Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΓΓΟΛΙΑ






Ενδιαφέρουσες πληροφορίες 

για τη Μογγολία


Μογγολία
Η Μογγολία είναι μια μεσόγεια χώρα στην Ανατολική Ασία είναι γνωστή για τις τεράστιες, τραχές εκτάσεις της και τη νομαδική κουλτούρα.
Το επίσημο όνομα της χώρας είναι η Μογγολία .
Οι δύο χώρες που συνορεύουν με τη Μογγολία είναι η Ρωσία στα βόρεια και η Κίνα στα νότια, ανατολικά και δυτικά.
Η επίσημη γλώσσα είναι Μογγολικά. .
Από την 1η Ιανουαρίου 2017, ο πληθυσμός της Μογγολίας εκτιμάται ότι είναι 3.037.393 άτομα .
Στα 1.564.116 τετραγωνικά χιλιόμετρα (603.909 τετραγωνικά μίλια), η Μογγολία είναι η 18η μεγαλύτερη και η πιο αραιοκατοικημένη πλήρως κυρίαρχη χώρα στον κόσμο . Είναι επίσης η δεύτερη μεγαλύτερη περίκλειστη χώρα στον κόσμο μετά  από το Καζακστάν .
Ουλάν Μπατόρ , πρώην Romanized, είναι η πρωτεύουσα της Μογγολίας και η μεγαλύτερη πόλη της . Βρίσκεται στη βόρεια κεντρική Μογγολία σε υψόμετρο περίπου 1.310 μέτρα (4.300 πόδια) σε μια κοιλάδα στον ποταμό Tuul.
Ουλάν Μπατόρ
Η χώρα περιέχει πολύ λίγη καλλιεργήσιμη γη , καθώς ένα μεγάλο μέρος της περιοχής του καλύπτεται από ποώδη στέπα, με τα βουνά στα βόρεια και δυτικά και την έρημο Γκόμπι στα νότια.
Η Μογγολία είναι μία από τις υψηλότερες χώρες του κόσμου , με μέσο υψόμετρο 1.580 μέτρα (5.180 πόδια).
Το Χούιτεν Πικ είναι το υψηλότερο σημείο στη Μογγολία , στη δυτική πλευρά της χώρας κατά μήκος των συνόρων με την Κίνα. Είναι 4.374 μέτρα (14.350 πόδια) Ύψος και έχει μονίμως χιόνι.
Χούιτεν Πικ
Η Νότια Μογγολία κυριαρχείται από την έρημο Γκόμπι , η οποία είναι η μεγαλύτερη έρημος στην Ασία και είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο.
Το 17% της συνολικής ξηράς της Μογγολίας τώρα χαρακτηρίζεται ως ένα από τα τέσσερα είδη των "προστατευόμενων περιοχών": Σαν αυστηρά προστατευόμενες περιοχές, εθνικά πάρκα, προστατευόμενες φυσικές περιοχές και φυσικά ιστορικά μνημεία. Υπάρχουν 99 περιοχές συνολικά , με 24 εθνικά πάρκα .
Το Khustain Νουρού Εθνικό Πάρκο ιδρύθηκε το 1993 και είναι περίπου 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) νοτιοδυτικά της Ουλάν Μπατόρ. Στα 50620-εκτάρια (12,5080-στρέμματα) της έκτασης του προστατεύει άγριο άλογο της Μογγολίας, το takhi, καθώς και οι στέπες και τα δάση που περιβάλλουν την έκταση. Εκτός από την takhi, υπάρχουν πληθυσμοί Maral (ασιατικά κόκκινα ελάφια), γαζέλες της στέπας, ελάφια , αγριόχοιροι, manul (μικρές άγριες γάτες), λύκοι και λύγκες .
εθνικό πάρκο khustain Νουρού
Η Μογγολία έχει 4 μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO .
Η Μονή Erdene Zuu είναι πιθανώς το νεώτερο επιζών βουδιστικό μοναστήρι στη Μογγολία.. Βρίσκεται στην επαρχία Övörkhangai, περίπου 2 χλμ βορειοανατολικά από το κέντρο της Kharkhorin και δίπλα στην αρχαία πόλη του Καρακορούμ, είναι μέρος της Orkhon Valley Πολιτιστικό Τοπίο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
μοναστήρι Erdene zuu
Η Μονή Gandantegchinlen είναι μια κινεζική στυλ Θιβέτ βουδιστικό μοναστήρι στην πρωτεύουσα της Μογγολίας Ουλάν Μπατόρ, που έχει αποκατασταθεί και να αναζωογονηθεί από το 1990. Το όνομα του στη διάλεκτο του Θιβέτ μεταφράζεται  σαν "Το μεγάλο Παλάτι της απόλυτης χαράς". Το μοναστήρι είναι ένα από τα σημαντικότερα της Μογγολίας, καθώς επίσης και ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της.
μοναστήρι gandantegchinlen
Το Άγαλμα του Τζένγκις Χαν Καβαλάρη , μέρος του συμπλέγματος του Αγάλματος Τζένγκις Χαν είναι 40 μέτρα (130 πόδια) ψηλό παριστάνεται ο Τζένγκις Χαν έφιππος, στην όχθη του ποταμού Tuul στο Tsonjin Boldog (54 χιλιόμετρα (33.55 μίλια) ανατολικά της πρωτεύουσας Ουλάν Μπατόρ), όπου σύμφωνα με το μύθο, βρήκε ένα χρυσό μαστίγιο. Το άγαλμα είναι συμβολικά προσανατολισμένο  ανατολικά προς την γενέτειρα του και είναι το υψηλότερο άγαλμα που αντιπροσωπεύει ένα άτομο σε ένα άλογο στον κόσμο.
Τζένγκις Χαν rquestrian άγαλμα
Ο Μογγόλος αυτοκράτορας κέρδισε την εξουσία ως Τζένγκις Χαν και με τους γιους του κατέκτησε μεγάλο μέρος της Ασίας και της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα.
Τον 16ο αιώνα, ο θιβετιανός βουδισμός άρχισε να εξαπλώνεται στη Μογγολία. Από τις αρχές του 1900, σχεδόν το ένα τρίτο του ενήλικου ανδρικού πληθυσμού ήταν βουδιστές μοναχοί.
Το νότιο τμήμα της Μογγολίας, που είναι γνωστό ως Εσωτερική Μογγολία, είναι μέρος της Κίνας. Το βόρειο τμήμα έγινε ανεξάρτητο από την Κίνα το 1921 με τη βοήθεια της Ρωσίας. Η Μογγολία έγινε μια κομμουνιστική χώρα το 1924, αλλά το 1990  διεξήχθησαν πολυκομματικές εκλογές από τους κατοίκους
Πολλοί Μογγόλοι εξακολουθούν να ζουν σε ένα παραδοσιακό ger, το οποίο είναι ένα είδος σκηνής . Επίσης γνωστές ως "yurts," αυτές οι φορητές κατοικίες παραδοσιακά χρησιμοποιούνται από νομάδες στις στέπες της Κεντρικής Ασίας ως σπίτια τους.
Μογγολία ger
Περίπου το 30% του πληθυσμού έχουν νομαδικό ή ημι-νομαδικό πολιτισμό και το άλογο είναι ακόμα αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής ζωής.
Η πλειοψηφία του πληθυσμού της είναι Βουδιστές . Ο μη-θρησκευόμενος πληθυσμός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα.
Η Μογγολία αναφέρεται ως " Land of the Blue Sky ", επειδή έχει πάνω από 260 ηλιόλουστες ημέρες το χρόνο .
Στη Μογγολία η  θερμοκρασία μπορεί να κυμανθεί ως και 35 βαθμούς σε μια μέρα.
Το ακραίο ηπειρωτικό κλίμα έχει επηρεάσει την παραδοσιακή διατροφή, έτσι ώστε η μογγολική κουζίνα κυρίως να αποτελείται από γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας και ζωικά λίπη. Η χρήση λαχανικών και μπαχαρικών είναι περιορισμένες.
Το Εθνικό πιάτο της Μογγολίας είναι ζυμαρικά γεμισμένα με κρέας (συνήθως βοδινό ή αρνίσιο κρέας)  που μαγειρεύεται στον ατμό και ονομάζεται Buuz .
μογκολικά buuz
Εθνικό ποτό της Μογγολίας , είναι γάλα φοράδας που έχει υποστεί ζύμωση  και ονομάζεται airag ή ποτό των τατάρων από οξύγαλα φορβάδος ή καμήλας σε άλλα μέρη της Κεντρικής Ασίας.
Το εθνικό ζώο της Μογγολίας είναι το Przewalski άλογο .
Το εθνικό πτηνό της Μογγολίας είναι το στεπογέρακο .
«Butterfly Μπλε» Scabiosa ονομάστηκε ως το εθνικό λουλούδι της Μογγολίας. Το λουλούδι συμβολίζει το Μογγολικό  τρόπο ζωής σε αρμονία με τη φύση.
Νάανταμ είναι ένα παραδοσιακό φεστιβάλ στην Μογγολία . Τα παιχνίδια είναι μογγολική πάλη, ιπποδρομίες, και τοξοβολία, και πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου. Το 2010,το Νάανταμ  γράφτηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.
νάανταμ
Το μεγαλύτερο τουρνουά πάλης στη Μογγολία που παίρνουν μέρος  6.002 άτομα.. Διοργανώθηκε από την Μογγολική Εθνική Ομοσπονδία Πάλης (Μογγολία) και πραγματοποιήθηκε στο Ουλάν Μπατόρ, Μογγολία, μεταξύ 17 και 25 Σεπτεμβρίου 2011.
Khöömei ή το τραγούδι του λαιμού είναι μια μορφή τραγουδιών με καταγωγή  τη Δυτική Μογγολία, στα βουνά Αλτάι. Ο ερμηνευτής μιμείται τους ήχους της φύσης, και ταυτόχρονα εκπέμπει δύο διακριτούς  φωνητικούς ήχους: μαζί με μια συνεχή αργόσυρτη νότα, ο τραγουδιστής παράγει μια μελωδική  αρμονία..
Η Ουλάν Μπατόρ έχει μια μέση ετήσια θερμοκρασία -0.4 ° C ή 31,3 ° F, καθιστώντας την σαν το πιο κρύο μέρος του κόσμου. .
Το Μογγολικό Χρηματιστήριο είναι το μικρότερο στον κόσμο και στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο κινηματογράφο για παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αλτσχάιμερ: Πόσα αυγά πρέπει να τρώνε οι άνω των 50 ετών για να μειώσουν κατά 47% τον κίνδυνο

Αλτσχάιμερ: Πόσα αυγά πρέπει να τρώνε οι άνω των 50 ετών για να μειώσουν κατά 47% τον κίνδυνο Μαριάννα Σπανού   Τα   αυγά   αποτελούσαν βασι...