Ο Ινδικός Ωκεανός φτάνει από τη δυτική ακτή της Αφρικής, καθώς και στο νότιο άκρο της Ινδίας, ως την Αυστραλία και την Ασία, σε όλη τη διαδρομή προς τα κάτω έως εκεί που συναντά το Νότιο Ωκεανό .
Καλύπτει περίπου το 14% της επιφάνειας της Γης και περίπου 20% του νερού στην επιφάνεια της Γης .
Ο Ινδικός Ωκεανός καλύπτει μια έκταση περίπου 70.560.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (27.240.000 τετραγωνικά μίλια).
Ο Ινδικός Ωκεανός είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ωκεανός στον κόσμο , μετά τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Ο Ινδικός Ωκεανός έχει ένα όγκο των 264 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα (63 εκατομμύρια κυβικά μίλια) ή 19,8% του όγκου των ωκεανών.
Το μέσο βάθος του ωκεανού είναι 3.741 μέτρα (12.274 πόδια).
Του βαθύτερο σημείο είναι η Diamantina Τάφρος, στα 8.047 μέτρα (26.401 πόδια) βαθος Επίσης, μερικές φορές θεωρείται οτι είναι η Sunda τάφρος, με βάθος 7.725 μέτρων (25.344 πόδια).
Ο Ινδικός Ωκεανός είναι ο θερμότερος των ωκεανών του κόσμου . Το βόρειο τμήμα του ωκεανού έχει μια μέση επιφανειακή θερμοκρασία των 22 ° C (72 ° F), ενώ το νότιο άκρο βλέπει θερμοκρασίες τόσο υψηλές όσο 28 ° C (82 ° F). Ενώ τμήματα του ωκεανού είναι σχετικά ζεστά, υπάρχουν τμήματα που είναι εξαιρετικά κρύα. Για παράδειγμα, η ζώνη μεταξύ της Νότιας Αφρικής και νοτιοδυτικής Αυστραλία είναι αρκετά κρύα από τα παγόβουνα που υπάρχουν όλο το χρόνο.
Ο Ινδικός Ωκεανός είναι ο νεότερος των μεγάλων ωκεανών του κόσμου .
Ο ωκεανός σε μηκος 6.000 χιλιομέτρων (3.728 μίλια) λαμβάνει τα νερά των ποταμων μερικά από τα οποία έχουν την ταχύτερη ροή των ποταμών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και του Βραχμαπούτρα, Γάγγη, Ινδού και του ποταμου Ζαμβέζη.
Η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα του ωκεανού είναι στενή, κατά μέσο όρο 200 χιλιόμετρα (120 μίλια) σε πλάτος. Εξαίρεση αποτελεί η δυτική ακτή της Αυστραλίας, όπου το πλάτος υπερβαίνει τα 1.000 χιλιόμετρα (620 μίλια).
Ο Ινδικός Ωκεανός συνδέει 57 ομάδες νησιών, 16 χώρες της Αφρικής, 23 χώρες της Ασίας και της Αυστραλίας και είναι ένα πολύ σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος.
Έθνη νησιά μέσα στον ωκεανό είναι η Μαδαγασκάρη (το τέταρτο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο), το Μπαχρέιν, οι Κομόρες, οι Μαλδίβες, ο Μαυρίκιος, οι Σεϋχέλλες και η Σρι Λάνκα.
Οριακά οι θάλασσες, κόλποι, όρμοι και στενά του Ινδικού Ωκεανού περιλαμβάνουν: την Αραβική και την Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο της Βεγγάλης, τον Περσικό Κόλπο και το Μεγάλο Αυστραλιανό Όρμο.
Μεγάλες πόλεις λιμάνια στον Ινδικό Ωκεανό είναι η Σιγκαπούρη [φωτογραφία παρακάτω], η μεγαλύτερη στον ωκεανό, το Mumbai στην Ινδία, το Άντεν στην Υεμένη, το Durban της Νότιας Αφρικής, η Μουσκάτ στο Ομάν, η Τζακάρτα στην Ινδονησία και το Περθ της Δυτικής Αυστραλίας.
Το Οροπέδιο Kerguelen είναι ένα ωκεάνιο οροπέδιο και μια μεγάλη πυριγενής επαρχία στο νότιο Ινδικό Ωκεανό. Είναι επίσης ένα απομονωμένο τμήμα από βυθισμένη ήπειρο. Είναι περίπου 3.000 χιλιόμετρα (1.864 μίλια) στα νοτιοδυτικά της Αυστραλίας και είναι σχεδόν τρεις φορές το μέγεθος της Ιαπωνίας. Το οροπέδιο εκτείνεται για περισσότερα από 2.200 χιλιόμετρα (1.367 μίλια) σε μια κατεύθυνση βορειοδυτικά-νοτιοανατολικά και βρίσκεται σε βαθιά νερά.
Ο Ινδικός Ωκεανός είναι χωρίζεται σε ανατολικό και δυτικό από μια 5000 χιλιόμετρων (3.100 μίλια) οροσειρά που ονομάζεται η Ενενήντα Ανατολή Κορυφογραμμή..
Ο βυθός του ωκεανού είναι ο τόπος που οι πλάκες της Αφρικής, της Ινδίας και οι ηπειρωτικές πλάκες Ανταρκτικής συναντούνται, στο σημείο γνωστό ως το σημείο Rodriguez .
Σε αντίθεση με άλλους μεγάλους ωκεανούς του κόσμου ο Ινδικός Ωκεανός έχει χαρακτηριστεί ως ένας κλειστός ωκεανός , λόγω του ότι είναι περικυκλωμένος και προς τα βόρεια από την ήπειρο της Ασίας.
Ο Ινδικός Ωκεανός τεχνητά συνδέεται με τη Μεσόγειο Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ , η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Το κανάλι κατασκευάστηκε από την Εταιρεία Διώρυγα του Σουέζ μεταξύ των ετών 1859 και 1869.
Οι μουσώνες είναι μια εποχιακή αλλαγή στην κατεύθυνση των επικρατούντων ανέμων, και είναι οι ισχυρότεροι, άνεμοι μιας περιοχής. Οι Μουσώνες προκαλούν την υγρή και τη ξηρή εποχή σε ένα μεγάλο μέρος των τροπικών χωρών. Οι μουσώνες πιο συχνά συνδέονται με τον Ινδικό Ωκεανό.
Είναι το όνομά του προέρχεται από τη χώρα της Ινδίας . Ο Ινδικός Ωκεανός είναι γνωστός ως Ratnākara "το ορυχείο των πολύτιμων λίθων» στην αρχαία σανσκριτική λογοτεχνία, και ως Hind Mahāsāgar "η μεγάλη ινδική θάλασσα", στα Χίντι.
Στο 2ο ή 1ο αιώνα π.Χ.,ο Εύδοξος της Κυζίκου ήταν ο πρώτος Έλληνας που διέσχισε τον Ινδικό Ωκεανό.
Το 1497 η Πορτογαλική αποστολή με πλοηγό το Βάσκο ντα Γκάμα προσπερνά το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας και έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που έπλευσε προς την Ινδία και αργότερα την Άπω Ανατολή.
Εκτιμάται ότι περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό.
Οι αμμώδεις παραλίες πλούσιες σε βαρέα μέταλλα και τα υπεράκτια κοιτάσματα εκμεταλλεύονται από όμορες χώρες, ιδιαίτερα την Ινδία, το Πακιστάν, τη Νότια Αφρική, την Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα και την Ταϊλάνδη.
Στα τέλη της δεκαετίας του 2000 ο ωκεανός εξελιχθεί σε ένα κομβικό σημείο για πειρατική δραστηριότητα . Μέχρι το 2013, οι επιθέσεις στα ανοικτά των ακτών της περιοχής Χορν είχε μειωθεί σταθερά λόγω των δραστικών περιπολιών ιδιωτικής ασφάλειας και του διεθνούς ναυτικού, ιδιαίτερα από το ινδικό ναυτικό.
Στις 26 Δεκεμβρίου 2004, οι χώρες γύρω από τον Ινδικό Ωκεανό επλήγησαν από το τσουνάμι που προκλήθηκε από τον Ινδικό Ωκεανό στον σεισμό του 2004. Τα κύματα προκάλεσαν περισσότερους από 226.000 θανάτους και πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν άστεγοι.
Ένα επίθεμα από σκουπίδια στον Ινδικό Ωκεανό ανακαλύφθηκε το 2010, καλύπτοντας τουλάχιστον 5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα
(1,9 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια).