Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΟΝΙ



Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το χιόνι


χιόνι που υπάγονται
To Χιόνι είναι πτώση συμπυκνωμένων υδρατμών από τα σύννεφα με τη μορφή κρυστάλλων πάγου.
Οι υδρατμοί ταξιδεύουν από το έδαφος στο επίπεδο της ατμόσφαιρας για να σχηματίσουν σύννεφα σε όλη τη διάρκεια του έτους χωρίς να  έχει σημασία ποια είναι η θερμοκρασία.
Μορφές χιονιού  δημιουργούνται όταν οι υδρατμοί ανεβαίνουν στην ατμόσφαιρα και παγώνουν  σε κρυστάλλους πάγου . Αυτά τα μικροσκοπικά κρύσταλλα πάγου μαζεύουν μικροσκοπικά κομμάτια ρύπων στην ατμόσφαιρα. Μερικές φορές υπάρχουν τόσο πολλοί ως 200 κρύσταλλοι πάγου συγκεντρωμένοι  μαζί για να κάνουν μια νιφάδα χιονιού.
Μορφές Χιονιού δημιουργούνται όταν η ατμοσφαιρική θερμοκρασία είναι ίση ή κάτω από το μηδέν (0 βαθμούς Κελσίου ή 32 βαθμούς Φαρενάιτ) και υπάρχει ένα ελάχιστο ποσό της υγρασίας στον αέρα. Αν η θερμοκρασία του εδάφους είναι στο μηδέν ή κάτω από το μηδέν, φυσικά, το χιόνι θα φτάσει στο έδαφος.
χιόνι-πτώση-2
Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι που οι κρύσταλλοι πάγου μπορεί να αναπτυχθούν, και αυτός είναι ο λόγος που μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν δύο νιφάδες χιονιού που να είναι όμοιες.  Για την ακρίβεια δεν υπάρχουν δύο νιφάδες χιονιού που να έχουν ακριβώς την ίδια διάταξη των μορίων, αλλά μπορεί να μοιάζουν μεταξύ τους.
νιφάδες χιονιού
Χιόνι έρχεται σε διάφορα σχήματα κρυστάλλων . Συχνά απεικονίζεται ως stellar dentrites (πολυδιακλαδισμένοι κρύσταλλοι), αλλά μπορεί να πέσει σε μια ποικιλία σχημάτων, όπως απλά πρίσματα, κούφιες στήλες, fernlike και τριγωνικά κρύσταλλα. Το σχήμα του χιονιού είναι συχνά πολύ μικρό για to να δει κανείς με γυμνό μάτι, έτσι  οι ερευνητές χρησιμοποιούν ένα φωτομικροσκόπιο για να παρατηρήσουν μια νιφάδα χιονιού και να τεκμηριώσουν τα διαφορετικά σχήματα και τύπους από τις νιφάδες του χιονιού.
Το χιόνι είναι στην πραγματικότητα άχρωμο . Ορατό στο φως του ήλιου είναι λευκό. Τα περισσότερα φυσικά υλικά απορροφούν κάποιο φως του ήλιου που τους δίνει το χρώμα τους. Το χιόνι, όμως, αντανακλά το μεγαλύτερο μέρος του ηλιακού φωτός. Η σύνθετη δομή των κρυστάλλων του χιονιού οδηγεί σε αμέτρητες μικροσκοπικές επιφάνειες από τις οποίες το ορατό φως αποτελεσματικά αντανακλάται. Τι λίγο φως του ήλιου που απορροφάται από το χιόνι, απορροφάται ομοιόμορφα  από όλα τα μήκη κύματος του ορατού φωτός δίνοντας έτσι στο χιόνι λευκή εμφάνιση της.
χιόνι-πτώση-3
Η μέση νιφάδα χιονιού αποτελείται από 180 δισεκατομμύρια μόρια νερού και πέφτει με ταχύτητα 5 χιλιόμετρα την ώρα (3,1 μίλια ανά ώρα).
Η μέση νιφάδα κυμαίνεται από μέγεθος λίγο μικρότερο από μια πένα(νόμισμα) και με πλάτος όσο μιας ανθρώπινης τρίχας .
Κάθε χειμώνα , τουλάχιστον ένα επτακισεκατομμύριο (αυτό είναι 1,000,000,000,000,000,000,000,000-24 μηδενικά!) Νιφάδες χιονιού πέφτουν από τον ουρανό .
χιόνι
Στο Παγκόσμιο Ρεκόρ Guinness που απαριθμεί τις μεγαλύτερες νιφάδες χιονιού που είχαν πέσει κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας στον Ιανουάριο του 1887 στο Fort Keogh, στη Μοντάνα . Ένας κτηνοτρόφος, λέει το βιβλίο, τις αποκάλεσε "μεγαλύτερες από κατσαρόλα για γάλα" και  καταμετρήθηκε μία στά 38 εκατοστά (15 ίντσες) πλάτος .
Η ακριβής ποσότητα του νερού που περιέχεται στο χιόνι μπορεί να ποικίλει αρκετά σημαντικά, ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται το χιόνι, αλλά κατά γενικό μέσο όρο, κάθε 12 εκατοστά (4,7 ίντσες) από χιόνι περιέχεται 1 εκατοστό (0,4 ίντσες) νερού.
Το υψηλότερες χιονοπτώσεις που έχει καταγραφεί ποτέ σε μια περίοδο ενός έτους ήταν 31,1 μέτρα (1.224 ίντσες) στο Mount Rainier της Ουάσιγκτον στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ 19 Φεβρουαρίου του 1971 και 18 Φεβρουαρίου του 1972 .
χιόνι
Στις 5 Μαρτίου 2015,  2,56 μέτρα (101 ίντσες) από  χιόνι έπεσε σε 24 ώρες στη Capracotta της Ιταλίας, δημιουργόντας ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από το Βιβλίο Guinness . Το ρεκόρ προηγουμένως ανήκε στο Silver Lake του Κολοράντο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με 1.93 μέτρα (75,8 ίντσες).
Μέχρι στιγμής η χιονοσκέπαστη πόλη στη γη είναι η πόλη Αομόρι στο Νομό Αομόρι της  Ιαπωνίας. Αυτή τη θέση κατέλαβε με ένα επιβλητικό 8 μέτρα (26 πόδια) ύψοςτου χιονιού ετησίως,  2,5 μέτρα (100 ίντσες) περισσότερο από το Sapporo, την επόμενη πιο χιονοσκέπαστη πόλη.
Οι κάτοικοι του Μπέθελ στο Μέιντων ΗΠΑ, και από τις γύρω πόλεις, φτιάξανε το ψηλότερο χιονάνθρωπο του κόσμου , η οποία είναι στην πραγματικότητα μια snowwoman (θηλικός χιονάνθρωπος)  37.21 μέτρα (122 ft 1 in) ψηλή , κατασκευάζονταν σε περίοδο ενός μηνός και ολοκληρώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2008. Ήταν μόνο μερικά πόδια μικρότερη από το Άγαλμα της Ελευθερίας.
κόσμους ψηλότερο χιονάνθρωπος
Οι πιο γρήγορα φτιαγμένοι χιονάνθρωποι( σε μία ώρα) είναι 2.036 και επιτεύχθηκε από τη Drama  24 από ερασιτέχνες (Ιαπωνία) στο  Zuriyama στο Πεδίο Παρατήρησης , στο Akabiraτου  Hokkaido στην  Ιαπωνία, στις 28 Φεβρουαρίου 2015.
Το ρεκόρ για τους περισσότερους ανθρώπους ταυτόχρονα στο χιόνι ταυτόχρονα έγινε το 8962 από το State Capitol Grounds στο Μπίσμαρκ της Βόρειας Ντακότα για μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από το κράτος και την  Ιστορική Εταιρεία Βόρειας Ντακότα στις 17 Φεβρουαρίου 2007.
ρεκόρ για τους περισσότερους ανθρώπους κάνοντας χιόνι άγγελοι
Ο μεγαλύτερος χιονοπόλεμος αποτελείτο από 7.681 συμμετέχοντες και επιτεύχθηκε σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από την πόλη του Saskatoon,στο PotashCorp Wintershines Φεστιβάλ, και Yukigassen μια ομάδα του Καναδά (όλα Καναδά), στο Saskatoon, Saskatchewan,του  Καναδά, στις 31 Ιανουαρίου το 2016.
Σκαλισμένα από το χιόνι και τον πάγο, Iglu-Dorf στην πόλη Zermatt (Ελβετία) στη βάση του Matterhorn είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο ιγκλού από χιόνι , μετρώντας εντυπωσιακά τα 10,5 μέτρα (34 πόδια 4 ίντσες) ύψος, με μια τεράστια εσωτερική διάμετρο 12,9 μέτρων (42 πόδια 4 ίντσες). Η Guinness Book of World Records το επιβεβαίωσε ως τη μεγαλύτερη από το 2016 και μετά κατασκευή που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο.
Iglu Dorf
Ένας αγρότης από το Βερμόντ  ο Wilson A. Bentley ήταν γνωστός ως Snowflake Bentley σαν το πρώτο πρόσωπο που φωτογράφισε με επιτυχία μια νιφάδα χιονιού . Μετά από χρόνια πειραματίζεται με τη σύνδεση σε μικροσκόπι με μια φωτογραφική μηχανή φυσούνας, το 1885 Wilson Bentley είχε επιτυχία στη σύλληψη της πρώτης νιφάδας χιονιού σε φωτογραφία. Έγινε διάσημος για φωτογράφηση σε πάνω από 5.000 νιφάδες χιονιού που μοιάζουν με κόσμημα..
Ο Ανθρωπολόγος Franz Boas  σημειώνει στις παρατηρήσεις του στην εισαγωγή του το 1911 στο βιβλίο του "Εγχειρίδιο της Ινδιάνικης Γλώσσας", δήλωσε ισχυριζόμενος ότι οι Εσκιμώοι έχουν δεκάδες ή ακόμη και εκατοντάδες, των λέξεων για το χιόνι . Παρόλο που η ιδέα εξακολουθεί να κεντρίζει τη φαντασία του κοινού, οι περισσότεροι γλωσσολόγοι το θεωρούν σαν  ένα αστικό μύθο, που γεννήθηκε από προχειρότητα  και δημοσιογραφική υπερβολή. Μερικοί έχουν πάει ακόμη στο σημείο να  ονομάσουν Hoax το μεγάλο αυτό λεξιλόγιο των Εσκιμώων. Τα τελευταία στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι ο Boas είχε δίκιο σε όλα όσα ανέφερε..
Chionophobia είναι η ακραία απέχθεια ή φόβος του χιονιού . Η λέξη προέρχεται από την ελληνική  Chion (Χιών) που σημαίνει χιόνι και Phobos σημαίνει φόβο ή απέχθεια. Οι άνθρωποι με Chionophobia συχνά καταλαβαίνουν ότι ο φόβος τους είναι αβάσιμος και παράξενος. Ωστόσο, δεν είναι σε θέση να την ελέγξουν.
Το χιόνι αντικατοπτρίζει ένα υψηλό επίπεδο της υπεριώδους ακτινοβολίας και μπορεί να προκαλέσει τύφλωση από το χιόνι ( φωτοτραυματική τύφλωση ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύνοψη του διάσημου μυθιστορήματος Madhyaratka Bacha του Salman Rushdie

  Σύνοψη του διάσημου μυθιστορήματος Madhyaratka Bacha του Salman Rushdie Midnight's Children  - Salman Rushdie Narayan Giri, Okhaldhung...