Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Η ΜΑΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

*** Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ***

Οι μάγισσες, έδιναν μεγάλη σημασία στα έθιμα, ανεξαρτήτως θρησκείας και φροντιζαν να τα αξιοποιούν για να βοηθήσουν τη ζωή και την τύχη τους. Ένα από αυτά, ήταν και η κοπή της βασιλόπιτας, η οποία και σηματοδοτούσε την αλλαγή της νέας χρονιάς.

Η ιστορία της φτάνει στα χρόνια του Μεγάλου Βασιλείου, όταν κλήθηκε να σώσει την Καισάρεια της Καππαδοκίας από έναν στρατηγό τύραννο της περιοχής. Ο τελευταίος υποχρέωσε το λαό της Καισαρείας να μαζέψει ό,τι είχε και δεν είχε από χρυσάφι και να του το παραδώσουν. Ύστερα από προσευχές του Μέγα Βασιλείου στο θεό για να σωθεί ο τόπος, την ώρα που το σεντούκι με τα χρυσαφικά του λαού βρισκόταν μπροστά στο στρατηγό, μέσα από μία λάμψη εμφανίστηκε ο Άγιος Μερκούριος με στρατό αγγέλων μαζί του και κατατρόπωσε τον αδίστακτο στρατηγό.

Η βασιλόπιτα έμεινε σαν έθιμο, όταν προκειμένου ο Μέγας Βασίλειος να μοιράσει δίκαια και σωστά τα χρυσαφικά στο λαό, αποφάσισε να ζυμωθούν ψωμάκια στα οποία θα βρίσκονταν και μερικά από τα χρυσαφικά που είχαν συγκεντρωθεί. Τα ψωμάκια μοιράζονταν σαν ευλογία στα σπίτια του κόσμου. Κόβοντας τα ψωμάκια οι άνθρωποι έβρισκαν μέσα τα χρυσαφικά τους. Έτσι το ψωμάκι αυτό, που έφερνε χαρά και ευλογία στους ανθρώπους, έμεινε σαν έθιμο να κόβεται κάθε πρώτη του χρόνου, στη γιορτή του Μέγα Βασιλείου.

*** ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΕΙΓΜΑ ***

Οι μάγισσες, αξιοποιούσαν αυτό το έθιμο, για να φέρουν τύχη μέσα στη χρονιά που ξεκινούσε και καθώς έκοβαν το κομμάτι προσεύχονταν να τους φέρει η χρονιά τύχη, χρήματα και κάθε ευλογία. Για το σκοπό αυτό, η Mada, έφτιαχνε ένα μείγμα από διάφορα βότανα και σιτηρά, το οποίο και μελετούσε στο φως του φεγγαριού:

«Όποια την βασιλόπιτα της κάνει φέτος,
με το μείγμα τούτο το ευλογημένο,
οι ευχές της θα εκπληρωθούν,
οι επιθυμίες της θα πραγματοποιηθούν,
η καρδιά της αγαλλίαση θα νιώσει και θα ευφρανθεί
και ό,τι ζητεί θα το 'χει.
Δρόμος λαμπρός και στεφανωμένος με φως
θα ανοίξει μπρος της»

Το μείγμα αυτό, μελετημένο πια, το μοίραζε στις νεαρές μάγισσες. Εκείνες, έπρεπε να το βάλουν μέσα την ώρα που ζύμωναν τη βασιλόπιτα τους και την ώρα που έκοβαν την πίτα ακολουθούσε αυτό το μικρό τελετουργικό. Έπαιρναν ένα σκεύος σε μορφή στέμματος, με άνοιγμα από μέσα, και το τοποθετούσαν στο κέντρο της πίτας. Έκοβαν μετά τα κομμάτια κυκλικά γύρω από αυτό, χωρίς να πειράξουν το μέρος όπου το στέμμα πατούσε. Καθώς έκοβαν το κομμάτι έλεγαν από μέσα τους:

«Φέτος εγώ η ... γέννα της ...
θέλω η νέα χρονιά να μου φέρει ...
(περιέγραφαν τι επιθυμούσαν να έχουν τη νέα χρονιά)»

Στο τέλος, έπαιρναν το κομμάτι κάτω από το στέμμα, και εάν τύχαινε σε αυτές το φλουρί το φύλαγαν στο στέμμα μέσα και στα εικονίσματα τους για όλο τον υπόλοιπο χρόνο για να έχουν τύχη και ευλογία. Εάν είχαν κομμάτι από παλαιότερη χρονιά στο σκεύος, το έκαναν τρίμμα και το σκορπούσαν σε χώμα, για να ταϊστούν οι «ψυχές», όπως έλεγαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική μου Ανάσταση έχει κόκκινο χρώμα

  Η δική μου Ανάσταση έχει κόκκινο χρώμα 29 Απριλίου 2024 Βιώνω στιγμές που θέλω να μη θυμάμαι, δακρύζω για το χθες, για το αύριο, φοβάμαι γ...