Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

ΟΙ ΑΣΤΡΟΜΑΝΤΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΙΔΕΣ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ

Οι αστρομάντισσες και φαρμακίδες της Υπάτης

Οι μάγισσες και αστρομάντισσες της Θεσσαλίας, και ειδικά της Υπάτης, ασκούσαν τεράστια γοητεία στον κόσμο.
Η Αγλαονίκη, η Μυκάλη, η Μήδεια αλλά και η Λυούσα ήταν εξαιρετικά διάσημες. Αυτές και άλλες μάγισσες και αστρομάντισσες της Θεσσαλίας, και ειδικά της Υπάτης, ασκούσαν τεράστια γοητεία στον κόσμο.
Οι αρχαίες αναφέρονται σε αρχαίες πηγές. Οι σύγχρονες επιζούν στις διηγήσεις των ανθρώπων. Για όλες αυτές τις μυθικές γυναίκες μίλησε ο Γεώργιος Κακαβάς στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.
Ο τίτλος της ομιλίας που έκανε ο διευθυντής του Επιγραφικού και του Νομισματικού Μουσείου ήταν: «Οι Αστρομάντισσες και Φαρμακίδες της Υπάτης. Θρύλοι και παραδόσεις».
Στην ιεροτελεστία της μαγείας «πρώτη και καλύτερη σέρνει τον χορό η μυθική σχεδόν Αγλαονίκη η Ηγήτορος, μάγισσα του 5ου π.Χ. αιώνα από τη Θεσσαλία, διάσημη για την ικανότητά της να προβλέπει τις εκλείψεις του ήλιου με ακρίβεια ώρας, όπως ακριβώς συνέβαινε με τον περίπου σύγχρονό της Θαλή τον Μιλήσιο».
Υπήρξε η πρώτη γυναίκα αστρονόμος της αρχαίας Ελλάδας και ίσως γνώριζε πότε συνέβαιναν και οι εκλείψεις της σελήνης.
Θεά της αστρομαντείας
«Ακολουθεί, ανάμεσα σε πολλές άλλες, η θρυλική Μυκάλη, θεά της αστρομαντείας. Και δίπλα της οι άλλες, οι πολλές επώνυμες και ανώνυμες μάγισσες της Θεσσαλίας, όλες τους προικισμένες, κατά την παράδοση, με το χάρισμα να ?κατεβάζουν όχι μόνο τα άστρα αλλά και το φεγγάρι από τον ουρανό για να τις βοηθάει στις μαγικές τελετουργίες τους. Οταν η μάγισσα επρόκειτο να εκτελέσει κάποια σπουδαία τελετουργία στρεφόταν προς το φεγγάρι, το ρωτούσε και το ανάγκαζε να αποκριθεί.
Το κατέβαζε από τον ουρανό με τη βία, το ίππευε και το ποδοπατούσε, το βασάνιζε μέχρις ότου να της πει όλα όσα ήθελε αυτή να μάθει». Είχαν την ημέρα για «μικρομάγια» και τη νύχτα για τις μεγάλες «δράσεις». Ακόμα και η Μήδεια νύχτα ξεκίνησε για να παρασκευάσει το φίλτρο της νεότητας για τον πατέρα του Ιάσονα.
H μάγισσα Μυκάλη και οι αρχαίοι θρύλοι
Η Θεσσαλία στην αρχαιότητα, σύμφωνα με τον ομιλητή, φημιζόταν για τις «πανίσχυρες μάγισσες και για τ’ άλογά της». «Μετά τον 1ο μ.Χ. αιώνα οι Θετταλίδες μάγισσες, προστατευόμενες της Εκάτης, και κυρίως οι φαρμακίδες ή φαρμακεύτρες της Υπάτης, έφτασαν στο απόγειο της δόξας τους. Τη δύναμή τους όφειλαν στην άριστη γνώση των φυτών της Οίτης και ιδιαίτερα των τοξικών-φαρμακευτικών, που, ανάλογα με τη χρήση, γίνονταν φάρμακα ή φαρμάκια, από εκεί και η ονομασία τους φαρμακίδες». Στο 2ο και 3ο μ.Χ. αιώνα η Υπάτη αποτελούσε πλέον ένα από τα σημαντικότερα κέντρα μαγείας και γοητείας διαθέτοντας περίφημες σχολές μαγισσών.
Ενα τέτοιο κραταιό μαγικό κέντρο, όπως αυτό της Υπάτης, δεν θα μπορούσε παρά να αφήσει επίδοξους μαγικούς διαδόχους. [Αγγελική Κώττη, πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αυτή είναι η πινακίδα που στέλνει στα θρανία χιλιάδες οδηγούς -Γιατί κανείς δεν τη γνωρίζει, τι ακριβώς σημαίνει

  Αυτή είναι η πινακίδα που στέλνει στα θρανία χιλιάδες οδηγούς - Γιατί κανείς δεν τη γνωρίζει, τι ακριβώς σημαίνει CAR & MOTOR TEAM 23 ...