Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ



Ενδιαφέρουσες πληροφορίες 

για τα ψάρια


ψάρι
Τα ψάρια είναι σπονδυλωτά (σπονδυλωτά είναι αυτά που έχουν ραχοκοκαλιά)  και ζουν στο νερό.
Πρόκειται για μία από τις έξι κύριες ομάδες ζώων - μαζί με τα ασπόνδυλα, τα αμφίβια, τα ερπετά, τα πουλιά και τα θηλαστικά.
Ο συνδυασμός με τα βράγχια, και τα πτερύγια και το γεγονός ότι ζουν μόνο στο νερό κάνει τα ψάρια διαφορετικό από όλα τα άλλα ζώα.
Τα ψάρια ζουν σε σχεδόν κάθε διαθέσιμο  σώμα του νερού, συμπεριλαμβανομένων των ποταμών, λιμνών, ωκεανών και ρεμάτων . Το είδος των ψαριών καθορίζεται αν ζει σε αλμυρό  ή του γλυκό νερό.
Τα ψάρια είναι τόσο άφθονα στους ωκεανούς του κόσμου, όσο και στις λίμνες και τα ποτάμια που  νέα είδη συνεχώς ανακαλύπτονται.
Υπάρχουν πάνω από 30.000 γνωστά είδη ψαριών .
Τα ψάρια υπάρχουν σε πολλά σχήματα και μεγέθη.
Το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο είναι ο φαλαινοκαρχαρίας , που μπορεί να φτάσει τα 12 μέτρα (40 πόδια) μήκος και ζυγίζει κατά μέσο όρο 19.000 κιλά (42.000 λίβρες).
φαλαινοκαρχαρίας
Το μικρότερο ψάρι του κόσμου είναι Paedocypris progenetica , το οποίο μόλις πρόσφατα ανακαλύφθηκε κατά την τελευταία δεκαετία. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ψάρια που ζουν στο βάλτου δάσους του  ινδονησιακόυ νησιού  Σουμάτρα. Ώριμα θηλυκά μετρούν μόλις 7,9 χιλιοστά (0,31 ίντσες).
κόσμους μικρότερα ψάρια
Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας είναι από τα είδη ψαριών με τη μεγαλύτερη γνωστή διάρκεια ζωής . Από την εξέταση των 28 δειγμάτων σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 καθορίζεται από ραδιοχρονολόγηση ότι τα γηραιότερα από τα ζώα που εξέτασαν είχαν ζήσει για περίπου 392 ± 120 χρόνια (τουλάχιστον 272 χρόνια και κατ 'ανώτατο όριο των 512 ετών).
Γροιλανδία καρχαρία
Τα Koi, ένα ιαπωνικό είδος ψαριών, που υποτίθεται ότι ζουν μέχρι και 200 χρόνια , αν και γενικά δεν υπερβαίνει τα 50 - Ένα δείγμα του είδους που ονομάζεται Hanako φέρεται να ήταν 226 χρόνων μέχρι το θάνατο του.
Koi ψάριαΣε ένα μικρό κοραλλιογενή ύφαλο ζουν ψάρια που ονομάζονται γοβιοί πυγμαίοι ( Eviota sigillata )  έχουν τη συντομότερη διάρκεια ζωής των ψαριών . Ο γοβιός πυγμαίος ζει κατά μέσο όρο 59 ημέρες , ξεπερνώντας τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, ένα αφρικανικό ψάρι που ζει για λίγο περισσότερο από δύο ή και ενάμιση μήνα.
συντομότερη διάρκεια ζωής ψάρια γοβιούς πυγμαίος
Ψάρια ζουν σε διάφορα βάθη νερού με κάποια ψάρια προτιμούν τα βαθιά νερά και άλλα να μένουν κοντά στην επιφάνεια. 
Από τα ψάρια που ζουν βαθύτερα στον κόσμο, πιστεύεται ότι είναι το snailfish (σαλιγκαρόψαρο)  και βρίσκεται στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό , σε βάθος 8.145 μέτρων (26.722 πόδια).
Το μαύρο μάρλιν [φωτογραφία παρακάτω] είναι το ταχύτερο ψάρι στον κόσμο . Είναι σε θέση να κολυμπήσει με ταχύτητα 129 χλμ/ώρα (80 mph), μετρήθηκε ακολουθούμενο από ένα ιστιοφόρο που έτρεχε με ταχύτητα 110 χλμ/ώρα (68 mph).
μαύρο μάρλιν
Η τροφή των ψαριών διαφέρει ανάλογα με το είδος . Υπάρχουν μερικά που είναι σαρκοφάγα (τρώνε κρέας) θηρεύοντας άλλα ψάρια, κάποια είναι φυτοφάγα, τρώνε φυτικό φαγητό, και πολλά είναι παμφάγα (τρώνε τόσο κρέας όσο και φυτικό φαγητό).
Τα ψάρια του γλυκού νερού δεν πίνουν ενεργά νερό , αλλά απορροφούν το νερό από το δέρμα και τα βράγχια τους. Από την άλλη πλευρά, τα ψάρια του αλμυρού νερού πίνουν ενεργά θαλασσινό νερό και με τα βράγχια τους επεξεργάζονται το νερό και  αφαιρούν το αλάτι.
Τα ψάρια είναι ψυχρόαιμα με την εξαίρεση την οικογένεια του Τόνου, την οικογένεια του καρχαρία , το σκουμπρί και την opah ή moonfish.( φεγγαρόψαρο)
Τα ψάρια μπορεί να πνιγούν στο νερό, αν δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο στο νερό . Τα ψάρια χρειάζονται μια σταθερή πρόσληψη του οξυγόνου για να επιβιώσουν. Τα βράγχια τους απορροφούν το οξυγόνο από τα μόρια του νερού καθώς το νερό περνά μέσα από τα διάκενα των μεμβρανών.
βράγχια των ψαριών
Στα περισσότερα ψάρια η αναπνοή επιτυγχάνεται μέσα από τα βράγχια. Τα Δίπνοα , ωστόσο, έχουν ένα ή δύο πνεύμονες. Το ψάρι λαβύρινθος έχει αναπτύξει ένα ειδικό όργανο που του επιτρέπει να επωφεληθεί από το οξυγόνο του αέρα, αλλά δεν είναι στην ουσία ένας πραγματικός πνεύμονας.
 Όλα τα ψάρια δεν έχουν λέπια . Ενώ τα λέπια είναι ένα χαρακτηριστικό των περισσότερων ψαριών, κάποια ψάρια, όπως clingfish, λαμπρένων και γατόψαρο, δεν έχουν λέπια..
κλίμακα των ψαριώνΟ ύπνος των ψαριών γίνεται σε περιόδους όπου έχει μειωθεί η ανταπόκριση σε ερεθίσματα και  επιβραδύνθηκε η σωματική τους δραστηριότητα, με αποτέλεσμα την ελάττωση του μεταβολισμού, αλλά δεν μοιράζονται τις ίδιες αλλαγές στα εγκεφαλικά κύματα, όπως κάνουν οι άνθρωποι όταν κοιμούνται.
Ορισμένα είδη ψαριών μπορούν να κάνουν ήχους όπως το κλικ ή κόασμα αλλά τα περισσότερα ψάρια επικοινωνούν με τη γλώσσα του σώματος . Ορισμένα είδη δημιουργούν μια αναλαμπή στις έξω πλάκες που προστατεύουν τα βραγχια τους κάτι περίπου το ίδιο όπως μια γάτα θα ανορθώσειι το τρίχωμά στη ράχη της
Τα ψάρια μπορούν να σχηματίσουν τα σχολεία ( πολύ μεγάλες ομάδες) που περιέχουν εκατομμύρια των ψαριών .Χρησιμοποιούν εκτός από τα μάτια τους και κάτι που ονομάζεται πλευρική γραμμή για να κρατήσει τις θέσεις τους στο σχολείο. Η πλευρική γραμμή είναι μια σειρά από πόρους που βρίσκεται κατά μήκος των πλευρών του ψαριού από το κεφάλι μέχρι την ουρά. Ειδικές τρίχες στους πόρους το βοηθούν να αισθανθεί τις αλλαγές στην πίεση του νερού από τις κινήσεις των άλλων ψαριών ή από τα αρπακτικά αρπακτικά που τα κυνηγούν.
σχολείο των ψαριών
Τα ψάρια στη μέση ενός σχολείου ελέγχουν το σχολείο . Τα ψάρια στις εξωτερικες πλευρές καθοδηγούνται από εκείνα που βρίσκονται στη μέση.
Το κύριο μέσο της αναπαραγωγής των ψαριών είναι ωοτοκία  . Τα Αυγά των ψαριών απελευθερώνονται  κατά την  ωοτοκία και γονιμοποιούνται στη συνέχεια απο το αρσενικό. Στα ζωοτόκα ψάρια το θηλυκό, μεγαλώνει εσωτερικά τους απογόνους του μέχρι να αναπτυχθούν και τότε τα γεννάει..
Ορισμένα είδη ψαριών είναι γνωστό ότι αλλάζουν φύλο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Μερικά ψάρια, όπως ο Triggerfish, μπορούν να κολυμπήσουν προς τα πίσω.
Οι ιππόκαμποι είναι τα μόνα ψάρια που κολυμπούν τακτικά σε όρθια θέση.
ιππόκαμπος
Κατά μέσο όρο, τα ιπτάμενα ψάρια μπορούν να " γλιστρούν" 50 μέτρα (160 πόδια), αλλά είναι γνωστό ότι γλιστρούν ακόμα και  400 μέτρα (1.300 πόδια). Μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και 6 μέτρα (20 πόδια).
Πολλοί τύποι υδρόβιων ζώων που αναφέρονται συνήθως ως "ψάρι" δεν είναι  ψάρια .Για  παραδείγματα αναφέρονται τα οστρακοειδή, οι σουπιές, οι αστερίες , οι καραβίδες και οι μέδουσες .
Τα ψάρια δεν έχουν βλέφαρα , με την εξαίρεση τον καρχαρία.
Τα ψάρια Puffer ( αυτά που φουσκώνουν σαν μπαλόνι) πιστεύεται ότι είναι τα πιο θανατηφόρα ψάρια στον κόσμο . Το δηλητήριο τους βρίσκεται στη σάρκα τους και ένα ψάρι puffer έχει αρκετή τοξίνη για να σκοτώσει 30 ανθρώπους. Παρά το γεγονός αυτό, το κρέας ορισμένων ειδών Puffrr θεωρείται λιχουδιά στην Ιαπωνία.
puffer ψάρια
Ένα ρομποτικό ψάρι έγινε δεκτό από άλλα ψάρια και έγινε αρχηγός τους κατά τη διάρκεια ενός πειράματος από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Σε τρεις δεκαετίες, στους ωκεανούς του κόσμου θα περιέχονται περισσότερα πεταμένα πλαστικά από τα ψάρια, όταν μετρούνται κατά βάρος, λένε οι ερευνητές.
Ορυκτά στοιχεία δείχνουν ότι τα ψάρια υπάρχουν στη Γη για περίπου 530 εκατομμύρια χρόνια .
Τα ψάρια κατέχουν εξέχουσα θέση στην τέχνη και τη λογοτεχνία,όπως για παράδειγμα σε ταινίες ' Ψάχνοντας τον Νέμο " και βιβλία όπως" Ο Γέρος και η Θάλασσα".
Το ψάρι χρησιμοποιείται συχνά ως σύμβολο από τους Χριστιανούς να εκπροσωπεί τον Ιησού, ή τον Χριστιανισμό γενικά.  Τα ευαγγέλια αναφέρονται επίσης σε «ψαράδες ανθρώπων» και το μοίρασμα των ψαριών  στο πλήθος.
Στο Dhamma του Βουδισμού τα ψάρια συμβολίζουν την ευτυχία, καθώς έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων μέσα στο νερό . Συχνά συντάσσεται o Βούδας με τη μορφή του κυπρίνου που θεωρείται στην Ανατολή ως ιερήός λόγω της κομψής ομορφιάς, το μέγεθός τους και την διάρκεια ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΠΈΙΚΟΝ

 ΜΠΈΙΚΟΝ Από το ιστολόγιο του Ν. Σαραντάκου "Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία" Πριν από μερικές μέρες, ο φίλος Θανάσης  Αναγνω...