ΕΓΙΝΕ ΓΥΡΩ ΣΤΟ 1400 ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ
ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ
Η ιστορία, ο μύθος αν θέλετε της Αργοναυτικής εκστρατείας, είναι λίγο-πολύ σ όλους γνωστός.
Το θέμα είναι πότε έγινε και ποιοι πήραν μέρος. Διότι πολλοί που αναφέρονται στη μυθολογία, όπως π.χ. ο Ηρακλής, ή δεν είχαν γεννηθεί ακόμη, ή είχαν προ πολλού εγκαταλείψει το μάταιο κόσμο της αρχαιότητας.
Από την έρευνά μου, μελέτη-βιβλίο « ΤΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» προκύπτει ότι αυτή έγινε γύρω στο 1400 –1380, εποχή που έζησε ο Ιάσων. (Κατωτέρω πίνακας-τμήμα του γενεαλογικού δένδρου):
Πριν προχωρήσουμε να πούμε λίγα λόγια για τη σύνταξη του «Γενεαλογικού Δένδρου»:
Κατήρτισα το «Γενεαλογικό Δένδρο των αρχαίων Ελλήνων» ( 3.000 πρόσωπα) και υπολόγισα τα χρόνια , βάσει των γενεών, ξεκινώντας από ένα πανελλήνιο γεγονός, τον Τρωικό πόλεμο, που είναι γνωστό πότε έγινε (1200-1180 πΧ).
Το «Γενεαλογικό Δένδρο των αρχαίων Ελλήνων» είναι ένας οδηγός για πάρα πολλά πράγματα. Παίρνοντας ένα όνομα, μπορείς να ανατρέξεις περισσότερο και να βρεις το πληρέστερο γενεαλογικό του δένδρο, πέρα από αυτό πού ήδη αναφέρεται, όπως π.χ. του Μεγάλου Αλεξάνδρου , που οι ρίζες του κρατάνε από τον Ηρακλή κ.λ.π.
Μπορείς να κάνεις διάφορες συγκρίσεις και παράλληλα πολλές διαπιστώσεις, να καταλήξεις σε πιο παραδεκτές χρονολογίες, και άλλα όπως το γεγονός ότι, μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, όλοι οι τότε αρχαίοι ΄Έλληνες είχαν συμπεθεριάσει πανελλαδικά. Επειδή δε είχαν μείνει λίγοι παντρεύονταν και αδέλφια μεταξύ τους. Ακόμη ότι ο Ηρακλής ήταν ο πολυγαμικότερος αρχαίος Έλληνας.
Προσδιορίζοντας με το σύστημα αυτό τα χρόνια που λέγεται ότι έζησε κάθε μυθικό πρόσωπο, με προσέγγιση + -- 20 χρόνια, από μυθικό γίνεται ιστορικό. Και πολλά άλλα, ανάλογα με τον παρατηρητή και τις γνώσεις του. Όπως π.χ. ότι η θυσία της Ιφιγένειας και του Ισαάκ έγιναν την ίδια εποχή, το 1200 π.Χ.
Προετοιμασία της Αργούς
Ακόμη στα 1530 π.Χ., όσοι απέμειναν πρέπει να είχαν πάθει ένα είδος σύγχυσης αφού θεωρούσαν ότι τους γέννησαν Θεοί, νύμφες, ποτάμια, βουνά κλπ., ή ότι φύτρωσαν από σπορά. Διότι το ανθρώπινο γένος και ιδιαίτερα το Ελληνικό είχε πολλές χιλιετηρίδες ενσυνείδητης ύπαρξης και δεν ήταν δυνατόν να μη γνώριζε ποιός γεννάει ποιόν.
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ
Στη μυθολογία αναφέρεται ότι στην Αργοναυτική εκστρατεία συμμετείχε και ο Ορφέας, μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες που επηρέασε και τον Χριστιανισμό. Αυτό είναι πάρα πολύ πιθανό, αφού έζησε την ίδια εποχή.
Η αρχαιολόγος κα Εφη Παντερμαλή, ανακάλυψε στα Λείβηθρα του Ολύμπου, πατρίδα του Ορφέα, πάρα πολλά στοιχεία, που πείθουν ότι ο Ορφέας έζησε την εποχή εκείνη.
Αν ο παππούς του Θάροψ έζησε στη Θράκη το 1470, ο πατέρας του Οίαγρος και η μητέρα του Καλλιόπη το 1440 π.Χ., ο Ορφέας, όπως και ο Ιάσονας έζησε το 1410.
Στην Αργοναυτική εκστρατεία αποδίδεται, εξ άλλου, το ποίημα του Ορφέα και οι ύμνοι του κατά τους οποίους : « η Ανάγκη και ο Κρόνος , δηλαδή ο χρόνος γέννησε τον Αιθέρα και τον διφυή Έρωτα», δηλαδή το ανδρόγυνο.
Άλλωστε ο Αθάμας και η Νεφέλη έζησαν στα 1470 π.Χ, και τα παιδιά τους Φρίξος και Έλλη στα 1440.
Έτσι αποκλείεται να πήραν μέρος στη Αργοναυτική εκστρατεία, ο Ηρακλής, ο Θησέας, ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης, ο Αμφιδάμας, ο Περικλύμενος, ο Τελαμών ο Πηλεύς, ο Αυγείας και άλλοι που έζησαν που 150 χρόνια αργότερα.
Στην Αργοναυτική εκστρατεία πήραν μέρος εκτός από τον Ορφέα, - αναφέρονται και έζησαν την ίδια εποχή - τα παιδιά του Φρίξου, Αργος- Φρόντις-Μέλαν-Κυτίσωρος, οι Βούτης, Ερυτος, Εχίων, Ιδμων, Εργίνος, Φάληρος, Φύλακος, Αλκαίος, Αζωρος, Ιδας, Λυγκεύς, Αγκαίος, Ζήτης, και άλλοι που έζησαν 1420-1380 π.Χ.
Αυτά βέβαια εφ όσον πραγματικά έγινε η Αργοναυτική εκστρατεία, διότι στο «Πάριο Χρονικό», στήλη που βρέθηκε στην Πάρο και αναφέρει όλα τα γεγονότα, από τον κατακλυσμό και μετά, η Αργοναυτική εκστρατεία δεν περιλαμβάνεται.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ
Δημοσιογράφος- Ερευνητής
© KOUTOUZIS.GR Αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή www.koutouzis.gr .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου