Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στο φως το μαντείο του Απόλλωνα στην Αθήνα (Βίντεο)

resizer-ashxΓια πρώτη φορά το Star και η δημοσιογράφος, Μαρία Θεμελή μας ξεναγούν στο μοναδικό μαντείο που έχει βρεθεί στην Αθήνα και ανακαλύφθηκε στον Κεραμεικό πριν 1 χρόνο.
Με τη Γιούτα Στρόσεκ, διευθύντρια της ανασκαφής από το 2012, το Star ξετυλίγει το νήμα μιας ιστορίας που μας γυρίζει 2.500 χρόνια πίσω.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικου περιβάλλεται από τις οδούς Πειραιώς, Ερμού, Ασωμάτων, και Μελιδόνη και περιλαμβάνει μερικά από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία, όπως είναι το δίπυλο απ’ όπου ξεκινούσε η πομπή των Παναθηναίων. Σώζει επίσης ένα πολύ μεγάλο τμήμα της αρχαίας πόλης, της οχύρωσης, ιερά, εργαστήρια, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.
Οι ανασκαφές συνεχίζονται αδιάκοπα από το 1863. Από τα πρώτα ευρήματα ήταν τα ταφικά μνημεία που αποκάλυψαν στην καλύτερα σωζόμενη νεκρόπολη της αρχαιότητας. Πριν ένα χρόνο, όμως η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως κάτι που καταγράφει για πρώτη φορά τηλεοπτική κάμερα.
Η επιγραφή που βρίσκεται στους πλευρικούς δακτυλίους του πηγαδιού είναι μια επίκληση στο Θεό Απόλλωνα και αποτέλεσε το σημαντικότερο εύρημα για τους αρχαιολόγους, ώστε να ταυτίσουν το χώρο αυτό ως το πρώτο και μοναδικό μαντείο του Απόλλωνα στην Αθήνα.
Την ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού αποφάσισε να βάλει μπροστά το υπουργείο Πολιτισμού. Το κόστος, αλλά και την εκπόνηση της θα αναλάβει το γερμανικό αρχαιολογικό ινστιτούτο που ανασκάπτει την περιοχή από τον 19ο αιώνα.
Δείτε περισσότερα στο ΒΙΝΤΕΟ του Star

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πατρικά – Ένα Μεσαιωνικό χωριό της Χίου

on Πατρικά – Ένα Μεσαιωνικό χωριό της Χίου Πατρικά – Ένα Μεσαιωνικό χωριό της Χίου Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα Μαστιχοχώρια της Χίου ...