Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ



Ενδιαφέροντα στοιχεία 

για την Ερυθρά Θάλασσα




κόκκινη θάλασσα
Η Ερυθρά Θάλασσα είναι μια είσοδος του Ινδικού Ωκεανού που βρίσκεται μεταξύ της Αφρικής και της Ασίας.
Η σύνδεση με τον ωκεανό είναι στο νότο μέσω του Bab el Mandeb sound και το Κόλπο του Άντεν .
Στα βόρεια είναι η χερσόνησος του Σινά , ο Κόλπος της Άκαμπα , και ο Κόλπος του Σουέζ (που οδηγεί στην διώρυγα του Σουέζ).
Η Ερυθρά Θάλασσα ` συνορεύει στην ανατολική ακτή της από το Ισραήλ , την Ιορδανία , τη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη , και στην δυτική ακτή του από την Αίγυπτο, το Σουδάν, την Ερυθραία και το Τζιμπουτί .
Η Ερυθρά Θάλασσα, που έχει μήκος 2.250 χιλιόμετρα (1.400 μίλια) και πλάτος 355 χιλιόμετρα (221 μίλια) στο ευρύτερο σημείο της. .
κόκκινο χάρτη της θάλασσας
Η θάλασσα έχει επιφάνεια  438.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (169.100 τετραγωνικά μίλια).
Ο όγκος του νερού της Ερυθράς Θάλασσας είναι περίπου 233.000 κυβικά χιλιόμετρα (56.000 κυβικά μίλια).
Το μέγιστο βάθος είναι 2.211 μέτρα (7.254 πόδια) και μέσο βάθος είναι 490 μέτρα (1.610 πόδια) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας .
υποβρύχιος
Περίπου το 40% της Ερυθράς Θάλασσας είναι αρκετά ρηχή (κάτω των 100 m / 330 ft), και περίπου 25% είναι κάτω από 50 μέτρα (164 πόδια) βαθιά .
Περίπου το 15% της Ερυθράς Θάλασσας είναι πάνω από 1.000 μέτρα (3.300 πόδια) βάθος , που αποτελεί τη βαθύτερο σημείο.
Η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας του νερού της Ερυθράς Θάλασσας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι περίπου 26 ° C (79 ° F) στα βόρεια και 30 ° C (86 ° F) στο νότο, με μόνο περίπου 2 ° C (3.6 ° F) παραλλαγή κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.
Η Ερυθρά Θάλασσα είναι ο προορισμός όνειρο πολλών ανθρώπων και είναι ένα μέρος που προτίμησαν για τον ήλιο  λάτρεις της διασκέδασης απ 'όλο τον κόσμο λόγω των καταπληκτικών παραλιών με χρυσή άμμο, κρυστάλλινα νερά και πολύχρωμα κοράλλια.
κόκκινη παραλία της θάλασσας
Τα νερά της διασχίζουν το Τροπικό του Καρκίνου , και είναι η βορειότερη τροπική θάλασσα του κόσμου .
Η περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας προσφέρει ζεστές, ηλιόλουστες ημέρες με λίγες βροχοπτώσεις .
Σε γενικές γραμμές, η παλίρροια κυμαίνεται μεταξύ 0,6 μέτρα (2 πόδια) στα βόρεια, κοντά στις εκβολές του κόλπου του Σουέζ και 0,9 μέτρα (3 πόδια) στο νότο κοντά στον Κόλπο του Άντεν.
Η Ερυθρά Θάλασσα είναι  ένα από τα πιο αλμυρά ( με πολλή περιεκτικότητα σε αλάτι ) υδατικά συστήματα στον κόσμο , λόγω της υψηλής εξάτμισης. Η αλατότητα κυμαίνεται μεταξύ 3,6 και 4,1 τοις εκατό .
Η Ερυθρά Θάλασσα είναι ένα πλούσιο και ποικίλο οικοσύστημα . Περισσότερα από 1.200 είδη ψαριών έχουν καταγραφεί στην Ερυθρά Θάλασσα, και περίπου το 10% από αυτά δεν βρίσκονται πουθενά αλλού. Υπάρχουν επίσης πάνω από 1.000 είδη ασπόνδυλων και 200 μαλακά και σκληρά κοράλλια .
κόκκινη θάλασσα κοραλλιών ψάρια
Η πλούσια ποικιλομορφία είναι εν μέρει λόγω των 2.000 χιλιομέτρων (1.240 μίλια) του κοραλλιογενούς υφάλου που εκτείνονται κατά μήκος των ακτών της. Αυτοί οι παράκτιοι ύφαλοι είναι επίσης που τους επισκέπτονται πελαγικά είδη ψαριών της Ερυθράς Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα 44 είδη καρχαριών.
Η θάλασσα είναι γνωστή για την εκπληκτική ποικιλία σε ψυχαγωγικές περιοχές κατάδυσης όπως Ras Mohammed, SS Thistlegorm (ναυάγιο), Elphinstone Reef, The Brothers, ο Δαίδαλος Reef, Reef Αγίου Ιωάννη, το Rocky νησί στην Αίγυπτο.
Μια σειρά ηφαιστειακών νησιών έχει εμφανιστει από το κέντρο της θάλασσας . Τα περισσότερα είναι αδρανή. Ωστόσο, το 2007, το νησί Jabal al-Tair στα στενά Μπαμπ ελ Mandeb ξέσπασε βίαια. Δύο νέα νησιά σχηματίστηκαν το 2011 και το 2013 στο Zubair Αρχιπέλαγος, μια μικρή αλυσίδα των νησιών που ανήκουν στην Υεμένη.
Η Ερυθρά Θάλασσα είναι μέρος των θαλάσσιων δρόμων μεταξύ της Ευρώπης, του Περσικού Κόλπου και της Ανατολικής Ασίας, και ως εκ τούτου έχει μεγάλη κυκλοφορία από την ναυτιλία .
Ερυθρά Θάλασσα πλοία

Η Ερυθρά Θάλασσα έχει σχηματιστεί από την Αραβική χερσόνησο που χωρίζεται από το Κέρας της Αφρικής από την κίνηση της Ερυθράς Θάλασσας Rift. Αυτή η διάσπαση ξεκίνησε την Ηώκαινο (56 με 34.000.000 χρόνια πριν) και επιταχύνθηκε κατά την Ολιγόκαινο (34 με 23.000.000 χρόνια πριν).
Η παλαιότερη γνωστή εξερεύνηση της Ερυθράς Θάλασσας πραγματοποιήθηκε από τους αρχαίους Αιγυπτίους , καθώς προσπάθησαν να δημιουργήσουν εμπορικά δρομολόγια προς Θέση. Μια τέτοια αποστολή πραγματοποιήθηκε γύρω στα 2500 π.Χ., και μια άλλη γύρω στο 1500 π.Χ..
Το βιβλικό βιβλίο της Εξόδου αφηγείται την ιστορία της θαυματουργής διέλευσης Ισραηλιτών από ένα σώμα του νερού , το οποίο καλεί το εβραϊκό κείμενο Yam Suph , παραδοσιακά αναγνωρίζονταν ως η Ερυθρά Θάλασσα . Ο λογαριασμός είναι μέρος της διαφυγής των Ισραηλιτών από τη σκλαβιά στην Αίγυπτο, και είπε στην Έξοδο 13: 17-15: 21.
Ισραηλίτες διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα
Στη ρωμαϊκή εποχή , η Ερυθρά Θάλασσα ευνοήθηκε για το εμπόριο με την Ινδία και την Κίνα ? στους μεσαιωνικούς χρόνους, ήταν ένα ουσιαστικό σκέλος της εμπορικής οδού μπαχαρικών.
Το 1798, η Γαλλία χρεώνονταν με τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη την εισβολή στην Αίγυπτο και τη λήψη της Ερυθράς Θάλασσας. Παρά το γεγονός ότι απέτυχε στην αποστολή του, ο μηχανικός JB Lepere, που πήραν μέρος σε αυτό, αναζωογόνησε το σχέδιο για ένα κανάλι το οποίο είχε προβλεφθεί κατά τη διάρκεια της βασιλείας των Φαραώ.
Το 1869, η από 101 μίλια μήκος Διώρυγα του Σουέζ άνοιξε στην Αίγυπτο, και συνέδεε τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα. Από το 2015, περίπου το 7,5 τοις εκατό του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου ταξιδεύει μέσα από το κανάλι.
Το όνομα της θάλασσας μπορεί να σημαίνει τα εποχιακά άνθη του κόκκινου χρώματος Trichodesmium Erythraeum κοντά στην επιφάνεια του νερού. Μια θεωρία που ευνοείται από μερικούς σύγχρονους μελετητές είναι ότι το όνομα κόκκινο αναφέρεται στην κατεύθυνση νότια, όπως ακριβώς και το όνομά της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να παραπέμψει στο βορρά. Η βάση αυτής της θεωρίας είναι ότι ορισμένοι  τύποι ασιατικών γλωσσών που χρησιμοποιούν το  χρώμα στα  λόγια τους για να αναφερθούν στις κατευθύνσεις του ορίζοντα.
Η Ερυθρά Θάλασσα είναι μία από τις τέσσερις θάλασσες που ονομάζεται στα αγγλικά από την άποψη κοινό χρώμα - τους άλλους είναι η Μαύρη Θάλασσα, η Λευκή Θάλασσα και η Κίτρινη Θάλασσα.
Το βόρειο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας έχει ονομαστεί ως ένα από τα επτά θαύματα του υποβρύχιου κόσμου , λόγω της εξαιρετικής ομορφιάς της και την βιοποικιλότητα της θαλάσσιας ζωής εκεί.
http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-the-red-sea/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μύδια αχνιστά με τυρί και λεμόνι

Μύδια αχνιστά με τυρί και λεμόνι   Δημοσιεύτηκε   02 Οκτ, 2024 |   In  Ελληνική  |  από   Γιώργος Αναστόπουλος  | Χρόνος προετοιμασίας 10  Λ...