Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΨΕΥΤΙΚΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ

Η δύναμη της ψεύτικης είδησης

Σοκ, αποκλειστικά σε μας, θα πάθετε πλάκα, δεν θα το πιστέψετε, θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό (προσέξτε μη μπει καμιά μύγα), είναι αληθινό, φρίκη, θα δείτε το Χριστό φαντάρο, θα πέσετε στα πατώματα, θα φάτε το πτυχίο σας , τα κόκαλά σας και μπλα μπλα μπλα......... κάντε like για να δείτε ένα ΤΙΠΟΤΑ.
Σας τράβηξα την προσοχή; 
Το ελληνικό διαδίκτυο, εκτός από μερικές φωτεινές μεριές του, ζει την απόλυτη παρακμή. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θέλουν να λέγονται μπλόκγερς ή αρθρογράφοι ή ακόμα και δημοσιογράφοι. Κατασκευάζουν ψευδείς ειδήσεις και τις διαδίδουν στο ιντερνέτ. Θα έχετε πολλοί δει αυτού του είδους τις ειδήσεις. Μπορεί μερικές φορές να τις έχετε πιστέψει κιόλας. Φότοσοπ, κατασκευασμένα ονόματα και πρόσωπα ή ακόμα καμιά φορά και αληθινά. Συνήθως τα κείμενα αυτά έχουν απλοϊκή σύνταξη και λεξιλόγιο, πολλές φορές ακόμα και ορθογραφικά λάθη. Με λέξεις βαρύγδουπες έως κιτς και γραφικές. Χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία και αποδείξεις, χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία και τόπο, διαβεβαιώνοντας μας ότι είναι αληθινό και ότι πρέπει να το αναδημοσιεύσουμε.

Πάντα όμως το γραφικό πουλάει. Όσο πιο εξωφρενική η είδηση τόσα περισσότερα
κλικς και πολύ περισσότερες αναδημοσιεύσεις. Και αυτό σημαίνει λεφτά στον κάτοχο της σελίδας. 


Για να καταλάβετε τι λέω δείτε κάποια παραδείγματα.


Το κόμμα των παιδοφίλων. 

Η συγκεκριμένη είδηση κυκλοφορεί ακόμη και προκαλεί τρελά κλικς στις σελίδες που την αναδημοσιεύουν. Εδώ ο αρθρογράφος, χρησιμοποίησε κάποιους διεστραμμένους Ολλανδούς που ήθελαν να κάνουν αυτό το κόμμα, αλλά φυσικά ουδέποτε το δικαστήριο της Χάγης τους έδωσε την άδεια. Το Χαμόγελο του Παιδιού έβγαλε σχετική ανακοίνωση αλλά θάφτηκε και δεν κυκλοφόρησε. Δείτε την ΕΔΩ.

Δείτε αυτή την αναδημοσίευση να αηδιάσετε. Για πείτε μου λοιπόν, ποιος είναι πιο ανώμαλος;

Ότι οι Κινέζοι τρώνε μωρά.
Η είδηση είναι αυτή. Εντάξει, για πολλά γέλια. Πληροφοριακά να πω ότι απλά είναι ένα είδος τέχνης. Εντάξει την πετριά του την έχει ο εν λόγω καλλιτέχνης αλλά μωρά δεν τρώει πάντως.

Για το βιασμό της Ιρακινής από Αμερικάνους.
Η είδηση ΕΔΩ. Δεν διαφωνώ ότι οι Αμερικάνοι έχουν κάνει αίσχη στο Ιράκ αλλά οι συγκεκριμένες φώτο είναι από μια παλιά τσόντα.


Οι ειδήσεις που προκαλούν το χριστιανικό αίσθημα.
Οι ειδήσεις που παρουσιάζουν τους μουσουλμάνους ως τέρατα της φύσης, φανατισμένους και έτοιμους για φόνο είναι πολλές. Αντίθετα οι χριστιανοί παρουσιάζονται ως φιλήσυχοι και δημοκράτες (αστείο ε;). Τα θέματα της θρησκείας πουλάνε πολύ.


Όπως η είδηση ότι έκαψαν στη Νιγηρία 600 ή 500 χριστιανούς. Εντελώς κατασκευασμένη είδηση και μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες ΕΔΩ.

Οι κοινοποιήσεις στο facebook για να σωθεί κάποιος.
Ότι και καλά το facebook θα δώσει λεφτά για την κάθε κοινοποίηση. Το face δεν πρόκειται να δώσει δεκάρα τσακιστή όσες κοινοποιήσεις και να κάνετε.

Άσε που ανώμαλοι που τις ξεκινούν δεν διστάζουν να βάλουν και φωτογραφίες από άρρωστα παιδιά ώστε να κάνουν πιο αληθοφανή την είδηση. Έτσι μαζεύουν like και μέλη στις ομάδες τους και μετά τα χρησιμοποιούν κατά βούληση.


Ας πούμε παρατήρησα ότι η ομάδα που είχε γίνει μετά του θάνατο του Βέγγου, η οποία αριθμεί χιλιάδες μέλη, αλλάζει το ύφος της κάποιες φορές, διατηρώντας φυσικά το τίτλο της, και διαφημίζει γραφεία ευρέσεως εργασίας στο εξωτερικό.

Προσοχή γενικώς στο τι κοινοποιούμε στο face. Ειδικά όσον αφορά εξαφανίσεις παιδιών, εκκλήσεις για αίμα και γενικώς ότι αφορά ανθρώπους.

Εμπόριο οργάνων.
(κλοπή ήθελαν να πουν, αλλά το εμπόριο είναι πιο πιασάρικο)
Γελοίο απλά. Ότι και καλά απαγάγουν από τις παιδικές χαρές παιδιά και τους παίρνουν τα όργανα. Και μάλιστα κάποια από αυτά τα επιστρέφουν πίσω, αφού τους τα αφαιρέσουν.

Καταρχάς λίγες γνώσεις ιατρικής να έχεις, το να αφαιρέσεις τα όργανα ενός ανθρώπου δεν είναι κάτι τόσο απλό. Χρειάζεται νοσοκομείο, χειρούργους και πολλά άλλα. Επίσης άλλο η κλοπή και άλλο το εμπόριο. Εμπόριο είναι όταν εγώ πουλάω πχ το νεφρό μου σε κάποιον και αυτό μπορεί και να έχει συμβεί, δεν το αποκλείω.

Πέρα απ΄αυτό οι ειδήσεις είναι χωρίς στοιχεία. Μιλούν για ένα μαύρο αυτοκίνητο, με κάποια άτομα μέσα (συνήθως Αλβανοί, αλλά και Κινέζοι τώρα τελευταία), που κάνουν βόλτες και δεν ξέρω αν σταματούν και παίρνουν και σάντουιτς από τα Έβερεστ. Ότι να΄ ναι.

Δείτε σχετικές ανακοινώσεις της Αστυνομίας, του Χαμόγελου του Παιδιούαλλά και την πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση του Εθνικού οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, που μας διαβεβαιώνει και μας εξηγεί τους λόγους που κλοπή οργάνων δεν έγινε ποτέ στη χώρα μας.

Το κοριτσάκι που έχασε τη μητέρα του στον πόλεμο.
Όλοι θα έχετε δει την φωτογραφία με το κοριτσάκι που ζωγράφισε με κιμωλία τη πεθαμένη μαμά του στο έδαφος και κουλουριάστηκε στην αγκαλιά της; Ότι και καλά έχασε τη μαμά του στον πόλεμο και με αυτό τον τρόπο έδειξε τον πόνο του. 

Είναι απλά μέρος από μια σειρά φωτογραφίες της φωτογράφου Bahareh Bisheh. Όχι μόνο ο αρθρογράφος έκλεψε την πνευματική ιδιοκτησία ενός καλλιτέχνη αλλά εκμεταλλεύτηκε και τον πόνο των παιδιών στον πόλεμο για να κερδίσει λίγα κλικς παραπάνω. 

Αναδημοσιεύσεις από σατιρικά μπλογκς.
Όταν ένα σατιρικό κείμενο φεύγει από τον τόπο που πρωτοδημοσιεύθηκε, χάνει πολλές φορές το ύφος του και δημοσιευμένο αλλού φαίνεται ως αληθινό. Πολλές σατιρικές ειδήσεις από Το Κουλούρι, ειδικά για την Χρυσή Αυγή, φεύγοντας από το χώρο της σελίδας, μοιάζουν αληθινές, ενώ είναι απλά μια πλάκα ενός σατιρικού μπλογκ.

Τέτοιες ψεύτικες ειδήσεις υπάρχουν χιλιάδες. Οι ειδήσεις αυτές φουντώνουν τις προκαταληψεις και τον ρατσισμό. Πολλές από αυτές είναι κατευθυνόμενες και δημιουργούνται σκοπίμως ώστε να επιτυγχάνουν οικονομικό όφελος στους δημιουργούς ή να κατευθύνουν το κοινό εναντίων ή υπέρ κάποιού. Άλλες δημιουργούνται για πλάκα. Όπως και να έχει όμως το να εκμεταλλευόμαστε τον πόνο του άλλου, τον πόλεμο, την θρησκεία, την αρρώστια για μερικά λεφτά παραπάνω, δεν είναι μόνο ανήθικο αλλά και άρρωστο.


Καλό θα ήταν να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι θα αναδημοσιεύσουμε ώστε να κρατήσουμε την εγκυρότητα και την αξιοπρέπειά μας. Γιατί η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τον δημιουργό αλλά και τον καθένα μας που πιστεύει και διαδίδει κάτι χωρίς ψάξιμο και χωρίς στοιχεία.

Δυστυχώς η δύναμη μια ψεύτικης είδησης είναι τόσο μεγάλη, που δύσκολα νικιέται. Μετά ακόμα και η αλήθεια μοιάζει ύποπτη.

σ.σ. Πολλές από τις πληροφορίες του κειμένου τις βρήκα στο ιστιόλόγιο ΕΛΛΗΝΙΚΑ HOAXES. Εκεί θα βρείτε και άλλες ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφορούν κατά καιρούς στο διαδίκτυο.

Πηγή

Απέναντι Όχθη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσύ που προτιμάς τη μοναξιά, πες μου αλήθεια… πώς τον έλεγαν;

  Εσύ που προτιμάς τη μοναξιά, πες μου αλήθεια… πώς τον έλεγαν; 15 Μαΐου 2024 Αυτόνομη, αυτάρκης, ανεξάρτητη. Δεν έχεις ανάγκη κανέναν, δεν ...