Oι διατροφικές προτιμήσεις των κατοίκων της Ελλάδας πριν από 8.000 χρόνια
.
Πρόσφατη διεθνής επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες επιστήμονες, αποκάλυψε σημαντικές πληροφορίες για τις διατροφικές προτιμήσεις των κατοίκων της Ελλάδας πριν από 8.000 χρόνια.
Στο πλαίσιο της έρευνας αναλύθηκαν οργανικά υπολείμματα λιπιδίων από 567 κεραμικά θραύσματα από σκεύη μαγειρέματος, καθώς και οστεο-αρχαιολογικά δεδομένα από εξημερωμένα ζώα που βρέθηκαν σε 82 περιοχές, μεταξύ των οποίων αρκετές στην Ελλάδα. Όλα τα ευρήματα χρονολογούνταν μεταξύ της έβδομης και της πέμπτης χιλιετίας π.Χ.
Οι πρώτες αγρο-κτηνοτροφικές κοινότητες στην Ανατολία και στην Εγγύς Ανατολή χρησιμοποίησαν τα πρώτα κεραμικά που δημιούργησαν για να επεξεργαστούν το γάλα των ζώων τους, πρακτική που στη συνέχεια επεκτάθηκε προς τα δυτικά κατά μήκος των βόρειων ακτών της Μεσογείου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, στις περισσότερες περιοχές που μελετήθηκαν άρχισαν να εκτρέφουν ζώα για την παραγωγή γάλατος μόλις τα εξημέρωσαν, δηλαδή μεταξύ του 8500 και του 7000 π.Χ.
Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Μέλανι Ρόφετ-Σαλκ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ ενώ η ερευνητική ομάδα αποτελούνταν από ερευνητές από διάφορες χώρες όπως Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα. Στη μελέτη συμμετείχε επίσης η Ντουσάνκα-Χριστίνα Ούρεμ-Κώτσου, επίκουρη καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου