Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥΣ




Ενδιαφέρουσες πληροφορίες 

για τους πιγκουίνους


πιγκουΐνους
Oi Πιγκουίνοι είναι μια ομάδα υδρόβιων πουλιών που δεν πετάνε..
Ο αριθμός των σωζόμενων ειδών πιγκουίνων είναι  συζητήσιμος. Ανάλογα με το βιότοπο που ζουν η  
βιοποικιλότητα  κυμαίνεται μεταξύ 17 και 20 είδών που ζουν εκεί. .
Ζουν σχεδόν αποκλειστικά στο Νότιο Ημισφαίριο, με μόνο ένα είδος, το πιγκουίνο του Γκαλαπάγκος, που βρέθηκε βόρεια του ισημερινού . Στην πραγματικότητα καταλαμβάνουν οικοτόπους που βρίσκονται σε κάθε μία από τις πέντε ηπείρους μέσα στο νότιο ημισφαίριο.
Το ενδιαίτημα για πιγκουίνους είναι κρύο και εκεί επιβιώνουν τα περισσότερα  από τα είδη που μιλάμε. Μερικά από αυτά είναι σε θέση να ζουν σε πιο κρύα μέρη του κόσμου. Άλλοι ζουν πολύ κοντά στον ισημερινό, όπου είναι αρκετά ζεστά.
Σημαντικοί πληθυσμοί των πιγκουίνων βρίσκονται στην Ανταρκτική, την Αργεντινή , την Αυστραλία , τη Χιλή , τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Αφρική.
Η διάρκεια ζωής των πιγκουίνων κυμαίνεται από 6 έως 27 χρόνια , που ποικίλλει από είδος σε είδος. Αλλά τα περισσότερα είδη έχουν διάρκεια ζωής από  15 ως 20 χρόνια.
Τα μεγαλύτερα είδη πιγκουίνος είναι  ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος  ( Aptenodytes forsteri) που φτάνει τα 122 εκατοστά (48 ίντσες) σε ύψος και ζυγίζει 22-45 κιλά (49-99 λίβρες).
αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι
Το μικρότερο είδος πιγκουίνου είναι ο μικρός μπλε πιγκουίνος ( Eudyptula ήσσονος σημασίας ), επίσης γνωστός ως  πιγκουίνος νεράιδα , ο οποίος είναι περίπου 40 cm (16 in) ψηλός και ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό (3,3 λίβρες) κατά μέσο όρο.
μικρό μπλε πιγκουίνος
Όλοι οι πιγκουίνοι πρέπει να ζουν κοντά σε ένα τόπο  νερού, όπου μπορούν να κυνηγούν για την τροφή τους. .
Πιγκουίνοι είναι σαρκοφάγοι . Γενικά τρώνε ψάρια, καλαμάρια και κριλ (είδος ζωοπλανγκτόν}, αν και η διατροφή τους εξαρτάται ανάλογα με το είδος. Σε γενικές γραμμές, οι πιγκουίνοι που ζουν κοντά στον ισημερινό τρώνε περισσότερα ψάρια, ενώ οι πιγκουίνοι σε αρκτικά κλίματα βασίζονται σε καλαμάρια και κριλ για τροφή.
Ξοδεύουν περίπου το 75% της ζωής τους στο νερό .
Τα φτερά τους έχουν εξελιχθεί σε βατραχοπέδιλα , επιτρέποντας το πουλί να κολυμπήσει υποβρύχια με καταπληκτική ταχύτητα.
πιγκουίνων κολύμπι
Το κολύμπι του πιγκουίνου μοιάζει πολύ με την πτήση των πουλιών στον αέρα.
Πιγκουίνοι μπορούν να βουτήξουν και να κολυμπήσουν γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο πουλί .
Οι περισσότεροι πιγκουίνοι  μπορούν να κολυμπήσουν υποβρύχια με περίπου 7 ως 11 χιλιόμετρα (4 έως 7 μίλια) ανά ώρα, αλλά ο πιο γρήγορος πιγκουίνος - ο Gentoo ( Pygoscelis Παπούα ) - μπορεί να φθάσει τη μέγιστη ταχύτητα των 35 χιλιομέτρων (22 μίλια) ανά ώρα!
Μπορούν να περπατήσουν με ταχύτητα που κυμαίνεται από  2,7 χλμ/ώρα  (1,7 mph) ως 3,8 χλμ/ώρα  (2,4 mph).
πιγκουίνοι περπατούν
Οι Πιγκουίνοι δεν είναι σε θέση να αναπνέουν κάτω από το νερό. Ωστόσο, όλα τα είδη πιγκουίνων μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους για χρονικό διάστημα  περίπου 15 λεπτών .
Οι Αυτοκρατορικοί  πιγκουίνοι είναι οι αδιαμφισβήτητοι πρωταθλητές της κατάδυσης στον κόσμο των πιγκουίνων . Μπορούν να ταξιδεύουν περισσότερο από 500 μέτρα (1.640 πόδια) κάτω από την επιφάνεια, και να παραμείνουν βυθισμένοι για περισσότερο από 20 λεπτά, μέχρι να εξαντληθούν όλα τα αποθέματα οξυγόνου.
Μαύρο και άσπρο φτέρωμα του πιγκουίνου χρησιμεύει ως καμουφλάζ, ενώ το κολυμπά . Το μαύρο φτέρωμα στην πλάτη τους είναι δύσκολο να δει κανείς από ψηλά, ενώ το λευκό φτέρωμα στο μπροστινό τους μοιάζει με τον ήλιο που αντανακλάται από την επιφάνεια του νερού όταν φαίνεται από κάτω.
πιγκουίνοι-κολύμβηση-2
Τα μάτια ενός πιγκουίνου που προσαρμόζονται για να βλέπει ξεκάθαρα, τόσο στον αέρα όσο και κάτω από το νερό . Οι Πιγκουίνοι βλέπουν τα χρώματα και είναι ευαίσθητοι σε βιολετί, μπλε και πράσινο μήκος κύματος του φωτός και, ενδεχομένως, σε υπεριώδη ακτινοβολία.
Πιστεύεται επίσης ότι έχουν καλή αίσθηση της όσφρησης.
Στη θάλασσα οι πιγκουίνοι  πίνουν νερό που περιέχει αλάτι και είναι σε θέση να το κάνουν αυτό, επειδή έχουν ειδικούς αδένες που αφθονούν στις υποδοχές των ματιών που εξάγουν το υπερβολικό αλάτι από το αίμα. Το αλάτι αποβάλλεται ως αλμυρό υγρό διαμέσου των ρινικών διόδων.
Μια άλλη προσαρμογή από αδένα που παράγει το λάδι αδιαβροχοποίησης. Οι Πιγκουίνοι απλώνουν αυτο σε όλο το φτερωμά τους για να μονώσουν το σώμα τους και να μειώσουν την τριβή όταν γλιστρούν μέσα στο νερό.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα πουλιά - που χάνουν και να αντικαθιστούν μερικά φτερά σε έναν χρόνο - οι πιγκουίνοι molt τα χάνουν όλα με τη μία, ετσι είναι υποχτεωνένοι να περάσουν δύο ή τρεις εβδομάδες στη στεριά και αυτό ονομάζεται η καταστροφική πτερόρροια .
πιγκουίνος molting
Οι Πιγκουίνοι συνήθως ξαπλώνουν ή  στέκονται όρθιοι όταν κοιμούνται στη ξηρά, ενώ επιπλέουν όταν αναπαύονται στο νερό . Συχνά μαζεύουν το κεφάλι τους κάτω από τα φτερά όταν κοιμούνται σε όρθια θέση.
Οι Πιγκουίνοι μπορούν  να ελέγχουν τη ροή του αίματος προς τα άκρα τους , προκειμένου να μειωθεί η ποσότητα του αίματος που κρυώνει, αλλά εξακολουθεί να κρατάει τα άκρα ασφαλή από τον παγετό.
Οι Πιγκουίνοι είναι εξαιρετικά κοινωνικά πουλιά . Ακόμη και στη θάλασσα, οι πιγκουίνοι συνήθως κολυμπούν και τρέφονται σε ομάδες.
Οι Πιγκουίνους για το μεγαλύτερο μέρος της φυλής τους ζουν σε μεγάλες αποικίες , εξαιρέσεις είναι δύο είδη. Αυτοί με τα κίτρινα μάτια και οι Fiordland  Αυτές οι αποικίες μπορούν να κυμαίνονται σε μέγεθος από μόλις 100 ζεύγη  πιγκουίνους Gentoo, με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες στην περίπτωση του βασιλικού πιγκουίνου [φωτογραφία παρακάτω]..
αποικία Penguin βασιλιά
Οι Πιγκουίνοι σχηματίζουν μονογαμικά ζεύγη για μια περίοδο αναπαραγωγής , αν και το ποσοστό το ίδιο ζευγάρι επανασυνδέονται  διαφέρει και δραστικά. Οι περισσότεροι πιγκουίνοι κάνουν δύο αυγά  κάθε φορά, αν και τα δύο μεγαλύτερα είδη, ο αυτοκρατορικός και ο βασιλικόςς πιγκουίνους κάνουν μόνο ένα..
Με εξαίρεση τον αυτοκρατορικό πιγκουίνος, όπου το αρσενικό τα κάνει όλα, όλοι οι πιγκουίνοι μοιράζονται την επώαση εναλλάξ . Αυτές οι εναλλαγές στην επώαση μπορεί να διαρκέσουν μέρες ή ακόμη και εβδομάδες, καθώς ένα μέλος του ζεύγους αναλαμβάνει τη διατροφή από τη θάλασσα.
Η περίοδος επώασης ποικίλει ανάλογα με τα είδη. Μπορεί να είναι ως ένα μήνα, όπως και στους όρθιους,  πιγκουίνους, ή για διάστημα 62 έως 66 ημερών για τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους.
πιγκουίνος επώαση ένα αυγό
Όταν οι πιγκουίνοι νεοσσοί είναι έτοιμοι να εκκολαφθούν, χρησιμοποιούν τα ράμφη τους για να σπάσουν το κέλυφος των αυγών τους. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες.
Ένας νεοσσός εξαρτάται από τους γονείς του για να επιβίωση, στο διάστημα μεταξύ εκκόλαψης και της ανάπτυξης των αδιάβροχων φτερών του για να μπορέσει να απεξαρτηθεί ( να αφήσει την αποικία για να πάει να βρει τροφή στη θάλασσα). Η περίοδος αυτή μπορεί να κυμαίνεται από 7 ως 9 εβδομάδες για τους Adélie νεοσσούς και 13 μήνες για το βασιλικό Penguin νεοσσό..
Penguin γκόμενα
Κλήσεις Penguin (φωνήματα) είναι χωριστά αναγνωρίσιμες, επιτρέποντας στους συντρόφους να αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι σημαντικό επειδή ανάμεσα  στο πλήθος των μελών μιας μεγάλης αποικίας πιγκουίνων είναι σχεδόν δυσδιάκριτες από την εξ όψεως αναγνώριση.
Περίπου 1 στους 50.000 (από τα περισσότερα είδη) γεννιούνται με καφέ αντί για μαύρο φτέρωμα. Αυτοί καλούνται πιγκουίνοι isabelline . Οι Isabellinism είναι διαφορετικοί από τους albinism. Οι Isabelline πιγκουίνοι έχουν την τάση να ζουν λιγότερο από το κανονικό για τους πιγκουίνους, καθώς δεν είναι καλά καμουφλαρισμένοι και βρίσκονται ακάλυπτοι.
isabelline πιγκουίνος
Αρπακτικά στη στεριά κυνηγούν τα διάφορα είδη των πιγκουίνων και περιλαμβάνονται  σαύρες , skuas, φίδια , άλλα πτηνά και τα κουνάβια. Αρπακτικά νερό αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από φάλαινες δολοφόνους, λεοπαρδάλεις σφραγίδες και καρχαρίες .
Σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, τα τέσσερα είδη πιγκουίνων σε κίνδυνο είναι: οι βόρειοι Rockhopper, οι όρθιοι, αυτοί με κορωνίδα, οι κίτρινο-eyed, και οι πιγκουΐνοι Γκαλαπάγκος. Τα περισσότερα από τα άλλα είδη πιγκουίνων παρατίθενται ως ευάλωτα ή απειλούμενα.
Το αρχαιότερο γνωστο απολίθωμα πιγκουίνου βρέθηκε σε βράχο 61.600.000 ετών στην Ανταρκτικής, περίπου 4-5 εκατομμύρια χρόνια μετά τη μαζική εξαφάνιση που σκότωσε τους δεινόσαυρους.
Οι Πιγκουίνοι είναι δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο , κυρίως για τον ασυνήθιστο όρθιο, waddling βηματισμό τους και (σε σύγκριση με άλλα πτηνά) έλλειψη φόβου των ανθρώπων.
Οι πιγκουίνοι έχουν αποτελέσει το θέμα πολλών βιβλίων και ταινιών , όπως Happy Feet, Ώρα για σερφ και τους πιγκουίνους της Μαδαγασκάρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περίληψη του Sapiens (A Brief History of the Human Race) σε μορφή σημείου

  Περίληψη του Sapiens (A Brief History of the Human Race) σε μορφή σημείου Από  Narayan Giri, Okhaldhunga, Νεπάλ  στις  27 Σεπτεμβρίου 2024...