Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΒΑΝΟ


Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Λίβανο


σημαία του Λιβάνου
Ο Λίβανος είναι ένα κυρίαρχο κράτος στη Δυτική Ασία.
Το επίσημο όνομα της χώρας είναι η Δημοκρατία του Λιβάνου .
Συνορεύει με τη Συρία προς τα βόρεια και τα ανατολικά με το Ισραήλ προς το νότο, ενώ η Κύπρος βρίσκεται δυτικά σε όλη τη
Μεσόγειο Θάλασσα.
Η επίσημη γλώσσα είναι τα αραβικά .
Από την 1η Ιανουαρίου 2016, ο πληθυσμός του Λιβάνου εκτιμάται ότι είναι 6.071.981 άτομα .
Σε έκταση μόλις 10.452 τετραγωνικά χιλιόμετρα (4.036 τετραγωνικά μίλια), είναι η μικρότερη αναγνωρισμένη χώρα σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα της ασιατικής ηπείρου.
Η Βηρυτός είναι  πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου . Βρίσκεται σε μια χερσόνησο στο μέσο της μεσογειακής ακτής του Λιβάνου, Η Βηρυτός είναι το μεγαλύτερο και κύριο λιμάνι της χώρας. Είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο, Κατοικείται για περισσότερα από 5.000 χρόνια.
Βηρύτος
Ο Λίβανος χωρίζεται σε τέσσερις διακριτές φυσιογραφικές περιοχές: η παράκτια πεδιάδα, η οροσειρά του Λιβάνου, η κοιλάδα Μπεκάα και ο Αντιλίβανος . Τα βουνά του Λιβάνου, τα οποία διατρέχουν παράλληλα προς τη δυτική ακτή, καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ στα ανατολικά σύνορα είναι η οροσειρά του Anti-Λιβάνου. Μεταξύ των δύο βρίσκεται η κοιλάδα Μπεκάα, που αποτελεί την κύρια γεωργική έκταση.
Το Qurnat aς Sawdā είναι το υψηλότερο σημείο στο Λίβανο, στα 3.088 μέτρα (10.131 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας .
qurnat ως sawda
Ο Λίβανος έχει 225 χιλιόμετρα (140 μίλια)  ακτογραμμής .
Ο Λίβανος έχει 22 ποτάμια τα οποία δεν είναι  πλωτά
Στο Λίβανο, οι υπάρχουσες προστατευόμενες ζώνες που καλύπτουν 7.818 εκτάρια 19.318 στρέμματα γης που αντιπροσωπεύουν το 0,75% της χερσαίας επιφάνειας της χώρας.
Λίβανος φύση
Ο Λίβανος έχει 5 μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO .
Η αρχαία πόλη της Μπάαλμπεκ είναι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος ρωμαϊκός θησαυρός του Λιβάνου. Ένα αρχιτεκτονικό απόγειο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας γνωστό ως Heliopolis  ,(Ηλιούπολις) Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς έχει υπηρετήσει ως κέντρο λατρείας για ένα εντυπωσιακό αριθμό των χιλιετιών.
Μπάαλμπεκ
Η κοιλάδα Qadisha είναι μία από τις πιο σημαντικούς παλαιοχριστιανικούς μοναστικούς οικισμούς στον κόσμο. Μοναστήρια, πολλά από τα οποία είναι  μεγάλα σε ηλικία, βρίσκονται  σε απρόσιτες θέσεις σε ένα άγριο τοπίο. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα ερείπια του μεγάλου δάσους του κέδρους του Λιβάνου, που επροτιμούντο ιδιαίτερα από την αρχαιότητα για την κατασκευή των μεγάλων θρησκευτικών κτιρίων. Το 1998, η UNESCO πρόσθεσε την κοιλάδα στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
κοιλάδα Qadisha
Το Mohammad Al-Amin Τζαμι , που αναφέρεται επίσης ως το Μπλε Τζαμί, είναι ένα σουνιτικό μουσουλμανικό τέμενος που βρίσκεται στη Βηρυτό. Τον 19ο αιώνα, μια Zawiya (γωνία προσευχής) χτίστηκε σε αυτό το μέρος. Δεκαετίες της προετοιμασίας για την απόκτηση επαρκών εκτάσεων που γειτνιάζουν με το παλιό Zawiya οδήγησε τελικά στην κατασκευή του νέου τζαμιού. Εγκαινιάστηκε το 2008.
Μοχάμαντ αλ Αμίν τζαμί
Το Παρεκκλήσι της Παναγίας του Λιβάνου μας είναι ένα εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στη  Marian ( Παναγία)  και αποτελεί μέρος για προσκύνημα. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα στον κόσμο τιμώντας τη Μαρία, τη μητέρα του Ιησού. Το ιερό τονίζεται από ένα τεράστιο, 15-ton χάλκινο άγαλμα. Είναι 8,5 μέτρα (28 πόδια), και έχει διάμετρο πέντε μέτρων. Η Παναγία τεντώνει τα χέρια της προς τη Βηρυτό.
Παρεκκλήσι της Παναγίας του Λιβάνου
Η Jeita Grotto είναι ένα σύστημα από δύο ξεχωριστά, αλλά αλληλένδετα, καρστικά ασβεστολιθικά σπήλαια που εκτείνονται σε συνολικό μήκος περίπου 9 χιλιομέτρων (5,6 μίλια). Λίγα σπήλαια στον κόσμο συγκρίνονται με τον εκπληκτικό πλούτο ή την έκταση εκείνων των Jeita. Σε αυτές τις σπηλιές και τις στοές,που είναι γνωστές στον άνθρωπος από την παλαιολιθική εποχή, η δράση του νερού έχει δημιουργήσει θα έλεγε κανείς ένα καθεδρικό ναό ή θησαυροφυλάκια κάτω από τους δασώδεις λόφους του Όρους του Λιβάνου.
JEITA σπηλιά
Ο Λίβανος κέρδισε την ανεξαρτησία του το 1943 , και σχημάτισε ένα μοναδικό πολιτικό. σύστημα , το confessionalismus - ένα είδος Consociationalism  δηλαδή ενός  μηχανισμού για το καταμερισμό της εξουσίας με βάση τις θρησκευτικές κοινότητες. Οι συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων πολιτοφυλάκωνς κλιμακώθηκαν σε εμφύλιο πόλεμο από το 1975 έως το 1991 και την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1992, την κατανομή σε κυβερνητικές θέσεις με βάση τη θρησκεία. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου τόσο το Ισραήλ όσο και η Συρία έστειλαν στρατεύματα στο Λίβανο. Το Ισραήλ απέσυρε το στρατό του, το 2000, και η Συρία απέσυρε τις δυνάμεις της το 2005.
Η οικονομία του Λιβάνου είναι μια αναπτυσσόμενη οικονομία, με τον ιδιωτικό τομέα να συμβάλλει στο 75% της συνολικής ζήτησης και ένα μεγάλο τραπεζικό τομέα που υποστηρίζει αυτή τη ζήτηση.
Τα Λιβανέζικα εθνικά πιάτα είναι το Kibbe [φωτογραφία παρακάτω], μια κρεατόπιτα κατασκευασμένη από λεπτό αρνίσιο κιμά και burghul (πλιγούρι), και το ταμπουλέ , μια σαλάτα κατασκευασμένη από μαϊντανό, ντομάτες, και burghul.
kebbe
Το εθνικό ποτό είναι το Αράκ , ένα ισχυρό ποτό με γεύση γλυκάνισου. Γίνεται από ζύμωση του χυμού σταφυλιών.
Η ριγέ ύαινα είναι το εθνικό ζώο του Λιβάνου.
Ο Λίβανος είναι η μόνη χώρα της Μέσης Ανατολής που δεν έχει έρημο.
Ο Λίβανος είναι η μεγαλύτερη σε θρησκευτική ποικιλομορφία  χώρα στη Μέση Ανατολή.
Η νομική σχολή της Βηρυτού ήταν το πρώτο σχολείο του νομικής στον κόσμο . Ήταν ένα κέντρο για τη μελέτη του Ρωμαϊκού Δικαίου στην κλασική αρχαιότητα. Άκμασε υπό την αιγίδα των Ρωμαίων αυτοκρατόρων και λειτούργησε ως διαπρεπές κέντρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για τη νομολογία μέχρι την καταστροφή του το 551 μ.Χ..
" Μη ρωτάτε  τι μπορεί να κάνει η χώρα σας για σας, ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για τη χώρα σας ". Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν αυτό το απόσπασμα από μια ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι το 1961. Στην πραγματικότητα, είναι σε ένα από τα βιβλία του Gibran Khalil Gibran  ( Λιβανέζος συγγραφέας και καλλιτέχνης).
Η Βηρυτός καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε 7 φορές (Αυτός είναι ο λόγος που συγκρίνεται  με τον Phoenix  το γνωστό μας φοίνικα το πουλί που ξαναγεννιέται από τη στάχτη του ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περίληψη του Sapiens (A Brief History of the Human Race) σε μορφή σημείου

  Περίληψη του Sapiens (A Brief History of the Human Race) σε μορφή σημείου Από  Narayan Giri, Okhaldhunga, Νεπάλ  στις  27 Σεπτεμβρίου 2024...