Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΩΚΕΑΝΟ





Ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά 

με τον Ειρηνικό Ωκεανό


Ειρηνικός ωκεανός
Ο Ειρηνικός Ωκεανός εκτείνεται από τον Αρκτικό Ωκεανό στα βόρεια με το Νότιο Ωκεανό (ή, ανάλογα με τον ορισμό, στην Ανταρκτική) στο νότο και οριοθετείται από την Ασία και την Αυστραλία στα δυτικά και την Αμερική στα ανατολικά
Ο Ειρηνικός Ωκεανός είναι ο μεγαλύτερη στον κόσμο των ωκεανών ,  και καλύπτει περίπου το 30% της επιφάνειας της Γης  και περιέχει περίπου το 46% της επιφάνειας του νερού της γης.
Η περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού είναι 165.200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (63,8 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια) - σημαντικά μεγαλύτερη από ό, τι ολόκληρη η στεριά της Γης περίπου 150 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα (58 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια).
ειρηνικός χάρτη των ωκεανών
Ο όγκος του Ειρηνικού Ωκεανού,  αντιπροσωπεύει περίπου το 50% του ωκεάνιου νερού στον κόσμο  και έχει υπολογιστεί σε περίπου 714 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα (171 εκατομμύρια κυβικά μίλια).
Το μέσο βάθος του Ειρηνικού Ωκεανού είναι 4.280 μέτρα (14.040 πόδια).
Η Mariana Τάφρος στο  Βόρειο- Δυτικό Ειρηνικό είναι το βαθύτερο σημείο στον κόσμο . Το 2010 οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του Κέντρου Παράκτιων & Ωκεανίων  Χαρτογραφήσεων μέτρησαν το βάθος του Challenger Deep στα 10.994 μέτρα (36.070 πόδια) κάτω από το επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας με τηη ακρίβεια κατά προσέγγιση ± 40 μέτρων.
αμφισβητία βαθιά στην τάφρο Μαριάνα
Η Θερμοκρασία του νερού στην επιφανεία στον Ειρηνικό μπορεί να κυμαίνεται από -1,4 ° C (29,5 ° F), το σημείο πήξης του νερού της θάλασσας, στις περιοχές προς τους πόλους , έως περίπου 30 ° C (86 ° F) κοντά στον ισημερινό.
Ο ισημερινός τον υποδιαιρεί σε Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό και Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό .
Σε αυτό το μεγάλο ωκεανό εγιναν οι πρώτς σοβαρές προσπάθειες εξερεύνησης από τους Ευρωπαίους τον 16ο αιώνα , και το όνομα του Ειρηνικού Ωκεανού δόθηκε από το Πορτογάλο εξερευνητή Φερδινάνδο Μαγγελάνο το 1521 κατά τη διάρκεια της ισπανικής προσπάθειας του περίπλου του κόσμου.
πλοίο
Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος ονόμασε το ωκεανό "Mar Pacífico" , το οποίο με τόσο πορτογαλικά όσο και ισπανικά σημαίνει « ειρηνική θάλασσα ».
Οι ήπειροι της Ανταρκτικής, της Ασίας, της Αυστραλίας , της Νότιας Αμερικής και της Βόρειας Αμερικής συνορεύουν με τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Υπάρχουν 42 χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Ο ακριβής αριθμός των νησιών στον Ειρηνικό Ωκεανό δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν πάνω από 25.000 νησιά .
νησιά του Ειρηνικού ωκεανού
Τα νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι τεσσάρων  βασικών  τύπων: Τα ηπειρωτικά νησιά. Τα υψηλά νησιά. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και οι ανυψωμέμες  πλατφόρμες κοραλλιών.
Υπάρχουν μεγάλα νησιά , όπως η Ταϊβάν και η Νέα Γουινέα (το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο).
Πολλές όμορφες ομάδες νησιών βρίσκονται στα Ειρηνικού Ωκεανού 
Τα νησιά αποτελούν ένα αρχιπέλαγος . Οι μεγαλύτερες χώρες που αποτελούνται κυρίως από αρχιπελάγη βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό... Αυτά είναι η Ινδονησία , η Ιαπωνία , τις Φιλιππίνες και τη Νέα Ζηλανδία. Στην πραγματικότητα η Ινδονησία είναι το μεγαλύτερο αρχιπελαγικό κράτος του κόσμου, με περισσότερα από 17.500 νησιά.
Το Δαχτυλίδι της Φωτιάς μια περιοχή στη λεκάνη του Ειρηνικού Ωκεανού που περιέχει πάνω από 450 ηφαίστεια και φιλοξενεί περίπου το 75% των ενεργών ηφαιστείων του κόσμου. Επίσης, περίπου το 90% των σεισμών παγκοσμίως και το 81% των μεγαλύτερων σεισμών του κόσμου συμβαίνουν κατά μήκος της περιοχής που καλύπτει το Δαχτυλίδι της Φωτιάς.
Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού ωκεανού
Το 1883 ένα ηφαιστειακό νησί που ονομάζεται Κρακατόα εξερράγη και σκότωσε τουλάχιστον 36.380 ανθρώπους.
Ένας τυφώνας είναι ένας πλήρως ανεπτυγμένος τροπικός κυκλώνας που αναπτύσσεται στο δυτικό τμήμα του Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού.
Τα ωκεάνια ρεύματα στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι γενικά προς τα δεξιά στο βόρειο ημισφαίριο και αντι δεξιόστροφα στο νότιο ημισφαίριο.
Το Great Barrier Reef , μετρώντας 2.300 χιλιόμετρα (1.400 μίλια), είναι η μεγαλύτερη ζωντανή δομή στη Γη. Βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό στα ανοικτά της βορειοανατολικής ακτής της Αυστραλίας.Μπορεί να φαίνεται από το φεγγάρι.
μεγάλο εμπόδιο υφάλουΗ Ατόλλη είναι ένας κοραλλιογενής ύφαλος σε σχήμα δακτυλιδιού, που περιλαμβάνει ένα κοράλλι σαν χείλος που περιβάλλει μια λιμνοθάλασσα μερικώς ή πλήρως. Οι περισσότεροι από ατόλες του κόσμου είναι στον Ειρηνικό Ωκεανό .
Λόγω των επιπτώσεων των τεκτονικών πλακών, ο Ειρηνικός Ωκεανός σήμερα συρρικνώνεται κατά 2,5 περίπου  εκατοστά  (0,98 ίντσες) κατ 'έτος στις τρεις πλευρές, περίπου κατά μέσο όρο 0,52 τετραγωνικά χιλιόμετρα (0,20 τετραγωνικά μίλια) από ένα χρόνο. Αντίθετα, η Ατλαντικό Ωκεανόαυξάνεται σε μέγεθος.
Τα ψάρια αποτελούν σημαντικό οικονομικό κεφάλαιο στον Ειρηνικό . Τα ρηχά νερά της ακτογραμμής των ηπείρων και το πιο εύκρατο κλίμα στα νησιά βοηθά στην απόδοση γαι τη ρέγκα, το σολομό, τις σαρδέλες, το λυθρίνι, το ξιφία και το τόνο. Κατά τα τελευταία δεκαετία 15 χρόνια εκτιμάται ότι το 60% όλων των ψαριών που αλιεύονται έρχεται κατευθείαν από τον Ειρηνικό Ωκεανό. 
Ο Ειρηνικός Ωκεανός διαθέτει φυσικούς πόρους όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο , αλλά δεν είναι εκλεταλλεύσημα στην πλήρη έκτασή τους λόγω του μεγάλου βάθους του ωκεανού.
Το 1928, ο Charles Kingsford Smith ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε πάνω απο τον Ειρηνικό καλύπτοντας την απόσταση από την Καλιφόρνια  ως την Αυστραλία.
Περίπου το 3000 π.Χ. , οι Austronesian λαοί στο νησί της Ταϊβάν κατασκεύασαν  κανό κατάλληλα για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων και έτσι εξαπλώθηκαν διαδίδοντας και τη γλώσσα τους σε χώρες όπως η Ινδονησία, η Μαδαγασκάρη και οι Φιλιππίνες.
Υπάρχει ένα μεγάλη ποσότητα των θαλάσσιων απορριμμάτων και της ρύπανσης στον Ειρηνικό Ωκεανό, όλα τα αποτελέσματα των ανθρώπων. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αλτσχάιμερ: Πόσα αυγά πρέπει να τρώνε οι άνω των 50 ετών για να μειώσουν κατά 47% τον κίνδυνο

Αλτσχάιμερ: Πόσα αυγά πρέπει να τρώνε οι άνω των 50 ετών για να μειώσουν κατά 47% τον κίνδυνο Μαριάννα Σπανού   Τα   αυγά   αποτελούσαν βασι...