας χαμηλά .
Τα χελιδόνια είναι σε θέση να παράγουν πολλές διαφορετικές κλήσεις ή τραγούδια , τα οποία χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν τον ενθουσιασμό, να
επικοινωνούν με τα άλλα του ίδιου είδους, κατά τη διάρκεια της ερωτοτροπίας, ή ως συναγερμός όταν ένα αρπακτικό είναι στην περιοχή. Το τυπικό κομμάτι για τα  χελιδόνια είναι μια απλή, μερικές φορές μουσική το  Τιτίβισμα "Twitter. " Μια κλήση «tswit-tswit» δίνεται όταν ένα αρπακτικό εντοπίζεται.
καταπιεί το τραγούδι
Ένας αριθμός χελιδονιών της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής είναι μετανάστες μεγάλων αποστάσεων  Αντίθετα, στη Δύση και στα χελιδόνια της Νότιας Αφρικής , είναι 
μη-μεταναστευτικά .
Η Μετεγκατάσταση των χελιδονιών καλύπτει 320 χιλιόμετρα (200 μίλια) την ημέρα , κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας, με ταχύτητες 27-35 χιλιομέτρων την ώρα (17-22 μίλια ανά ώρα). Η μέγιστη ταχύτητα πτήσης είναι 55 χλμ/ώρα (35 mph).
καταπιεί το κοπάδι
Ορισμένα είδη, όπως το χελιδόνι μαγκρόβια, γνωστό και ως πετροχελίδονο, είναι εδαφικό, ενώ άλλα δεν είναι και απλά μόνο ασχολούνται στο να φτιάξουν τις φωλιές τους.
Η εκτροφή των εύκρατων ειδών είναι εποχιακή, ενώ εκείνη των τροπικών και υποτροπικών ειδών μπορεί είτε να είναι συνεχής όλο το χρόνο είτε εποχιακά.
Σε γενικές γραμμές, τα αρσενικά επιλέγουν ένα μέρος για φωλιά , και στη συνέχεια να προσελκύουν ένα θηλυκό, χρησιμοποιώντας το τραγούδι και την πτήση , και (ανάλογα με το είδος) θα προστατέψουν το μέρος τους .
χελιδόνια-2
Μερικά χελιδόνια κάνουν τις φωλιές τους σε κοιλότητες δέντρων ή λαγούμια, ενώ άλλα θα δημιουργήσουν φωλιές από λάσπη σε προστατευόμενα σημεία, όπως τεχνητές κατασκευές.
Τα αυγά των χελιδονιών τείνουν να είναι λευκό, ενώ εκείνα των χελιδονιών που φτιάχνουν τις φωλιές με λάσπη είναι στικτά. Η μέση ποσότητα αυγών για αναπαραγωγή ανά ζεύγος είναι περίπου 4 έως 5 αυγά σε εύκρατες περιοχές και 2 έως 3 αυγά στις τροπικές 
Τα αυγά θα χρειαστούν μεταξύ 10-21 ημέρες για να εκκολαφθούν , με 14-18 ημέρες να είναι το συνηθάστερο. Τα καθήκοντα επώασης είναι κοινά σε ορισμένα είδη, ενώ σε άλλα τα αβγά επωάζονται μόνο από τα θηλυκά.
Οι νεοσσοί εκκολάπτονται γυμνοί και με κλειστά τα μάτια και δεν θα ανοίξουν πλήρως για διάστημα  μέχρι 10 ημερών.  Τα φτερά θα χρειαστούν μερικές ημέρες για να αρχίσουν να φυτρώνουν, και οι νεοσσοί θα εξαρτώνται  από τους γονείς μέχρι να
είναι σε θέση να πετάξουν..
καταπιεί νεοσσών
Είναι δύσκολο να κρίνουμε τι θα γίνει όταν τα χελιδόνια πετάξουν , καθώς θα πρέπει να δελεαστεί από τη φωλιά που έζησε για 3 εβδομάδες με τους γονείς και συχνά επιστρέφουν στη φωλιά  
Έξω από την εποχή της αναπαραγωγής, ορισμένα είδη μπορεί να σχηματίζουν μεγάλα κοπάδια, και τα είδη αυτά μπορούν επίσης να σχηματίζουν κοινόβια φωλιά . Αυτό πιστεύεται ότι παρέχει προστασία από τα αρπακτικά ζώα όπως τα ξεφτέρια και άλλα.
Αυτές οι φωλιές μπορεί να είναι τεράστιες. Ένα χειμώνα σε χώρο που κουρνιάζουν χελιδόνια σε  αχυρώνα στη Νιγηρία συγκεντρώθηκαν  1.5  εκατομμύριο..
Μη κοινωνική είδη δεν αποτελούν κοπάδια, αλλά πρόσφατα ανεπτυγμένοι νεοσσοί μπορούν να παραμείνουν με τους γονείς τους για ένα διάστημα μετά την αναπαραγωγική περίοδο.
Τα είδη των χελιδόνι που απειλούνται με εξαφάνιση γενικά, απειλούνται λόγω της απώλειας των ενδιαιτημάτων.
Το χελιδόνι του αχυρώνα ( Hirundo rustica ) είναι το πιο διαδεδομένο είδος χελιδονιού στον κόσμο .
Ο όρος Swallow χρησιμοποιείται  στην Ευρώπη ως συνώνυμο για το χελιδόνι του αχυρώνα .
Χελιδόνια και πετροχελίδονα είναι διαφορετικά αλλά  φαίνονται  επιφανειακά πολύ παρόμοια σε εμφάνιση.
Το χελιδόνι ονομάζεται  «πουλί της ελευθερίας» , επειδή δεν μπορεί να αντέξει στην αιχμαλωσία και  ζευγαρώνουν μόνο στην άγρια φύση.
Το χελιδόνι τατουάζ ήταν ένα σύμβολο που χρησιμοποιείται ιστορικά από τους ναυτικούς για να αναδείξουν την εμπειρία τους.στην ιστιοπλαία
Σύμφωνα με ένα μύθο, ένας ναύτης με τατουάζ με ένα χελιδόνι είχε ταξιδέψει πάνω από 5.000 ναυτικά μίλια  (9.260 χιλιόμετρα). ενώ ένας ναύτης με δύο χελιδόνια είχε ταξιδέψει 10.000 ναυτικά μίλια (18.520 χιλιόμετρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολεία: Τα «σπασμένα» των μαθητών θα πληρώνουν οι γονείς αλλιώς… Εφορία - Το νέο Ποινολόγιο

  Σχολεία: Τα «σπασμένα» των μαθητών θα πληρώνουν οι γονείς αλλιώς… Εφορία - Το νέο Ποινολόγιο Σχολείο/ Pexels Το νέο ποινολόγιο των μαθητών...