Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΔΙΑΦΈΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΥΔΕΣ



Ενδιαφέρουσες πληροφορίες 

για τις σημύδες


σημύδες
Η Σημύδα είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο που ανήκει στην οικογένεια Betulaceae.
Βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις χώρες που έχουν εύκρατο κλίμα .
Υπάρχουν περίπου 60 διαφορετικά είδη της σημύδας.
(Birch trees) Οι σημύδες ευδοκιμούν σε υγρό έδαφος και πλήρες φως του ήλιου . Ξηρές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για το δέντρο και αυτό οφείλεται στο ρηχό ριζικό σύστημα του.
Η συνήθης διάρκεια ζωής της σημύδας είναι 40-50 χρόνια . Σε ευνοϊκές συνθήκες, αυτό το δέντρο μπορεί να ζήσει ακόμα και για  χρονικό διάστημα 200 χρόνων.
Το μέσο ύψος ενός δέντρου σημύδας είναι περίπου 12 μέτρα (40 πόδια ψηλός), αλλά υπάρχουν είδη σαν αυτό της κίτρινης σημύδας που μπορεί να αυξηθεί έως και 24 μέτρα (80 πόδια) ύψος.
σημύδα-δέντρα-2
 Οι σημύδες είναι δέντρα με χαρακτηριστικό γνώρισμα τους φλοιούς που ξεφλουδίζουν σε ταινίες, σε όλες τις σημύδες, εκτός από τις γκρι . Ο φλοιός της σημύδας μπορεί να είναι λευκός, γκρι, κίτρινος, ασημί ή μαύρος. Τα νεαρά δέντρα έχουν λείο φλοιό. Βαθιές νευρώσεις στο φλοιό είναι χαρακτηριστικό για τα μεγαλύτερα σε ηλικία δέντρα..
σημύδα-δέντρα-3
Σημύδες έχουν απλά φύλλα με οδοντωτές άκρες που ονομάζονται περιθώρια. Συχνά εμφανίζονται σε ζεύγη,όπως στη δίφυλλη πλευρική branchlets. Τα φύλλα της σημύδας ποικίλουν στο χρώμα από πράσινο σαν γρασίδι ως το σκούρο πράσινο κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και  κιτρινίζουν το φθινόπωρο.
φύλλα σημύδας
Και τα δύο αρσενικά και θηλυκά λουλούδια ανθίζουν στο ίδιο δέντρο στην οικογένεια σημύδας .Αρσενικά άνθη, που ονομάζεται catkins, ανθίζουν στα τέλη του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο. Ανθίζουν σε συστάδες όρθια στις άκρες των βλαστών και αντέχουν το χειμώνα. Την άνοιξη, ο αριθμός των αρσενικών catkins έχει τετραπλασιαστεί σε μήκος και γέρνουν από τα κλαδιά. Θηλυκά λουλούδια ανθίζουν σε ζευγάρια ή μεμονωμένα στις αρχές της άνοιξης πριν από τα φύλλα.
σημύδα λουλούδια Samara fruits (Οι καρπόι της σημύδας) που παράγονται από το δέντρο δίνουν γύρω στο ένα εκατομμύριο σπόρους κάθε χρόνο. Ο καρπός είναι μικρός αν και το προστατευτικό κάλυμα του μπορει να διαφέρει σε ορισμένα είδη.
Οι σημύδες είναι επίσης γνωστές ως « πρωτοπόρα είδη « χάρη στην ικανότητά τους να αυξάνονται σε άδενδρη γη.
Οι κόκκοι γύρης που απελευθερώνονται από τά δέντρά  σημύδες είναι υπεύθυνοι για το 15 έως 20% των περιπτώσεων του αλλεργικού συναχιού στο βόρειο ημισφαίριο.
γύρη σημύδας
11 είδη σημύδας είναι στο IUCN 2011 στη Πράσινη Λίστα των απειλούμενων ειδών .
Οι σημύδες χρησιμοποιούνται ως καυσόξυλα , λόγω της υψηλής θερμογόνου δύναμης τους ανά μονάδα βάρους και μονάδα όγκου. Καίει καλά, χωρίς να σκάει, ακόμα και όταν είναι παγωμένα  ή φρέσκοκομένα, Ο φλοιός θα καεί πολύ καλά, ακόμη και όταν είναι βρεγμένο λόγω των ελαίων που περιέχει. Με προσοχή, μπορεί να χωριστεί σε πολύ λεπτά φύλλα που θα ανάψει ακόμη και από μικρούς  σπινθήρες.
Πολλοί Ιθαγενείς Αμερικανοι στις Ηνωμένες Πολιτείες αγαπούν τις σημύδες για το φλοιό τους, ο οποίος, λόγω του μικρού βάρους, της ευκαμψίας και της ευκολίας με την οποία  μπορεί να αφαιρεθεί από πεσμένα δέντρα, και συχνά χρησιμοποιείται για την κατασκευή των ισχυρών, αδιάβροχων αλλά ελαφρύ κανό, για μπολ, και για wigwams.(καλύβες ερυθροδέρμων της Αμερικής)
σημύδα Wigwam
Φλοιός σημύδας έχει χρησιμοποιηθεί ως χαρτί για αιώνες . Τα παλαιότερα χρονολογημένα  χειρόγραφα απο φλοιό σημύδας είναι τα κείμενα Gandhāran των βουδιστών  από περίπου τον 1ο αιώνα μ.Χ. και πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες της στο Αφγανιστάν.
Τη ρωμαϊκή περίοδο τα Vindolanda δισκία (τα αρχαιότερα σωζόμενα χειρόγραφα έγγραφα στη Βρετανία) χρησιμοποιούν επίσης σημύδα ως υλικό πάνω στο οποίο είχαν γραφεί.
Η σημύδα της Βαλτικής είναι ένα από τα πιο περιζήτητα ξύλα για την κατασκευή των ηχείων.
Το Birch( σημύδα) SAP είναι ένα παραδοσιακό ποτό στη Βόρεια Ευρώπη, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κίνα . Ο χυμός  επίσης εμφιαλώνεται και πωλείται στο εμπόριο. Birch SAP μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνουν σιρόπι σημύδας το οποίο χρησιμοποιείται σαν σιρόπι σφενδάμου για κρέπες και βάφλες.
σημύδα SAP
Ο φλοιός περιέχει ουσίες όπως βετουλίνης και betulinic οξύ που χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική βιομηχανία . Επίσης ο φλοιός χρησιμοποιείται ως παλιά λαϊκή θεραπεία για τον πόνο στο στομάχι.
Ο φλοιός της σημύδας μπορεί να είναι εμποτισμένος μέχρι να υγραθεί σε νερό, και στη συνέχεια διαμορφώνεται σε νάρθηκα για ένα σπασμένο χέρι.
Εκχυλίσματα της σημύδας χρησιμοποιούνται για τον αρωματισμό ή σαν λάδι για την επάλλειψη του δέρματος, αλλά  και στη βιομηχανία καλλυντικών για την παραγωγή σαπουνιών και σαμπουάν.
Χρησιμοποιείται από τους ιθαγενείς Ινδιάνους της Αμερικής ως το κeντρικός πόλος για κατασκευή σε yurts & PEES ΤΕΕ.( καλύβες και τουαλέτες) Αυτό ήταν συμβολικό για μια νέα αρχή.  Η  ιδέα δηλαδή ότι  πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή τη διαδικασία της συλλογής, κατασκευή της στέγης, και όλα τα άλλα απαραίτητα του σπιτιού του σπιτιού..
Στους Κέλτικους πολιτισμούς , η σημύδα συμβολίζει την ανάπτυξη, την ανανέωση, τη σταθερότητα, την έναρξη και την προσαρμοστικότητα επειδή είναι εξαιρετικά προσαρμοστικό και είναι σε θέση να επιβιώσουν σε σκληρές συνθήκες και χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα..
Birch δάσος δέντρο
Οι Αρχαίοι κάτοικοι της Σιβηρίας Siberians την τιμούσαν ως ιερό δέντρο και την αποκαλούσαν ως η σκάλα που γεφύρωνε το χάσμα μεταξύ ουρανού και γης.
Ως κινεζικό σύμβολο , η σημύδα τιμάται για τα χαρακτηριστικά της προστασίας, της επικοινωνίας, και της αναζωογόνησης.
Η σημύδα είναι το εθνικό δέντρο της Ρωσίας και της Φινλανδίας .
Η σημύδα Ornäs είναι το εθνικό δέντρο της Σουηδίας .
Η σημύδα είναι δέντρο έμβλημα του Νιού Χάμσαιρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχεδόν έτοιμη για την αποστολή στον Κόλπο του Άντεν η φρεγάτα «Ψαρά»

Σχεδόν έτοιμη για την αποστολή στον Κόλπο του Άντεν η φρεγάτα «Ψαρά» ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΚΑΣΙΑΜΗΣ Σχεδόν καθημερινά τα περιστατικά με πυραύλους και dro...