Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΤΕΝΕΤ-ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ

MΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ ΣΤΗΝ OTENET

Μερικά μαργαριτάρια που έχουν ακουστεί στο Help Desk της Otenet

- Xαίρετε!!! Είμαι σύνδρομός σας.

- Έxω πάρει ένα Internet από εσάς.

- Πώς θα βάλω Internet σε τρένο;

- Αυτή τη στιγμή είμαι συνδεμένος πάνω σας.

- Καλημέρα. Σήμερα δε μου μπαίνει...τι να κάνω;

- Ούτε web, ούτε e-mail, τίποτα!!!! Ώρα 1:47ΑΜ. Καληνύxτα

- Ανοίγω το παραθύρι και δε μπορώ να μπω.

- Συνδέομαι αλλά δεν πάω πουθενά. Μένω στον προθάλαμο.

- Αναμονή για τηλεφωνικό κλίμα πριν από την κλήση.

- Γεια σας! Τι πρόβλημα έxω; 


- Αφού βλέπετε πότε είμαι on-line μου βρίσκετε ένα αρxείο που έxω xάσει από καιρό;

- Παρακαλώ παρακολουθήστε τι γίνεται στο pc μου όταν είμαι στο Internet και επικοινωνήστε μαζί μου για τ' αποτελέσματα.

- Γεια σας! Τεxνική στήριξη εκεί; Πώς θα συνδεθώ με το δορυφόρο;

- Χρειάζομαι και modem για να συνδεθώ με το Internet;

- Δε μου δουλεύει η Ευρόπα (ή Ευδώρα).

- Ερώτηση: Έxετε windows 95;
Απάντηση: Τι 95!!! Το 93 τα έβαλα!!!

- Original message: This is a test message, please ignore... Reply: I receive your message and I ignore to you...

- Μου στέλνει mail κάποιος κύριος Mail Delivery.

- Το modem μου κάνει σα να τσιγαρίζω κρεμμύδια.

- Από τότε που έγινα συνδρομητής στην Hellas On Line έxω πρόβλημα με το συναγερμό του σπιτιού μου.

- Έxω πάρει ένα cd-room από σας.

- Συνδρομητής: Παίρνω τηλέφωνο και μιλάει συνέxεια.
Τεxνικός: Ποιο νούμερο καλείτε;
Συνδρομητής: Το δικό μου, ποιο άλλο!!!

- Ρε μεγάλε... Μου λες σε παρακαλώ την αντρέσσα για να συνδεθώ;

- Σας παρακαλώ θα ήθελα να μου πείτε τη διεύθυνση του url του web του Internet.

- Τι θα γίνει επιτέλους μ' αυτό το Internet;

- Σας παρακαλώ μπορείτε να πετάξετε έξω τον θείο μου για να μπω εγώ;

Συνδρομητής: Τον Κο Τάδε παρακαλώ;
Τεxνικός: Ο ίδιος...
Συνδρομητής: Με θυμάστε; Είxα καλέσει και πέρυσι...



ΠΗΓΗ : "  http://asteiakia.gr  " ΑΝΕΚΔΟΤΑ - Κ.Λ.Π. - ΑΣΤΕΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ - ΤΑGS

ΚΕΗΛ " KALE" Η ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κέηλ (Kale) το superfood των λαχανικών.

Αν οι βιταμίνες μπορούσαν να οπτικοποιηθούν θα έμοιαζαν με την μορφή του κέηλ. Το κέηλ (Kale) είναι ένα φυλλώδες πράσινο λαχανικό με ιδιαίτερα θρεπτικά, που περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμινών, μετάλλων και θρεπτικών συστατικών. Ανήκει στα σταυρανθή λαχανικάόπως το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι κέηλ. Τα φύλλα είναι
πράσινα ή μωβ χρώμα, και έχουν είτε λεία ή είτε σγουρή υφή. 

Το κέηλ είναι μια από τις πιο υγιεινές και θρεπτικές φυτικές τροφές που υπάρχουν και διαθέτει ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες.

Είναι πολύ υψηλό σε θρεπτικά συστατικά και έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, καθιστώντας το ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες βήτα-καροτένιο, βιταμίνη C, καθώς και διάφορα φλαβονοειδή και πολυφαινόλες . (Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βοηθούν στην εξουδετέρωση της οξειδωτικής βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα).

Έχει πολύ υψηλότερη βιταμίνη C από τα άλλα λαχανικά, περιέχει περίπου 4.5 φορές βιταμίνη C από το σπανάκι.Ένα φλιτζάνι ωμά λάχανο περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα ολόκληρο πορτοκάλι .

Σε μια μελέτη βρέθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού κέηλ για 12 εβδομάδες αύξησε την HDL (η «καλή») χοληστερόλη κατά 27% και μείωσε τα επίπεδα της LDL κατά 10%, βελτιώνοντας παράλληλα την αντιοξειδωτική κατάσταση.
Είναι μια από τις καλύτερες πηγές στον κόσμο της βιταμίνης Κ.Η βιταμίνη Κ είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που εμπλέκεται στην πήξη του αίματος. Ένα μόνο φλιτζάνι κέηλ περιέχει 7 φορές το RDA για τη βιταμίνη Κ. Περιέχει ουσίες που έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που το σώμα μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη Α. Είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου. Το κέηλ μαγειρεμένο περιέχει περισσότερο σίδηρο από το βοδινό κρέας, το οποίο είναι γνωστό ως τροφή για σίδηρο, πρωτεΐνες, και ασβέστιο. 

Βιταμίνη Α: 206% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (από το β-καροτένιο).

Βιταμίνη Κ: 684% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Βιταμίνη C: 134% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Βιταμίνη Β6: 9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Μαγγάνιο: 26% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Ασβέστιο: 9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Χαλκός: 10% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Κάλιο: 9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Μαγνήσιο: 6% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Υγιής ισορροπία των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που βοηθάει στην υγεία του δέρματος  και των μαλλιών.

Η ΜΑΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

*** Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ***

Οι μάγισσες, έδιναν μεγάλη σημασία στα έθιμα, ανεξαρτήτως θρησκείας και φροντιζαν να τα αξιοποιούν για να βοηθήσουν τη ζωή και την τύχη τους. Ένα από αυτά, ήταν και η κοπή της βασιλόπιτας, η οποία και σηματοδοτούσε την αλλαγή της νέας χρονιάς.

Η ιστορία της φτάνει στα χρόνια του Μεγάλου Βασιλείου, όταν κλήθηκε να σώσει την Καισάρεια της Καππαδοκίας από έναν στρατηγό τύραννο της περιοχής. Ο τελευταίος υποχρέωσε το λαό της Καισαρείας να μαζέψει ό,τι είχε και δεν είχε από χρυσάφι και να του το παραδώσουν. Ύστερα από προσευχές του Μέγα Βασιλείου στο θεό για να σωθεί ο τόπος, την ώρα που το σεντούκι με τα χρυσαφικά του λαού βρισκόταν μπροστά στο στρατηγό, μέσα από μία λάμψη εμφανίστηκε ο Άγιος Μερκούριος με στρατό αγγέλων μαζί του και κατατρόπωσε τον αδίστακτο στρατηγό.

Η βασιλόπιτα έμεινε σαν έθιμο, όταν προκειμένου ο Μέγας Βασίλειος να μοιράσει δίκαια και σωστά τα χρυσαφικά στο λαό, αποφάσισε να ζυμωθούν ψωμάκια στα οποία θα βρίσκονταν και μερικά από τα χρυσαφικά που είχαν συγκεντρωθεί. Τα ψωμάκια μοιράζονταν σαν ευλογία στα σπίτια του κόσμου. Κόβοντας τα ψωμάκια οι άνθρωποι έβρισκαν μέσα τα χρυσαφικά τους. Έτσι το ψωμάκι αυτό, που έφερνε χαρά και ευλογία στους ανθρώπους, έμεινε σαν έθιμο να κόβεται κάθε πρώτη του χρόνου, στη γιορτή του Μέγα Βασιλείου.

*** ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΕΙΓΜΑ ***

Οι μάγισσες, αξιοποιούσαν αυτό το έθιμο, για να φέρουν τύχη μέσα στη χρονιά που ξεκινούσε και καθώς έκοβαν το κομμάτι προσεύχονταν να τους φέρει η χρονιά τύχη, χρήματα και κάθε ευλογία. Για το σκοπό αυτό, η Mada, έφτιαχνε ένα μείγμα από διάφορα βότανα και σιτηρά, το οποίο και μελετούσε στο φως του φεγγαριού:

«Όποια την βασιλόπιτα της κάνει φέτος,
με το μείγμα τούτο το ευλογημένο,
οι ευχές της θα εκπληρωθούν,
οι επιθυμίες της θα πραγματοποιηθούν,
η καρδιά της αγαλλίαση θα νιώσει και θα ευφρανθεί
και ό,τι ζητεί θα το 'χει.
Δρόμος λαμπρός και στεφανωμένος με φως
θα ανοίξει μπρος της»

Το μείγμα αυτό, μελετημένο πια, το μοίραζε στις νεαρές μάγισσες. Εκείνες, έπρεπε να το βάλουν μέσα την ώρα που ζύμωναν τη βασιλόπιτα τους και την ώρα που έκοβαν την πίτα ακολουθούσε αυτό το μικρό τελετουργικό. Έπαιρναν ένα σκεύος σε μορφή στέμματος, με άνοιγμα από μέσα, και το τοποθετούσαν στο κέντρο της πίτας. Έκοβαν μετά τα κομμάτια κυκλικά γύρω από αυτό, χωρίς να πειράξουν το μέρος όπου το στέμμα πατούσε. Καθώς έκοβαν το κομμάτι έλεγαν από μέσα τους:

«Φέτος εγώ η ... γέννα της ...
θέλω η νέα χρονιά να μου φέρει ...
(περιέγραφαν τι επιθυμούσαν να έχουν τη νέα χρονιά)»

Στο τέλος, έπαιρναν το κομμάτι κάτω από το στέμμα, και εάν τύχαινε σε αυτές το φλουρί το φύλαγαν στο στέμμα μέσα και στα εικονίσματα τους για όλο τον υπόλοιπο χρόνο για να έχουν τύχη και ευλογία. Εάν είχαν κομμάτι από παλαιότερη χρονιά στο σκεύος, το έκαναν τρίμμα και το σκορπούσαν σε χώμα, για να ταϊστούν οι «ψυχές», όπως έλεγαν.


ΟΜΙΛΟΥΣΑ ΣΙΩΠΗ

Ομιλούσα σιωπή

από selana019

Ομιλούσα σιωπή

Για τον Χάιντεγκερ στο "ΕΙΝΑΙ και ΧΡΟΝΟΣ", η φλυαρία είναι μια μορφή ή εκδοχή έκπτωσης της ομιλίας. Είναι ο κενός λόγος που σηματοδοτεί την απώλεια του εαυτού: «Η απώλεια τούτη, μέσα στο Είναι των πολλών, προσιδιάζει στην έκπτωση ή στην κατάπτωση της ύπαρξης. Η εν λόγω έκπτωση δεν κατανοείται ως πτώση από μια πρωταρχική, ανώτερη και καθαρότερη κατάσταση ή σφαίρα σε μια υποδεέστερη, κατώτερη, θολή και αμαρτωλή, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τους πρωτόπλαστους, αλλά ως μια έκ-πτωση με το νόημα ότι η ανθρώπινη ύπαρξη πέφτει έξω από τον εαυτό της, ρέει και ρέπει ασταμάτητα προς τη δημοσιότητα. Εάν αυτή η δημόσια πλέον ύπαρξη κατονομάζεται στην αυθεντικότητά της ως διά-λογος, στην αναυθεντικότητά της, ήτοι στην έκπτωσή της, εκδηλώνεται  ως φλυαρία, αερολογία. 

Η φλυαρία, ως προκύπτει, ανήκει στα δομικά στοιχεία της έκπτωσης: διανοίγει την ύπαρξη στον ορίζοντα κατανόησης των άλλων, συν-εν-νόησης με τους άλλους. Όλα τούτα όμως σε ένα ορισμένο καθημερινό περιβάλλον. Από τη σκοπιά έτσι της ύπαρξης που τελεί σε έκπτωση, η φλυαρία λογίζεται θετικό στοιχείο, γιατί φέρει σε επι-κοινωνία τους ανθρώπους. Από τη σκοπιά όμως της αυθεντικής ύπαρξης, η φλυαρία δεν παράγει νοήματα, δεν εμβαθύνει, δεν ερευνά, δεν στοχάζεται. Τι κάνει; Προχειρολογεί, εκφέρει αβασάνιστες κρίσεις, συμπεριφέρεται ανεδαφικά, μετατρέπει το «κουτσομπολιό» σε αρχή της μαζικής επικοινωνίας. Ως τέτοιος λόγος ωστόσο γίνεται προσιτός στον μέσο άνθρωπο. Συναφώς προσφέρει κάποια δυνατότητα να κατανοεί ο κοινός θνητός φαινόμενα και καταστάσεις, χωρίς καμιά πρότερη οικείωση, γνωριμία με αυτά ή αυτές. Τι σημαίνει αυτό; Πως ο φλύαρος λόγος κινείται στο κατά προσέγγιση, στο περίπου και ως εκ τούτου συνεπάγεται παραποίηση, διαστροφή της αλήθειας. Αδιαφορεί για την ακρίβεια, με αποτέλεσμα να μην έχει καμιά σχέση με την αυθεντική ομιλία, με τη διείσδυση στην ουσία των πραγμάτων, με την αληθινή ερμηνεία. Κατ’ αυτό τον τρόπο νοθεύει την πρωταρχική ουσία της ύπαρξης, καθιστά κίβδηλη την παρ-ουσία του ανθρώπου στον κόσμο και συντελεί στην ολοσχερή αποδιοργάνωση του εαυτού».

Οι πραγματικά φλύαροι άνθρωποι είναι οι εντελώς απομονωμένοι άνθρωποι, από την ίδια τους την ύπαρξη.Στην φλυαρία ως τυπική εκδήλωση μιας «μη αυθεντικής ζωής» αντιπαρατίθεται η ικανότητα της σιωπής. Υπάρχουν πολλές μορφές σιωπής. Η σιωπή της σοφίας που βλέπει την ουσία των φαινομένων, η σιωπή του πόνου που καταργεί τα  λόγια, της απογοήτευσης που βλέπει να γκρεμίζονται τα όνειρα, η σιωπή της άγνοιας ή της ντροπής. Η διστακτική, η απελπισμένη, ή ακόμα η άναρθρη «Κραυγή» του Μουνκ.

Η σιωπή  αυτή καθεαυτή για την οποία γράφω και που αντιπαρατίθεται στη φλυαρία, δεν είναι αγνωσία, αποξένωση, απόσταση, οργή αλλά γνώση που ταιριάζει και στον σοφό, αλλά και στον ανόητο.Υπάρχει η σοβαρή σιωπή αλλά και μια σιωπή περιπαικτική, η έξυπνη και η ηλίθια, μια σιωπή επιδοκιμασίας, η περιφρονητική σιωπή αλλά και η σιωπή  τακτικής. Ασφαλώς, οι σχέσεις των ανθρώπων θα ήσαν πιο καλές, αν η δύναμη των ανθρώπων να σιωπούν ήταν ίση με την δύναμη τους να μιλούν. Συνήθως αυτοί που μιλούν, δεν έχουν πάντα γνώση. Ποτέ ο άνθρωπος δεν έχει πληρέστερη εξουσία στον εαυτό του όσο όταν σωπαίνει, μιλάει λίγο και σκέφτεται πριν πει κάτι. Αυτός που μιλάει δεν γνωρίζει πάντα ενώ αυτός που γνωρίζει μπορεί να σιωπά. Ο έξυπνος σιωπά  ενώ ο επιπόλαιος ή ο ανασφαλής λέει πολλά, αναλώνεται σε ρηχές κοινοτοπίες. Η ομορφιά της σιωπής εκπορεύεται από τη δύναμη του σοφού. Ο ανασφαλής θα θέλει διαρκώς να εντυπωσιάζει με περιαυτολογίες και φλυαρίες. Η αποκαθαρκτική ιδιότητα της σιωπής εξαρτάται από την ποιότητα της ψυχής που σιωπά και από την ποιότητα της ψυχής που υποδέχεται το νόημα της σιωπής. Αν εγκαθιδρυθεί η ισορροπία, τότε η σιωπή αναβαθμίζει το επίπεδο των σχέσεών μας.

Η μεγάλη οδύνη και η σοφία είναι σιωπηλές. Η τελειότητα ενός χαρακτήρα είναι ενδεχομένως μια γόνιμη εγκράτεια, ένα είδος αταραξίας που τείνει να καταργήσει τη φιλοδοξία, την περηφάνεια, τη ματαιοδοξία, τον εγωισμό, τα πάθη μας. Η σιωπή προκύπτει από αυτού του είδους την «τελειότητα» αλλά και μοναξιά. Πολλές φορές λυπηθήκαμε για αυτά που είπαμε, άλλα ελάχιστες φορές μετανιώσαμε που σωπάσαμε. Σε δυό περιστάσεις ο λόγος είναι προτιμότερος της σιωπής. Όταν κάποιος γνωρίζει τι θα πει και όταν είναι ανάγκη να μιλήσει.Ο  Wittgenstein έλεγε ότι για τα πράγματα που δεν μπορείς να μιλήσεις, πρέπει να σωπαίνεις.

Αν υπήρχε λίγο περισσότερο σιωπή, αν μπορούσαμε όλοι να σιωπήσουμε… ίσως θα μπορούσαμε να αναδείξουμε τα καλύτερα συναισθήματά μας.Το να φοβάσαι τη σιωπή, σημαίνει να φοβάσαι τον εαυτό σου.

πηγή:

 

http://www.artinews.gr/%CE%B7-%CF%83%CE%B9%CF%89%CF%80%CE%AE-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9.html

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΝΔΙΚΟ ΩΚΕΑΝΟ


Ενδιαφέροντα στοιχεία 

για τον Ινδικό Ωκεανό


Ινδικός ωκεανός
Ο Ινδικός Ωκεανός φτάνει από τη δυτική ακτή της Αφρικής, καθώς και στο νότιο άκρο της Ινδίας, ως την Αυστραλία και την Ασία, σε όλη τη διαδρομή προς τα κάτω έως εκεί που συναντά το Νότιο Ωκεανό .
Καλύπτει περίπου το 14% της επιφάνειας της Γης και περίπου 20% του νερού στην επιφάνεια της Γης .
Ο Ινδικός Ωκεανός καλύπτει μια έκταση περίπου 70.560.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (27.240.000 τετραγωνικά μίλια).
indian χάρτη των ωκεανών
Ο Ινδικός Ωκεανός είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ωκεανός στον κόσμο , μετά τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Ο Ινδικός Ωκεανός έχει ένα όγκο των 264 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα (63 εκατομμύρια κυβικά μίλια) ή 19,8% του όγκου των ωκεανών.
Το μέσο βάθος του ωκεανού είναι 3.741 μέτρα (12.274 πόδια).
ωκεανό υποβρύχια
Του βαθύτερο σημείο είναι η  Diamantina Τάφρος, στα 8.047 μέτρα (26.401 πόδια) βαθος Επίσης, μερικές φορές θεωρείται οτι είναι η Sunda τάφρος, με βάθος 7.725 μέτρων (25.344 πόδια).
Ο Ινδικός Ωκεανός είναι ο θερμότερος των ωκεανών του κόσμου . Το βόρειο τμήμα του ωκεανού έχει μια μέση επιφανειακή θερμοκρασία των 22 ° C (72 ° F), ενώ το νότιο άκρο βλέπει θερμοκρασίες τόσο υψηλές όσο 28 ° C (82 ° F). Ενώ τμήματα του ωκεανού είναι σχετικά ζεστά, υπάρχουν τμήματα που είναι εξαιρετικά κρύα. Για παράδειγμα, η ζώνη μεταξύ της Νότιας Αφρικής και νοτιοδυτικής Αυστραλία είναι αρκετά κρύα από τα παγόβουνα που υπάρχουν όλο το χρόνο.
Ο Ινδικός Ωκεανός είναι ο νεότερος των μεγάλων ωκεανών του κόσμου .
Ο ωκεανός σε μηκος 6.000 χιλιομέτρων (3.728 μίλια) λαμβάνει τα νερά των  ποταμων  μερικά από τα οποία έχουν την  ταχύτερη ροή των ποταμών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και του Βραχμαπούτρα, Γάγγη, Ινδού και του ποταμου Ζαμβέζη.
Βεγγάλης δέλτα
Η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα του ωκεανού είναι στενή, κατά μέσο όρο 200 χιλιόμετρα (120 μίλια) σε πλάτος. Εξαίρεση αποτελεί η δυτική ακτή της Αυστραλίας, όπου το πλάτος  υπερβαίνει τα 1.000 χιλιόμετρα (620 μίλια).
Ο Ινδικός Ωκεανός συνδέει 57  ομάδες  νησιών, 16 χώρες της Αφρικής, 23 χώρες της Ασίας και της Αυστραλίας  και είναι ένα πολύ σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος.
Έθνη νησιά μέσα στον ωκεανό είναι η Μαδαγασκάρη (το τέταρτο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο), το Μπαχρέιν, οι Κομόρες, οι Μαλδίβες, ο Μαυρίκιος, οι Σεϋχέλλες και η Σρι Λάνκα.
Οριακά οι θάλασσες, κόλποι, όρμοι και στενά του Ινδικού Ωκεανού περιλαμβάνουν: την Αραβική και την Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο της Βεγγάλης, τον Περσικό Κόλπο και το Μεγάλο Αυστραλιανό Όρμο.
Μεγάλες πόλεις λιμάνια στον Ινδικό Ωκεανό  είναι η Σιγκαπούρη [φωτογραφία παρακάτω], η μεγαλύτερη στον ωκεανό,  το Mumbai στην Ινδία, το Άντεν στην Υεμένη, το Durban της Νότιας Αφρικής, η Μουσκάτ στο Ομάν, η Τζακάρτα στην Ινδονησία και το Περθ της Δυτικής Αυστραλίας.
Σιγκαπούρη
Το Οροπέδιο Kerguelen είναι ένα ωκεάνιο οροπέδιο και μια μεγάλη πυριγενής επαρχία στο νότιο Ινδικό Ωκεανό. Είναι επίσης ένα απομονωμένο τμήμα από  βυθισμένη ήπειρο. Είναι περίπου 3.000 χιλιόμετρα (1.864 μίλια) στα νοτιοδυτικά της Αυστραλίας και είναι σχεδόν τρεις φορές το μέγεθος της Ιαπωνίας. Το οροπέδιο εκτείνεται για περισσότερα από 2.200 χιλιόμετρα (1.367 μίλια) σε μια κατεύθυνση βορειοδυτικά-νοτιοανατολικά και βρίσκεται σε βαθιά νερά.
οροπέδιο Kerguelen
Ο Ινδικός Ωκεανός είναι χωρίζεται σε ανατολικό και δυτικό από μια 5000 χιλιόμετρων (3.100 μίλια) οροσειρά που ονομάζεται η Ενενήντα Ανατολή Κορυφογραμμή..
Ο βυθός του ωκεανού είναι ο τόπος που οι πλάκες της Αφρικής, της Ινδίας και οι ηπειρωτικές πλάκες Ανταρκτικής συναντούνται, στο σημείο γνωστό ως το σημείο Rodriguez .
Σε αντίθεση με άλλους μεγάλους ωκεανούς του κόσμου ο Ινδικός Ωκεανός έχει χαρακτηριστεί ως ένας κλειστός ωκεανός , λόγω του ότι είναι περικυκλωμένος  και προς τα βόρεια από την ήπειρο της Ασίας.
Ο Ινδικός Ωκεανός τεχνητά συνδέεται με τη Μεσόγειο Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ , η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Το κανάλι κατασκευάστηκε από την Εταιρεία Διώρυγα του Σουέζ μεταξύ των ετών 1859 και 1869.
Διώρυγα του ΣουέζΟι μουσώνες είναι μια εποχιακή αλλαγή στην κατεύθυνση των επικρατούντων ανέμων, και είναι οι ισχυρότεροι, άνεμοι μιας περιοχής. Οι Μουσώνες προκαλούν την υγρή και τη ξηρή εποχή σε ένα μεγάλο μέρος των τροπικών χωρών. Οι μουσώνες πιο συχνά συνδέονται με τον Ινδικό Ωκεανό.
Είναι το όνομά του προέρχεται από τη χώρα της Ινδίας . Ο Ινδικός Ωκεανός είναι γνωστός ως Ratnākara "το ορυχείο των πολύτιμων λίθων» στην αρχαία σανσκριτική λογοτεχνία, και ως Hind Mahāsāgar "η μεγάλη ινδική θάλασσα", στα Χίντι.
indian-ωκεανού-2
Στο 2ο ή 1ο αιώνα π.Χ.,ο  Εύδοξος της Κυζίκου ήταν ο πρώτος Έλληνας που διέσχισε τον Ινδικό Ωκεανό.
Το 1497 η Πορτογαλική αποστολή με πλοηγό το Βάσκο ντα Γκάμα προσπερνά το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας και έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που έπλευσε προς την Ινδία και αργότερα την Άπω Ανατολή.
Εκτιμάται ότι περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό.
Οι αμμώδεις παραλίες πλούσιες σε βαρέα μέταλλα και τα υπεράκτια κοιτάσματα εκμεταλλεύονται από όμορες χώρες, ιδιαίτερα την Ινδία, το Πακιστάν, τη Νότια Αφρική, την Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα και την Ταϊλάνδη.
Στα τέλη της δεκαετίας του 2000 ο ωκεανός εξελιχθεί σε ένα κομβικό σημείο για πειρατική δραστηριότητα . Μέχρι το 2013, οι επιθέσεις στα ανοικτά των ακτών της περιοχής Χορν είχε μειωθεί σταθερά λόγω των δραστικών περιπολιών ιδιωτικής ασφάλειας και του διεθνούς ναυτικού, ιδιαίτερα από το ινδικό ναυτικό.
Στις 26 Δεκεμβρίου 2004, οι χώρες γύρω από τον Ινδικό Ωκεανό επλήγησαν από το τσουνάμι που προκλήθηκε από τον Ινδικό Ωκεανό στον σεισμό του 2004. Τα κύματα προκάλεσαν περισσότερους από 226.000 θανάτους και πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν άστεγοι.
Ένα επίθεμα από σκουπίδια στον Ινδικό Ωκεανό ανακαλύφθηκε το 2010, καλύπτοντας τουλάχιστον 5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα
(1,9 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια).

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΑΓΜΙΤΗ--ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΎΖΟΣ

Νίκος Καρούζος  

Χριστούγεννα του σταλαγμίτη

stalagmite
Μια μέρα γεννήθηκε στη μακρινή Βηθλεέμ ο έρωτας
στην κοιλιά του καρπού λησμονημένος
και του έδωσαν το όνομα Καρπός
όλα τ’ άστρα των παιδιών αγαπημένων
με τους άνεμους όταν λευκάζουν το χειμώνα.
Εγώ ήμουνα εκείνο τον καιρό στην πέτρα
οι καμπάνες οδηγούσαν από χαλκό μεγάλο
ένα τραγούδι νοσταλγίας αιχμάλωτης…
Εντούτοις άκουσα το σπήλαιο
κι ανεβαίνοντας
σ’ ένα βαθύ άλογο πήγαινα σ’ αυτό
κρατώντας ευωδιαστή φασκομηλιά προς τη θέρμη
του βρεφικού δέρματος όνομα βαθύ και ανάερο.
Δεν έβρισκε λαλιά ο πλατύς ελαιώνας για να φωνάξει
κι ο θάνατος έφευγε στ’ αστέρια
μονάχα το άστρο νικούσε το πλήθος που είναι τ’ αστέρια
λάμποντας το Ένα.
Ο θεός έκραζε τη λαλιά:
Δίδαξέ με
στο άστρο στρεφόμενος, είπε,
και τα μαρτύρια γεννήθηκαν απάνω απ’ τις λάμψεις
χαρίζοντας ηρεμία στην έμψυχη κλίμακα.
stalagmite2Μια γυναίκα λευκή
αποθέωνε τον άντρα ψηλά στον αέρα μοβ
η αδαμική χάρη σε κάθε σώμα γνωρίζει τον τρόμο, είπε,
κ’ η χρονιά ζύγωσε στην καρδιά μου με χιόνι θαμμένη.
Μοιράζεται τη θλίψη με τις πέτρες
μοιράζεται με τη βροχή
ο ταπεινός μοιράζεται τη θλίψη
με τον ήλιο, πάλιν είπε,
και βλέπει τις ρίζες της φλόγας όπως ανεβαίνει
πιάνει τις ρίζες αυτές ανάμεσα
στο ξύλο
στους τρυγμούς ανάμεσα στις γαλάζιες φάσεις.
Ιδού λοιπόν ο χρόνος είναι χιόνι
δεν είναι ρολόγι –
και κρατούσε το θήλυ πότε τα φεγγιστά νερά
πότε μαύρες πέτρες της Δήλου.
Σαν είδα το σπήλαιο
συγκρατήθηκα στην πρώτη φλέβα του βράχου μας
ενώ με κάλεσε το ακέραιο γαϊδούρι κινώντας
και τα δυο του χέρια
μα όμως ευγένεια φανερώνοντας ήρθε και το βόδι
πειθήνιο στον ήλιο της νύχτας
για να δω το δοκιμασμένο χρυσάφι.
Κι αντίκρισα το χρυσάφι
καθώς ένα φτωχαδάκι του τόπου μας
ήτανε το βρέφος στη μητρική βύθιση
ολομόναχο με τ’ άστρα.
Ώσπου χάραξε…
Στο σπήλαιο – μιας ηλικίας χαμένης – δεν υπήρχαν
ειμή μόνο σταλακτίτες
που κρέμονταν δεν υπήρχαν
ειμή μόνο σταλαγμίτες ανυψούμενοι.
Εγώ ο σταλαγμίτης
ολοένα
πλησιάζω το σταλαχτίτη που με κράζει απεγνωσμένα
για να εγγίσουν κάποτε τα στάγματα
τη μεγάλη ένωση…
Νίκος Καρούζος
«Ποιήματα» (1961)

********************

  Πηγήeksapodo
Αντικλείδι , http://antikleidi.com

Και μια μεγάλη αλήθεια… οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν

  Και μια μεγάλη αλήθεια…  οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν – Joanna Sou – GynaikaEimai 15 Ιανουαρίου 2025 «Αν δεν φτιάξεις αυτά τα δύο πρ...