Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΓΟΥΣ





Ενδιαφέρουσες πληροφορίες 

για τους λαγούς


λαγοί
Οι Λαγοί είναι μικρά θηλαστικά που σχετίζονται με τα κουνέλια και ανήκουν στην ίδια οικογένεια (Κονικλοειδή).
Υπάρχουν 32 είδη του λαγού.
Τα είδη Λαγός είναι εγγενή στην Αφρική, την Ευρασία, τη Βόρεια Αμερική, και το ιαπωνικό αρχιπέλαγος.
Έχουν βρεθεί σε όλο τον κόσμο , εκτός από την Ανταρκτική
Ο αγαπημένος βιότοπος του λαγού είναι σε λιβάδια, χωράφια και ξέφωτα.
Λαγοί ζουν συνήθως 4-8 χρόνια στην άγρια φύση . Αλλά μπορούν να ζήσουν και για χρονικό διάστημα δώδεκα χρόνων.
λαγοί-2
Αν νομίζετε ότι οι λαγοί είναι  ίδιοι με τα κουνέλια έχετε λανθασμένο συμπέρασμα. Υπάρχουν
σημαντικές διαφορές στην εξωτερική εμφάνιση, τη συμπεριφορά, ακόμα και τον τρόπο ζωής.
Οι λαγοί γεννιούνται με γούνα και είναι μεγαλύτεροι από τα κουνέλια. Έχουν συνήθως ψηλότερα πίσω πόδια και μακρύτερα αυτιά.
Τα κουνέλια κάνουν τα σπίτια τους σε λαγούμια υπόγεια, ενώ οι λαγοί κάνουν φωλιές πάνω από το έδαφος.
Κεφάλι και  σώμα το μήκος του μπορεί να κυμαίνεται από 40 μέχρι 75 cm (16 έως 30 in) με ένα μήκος της ουράς να είναι από 3,9 έως 11 cm, (1,5 έως 4,3 in). Η μάζα του σώματος είναι τυπικά μεταξύ 1,4 και 5 kg (3 και 11 lb).
λαγός
Τα μακρυά αυτιά του λαγού κυμαίνονται από 6,2 έως 11,0 εκατοστά (2,4 έως 4,3 in) από την εγκοπή μέχρι την άκρη.
Το χρώμα του τριχώματος μπορεί να είναι καφέ, γκρι, μπεζ, λευκό και μαύρο.
Μερικοί λαγοί, όπως ο λαγός χιονοπέδιλα (Lepus αμερικανικό) και νότιους πληθυσμούς του Λαγου της Αρκτικής (Lepus arcticus), αλλάζουν χρώμα με τις εποχές . Στο χειμώνα , τα ζώα αυτά έχουν λευκή γούνα για να δένουν με το χιόνι? μετά το "μάδημα¨την άνοιξη , η γούνα αντικαθίσταται με μία μικρότερη γκρι-καφέ γούνα.
λαγός πτερορρέω
Οι Λαγοί είναι αρκετά μοναχικά ζώα , ενώ τα κουνέλια είναι κοινωνικά.
Οι Λαγοί είναι νυκτόβιοι , και ασχολούνται με τη διατροφή και τα ταξίδια τη νύχτα και κοιμούνται  κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Χρησιμοποιούν ρηχά βαθουλώματα που στηρίζονται σε τομείς ή ψηλό χόρτο που ονομάζονται «μορφές» .
Για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους οι λαγοί κινούνται κοντά στο έδαφος και τα αυτιά τους είναι σε επίπεδη θέση στις πλάτες τους.
Αυτά ταχεία ζώα είναι ικανά να επιτύχουν 70 χιλιόμετρα (43 μίλια) την ώρα .
λαγός τρέχει
Έχουν ισχυρά πίσω πόδια που μπορεί να τους ωθήσουν σε άλματα πάνω από 3 μέτρα (10 πόδια).
Οι Λαγοί είναι επίσης άριστοι κολυμβητές .
Τα άνω χείλη τους, κρύβει ένα ζευγάρι μακριά δόντια,τους μπροστινούς κοπτήρες που ποτέ δεν σταματούν να μεγαλώνουν . Οι Λαγοί χρησημοποιούν τα δόντια τους στο έδαφος και κάτω από ένα συνεχές ροκάνισμα και  μάσημα.
Λαγοί είναι φυτοφάγοι και προτιμούν να τρώνε γρασίδι και άλλα μέρη των φυτών, αλλα συμπληρώνουν τη διατροφή τους με φρούτα, λαχανικά, σπόρους, ξηρούς καρπούς και ορισμένα είδη μανιταριών
λαγός τρώει
Οι Λαγοί έχουν μια εξαιρετική αίσθηση της όσφρησης, ακοής και της όρασης . Έχουν σχεδόν 360 ° πανοραμική όραση, επιτρέποντάς τους να ανιχνεύουν τα αρπακτικά ζώα από όλες τις κατευθύνσεις. Μπορούν να δουν τα πάντα πίσω τους και να έχουν μόνο ένα μικρό πεδίο τυφλής γωνίας μπροστά από τη μύτη τους.
Ένας αρσενικός λαγός ονομάζεται υποδοχή , και ένας θηλυκός  είναι ένα Jill . Ένας λαγός λιγότερο του ενός έτους ονομάζεται λαγουδάκι . Τοσυλλογικό ουσιαστικό για μια ομάδα λαγοί είναι ένα «οδήγησε» (drive).
Κανονικά ντροπαλά ζώα, οι λαγοί αλλάξουν τη συμπεριφορά τους στην άνοιξη , όταν μπορεί να τους δει κανείς στο φως της ημέρας, κυνηγώντας ο ένας τον άλλον γύρω στα λιβάδια? αυτό φαίνεται να είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των αρσενικών για την επίτευξη κυριαρχίας (και ως εκ τούτου πιο εύκολη πρόσβαση στη θηλυκά για την αναπαραγωγή).
Κατά τη διάρκεια αυτής την άνοιξη οι λαγοί σε παροξυσμό μπορεί να θεωρηθούν σαν να παίζουν «μποξ». Αυτό συνήθως δεν είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των αρσενικών, αλλά μια θηλυκιά να χτυπήσει έναν αρσενικό, είτε για να δείξει ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη να ζευγαρώσει ή ως δοκιμασία της αποφασιστικότητάς του.
λαγοί πυγμαχίας
Μετά από λίγο, σίγουρο είναι ότι θα σταματήσει το «μποξ» και θα αφήσει το αρσενικό να είναι ο σύντροφός της .
Η περίοδος κύησης είναι περίπου 42 ημέρες και ένα θηλυκό γεννά οπουδήποτε από 1 για να 8 λαγουδάκια σε μια στιγμή? μια θηλυκιά  μπορεί να κάνει τρεις γέννες το χρόνο.
Τα θηλυκά κάνουν φωλιές σε μια εσοχή στην επιφάνεια του εδάφους και όχι σε ένα λαγούμι, και οι νέοι είναι ενεργοί από τη στιγμή που γεννιούνται.
λαγός λαγουδάκι
Οι Νέοι λαγοί είναι προσαρμοσμένοι στην έλλειψη φυσικής προστασίας, σε σχέση με εκείνη που παρέχεται από το λαγούμι στα κουνέλια, και από
τη γέννησή τους είναι πλήρως μαλλιαροί και με τα μάτια ανοιχτά. Είναι, ως εκ τούτου προικισμένοι, και είναι σε θέση να φροντίσουν τον εαυτό τους αμέσως μετά τη γέννηση. Αντίθετα, με τα νέα  κουνέλια  που γεννιούνται τυφλά και χωρίς τρίχωμα.
Λόγω του μεγέθους και της ταχύτητας του λαγού, ο λαγός δεν είναι γενικά μια πρώτη  επιλογή γεύματος για πολλά αρπακτικά ζώα  αν και υπάρχει ένας αριθμός  ζώων που  κυνηγούν τους λαγούς. Στα αρπακτικά  που κυνηγούν λαγούς περιλαμβάνονται μεγάλα αρπακτικά πουλιά, αλεπούδες, κογιότ, λύκοι, λύγκες, , άγρια σκυλιά και νυφίτσες , αλλά και οι άνθρωποι  οι οποίοι  τους κυνηγούν συχνά σαν τροφή αλλα και για τον έλεγχο  της αύξησης του πληθυσμού, σαν παράσιτο για την γεωργία.
Οι Λαγοί δεν έχουν εξημερωθεί , ενώ τα κουνέλια εκτρέφονται για  τρόφιμα και διατηρούνται ως κατοικίδια ζώα στο σπίτι.
Οι Λαγοί έχουν 48 χρωμοσώματα ενώ τα κουνέλια έχουν 44 .
Στην Ευρώπη , ο λαγός ήταν σύμβολο του σεξ και της γονιμότητας, τουλάχιστον από στην Αρχαία Ελλάδα. Οι Έλληνες  τους συχέτιζαν με τους θεούς Διόνυσο, την Αφροδίτη και την Άρτεμη, καθώς και με τους σάτυρους και τους ερωτιδείς.
Στην ευρωπαϊκή παράδοση, ο λαγός συμβολίζει επίσης τις δύο ιδιότητες του, την ταχύτητα και την δειλία.
Ο λαγός στα αφρικανικά λαϊκά παραμύθια είναι ένας απατεώνας? μερικές από τις ιστορίες για το λαγό ήταν  μεταξύ των αφρικανών σκλάβων στην Αμερική, και αποτελούν τη βάση των ιστοριών για το Κουνέλι Br'er.
Ο λαγός εμφανίζεται στην αγγλική λαογραφία στο ρητό «τόσο τρελή σαν λαγός Μαρτίου» και στο μύθο του Λευκού Λαγού που λέει εναλλακτικά την ιστορία μιας μάγισσας που έχει τη μορφή ενός λευκού λαγού  και πηγαίνουν να ψάξουν για θήραμα το βράδυ ή το το πνεύμα σε μια σπασμένη παρθενική καρδιά  που δεν μπορεί να ξεκουραστεί και που στοιχειώνει τον άπιστο εραστή.
http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-hares/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποκρυπτογραφήθηκε μυστηριώδης ελληνική επιγραφή στην Αρχαία Σφίγγα

  Αποκρυπτογραφήθηκε μυστηριώδης ελληνική επιγραφή στην Αρχαία Σφίγγα Reporter Ιστορία 03/07/24, 17:30 Μια μυστηριώδης επιγραφή σε μια αρχα...