Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ




Ενδιαφέρουσες πληροφορίες 

για την Ιορδανία



σημαία της Ιορδανίας
Η Ιορδανία είναι ένα αραβικό βασίλειο στη Δυτική Ασία, στην ανατολική όχθη του ποταμού Ιορδάνη.
Το επίσημο όνομα της χώρας είναι το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας .
Η Ιορδανία συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία στα ανατολικά και νότια με το Ιράκ προς τα βορειοανατολικά, τη Συρία προς τα βόρεια, το Ισραήλ , την Παλαιστίνη και η Νεκρά Θάλασσα στα δυτικά και η Ερυθρά Θάλασσα, στα νοτιο-δυτικά άκρα της.
Η επίσημη γλώσσα είναι τα αραβικά .
Από την 1η Ιανουαρίου 2016, η πληθυσμός της Ιορδανίας εκτιμάται ότι είναι 7.734.377 άτομα .
Η Ιορδανία έχει μια συνολική έκταση των 89.341 τετραγωνικών χιλιομέτρων (34.495 τετραγωνικά μίλια).
Το Αμμάν είναι η πρωτεύουσα και η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Ιορδανίας , και οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Σήμερα, το Αμμάν θεωρείται ότι είναι μια από τα πιο φιλελεύθερες και δυτικότροπες αραβικές πόλεις.
Αμμάν
Βρίσκεται στα οροπέδια της ερήμου στη νοτιοδυτική Ασία. Η Ιορδανία είναι σχεδόν μεσόγεια, αλλά κατέχει μια μικρή ακτή του κόλπου της Άκαμπα. Άγονοι λόφοι και τα βουνά συνθέτουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Το νότιο τμήμα του Ιορδάνη ποταμού ρέει μέσω της χώρας.
Σε 1.854 μέτρα (6.083 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το φημισμένο Jabal Umm Dami είναι το ψηλότερο βουνό στην Ιορδανία .
Jabal Umm Dami διαφήμισης
Το χαμηλότερο σημείο της Γης από την άποψη της ξηράς είναι η ακτή της Νεκράς Θάλασσας, από κοινού από την Ιορδανία, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη (420 μέτρα / 1.378 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας).
χαμηλότερο σημείο στη γη
Η Ιορδανία είναι ο τόπος σε πολλές βιβλικές τοποθεσίες , συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, ο Ιορδάνης ποταμός [παρακάτω φωτογραφία] όπου ο Ιησούς βαπτίστηκε από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, το όρος Nebo όπου ο Μωυσής πέθανε, καθώς και οι αμαρτωλές πόλεις Σόδομα και Γόμορρα .
Ιορδάνη ποταμό
Η Ιορδανία έχει 5 μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO .
Στην Ιορδανία είναι η αρχαία πόλη της Πέτρας . Γνωστή ως " Η Ροζ Πόλη " που είναι διάσημη για τη μοναδική αρχιτεκτονική της σκαλισμένη απευθείας στον βράχο. Είναι επίσης μια παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO και ένα από τα νέα 7 θαύματα του κόσμου.
petra
H Jerash( Γεράσα)  είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής πόλις που επισκέπτεται από τους τουρίστες μετά από την Πέτρα. Σύμφωνα με ιστορικά αρχεία η Γεράσα έχει κατοικηθεί από το 3200 π.Χ. έως το 1600 μ.Χ.Η Γεράσα  χωρίζεται σε δύο μέρη, τη παλιά πόλη και τη νέα πόλη. Η παλιά πόλη είναι  το μέρος που υπάρχουν τα αρχαία ρωμαϊκά κτήρια πολιτιστικής κληρονομιάς. Ενώ η νέα cityatau, νέα πόλη, είναι το μέρος όπου ζει ο πληθυσμός 
Γέρασα
Ρωμαϊκό Θέατρο του Αμμάν είναι  ένα 6.000-καθισμάτων ρωμαϊκό θέατρο του 2ου αιώνα. Ένα διάσημο ορόσημο στην ιορδανική πρωτεύουσα, που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή περίοδο, όταν η πόλη ήταν γνωστή ως Φιλαδέλφεια. Η πόλη είχε πάρει το όνομά της από τον Πτολεμαίο Φιλάδελφο (283-246 π.Χ.).
ρωμαϊκό θέατρο Αμμάν
Το Qasr Amra είναι το πιο γνωστό από τα κάστρα της ερήμου και βρίσκεται στη σημερινή ανατολική Ιορδανία. Κτίστηκε στις αρχές του 8ου αιώνα, κάποια στιγμή μεταξύ 723 και 743, από τον  Ουαλίντ Ιμπν Γιαζίντ, το μέλλοντα Umayyad χαλίφη Walid II, του οποίου η κυριαρχία στη περιοχή μεγάλωνε συνεχώς. Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα της πρώιμης ισλαμικής τέχνης και αρχιτεκτονικής.
κασρ άμρα
Η Wadi Rum , επίσης γνωστή ως η Κοιλάδα της Σελήνης είναι μια κοιλάδα που διακόπτεται από τεράστιους όγκους  ψαμμίτη και γρανίτη  στη νότια Ιορδανία 60 χιλιόμετρα (37 μίλια) ανατολικά της Άκαμπα? είναι η μεγαλύτερη Wadi (όρος στα αραβικά και τα εβραϊκά  παραδοσιακά αναφέρεται σε μια κοιλάδα) στην Ιορδανία. Αρχαίες κοίτες των ποταμών, μεγάλες εκτάσεις με παστέλ χρώματα αμμώδεις έρημοι και τα εκπληκτικά πετρώματα γνωστά ως jebels αποτελούν το απίστευτο τοπίο του Wadi Rum.
Wadi Rum
Μετρώντας 500 μέτρα (1.640 πόδια) σε βάθος και μήκος 4 χιλιόμετρα (2,5 μίλια) εκτείνεται, το εντυπωσιακό Wadi Mujib φαράγγι που είναι ένα από τα πιο αξιόλογα φυσικά χαρακτηριστικά της Ιορδανίας. Το φαράγγι βρίσκεται κατά μήκος της βασιλικής Οδού και κοντά στην ανατολική ακτή της Νεκράς Θάλασσας, διαθέτει τεράστια βραχώδη τοιχώματα και αφρώδης πλωτές οδούς που κυμαίνονται από λακκούβα ως σε βάθη που είναι ιδανικά για  πλωτά μονοπάτια
Wadi Mujib
Στους βιβλικούς χρόνους, η χώρα που είναι τώρα η Ιορδανία περιείχε τα εδάφη του Εδώμ, Moab, Άμμωνα, και Βασάν. Μαζί με άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής, η Ιορδανία πέρασε με τη σειρά τους στους Ασσυρίους, τους Βαβυλώνιους, τους Πέρσες, και, περίπου το 330 π.Χ., τους Σελευκίδες.
Το 106 μ.Χ. έγινε μέρος της ρωμαϊκής επαρχίας της Αραβίας και το 633-636 κατακτήθηκε από τους Άραβες. Τον 16ο αιώνα, η Ιορδανία υπέβαλε στην οθωμανική τουρκική κυριαρχία και χορηγήθηκε από τη Δαμασκό.
TE Lawrence , καλύτερα γνωστός ως Λόρενς της Αραβίας , συνεργάζεται στενά με τους ηγέτες της Μεγάλης Αραβικής Εξέγερσης στην Ιορδανία κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου Η εξέγερση κορυφώθηκε με την αιφνιδιαστική επίθεση και την ήττα των τουρκικών δυνάμεων στη μάχη της Άκαμπα, που οδήγησε από το κοντινό Wadi Rum.
TE-Lawrence
Το 1923, μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Ιορδανία (παλαιότερα γνωστή ως Υπεριορδανία) ήταν μια βρετανική κτήση. Ανεξαρτησία ήρθε το 1946.
Ο Abdullah II bin Al-Hussein ήταν βασιλιάς της Ιορδανίας από το 1999 μετά το θάνατο του πατέρα του βασιλιά Χουσεΐν.
Το εθνικό πιάτο της Ιορδανίας είναι Mansaf . Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο από αρνί μαγειρεμένο σε σάλτσα από ζύμωση με αποξηραμένο γιαούρτι και ονομάζεται Jameed . Σερβίρεται με ρύζι ή πλιγούρι.
mansaf
Στην Ιορδανία, είναι ευγενικό να αρνηθείς την προσφορά ενός γεύματος τρεις φορές πριν από την αποδοχή.
Η Παγκόσμια Τράπεζα χαρακτηρίζει την Ιορδανία μια " χώρα ανωτέρου μεσαίου εισοδήματος ," και η οικονομία της έχει αυξηθεί αργά αλλά σταθερά σε περίπου 2 έως 4% ετησίως κατά την τελευταία δεκαετία. Το βασίλειο έχει ένα μικρό, αλλά αποτρεπτικό πρόβλημα για τη γεωργική και βιομηχανική ανάπτυξη, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη του γλυκού νερού και πετρελαίου.
Το Arabian Oryx είναι το εθνικό ζώο της Ιορδανίας.
Το επίσημο εθνικό πουλί της Ιορδανίας είναι η rosefinch Σινά .
Η Μαύρη ίριδα είναι το εθνικό λουλούδι της Ιορδανίας και μπορεί να βρεθεί σε όλη τη χώρα.
Η Ιορδανία πήρε το όνομά από τον ποταμό Ιορδάνη .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσύ που προτιμάς τη μοναξιά, πες μου αλήθεια… πώς τον έλεγαν;

  Εσύ που προτιμάς τη μοναξιά, πες μου αλήθεια… πώς τον έλεγαν; 15 Μαΐου 2024 Αυτόνομη, αυτάρκης, ανεξάρτητη. Δεν έχεις ανάγκη κανέναν, δεν ...