Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ




Ενδιαφέροντα στοιχεία για την Κίνα


σημαία της Κίνας
Η Κίνα είναι ένα ενιαίο κυρίαρχο κράτος στην Ανατολική Ασία.
Το επίσημο όνομα της χώρας είναι  Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας .
Οι 14 χώρες που συνορεύουν με την Κίνα είναι η Ρωσία , η Ινδία , το Καζακστάν, η Μογγολία, το Πακιστάν, η Μιανμάρ, το Αφγανιστάν, το Βιετνάμ, το Λάος, η Κιργιζία, το Νεπάλ , το Τατζικιστάν, η Βόρεια Κορέα και το Μπουτάν .
Η επίσημη γλώσσα είναι η πρότυπη Mandarin (των μανδαρίνων) .
Η Κίνα είναι η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο με περισσότερους από 1.380 εκατομμύρια άνθρωποι  το 20 τοις εκατό του πληθυσμού της Γης.
Η Κίνα καλύπτει περίπου 9,6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα , και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία στον κόσμο από πλευράς έκτασης, και είτε η τρίτη ή τέταρτη μεγαλύτερη από τη συνολική έκταση, ανάλογα με τη μέθοδο μέτρησης.
Το Πεκίνο είναι η πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας . Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά τη Σαγκάη. Ήταν επίσης η έδρα των αυτοκρατόρων της δυναστείας των Μινγκ και Τσινγκ μέχρι το σχηματισμό της δημοκρατίας το 1911. Το Πεκίνο είναι το πολιτικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας και ως εκ τούτου είναι πλούσιο σε ιστορικά μνημεία και σημαντικά κυβέρνητικά και πολιτιστικά ιδρύματα.
Πεκίνο
Η γεωγραφία της Κίνας είναι πολύ διαφορετική, με λόφους, πεδιάδες, και δέλτα ποταμών στα ανατολικά και ερήμους, υψηλά οροπέδια και  βουνά στα δυτικά.
Το υψηλότερο σημείο στην Κίνα είναι το όρος Έβερεστ . Βρίσκεται στην ενότητα Mahalangur των Ιμαλαΐων που συνορεύουν με την Κίνα και το Νεπάλ.Το 333663. Το Έβερεστ είναι το ψηλότερο βουνό της Γης.Η κορυφή του είναι 8.848 μέτρα (29.029 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας .
Έβερεστ
Η ακτογραμμή της Κίνας καλύπτει περίπου 14.500 χιλιόμετρα (9.010 μίλια), από τον κόλπο Bohai στα βόρεια προς τον Κόλπο του Tonkin στα νότια.
Η Κίνα έχει το τρίτο μεγαλύτερο ποτάμι του κόσμου, είναι ο ποταμός Yangtze [φωτογραφία παρακάτω], ο οποίος φτάνει 6.300 χιλιόμετρα (3.915 μίλια) σε μήκος. Επίσης, έχει και το έκτο μεγαλύτερο, το Κίτρινο Ποτάμι , που εκτείνεται 5.464 χιλιόμετρα (3.395 μίλια).
Yangtze ποταμού
Η Κίνα έχει 225 εθνικά πάρκα .
Wulingyuan είναι ένα  από τα εθνικά πάρκα της Κίνας που περιλαμβάνεται στα κορυφαία πάρκα όλου του κόσμου, Διαθέτει κάποια τρομερή γεωλογία  με ψηλά όρη, παράλληλα με την πλούσια άγρια ζωή.  Το Zhangjiajie Εθνικό Δασικό Πάρκο αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του, μαζί με το Suoxiyu Nature Reserve.Το 1992, το Wulingyuan αναγνωρίστηκε επίσημα ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Wulingyuan εθνικό πάρκο
Η Κίνα έχει 50 μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO .
Το Σινικό Τείχος της Κίνας είναι το μεγαλύτερο κατασκεύασμα γνωστό σε όλο τον κόσμο και  εκτείνεται σε μια απίστευτη  απόσταση 21.196 χιλιόμετρων (13.171 μίλια)
Σινικό Τείχος της Κίνας
Η Απαγορευμένη Πόλη ήταν το κινεζικό αυτοκρατορικό παλάτι από τη δυναστεία των Μινγκ μέχρι το τέλος της δυναστείας των Τσινγκ-από το έτος 1420 έως το 1912. Το συγκρότημα αποτελείται από 980 κτίρια με περισσότερα από 9.000 δωμάτια και καλύπτει 72 εκτάρια (178 στρέμματα). Βρίσκεται στο κέντρο του Πεκίνου, και τώρα στεγάζει το Μουσείο Palace.
απαγορευμένη πόλη
Η Potala Palace στη Λάσα, την Αυτόνομη Περιφέρεια του Θιβέτ ήταν η κύρια κατοικία του Δαλάι Λάμα μέχρι τον 14ο αιώνα. Ο Δαλάι Λάμα κατέφυγε στην Ινδία κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Θιβέτ το 1959.
Potala Palace
Ο Πήλινος Στρατός είναι μια συλλογή γλυπτών από τερακότα που απεικονίζουν τις στρατιές του Qin Shi Huang, του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας. Είναι μια μορφή τέχνης επιτύμβια, θαμμένη με τον αυτοκράτορα στα 210-209 π.Χ. και σκοπός του οποίου ήταν να προστατεύσει τον αυτοκράτορα στη μετά θάνατον ζωή του.
τερακότα στρατού
Η Leshan Giant Buddha είναι ένα 71-μέτρων (233-πόδι) ψηλό πέτρινο άγαλμα, που κατασκευάστηκε  μεταξύ 713 και 803 μΧ
(κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ), που απεικονίζει τον Μαϊτρέγια. Είναι σκαλισμένο στην επιφάνειας ενός γκρεμού που βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Minjiang, Dadu και Qingyi στο νότιο τμήμα της επαρχίας Σιτσουάν στην Κίνα, κοντά στην πόλη Leshan.
Leshan Giant Buddha
Η Κίνα έχει ίσως το μεγαλύτερο σε συνέχεια πολιτισμό του κόσμου. Για περισσότερο από 40 αιώνες οι άνθρωποι της δημιούργησαν μια κουλτούρα με ισχυρές φιλοσοφίες,  παραδόσεις και  αξίες.
Κινεζική ιστορία χωρίζεται σε δυναστείες . Κάθε μία  από τις οποίες σηματοδοτεί την περίοδο κατά την οποία μια δυναστεία  αυτοκρατόρων κυβερνούσε. Η πρώτη αυτοκρατορία ήταν η δυναστεία Qin και άρχισε το 221 π.Χ., ο τελευταίος αυτοκράτορας ανατράπηκε το 1912, και η Κίνα έγινε δημοκρατία. Η κομμουνιστική κυβέρνηση άρχισε την διακυβέρνηση το 1949 μετά από έναν εμφύλιο πόλεμο με τους Κινέζους εθνικιστές .
Κατά τα τελευταία 20 χρόνια, η Κίνα έχει αλλάξει πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο .
Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο , μετά την Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής .
οικονομία
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας αγαθών.
Η Κίνα έχει το μεγαλύτερο μόνιμο στρατό στον κόσμο και το δεύτερο μεγαλύτερο προϋπολογισμό άμυνας .
Το 2003 η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα (μετά τη Ρωσία και τις ΗΠΑ) που έκανε μια επανδρωμένη διαστημική πτήση. Η Κίνα τοποθέτησε ένα σεληνιακό όχημα σε τροχιά το 2007, με τη δυνατότητα μιας επανδρωμένη αποστολής στο φεγγάρι μέχρι το 2020.
Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά , γνωστή στη σύγχρονη Κίνα ως «Γιορτή της Άνοιξης», είναι μια σημαντική κινεζική  γιορτή στο γύρισμα του χρόνου του παραδοσιακού lunisolar, κινέζικου ημερολόγιου. Γιορτές παραδοσιακές γίνονται από το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς εως, το Φεστιβάλ Φανάρι για την 15η ημέρα του πρώτου ημερολογιακού μήνα.
Κινέζικη πρωτοχρονιά
Το κινέζικο ζωώδιο , γνωστό ως Sheng Xiao, βασίζεται σε έναν κύκλο δώδεκα ετών, κάθε χρόνο στον κύκλο κυριαρχεί ένα σημάδι των ζώων που σχετίζονται με τον κύκλο. Αυτά τα σημάδια είναι ο αρουραίος, το βόδι, η τίγρη, το κουνέλι, ο δράκος, το φίδι, το άλογο, πρόβατο, ο πίθηκος, ο κόκορας, ο σκύλος και ο χοίρος.Υπολογίζονται σύμφωνα με το κινεζικό σεληνιακό ημερολόγιο.
Ο υπολογισμός της ώρας στην Κίνα ακολουθεί ένα ενιαίο πρότυπο χρονικής μετατόπισης της UTC + 08: 00 .  Η Κίνα  εκτείνεται σε πέντε γεωγραφικές ζώνες ώρας.
Οι Κινέζοι  κατασκεύασαν μεταξύ άλλων, το χαρτί, την μαγνητική πυξίδα, την εκτύπωση, την πορσελάνη το τσάι, το μετάξι και την πυρίτιδα
Το Λευκό , και όχι  το μαύρο, είναι το κινέζικο χρώμα για το πένθος και τις κηδείες.
Οι Κινέζες νύφες φορούν συχνά κόκκινο , ένα χρώμα που θεωρείται τυχερό.
Το βαψιμο των κατοικίδιων ζώων για να μοιάζουν με άλλα άγρια ζώα είναι μια μό σαδτην Κίνα.
τίγρης βαμμένα σκύλο
Το Μπάντμιντον, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το πινγκ-πονγκ είναι τα αγαπημένα  αθλήματα στην Κίνα.
Το κρίκετ και η πάλη είναι ένα δημοφιλής διασκέδαση στην Κίνα.
Το γιγαντιαίο panda ζει στα ομιχλώδη βουνά της κεντρικής Κίνας και πουθενά αλλού στη Γη.
Η Πώληση κρέαρος σκύλου για κατανάλωση είναι νόμιμη στην Κίνα και είναι περίπου 10 εκατομμύρια σκύλοι κάθε χρόνο που σφάζονται για κατανάλωση.
Κάθε χρόνο, τα τέσσερα εκατομμύρια γάτες τρώγονται στην Κίνα ως μια λιχουδιά.
Οί πλούσιοι άνθρωποι στην Κίνα προσλαμβάνουν υπαλλήλους για να εκτίσουν την ποινή φυλάκισης τους.
Μπραντ Πιτ είχε απαγορευτεί από την Κίνα για το ρόλο του στην ταινία "7 Χρόνια στο Θιβέτ».
Οι χωρικοί στην κεντρική Κίνα χρησιμοποιούν τα οστά δεινοσαύρων ως φάρμακο - νομίζοντας ότι ήταν από τους δράκους. Αυτά τα οστά τα βρήκαν σκάβοντας και, στη συνέχεια τα έκαναν σούπα ή τα έτριβαν για να κάνουν τα παραδοσιακά φάρμακα για πολλές δεκαετίες.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο του κόκκινου κρασιού.
Αν βάζαμε στη σειρά όλες τις σιδηροδρομικές γραμμές της Κίνας θα μπορούσαμε να τυλίξουμε  δύο φορές τη Γη......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλά τά ὅπλα, ἀλλά χρειάζονται καί οἱ ἄνθρωποι

Καλά τά ὅπλα, ἀλλά χρειάζονται καί οἱ ἄνθρωποι 30 Σεπτεμβρίου, 2024 prodromikos Δημήτρης Καπράνος «Μηδέν ἐγγραφές μαθητῶν σέ 24 δημοτικά σχο...