Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ



Ενδιαφέρουσες πληροφορίες 

για τις πεταλούδες


πεταλούδα
Οι Πεταλούδες είναι όμορφα, ιπτάμενα έντομα με μεγάλα και συχνά με έντονα χρωματισμένα φτερά.
Υπάρχουν περίπου 20.000 είδη πεταλούδων στον κόσμο.
Κατά μέσο όρο, μια ενήλικη πεταλούδα ζει περίπου ένα μήνα . Ωστόσο, ο χρόνος μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των ειδών, και τα θηλυκά τείνουν να ζουν περισσότερο από τα αρσενικά. Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για μια πεταλούδα οποιουδήποτε είδους να ζει περισσότερο από ένα χρόνο.
Πεταλούδες μπορεί να βρεθούν σε όλο τον κόσμο! Στην πραγματικότητα, ζουν σε κάθε ήπειρο εκτός από την Ανταρκτική .
Πεταλούδες ζουν σε διαφορετικά ενδιαιτήματα , συμπεριλαμβανομένων των ριζοφόρων, τβν αλυκών,τα πεδινά δάση, τους αμμόλοφους, τους υγρότοπους, τίς ορεινές περιοχές και τα λιβάδια.
Όπως όλα τα έντομα , έχουν ένα σώμα τριών μερών (το κεφάλι, τον θώρακα και την κοιλιά), τρία ζευγάρια αρμό πόδια, σύνθετα μάτια και ένα ζευγάρι κεραιών .
πεταλούδα-2
Μια πεταλούδα έχει τέσσερα φτερά , δύο forewings(μπροστινά) και δύο hindwings (πίσω). Και τα δύο ζεύγη φτερών προσφύονται στο μεσαίο τμήμα, ή στο θώρακα, της πεταλούδας.
Τα φτερά της πεταλούδας είναι  εντυπωσιακά  με τα χρώματα και τα σχέδια που βλέπουμε από την αντανάκλαση των μικροσκοπικών κλιμάκων που τα καλύπτουν..
Το χρώμα μιας πεταλούδας μπορεί να παίξει ρόλο για την προστασία της . Οι μεγάλες κηλίδες στα φτερά μοιάζουν σαν τα μάτια της κουκουβάγιας δείχνοντας έτσι σαν ένα πολύ μεγαλύτερο ζώο, και, ένα αρπακτικό επί παραδείγματι ένα πουλί θα το σκεφτεί δύο φορές για να επιτεθεί. Άλλες πεταλούδες καμουφλάρονται για να διεισδύουν στο περιβάλλον τους, και μερικά έντονα χρώματα προειδοποιούν  ότι δήθεν είναι δηλητηριώδη.
πεταλούδα-3
Οι Πεταλούδες ποικίλλουν σε μέγεθος .
Η μεγαλύτερη πεταλούδα στον κόσμο είναι Birdwing της βασίλισσας Αλεξάνδρας . Έχει άνοιγμα φτερών 25 εκατοστά (9,8 ίντσες) και είναι εγγενές στην Παπούα της Νέας Γουινέας.
Birdwing βασίλισσας Αλεξάνδρας
Η Μικρότερη πεταλούδα στον κόσμο είναι η Δυτική Μπλέ Πυγμαίος .  Έχει άνοιγμα φτερών 12 χιλιοστά (0,5 ίντσες) και είναι εγγενής στο δυτικό ΗΠΑ
δυτική πυγμαίος μπλε
Οι πεταλούδες είναι κυρίως ημερόβιες , που κυκλοφορούν δηλαδή  στη διάρκεια της ημέρας.
Τη νύχτα, ή κατά τη διάρκεια δυσμενών καιρικών συνθηκών, οι περισσότερες πεταλούδες κουρνιάζουν στην κάτω πλευρά του φύλλου, σέρνονται προς το βάθος μεταξύ λεπίδων του χόρτου ή σε μια ρωγμή  βράχου, ή βρείσκει κάποιο άλλο καταφύγιο, για προστασία και ύπνο. 
Οι πεταλούδες είναι ψυχρόαιμα , πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματος τους με  αποτέλεσμα, η θερμοκρασία  τους να μεταβάλλεται με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου.
Πεταλούδες είναι κυρίως μοναχικά πλάσματα . Εντούτοις, μερικά είδη μεταναστεύουν μαζικά.
Monarch (μονάρχης) πεταλούδες είναι διάσημες για την ετήσια μετανάστευσή τους.  Ταξιδεύουν μέχρι 3.200 χιλιόμετρα (2.000 μίλια) σε 2 μήνες για να πάνε από τον Καναδά και τις Βόρειες ΗΠΑ  στο  Μεξικό για το χειμώνα .
μονάρχη πεταλούδες μετανάστευση
Ο ταχύτερες πεταλούδες είναι οι πλοίαρχοι, οι οποίες μπορούν  να πετάξουν στα 60 χιλιόμετρα ανά ώρα (37 μίλια ανά ώρα), αλλά οι περισσότερες πεταλούδες πετούν από 8 έως 20 χιλιόμετρα ανά ώρα (5 έως 12 μίλια ανά ώρα). Μερικά είδη μπορούν να πετούν σε μεγάλα ύψη, όσο 3.000 μέτρα (10.000 πόδια).
Οι Πεταλούδες δεν μπορούν να ακούσουν, αλλά μπορούν να αισθάνονται τις δονήσεις .
Με τις Ακίδες (αισθητήριες τρίχες) σε ολόκληρο το σώμα του εντόμου (συμπεριλαμβανομένων των κεραιών) μπορεί να αισθανθεί το περιβάλλον. Δίνουν επίσης στο έντομο πληροφορίες σχετικά με τον άνεμο, ενώ πετά.
Μια πεταλούδα χρησιμοποιεί τα πόδια και τις κεραίες της για να αντιληφθεί τη γεύση . Όταν προσγειώνεται πάνω σε ένα λουλούδι, τα πόδια της  ανιχνεύουν τη μυρωδιά / γεύση των ουσιών στο φυτό και να αποφασίσει αν είναι κατάλληλη τροφή, ή όχι.
πεταλούδα στο λουλούδι
Πεταλούδες δεν έχουν μύτη και ς πνεύμονες όπως και εμείς. Οι ενήλικες πεταλούδες, καθώς και οι  κάμπιες, αναπνέουν μέσα από μια σειρά από μικροσκοπικά ανοίγματα κατά μήκος των πλευρών των σωμάτων τους, που ονομάζεται "spiracles". Από κάθε οπή αναπνοής, ένα σωλήνα που ονομάζεται "τραχεία" μεταφέρεται το οξυγόνο στο σώμα.
Πεταλούδες μπορούν να δουν το κόκκινο χρώμα, το πράσινο και το κίτρινο, αλλά βλέπει επίσης και το χρώμα στο υπεριώδες φάσμα, το οποίο αποκαλύπτει μοτίβα λουλουδιών, και άλλες πεταλούδες, που εμείς δεν μπορούμε να δούμε.
Οι περισσότερες πλήρως ανεπτυγμένες πεταλούδες βγαίνουν για να "βοσκήσουν" το νέκταρ από τα λουλούδια, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα τους σαν ένα καλαμάκι , ενώ μια μικρότερη μειοψηφία των πεταλούδων ρουφούν  χυμούς δέντρων, σάπια ζωική ύλη, και άλλα οργανικά υλικά. Οι προνύμφες των πεταλούδων, που ονομάζεται και κάμπιες, τρέφονται αχόρταγα σε φυτικό υλικό, ειδικά τα τρυφερά φύλλα.
πεταλούδα-4
Οι Πεταλούδες αλλάζουν τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους σε μια διαδικασία που ονομάζεται μεταμόρφωση . 
Αυγό - Μια πεταλούδα ξεκινά τη ζωή της ως ένα αυγό, συχνά πίσω από ένα φύλλο. 
Προνύμφη - Η προνύμφη (κάμπια) βγαίνει  από το αυγό και  τρώει τα φύλλα ή τα λουλούδια σχεδόν συνεχώς. Οι κάμπια molts (χάνει παλιό δέρμα του) πολλές φορές, καθώς μεγαλώνει. Η κάμπια θα αυξηθεί μέχρι και αρκετές χιλιάδες φορές στο μέγεθος πριν γίνει  "νύμφη "( Pupa}.
Η Pupa  μεταμορφώνεται σε χρυσαλλίδα  και αυτό αποτελεί  ένα στάδιο ανάπαυσης.. 
Ενηλίκων - Μια όμορφη,  ενήλικη πεταλούδα αναδύεται που θα συνεχίσει τον κύκλο.....
πεταλούδα μεταμόρφωση
Σε περιοχές όπου η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τουλάχιστον ένα στάδιο κατά τον κύκλου ζωής ενός είδους πεταλούδας, αυτές πρέπει να είναι ανθεκτικές στην παγωνιά, αν φυσικά το είδος είναι κάτοικος της περιοχής . Οι περισσότερες πεταλούδες που ζουν σε ψυχρά κλίματα περνούν το χειμώνα, σαν κάμπιες, ενώ σχεδόν οι υπόλοιπες θα  περάσουν το χειμώνα, σαν pupas (νύμφες).  Μερικά είδη, κυρίως tortoiseshells (Nymphalis) και anglewings (Polygonia), θα περάσουν το χειμώνα ως ενήλικες, σε χειμερία νάρκη μέσα σε τρύπες στα δέντρα, σε σχισμές σε τεχνητές κατασκευές, ή σε άλλα καταφύγια. Ενώ πολύ λίγα είδη θα περάσουν το χειμώνα, σαν αυγά.
Μερικές πεταλούδες, ιδίως στις τροπικές περιοχές, έχουν πολλές γενιές μέσα σε ένα χρόνο, ενώ άλλες  έχουν ένα ενιαίο ετήσιο κύκλο σε κάθε γενιά, και μερικές σε ψυχρές περιοχές μπορεί να διαρκέσουν αρκετά χρόνια για να περάσουν μέσα από ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους.
Μερικά από τα κοινά αρπακτικά των πεταλούδων περιλαμβάνουν σφήκες, μυρμήγκια , παρασιτικές μύγες,  πουλιά, φίδια , βατράχια, ποντίκια, σαύρες , λιβελλούλες  ακόμη και πιθήκους ! Μερικά από τα  ζώα που είναι λάτρεις του γεύματος με πεταλούδες  είναι τα βατράχια και οι αράχνες.
Η μεγαλύτερη απειλή για τις πεταλούδες είναι η απώλεια των ενδιαιτημάτων.
Οι Πεταλούδες προκαλούν το ενδιαφέρον και είναι ένα από τα θαύματα της φύσης ,λόγω της αρμονίας στη πτήση και τα φωτεινά τους χρώματα.
Οι πεταλούδες έχουν εμφανιστεί στην τέχνη πριν από 3.500 χρόνια  στην αρχαία Αίγυπτο.
Στην αρχαία Μεσοαμερικανική πόλη του Teotihuacan, η έξοχα χρωματισμένες εικόνες της πεταλούδας ήταν σκαλισμένες σε πολλούς ναούς, κτίρια, κοσμήματα, και ζωγραφισμένες σε θυμιατήρια.
Οι πεταλούδες που χρησιμοποιείται ευρέως σε αντικείμενα τέχνης και κοσμήματα: τοποθετούνται σε πλαίσια, ενσωματωμένα σε ρητίνη, που εμφανίζεται σε φιάλες, με απανωτές στρώσεις σε χαρτί, και χρησιμοποιείται σε ορισμένα μικτά έργα τέχνης μέσα μαζικής ενημέρωσης και επίπλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αεροπορία Στρατού: Τα νέα αεροδρόμια και ο χάρτης των δυνάμεων

  Αεροπορία Στρατού: Τα νέα αεροδρόμια και ο χάρτης των δυνάμεων Φωτ. Αρχείου: Sikorsky Σταύρος Ιωαννίδης 22.04.2024 • 19:55 Σύμφωνα με ανώ...