Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ


Ενδιαφέροντα γεγονότα 

για τους καρχαρίες


καρχαρίες
Οι καρχαρίες είναι μια ομάδα ψαριών που χαρακτηρίζονται από ένα χόνδρινο σκελετό πέντε έως επτά τεχνητούς αεραγωγούς στις πλευρές του κεφαλιού, και θωρακικά πτερύγια που δεν συντήκονται στο κεφάλι.
Υπάρχουν περισσότερα από 470 είδη καρχαριών.
Οι καρχαρίες μπορούν να βρεθούν και στούς πέντε ωκεανούς της Γης . Μερικά είδη κατοικούν στα ρηχά νερά και παράκτιες περιοχές ενώ άλλοι ζουν σε βαθιά νερά, στον πυθμένα του ωκεανού ή στον ανοιχτό ωκεανό. Ορισμένα είδη, όπως ο καρχαρίας ταύρος, είναι ακόμη γνωστό ότι κολυμπούν στη θάλασσα αλλά και  σε γλυκά και υφάλμυρα νερά.
Οι καρχαρίες γυρίζουν στις θάλασσες της Γης, παραμένουν ουσιαστικά αμετάβληοι, για 400 εκατομμύρια χρόνια .
καρχαρίες-2
Η πλειοψηφία των ειδών καρχαριών ζουν 20 με 30 χρόνια στην άγρια φύση , υπάρχουν μερικά είδη που ζουν πολύ περισσότερο από ό, τι άλλες. Για παράδειγμα, ο καρχαρίας Γροιλανδίας έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε περίπου 400 χρόνια, ενώ ο μπλε καρχαρίας στην άγρια φύση έχει μια μέση διάρκεια ζωής 15-16 χρόνια.
Κυμαίνονται σε μέγεθος από το μικρό νάνο μαυροαγκαθίτης ( Etmopterus perryi ), ένα είδος των βαθέων υδάτων, μόνο 17 εκατοστά (6,7 ίντσες) σε μήκος , ο φαλαινοκαρχαρίας Rhincodon typus ) [φωτογραφία παρακάτω], το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο , το οποίο φτάνει περίπου 12 μέτρα (40 πόδια) σε μήκος .
φαλαινοκαρχαρίας
Οι περισσότεροι καρχαρίες είναι " εν ψυχρώ ", που σημαίνει ότι η εσωτερική θερμοκρασία του σώματός  ρυθμίζεται  ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος τους.
Οι καρχαρίες ανήκουν σε μια οικογένεια ψαριών που έχουν σκελετούς από χόνδρο , έναν ιστό πιο ευέλικτο και ελαφρύτερο από τα οστά.
Όπως και άλλα ψάρια, οι καρχαρίες αναπνέουν με εκχύλισμα οξυγόνου από το θαλασσινό νερό καθώς αυτό περνά πάνω από τους βράγχια . Σε αντίθεση με άλλα ψάρια, οι σχισμές βραγχίων καρχαρία που δεν καλύπτονται, αλλά βρίσκονται σε μια γραμμή πίσω από το κεφάλι.
Όλες οι καρχαρίες έχουν πολλαπλές σειρές των δοντιών , και ενώ χάνουν τα δόντια σε τακτική βάση, νέα δόντια συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να αντικαταστήσουν εκείνα που χάνουν.
δόντια καρχαρία
Οι καρχαρίες έχουν μια επικάλυψη placoid κλίμακες (σκληρες πλακες σμάλτου)  που προστατεύουν το δέρμα τους από βλάβες και τα παράσιτα αλλά και  βελτιώνουν την υγροδυναμική τους.
Οι Ουρές παρέχουν ώθηση, καθιστώντας την ταχύτητα και την επιτάχυνση να εξαρτώνται από το σχήμα της ουράς.
Οι καρχαρίες έχουν όλες τις αισθήσεις που έχουμε (οσμή, γεύση, αφή, όραση, και ακοή). Μπορούν επίσης να αισθανθούν την ηλεκτρική ενέργεια και τις δονήσεις στο νερό .
Πρωταρχική έννοια του καρχαρία είναι μια έντονη αίσθηση της όσφρησης . Τα ζευγαρωμένα ρουθούνια του είναι στην κάτω πλευρά του ρύγχους του. Το νερό ρέει συνεχώς μέσα από τα ρουθούνια, δίνοντας στο καρχαρία την οσφρητική πληροφορία. Αντίθετα με τους ανθρώπους, τα ρουθούνια του καρχαρία δεν έχουν τίποτα να κάνουν με την αναπνοή και δεν  συνδεθέονται με το στόμα.
καρχαρίας
Αν και  οπτικής οξύτητα του καρχαρία δεν έχει αποδειχθεί, είναι προφανές ότι είναι καλά προσαρμοσμένη για να μπορεί να βλέπει σε αμυδρό φως. Τα μάτια τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε κινούμενα αντικείμενα.
Αν και είναι δύσκολο να ελεγχθεί η ακοή των καρχαριών, που μπορεί να έχουν μια έντονη αίσθηση της ακοής και μπορεί ενδεχομένως να ακούσει τη λεία από πολλά μίλια μακριά. Καρχαρίες έχουν μόνο ένα εσωτερικό αυτί , το οποίο αποτελείται από τρεις θαλάμους και μια πέτρα στο αυτί που ονομάζεται ωτοκονία. Το εσωτερικό αυτί ενός καρχαρία ανιχνεύει τον ήχο , την επιτάχυνση και τη βαρύτητα .
Η ampullae του Lorenzini είναι τα όργανα electroreceptor  ( νέυρα ηλεκτροευαισθησίας). Θα ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες. Οι καρχαρίες χρησιμοποιούν το ampullae του Lorenzini για να ανιχνεύσει τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που παράγουν όλα τα έμβια όντα. Αυτό βοηθά τους καρχαρίες (ιδίως οι καρχαρίες hammerhead) να βρίσκουν θήραμα. Τα ωκεάνια ρεύματα που κινούνται στο μαγνητικό πεδίο της γης παράγουν επίσης ηλεκτρικά πεδία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι καρχαρίες για τον προσανατολισμό τους και, ενδεχομένως, την πλοήγηση. Ο καρχαρίας έχει τη μεγαλύτερη ηλεκτρική ευαισθησία από κάθε άλλο ζώο. [Φωτογραφία: τους πόρους με ampullae του Lorenzini στο ρύγχος του καρχαρία τίγρη]
καρχαρία πόρους με ampullae του Lorenzini
Οι καρχαρίες τρέφονται ευκαιριακά , αλλά οι περισσότεροι τρέφονται κυρίως με μικρότερα ψάρια και ασπόνδυλα. Μερικά από τα μεγαλύτερα είδη καρχαριών επιτίθονται σε φώκιες, θαλάσσια λιοντάρια, και άλλα θαλάσσια θηλαστικά. Οι καρχαρίες είναι γνωστό ότι για να επιτεθούν σε άνθρωπο  πρέπει να  βρίσκονται σε σύγχυση ή  να είναι περίεργοι.
Οι καρχαρίες μπορεί να είναι κοινωνικά ή μοναχικά ζώα, ανάλογα με το είδος. Από τη στιγμή που είναι εξοπλισμένα με τα δόντια κατά τη γέννηση τους, δεν χρειάζεται να βασίζονται ο ένας στον άλλο για την επιβίωση.
καρχαρίες hammerhead
Οι καρχαρίες που ταξιδεύουν σε ομάδες είναι πιο συχνές κατά την αναπαραγωγική περίοδο και τις περιόδους της μετανάστευσης, αν και ορισμένα είδη έχουν επίσης την τάση να κυνηγήσουν μαζί σε ομάδες.
Οι περισσότεροι καρχαρίες γεννούν ζωντανά μικρά, αλλά μερικά είδη γεννούν αυγά  που εκκολάπτονται αργότερα . Η περίοδος κύησης μπορεί να διαρκέσει μέχρι σχεδόν δύο χρόνια.
Οι καρχαρίες μπορούν να έχουν από να 100 μωρά με τη μια , ανάλογα με το είδος του καρχαρία. Είδη καρχαριών που γεννούν ζωντανά καρχαριάκια, έχουν μόνο λίγα σε έναν χρόνο.
καρχαρία μωρό
Οι καρχαρίες δεν νοιάζονται για τα μωρά τους μετά τη γέννησή τους , αλλά κάνουν αναζήτηση για ένα ασφαλές μέρος όπου μπορούν να γεννούν τα αυγά τους ή να γεννήσουν ζωντανά μωρά.
Ορισμένοι σε αιχμαλωσία θηλυκοί καρχαρίες είναι γνωστό ότι αναπαράγονται χωρίς τη βοήθεια αρσενικού, ουσιαστικά δηλαδή κλωνοποιούνται οι ίδιοι .
Το πλούσιο σε οξυγόνο νερό ρέει μέσα από τα βράγχια κατά την κίνηση και επιτρέπει στο καρχαρία να αναπνεύσει.  Ορισμένα είδη καρχαριών χρειάζεται να κολυμπούν συνεχώς , αλλά αυτό δεν είναι αληθές για όλους τους καρχαρίες. Μερικοί καρχαρίες, όπως ο καρχαρίας νοσοκόμα έχουν σχισμές που οδηγούν το νερό σε όλα τα βράγχια τους επιτρέποντας να  παραμένει σταθερό.....
καρχαρία-2
Σε γενικές γραμμές, οι καρχαρίες κολυμπούν ( "κρουαζιέρα") με μέση ταχύτητα 8 χιλιομέτρων (5 μίλια) ανά ώρα, αλλά όταν θηλάζει ή  επιτίθεται, ο μέσος καρχαρίας μπορεί να φτάσει ταχύτητες πάνω από 19 χιλιόμετρα (12 μίλια) ανά ώρα. Ο  ρυγχοκαρχαρίας, ο ταχύτερος καρχαρίας είναι ένα από τα ταχύτερα ψάρια και μπορεί να φτάσει σε ταχύτητες έως και 50 χιλιόμετρα (31 μίλια) ανά ώρα.
Οι καρχαρίες είναι κοινοί μέχρι τα βάθη των 2.000 μέτρων (7.000 πόδια), αν και κάποιοι ζουν ακόμα πιο βαθιά, αλλά είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου απόντες κάτω από τα 3.000 μέτρα (10.000 πόδια).
Σε αντίθεση με δημοφιλή πεποίθηση, μόνο μερικοί καρχαρίες είναι επικίνδυνοι για τον άνθρωπο . Σε περισσότερα από 470 είδη, μόνο τέσσερα έχουν εμπλακεί σε ένα σημαντικό αριθμό θανατηφόρων, απρόκλητων επιθέσεων σε ανθρώπους: ο μεγάλος λευκός, ο ωκεάνιος λευκός,[φωτογραφία παρακάτω], ο τίγρης, και ο καρχαρίας ταύρος.
ωκεάνιου λευκού
Το έτος 2015 έθεσε ένα νέο ρεκόρ για τις επιθέσεις καρχαριών σε όλο τον κόσμο, με 98 επεισόδια , συμπεριλαμβανομένων έξι ανθρώπινων  θανάτων .
Εκτιμάται ότι 100 εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται από ανθρώπους κάθε χρόνο , λόγω της εμπορικής και ερασιτεχνικής αλιείας.
Το 2009, η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης IUCN Στη Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών, που ονομάζεται 64 ότι κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της αλιείας και της αφαίρεσης των πτερυγίων .
Μέχρι τον 16ο αιώνα, οι καρχαρίες ήταν γνωστά στους ναυτικούς ως « θαλάσσια σκυλιά "( σκυλόψαρα).  
Το εξωτερικό του δοντιού του καρχαρία αποτελείται από fluoride (φθωριούχο),  το δραστικό συστατικό των περισσότερων οδοντόπαστας, έτσι καρχαρίες ποτέ .δεν έχουν χαλασμένα δόντια.
Περίπου 50 διαφορετικά είδη καρχαριών λάμπουν στο σκοτάδι. Αυτό λέγεται βιοφωταύγεια καθιστώντας τους λαμπερούς στο σκοτάδι.
Οι καρχαρίες έχουν διασωθεί από 5 μαζικές εξαφανίσεις.
Ακόμη και πριν από τους δεινόσαυρους περιπλανιόταν στη γη, τέλος οι καρχαρίες θηρεύονται μέσα στους ωκεανούς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βόλος Μεγάλη απάτη στον Βόλο μέσω της εφαρμογής viber – Πώς δρουν οι επι...

Βόλος Μεγάλη απάτη στον Βόλο μέσω της εφαρμογής viber – Πώς δρουν οι επιτήδειοι THESSALIAN RADIO TELEVISION SA Απάτες σε βάρος Βολιωτών γίν...