Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

ΟΙ ΟΡΦΑΝΟΙ ΝΕΟ-ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ, ΣΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ

Οι ορφανοί Νεο-Προλετάριοι



Στα γρανάζια της Ταξικής Μηχανικής
Στην Ελλάδα των Μνημονίων διαφαίνεται πως επιτυγχάνουμε μια αξιοσημείωτη πρωτοτυπία, η οποία βασίζεται στη γνωστή σ’ όλους μας πλέον – και βιωματικά – πτωχοποίηση των πολιτών.
Δημιουργούμε ένα νέο προλετεριάτο, ιδιότυπο στην παγκόσμια Ιστορία, το οποίο είναι ορφανό πολιτικά. Δε διαθέτει ξεκάθαρη αυτοεικόνα της ταξικής του θέσης – ταξική συνείδηση δηλαδή – και δε δύναται να αντιδράσει με οργανωμένες κινητοποιήσεις, καθώς δεν αντιπροσωπεύεται πρακτικά από κανένα πολιτικό σχηματισμό.
Ιδιωτικοί υπάλληλοι, μικρο-επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και στρώματα που παλαιότερα εξασφάλιζαν ένα ικανοποιητικό τρόπο ζωής ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ πλέον με σαφήνεια το φάσμα της πτώχευσης ως άμεση απειλή κάθε 31η του εκάστοτε μήνα.
Χωρίς κατοχή αποταμιεύσεων, με μόνο εργαλείο την προσωπική τους εργασία - αυτήν του μεροκαματιάρη - καλούνται να επιβιώσουν με αμοιβές πείνας, να πληρώσουν απίθανες εισφορές και φόρους και να τετραγωνίσουν τον κύκλο των αδιανόητων αριθμών του Κρατικού χρέους.
Την ίδια στιγμή οι Νεο-προλετάριοι, μη κατέχοντας θέσεις αντιπροσώπευσης ή εξουσίας (τα νέα Μέσα παραγωγής), παράγουν ένα νέο είδος υπεραπόδοσης του Κεφαλαίου, το οποίο έχει καταπέσει στο να είναι απλά η εργασιακή ασφάλεια προς όσους κατάφεραν να έχουν την κάλυψη της ομπρέλας του Κρατικού μηχανισμού. Όπως για παράδειγμα επιχειρηματίες που εκτελούν Δημόσια έργα είτε Δημόσιοι υπάλληλοι που παρά τις λαβωμένες τους αμοιβές μπορούν να ελπίζουν ότι δε θα βρεθούν στο δρόμο ένα γκρίζο πρωινό.
Ουσιαστικά η κεφαλαιακή υπεραξία της εργασίας σε ανασφαλείς συνθήκες είναι η εξασφάλιση της εργασιακής ηρεμίας ενός άλλου μέρους της Ελληνικής κοινωνίας.
Όχι η πολυτέλεια ή οι προκλητικές ανέσεις μιας αριστοκρατίας, αλλά απλά και ταπεινά η εργασιακή ειρήνη «των άλλων».
Η καθίζηση της μέσης τάξης λαμβάνει χώρα με επιθετικές ταχύτητες.
Η εκπληκτική μεταστροφή των όρων, που είναι γνωστοί από την Παγκόσμια βιβλιογραφία στην επιστήμη της Κοινωνιολογίας, αποτελεί ένα γεγονός που αναπόφευκτα θα μελετηθεί τις επόμενες δεκαετίες: Το Κεφάλαιο μετατρέπεται σε Εργασιακή ασφάλεια, οι υπεραποδόσεις του σε απλή επιβίωση, τα μέσα παραγωγής σε κάποια έστω πρόσβαση στην πολιτική αντιπροσώπευση και το προλεταριάτο - η νέα εργατιά των Αθλίων βιοπαλαιστών του Ιδιωτικού τομέα - σε Ορφανά της Κρίσης.
Η χώρα υποβάλλεται σε ΤΑΞΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την ίδια την Κοινωνία που απειλείται να μετατραπεί σε ακοινώνητη, καθώς το ταξικό χάσμα της ισοπεδωμένης βάσης με την κορυφή οδηγεί σε απομονωτισμό.
Τα πολιτικά κόμματα δύσκολα μπορούν να προσεγγίσουν αυτήν τη νεόπτωχη Κοινωνική τάξη, που κατά πλειοψηφία δεν αρνείται τα πιθανά οφέλη του καπιταλισμού, αλλά υπόκειται τις επιπτώσεις της ασύδοτης εφαρμογής του.
Εκατομμύρια συμπολίτες μας είναι χωρίς πολιτική εκπροσώπηση και αδυνατούν να πιέσουν την εκάστοτε κυβέρνηση ως προς το να πάψει να τους χρησιμοποιεί ως αιμοδότες της όποιας πολιτικής συμφωνίας με τους Δανειστές.
Ταυτόχρονα οι νέο προλετάριοι δεν έχουν αριστερές καταβολές, διατηρούν όνειρα για τη διατήρηση της προσωπικής τους περιουσίας και δεν απεχθάνονται καθόλου τα όποια καλά του ατομικού πλουτισμού. Απλώς καταρρέουν…
Το καζάνι βράζει. Πάρα πολλοί υποφέρουν και έχουν την κραυγή τους φιμωμένη λόγω αδυναμίας συνεννόησης σε πολιτικό επίπεδο.
Άνθρωποι δικοί μας καθημερινοί χωρίς σαφή ιδεολογική ταύτιση που πληρώνουν το κόστος της κάκιστης διοίκησης ολόκληρων δεκαετιών.
Είναι αυτοί που πιστεύουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία, δεν επιθυμούν την αριστερή προσέγγιση της οικονομίας, αλλά την ίδια στιγμή αποτελούν υποδείγματα της κατάρρευσης της μέσης τάξης.
Είναι τα σύγχρονα υποζύγια των μνημονίων. Σε μια εποχή που η Διοίκηση διαθέτει έστω θεωρητικά την αντίληψη τέτοιων ταξικών διεργασιών, αυτοί πληρώνουν το μάρμαρο!
…ων ουκ έστιν αριθμός, αυξανόμενοι πλέον με το μήνα και τη δυστυχία μαγκωμένη μέσα στην ορφάνια της εκπροσώπησης!
http://www.macroskopio.gr/el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «χωριό των λουλουδιών» λίγο έξω από τον Βόλο

  Το «χωριό των λουλουδιών» λίγο έξω από τον Βόλο Δημοσιεύθηκε  28/03/2024 12:43 Τροποποιήθηκε  12:44 Δεν πρέπει να υπάρχει κάποιος στη χώρα...