Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ και ΤΟΥΣ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥΣ



Ενδιαφέρουσες πληροφορίες 

για τα πλατάνια και τους σφενδάμους


σφένδαμος
Ο Πλάτανος είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια Sapindaceae.
Υπάρχουν περίπου 128 είδη του σφενδάμου,στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο πλάτανος..
Ο κορμός του σφενδάμου διαφέρει από του πλάτανου στο χρώμα (είναι πιο κοκκινωπός) και το ξύλο του είναι πιο κατώτερης ποιότητας...
Τα περισσότερα είδη είναι ενδημικά στην Ασία, με αρκετά να εμφανίζονται και στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Βόρεια Αμερική . Μόνο ένα είδος επεκτάθει στο νότιο ημισφαίριο.
Αυτά τα δέντρα φυτρώνουν καλύτερα στο κρύο που είναι τουλάχιστον από 1 ° C (34 ° F).
Maple ( σφένδαμοι και πλατάνια) δέντρα μεγαλώνουν σε αμμώδης ή αργιλώδης τύπους εδαφών . Εφ 'όσον η υφή παραμένει χαλαρή και το βάθος του εδάφους επιτρέπει στις ρίζες να στεριώσουν το δέντρο στην περιοχή, το δέντρο σφενδάμου μεγαλώνει καλά. Δυσμενείς περιοχές που περιλαμβάνουν βάλτους, ξηρες και αμμώδεις κορυφογραμμές και λεπτό βραχώδες έδαφος.
Τα περισσότερα είδη είναι φυλλοβόλα , και πολλά είναι γνωστά για το φθινοπωρινό  χρώμα των φύλλων τους, αλλά μερικά στη νότια Ασία και την περιοχή της Μεσογείου είναι αειθαλή.
Η διάρκεια ζωής ενός δέντρου σφενδάμου είναι μεταξύ 100 και 400 χρόνων , ανάλογα με το είδος.
Το Comfort Maple είναι ένα τεράστιο και παράξενα διαμορφωμένο δέντρο ζαχαροσφένδαμου, το οποίο πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον 500 ετών, το αρχαιότερο δέντρο σφενδάμου στον Καναδά.
άνεση σφενδάμου
Πολλά από τα συστήματα ρίζας είναι συνήθως πυκνά και ινώδη και προκαλούν την αναστολή της ανάπτυξης των άλλων φυτών κάτω από αυτά.

Οι περισσότεροι σφένταμοι είναι δέντρα που φύονται σε 10-45 μέτρα (33 έως 148 πόδια) ύψος . Άλλοι είναι θάμνοι σε λιγότερο από 10 μέτρα ύψος με μια σειρά μικρών κορμών που προέρχονται στο επίπεδο του εδάφους.
Ο Πλάτανος έχει συνήθως καφέ ή γκρι φλοιό που είναι ομαλός σε νεαρά φυτά και τραχύ σε παλαιότερες εγκαταστάσεις.
σφενδάμου φλοιό δέντρου
Οι σφένδαμοι  διακρίνονται από την αντίθετη διάταξη των φύλλων. Τα φύλλα χωρίζονται από 3 έως 9 λοβούς (σπάνια έως 13). Οι άκρες των φύλλων είναι ελαφρώς οδοντωτοί με διαφορετικά μεγέθη στα δόντια. Τα φύλλα αλλάζουν χρώμα από πράσινο σε διάφορες αποχρώσεις του κίτρινου, πορτοκαλί και κόκκινου το φθινόπωρο.
φύλλα δέντρων σφενδάμνου
Τα λουλούδια του πλάτανου μπορεί να έχουν πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα.  Περιέχουν τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά μέρη αντί για ξεχωριστά θηλυκά και αρσενικά μέρη σε μεμονωμένα δέντρα. Τα λουλούδια είναι αρκετά μικρά, αλλά όταν βρεθούν σε μεγάλους αριθμούς σε ένα δέντρο μπορεί να δώσουν εκπληκτικά πολύχρωμα αποτελέσματα. Μερικά σφεντάμια είναι μια πρώιμη πηγή την άνοιξη με γύρη και νέκταρ για τις μέλισσες.
λουλούδια δέντρο σφενδάμου
Το διακριτικό καρποί καλούνται Σαμαράς , " κλειδιά σφενδάμου ", " ελικόπτερα ", " whirlybirds " ή " polynoses ". Αυτοί οι σπόροι εμφανίζονται σε ξεχωριστό ζεύγη που ο καθένας περιέχει ένα σπόρο μέσα σε ένα «nutlet"(καρύδι) που συνδέεται με μία πεπλατυσμένη πτέρυγα του ινώδους, papery ιστού. Διαμορφώνονται έτσι για να μεταφερθούν οι σπόροι όπως πέφτουν να μεταφερθούν σε σημαντική απόσταση από τον άνεμο.
κλειδιά σφενδάμου
Πολλά σφεντάμια έχουν φωτεινό φύλλωμα το φθινόπωρο, και πολλές χώρες έχουν παραδόσεις στη παρατήρηση των φύλλων. Στην Ιαπωνία, το έθιμο που βλέπουν την αλλαγή του χρώματος των σφεντάμων το φθινόπωρο ονομάζεται "momijigari". Το Maple Sugar είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στον εποχιακό τουρισμό στη Βόρεια Αμερική.
πλατάνια, το φθινόπωρο του
Τα Σφεντάμια είναι μια δημοφιλής επιλογή για την τέχνη του μπονσάι . Τα Ιαπωνικά σφενδάμια, Το σφενδάμι Trident, Το Amur Maple, το σφενδάμι πεδίο και το Μονπελιέ σφενδάμι είναι δημοφιλείς επιλογές και ανταποκρίνονται καλά σε τεχνικές που ενθαρρύνουν τη μείωση των φύλλων και διακλαδώσεων, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα περισσότερα είδη.
σφενδάμι μπονσάι
Τα Maple Sugar kai taΜαύρa και Κόκκινa πλατάνια αξιοποιoύνται για το SAP, το οποίο στη συνέχεια βράζεται για να παράγουν σιρόπι σφενδάμου ή μετατρέπονται σε ζάχαρη σφενδάμου ή ένα  είδος καραμέλας σφενδάμου . Χρειάζονται περίπου 40 λίτρα (42 US qt) ζάχαρη σφενδάμου SAP για να κάνει 1 λίτρο (1.1 US qt) από το σιρόπι. Ενώ κάποια από τα είδη σφενδάμου μπορεί να αξιοποιηθουν για το σιρόπι, πολλά δεν έχουν επαρκείς ποσότητες ζάχαρης για να είναι εμπορικά χρήσιμα.
σιρόπι από σφένδαμο
Σιρόπι σφενδάμου για πρώτη φορά καταγράφεται  να παράγεται το 1540 από τους αμερικανούς ιθαγενείς χρησιμοποιώντας τη Ζάχαρη του.
Ένα φύλλο σφενδάμου είναι σχετικό με το εθνόσημο του Καναδά, και είναι στην καναδική σημαία .Ο σφένδαμος είναι ένα κοινό σύμβολο της δύναμης και της αντοχής και έχει επιλεγεί ως το εθνικό δέντρο του Καναδά. Τα φύλλα του σφενδαμου είναι παραδοσιακά ένα σύμβολο  των καναδικών στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά και  στρατιωτικά εμβλήματα, όπως για παράδειγμα τα στρατιωτικά διακριτικά κατάταξης για τους στρατηγούς που χρησιμοποιούν σαν σύμβολο το φύλλο του σφενδάμου.
σημαία του Καναδά
Το Maple θεωρείται tonewood( τονικό ξύλο) , ή ένα ξύλο που μεταφέρει τα ηχητικά κύματα καλά, και χρησιμοποιείται σε πολλά μουσικά όργανα. Το πίσω μέρος, οι πλευρές, και ο λαιμός από τα πιο πολλά βιολιά, βιόλες, βιολοντσέλα, και διπλά μπάσα είναι κατασκευασμένα από σφενδάμι. Οι ηλεκτρικές  κιθάρες συνήθως κατασκευάζονται  από σφενδάμι, που έχει καλή σταθερότητα διαστάσεων. Πολλά βαρέλια είναι κατασκευασμένα από σφενδάμι.
Οι διαφορετικοί τύποι των επίπλων, ρόπαλα του μπέιζμπολ, καρφίτσες μπόουλινγκ, διάδρομοι  μπόουλινγκ, άξονες βατήρας πισίνας και το κούτσουρο του χασάπη συχνά είναι από πλατάνια.
Πλάτανο χρησιμοποιούνται επίσης στη βιομηχανία χαρτιού. Χαρτί από πλάτανο έχει εξαιρετικές ιδιότητες εκτύπωσης.
Αποξηραμένα ξύλο χρησιμοποιείται συχνά για το κάπνισμα των τροφίμων.
Το αρχαιότερο απολίθωμα ενός σφενδάμου χρονολογείται στα 100 εκατομμύρια χρόνια στην Αλάσκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κακοκαιρία: Οι 6 περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο – Πώς θα κινηθούν τα φαινόμενα

  Κακοκαιρία: Οι 6 περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο – Πώς θα κινηθούν τα φαινόμενα Κακοκαιρία (EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ) Το νέ...