Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΪΜΟΥΔΕΣ


Ενδιαφέρουσες πληροφορίες 

για τους πιθήκους

πιθήκους
Οι πίθηκοι είναι γουνοφόρα ζώα με μακριά γούνα που καλύπτουν την ουρά και τα χέρια με τους αντίχειρες.
Υπάρχουν περισσότερα από 260 διαφορετικά είδη πιθήκων στον κόσμο.
Οι πίθηκοι συχνά χωρίζονται σε πιθήκους του παλιού κόσμού και τους πιθήκους του νέου κόσμου , ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή πού ζουν στον κόσμο. Οι πίθηκοι του νέου κόσμου ζουν στην Αμερική, ενώ οι πιθήκοι του παλαιου κόσμου  ζουν στην Ασία και την Αφρική.
Υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που είναι διαφορετικά μεταξύ των πιθήκων του Παλαιού Κόσμου και του Νέου Κόσμου.  Οι μύτες των πίθηκοι του νέου κόσμου ειναι στενές, ενώ οι μύτες των πίθηκοι του Παλαιού Κόσμου, έχουν πλευρικά ρουθούνια.  Οι πίθηκοι του παλαιού κόσμου δεν έχουν συλλήψιμος ουρές ενώ οι πίθηκοι του νέου έχουν.Άλλη διαφορά είναι ότι ενώ οι  Πίθηκοι του Παλαιού Κόσμου έχουν μάγουλα  με σακούλες, όπου αποθηκεύει τα τρόφιμα όταν χρειαστεί να τρέξει,, ώστε να μπορεί να τα μασήσει αργότερα, οι πίθηκοι όμως του νέου κόσμου δεν έχουν μάγουλο με σακούλες. Οι πίθηκους του Παλαιού κόσμου  κάθονται στους σαν μαξιλαράκια γλουτούς τους πράγμα που οι πίθηκοι του νέου κόσμου δεν το κάνουν.
Οι πίθηκοι( μαϊμούδες) πρέπει να διακρίνονται από τους ανθρωπόμορφουςπιθήκους , καθώς οι περισσότεροι πίθηκοι έχουν ουρές και οι ανθρωπόμορφοι δεν έχουν.
πιθήκους-2
Πίθηκοι διαμένουν συνήθως σε δάση, υψηλές πεδιάδες, λιβάδια και βουνά.
Η διάρκεια ζωής ενός πιθήκου είναι από 10 ως 50 χρόνια , ανάλογα με το είδος.
Το μικρότερο είδος του πιθήκου είναι η marmoset πυγμαίος ( Cebuella pygmaea ), ( Σκιουροπίθηκος) με μήκος κεφαλής-σώματος που κυμαίνεται από 117 ως 152 χιλιοστά (4.6 έως 6 ίντσες) και μία ουρά  172 να 229 χιλιοστά (6,8 έως 9 ίντσες).
πυγμαίος marmoset
Το μεγαλύτερο είδος των πιθήκων είναι οι Mandrill ( Mandrillus σφίγγα ), στο 1 μέτρο (3.3 πόδια) μήκος και ζυγίζουν μέχρι 36 κιλά (79 λίβρες).
πίθηκος κυνοκέφαλος
Πολλά είδη πιθήκων έχουν δέντρο για κατοικία (δενδρόβια), αν και υπάρχουν είδη που ζουν κυρίως στο έδαφος, όπως ο μπαμπουίνος.
Τα περισσότερα είδη είναι επίσης ενεργά κατά τη διάρκεια της ημέρας (ημερόβια).
Οι πίθηκοι είναι πολύ κοινωνικά ζώα που συνήθως τρώνε, κοιμούνται και ταξιδεύουν σε ομάδες. Μια ομάδα μπορεί να αριθμεί από λίγα άτομα ως χιλιάδες ή και περισσότερα, ανάλογα με το είδος.
πιθήκους-3
Οι Ομάδες των πιθήκων είναι γνωστές ως « στράτευμα », « φυλή » ή « αποστολή ».
Οι πίθηκοι να επικοινωνούν χρησιμοποιούν φωνές, τις εκφράσεις του προσώπου τους και τις κινήσεις του σώματος τους .
Οι πίθηκοι εκφράζουν την αγάπη τους καθώς και τη πρόθεσή του να κάνουν ειρήνη με τους άλλους από την περιποίηση ο ένας στον άλλο .
Οι πίθηκοι είναι παμφάγοι . Διαφορετικά είδη πιθήκων τρώνε μια ποικιλία τροφών, όπως φρούτα, άνθη, φύλλα, σπόρους, ξηρούς καρπούς, μέλι , αυγά, έντομα και ερπετά.
μαϊμού τρώει μπανάνες
Είναι αρκετά κοινό για τους αρσενικούς πιθήκους να πολεμούν για να γίνουν οι Πρώτοι ή οι  επικεφαλής της ομάδας, δεδομένου ότι τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα να ζευγαρώσουν με τα θηλυκά της ομάδας.
Πίθηκοι δεν έχουν μια σαφή εποχή του ζευγαρώματος και μπορεί να ζευγαρώσουν σε οποιαδήποτε στιγμή του έτους, εφόσον οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Οι περισσότεροι ζευγαρώνουν αν υπάρχει μια καλή προσφορά των τροφίμων και το περιβάλλον φαίνεται ασφαλές για την εκτροφή των νεογέννητων.
Η περίοδος κύησης διαρκεί μεταξύ 134 ως 237 ημέρας , ανάλογα με το είδος. Οι περισσότεροι πιθήκοι γεννούν μόνο ένα μωρό κάθε φορά .
Μόλις γεννηθεί το πιθηκάκι  φροντίζετται κυρίως από τη μητέρα του. Εάν οι πίθηκοι είναι μονογαμικοί, το πιθηκάκι μπορεί να φροντίζεται και από τους δύο γονείς. Πολλές φορές, ένας νεαρός πίθηκος θα μεταφέρεται στην πλάτη της μητέρας του ή  κρεμασμένος από το λαιμό της. Το μωρό ενηλικιώνεται μεταξύ τεσσάρων και πέντε ετών.
μωρό μαϊμού
Οι εχθροί΄του πίθηκου εξαρτώνται από το είδος του πιθήκου και την περιοχή στην οποία ζει. Σε αυτούς περιλαμβάνονται  τα αρπακτικά ζώα που κηνυγούν πιθήκους στο τροπικό δάσος, για παράδειγμα, οι κροκόδειλοι , οι μεγάλες γάτες, το καϊμάν και τα φίδια .
Υπάρχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι οι πίθηκοι υπήρχαν πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνιακαι  εξελίχθησαν από νωρίς σε πρωτεύοντα.
Οι πίθηκοι γενικά θεωρούνται ότι είναι ευφυείς , ιδιαίτερα οι πίθηκοι του Παλαιού Κόσμου.
πιθήκους-10
Οι πίθηκοι μπορούν να μετρήσουν. 
Οι Patas πίθηκοι μπορούν να τρέχουν στο έδαφος με ταχύτητα μέχρι και 55 χιλιόμετρα (34 μίλια) ανά ώρα, που τους καθιστά το γρηγορότερο πρωτευόντων στην ξηρά.
Οι πίθηκοι που ουρλιάζουν είναι οι δυνατότεροι της ομάδα  Τα βαθιά ουρλιαχτά  είναι κλήσεις που μπορούν  να ακουστολυν σε απόσταση σχεδόν 3 χιλιοέετρων (2 μίλια) μέσα  στο δάσος και πάνω από 5 χιλιόμετρα (3 μίλια) σε ανοιχτούς χώρους, όπως λίμνες. Τα αρσενικά καλούν για να ανακοινώσει έδαφός τους σε άλλες ομάδες....
Τα πολλά είδη πιθήκων έχουν ποικίλες σχέσεις με τους ανθρώπους. Μερικά διατηρούνται ως κατοικίδια ζώα, και άλλα χρησιμοποιούνται ως πρότυπο οργανισμών σε εργαστήρια ή σε διαστημικές αποστολές.
Ο πρώτος πίθηκος στο διάστημα ήταν Αλβέρτος Β ' , ο οποίος πέταξε στις ΗΠΑ.όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα V-2 πυραύλων στις 14 του Ιουνίου 1949 .
Οι Πίθηκοι εκπαιδεύονται και απασχολούνται σαν εργάτες στις μεγάλες φυτείες καρύδας στη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη .
Πίθηκος
Υπάρχει ένα εστιατόριο στην Ιαπωνία που χρησιμοποιεί πιθήκους ως σερβιτόρους. .
Το 2011, ένας πίθηκος συνελήφθη στο Πακιστάν για τη διέλευση των συνόρων με την Ινδία.
Οι εγκέφαλοι ( τα μυαλά) της μαϊμούς τρώγονται ως μια λιχουδιά σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Ασίας, της Αφρικής και της Κίνας .
Ο Hanuman , μία εξέχουσα θεϊκή οντότητα στον Ινδουισμό, είναι ένας άνθρωπος που μοιάζει με το Θεό μαϊμού. Αυτός παραχωρεί το θάρρος, τη δύναμη και τη μακροζωία σε αυτόν που  τον σκέφτεται  αυτόν ή τον θεό Ράμα.
Στο Βουδισμό , ο πίθηκος είναι μια πρώιμη ενσάρκωση του Βούδα, αλλά μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύει την πονηριά και την ασχήμια. Η «κινεζική βουδιστική αλληγορία "μυαλό μαϊμούς "  αναφέρεται στην εκκρεμή και  ανήσυχη κατάσταση του ανθρώπινου νου.
Ο Πίθηκος είναι στον ένατο  κύκλο δώδεκα ετών των ζώων που εμφανίζεται στον κινεζικο ζωδιακό κύκλο που συνδέεται με το κινεζικό ημερολόγιο.
Σύμφωνα με την on-line Ετυμολογία στο Λεξικό, η λέξη "μαϊμού"( monkey) , μπορεί να προέρχονται κατά μια γερμανική εκδοχή του Reynard στο μύθο Fox,(αλεπού) που δημοσιεύτηκε γύρω στο 1580. Σε αυτή την έκδοση του μύθου, ένας χαρακτήρας που ονομάζεται Moneke είναι ο γιος του Μάρτιν το Ape. Στην αγγλική γλώσσα, δεν είναι πολύ σαφής η διάκριση που έγινε αρχικά μεταξύ "πίθηκος" και "μαϊμού" Έτσι το 1910 με την έκδοση της Εγκυκλοπαίδεια Britannica για τη λέξη"πίθηκος", σημειώνει ότι είναι είτε ένα συνώνυμο για "μαϊμού" ή χρησιμοποιείται για να σημάνει μια ουράγια το ανθρωπόμορφο ( humanlike) πρωτεύον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μειώθηκαν τα αποθέματα νερού σε Μακρινίτσα και Άλλη Μεριά Πιθανές οι διακοπές υδροδότησης

  Μειώθηκαν τα αποθέματα νερού σε Μακρινίτσα και Άλλη Μεριά Πιθανές οι διακοπές υδροδότησης 6 Σεπτεμβρίου 2024, 16:32 Από τη ΔΕΥΑΜΒ ανακοινώ...