Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΕΛΩΝΕΣ





Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις χελώνες


χελώνα
Οι χελώνες είναι ερπετά της τάξης των Testudines ή Chelonii και χαρακτηρίζονται από ένα ειδικό οστεώδες κέλυφος το οποίο έχει αναπτυχθεί από την πλευρά τους και λειτουργεί ως ασπίδα από τα αρπακτικά.
Η σειρά χελώνα , Testudines ή Chelonia, χωρίζεται σε δύο υποτάξεις , Cryptodira και Pleurodira, και στη συνέχεια περαιτέρω διασπάσεις σε 13 οικογένειες , 75 γένη και 327 είδη .
Οι χελώνες είναι κάτοικοι  κάθε ηπείρου, εκτός από την Ανταρκτική, καθώς και σε εύκρατους και τροπικούς ωκεανούς όλου του κόσμου .
Οι χελώνες βρίσκονται σε πολλά ενδιαιτήματα . Τα υδρόβια είδη βρέθηκαν σε ωκεανούς, βάλτους, λίμνες γλυκού νερού και σε ρέματα. Τα επίγεια είδη  βρέθηκαν σε ερήμους, δάση και λιβάδια.
Οι χελώνες είναι μια πολύ παλιά ομάδα ερπετών, που υπήρχε πριν από περίπου 220 εκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες ομάδες ερπετών, πιο αρχαία ομάδα από φίδια ή crocodilians.
χελώνα-2
Η διάρκεια της ζωής μιας χελώνας ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το είδος της χελώνας. Για παράδειγμα, ένα τυπικό είδος μικρής χελώνας μπορεί να ζήσει μεταξύ 10-80 ετών περίπου, ενώ τα μεγαλύτερα είδη μπορούν εύκολα να ζήσουν πάνω από 100 χρόνια. Η Αντβέιτα, μια γιγάντια χελώνα Aldabra που πέθαναν το 2006 στον Alipore Ζωολογικό Κήπο της Καλκούτα, στην Ινδία, πιστεύεται ότι έζησε μέχρι την ηλικία των 255 χρόνων.
Η μεγαλύτερη χελώνα είναι η δερματοχελώνα ( Dermochelys coriacea ). Ένα ζευγάρι Δερματοχελώνες είχε φθάσει περίπου 1.2 με 1.9 μέτρα (3.9 έως 6.2 πόδια) και 200 - 506 κιλά (441 έως 1.116 λίβρες ). Η μεγαλύτερη Δερματοχελώνα που καταγράφηκε ζύγιζε 916 κιλά (2.019 λίβρες).
δερματοχελώνα
Τα νησιά Γκαλαπάγκος είναι το σπίτι για να τα μεγαλύτερα χερσαία είδη, χελώνας Γκαλαπάγκος (Chelonoidis nigra ). Μπορεί να αυξηθεί σε πάνω από 130 εκατοστά (51 ίντσες) σε μήκος, και ζυγίζουν περίπου 300 κιλά (660 λίβρες).
χελώνα Γκαλαπάγκος
Η μικρότερη χελώνα είναι η διάστικτη χελώνα ( Homopus signatus ) της Νότιας Αφρικής. Μετρά όχι περισσότερο από 8 εκατοστά (3,1 ίντσες) σε μήκος και ζυγίζει περίπου 140 γραμμάρια (4,9 ουγγιές).
στιγματισμένος χελώνα
Από όλα τα ζώα με σκελετούς, οι χελώνες είναι οι μόνες που έχουν κέλυφος Ο σκελετός της αποτελείται από 59 έως 61 οστά και  καλύπτεται από πλάκες που ονομάζεται scutes, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από κερατίνη, όπως τα νύχια μας. Η κορυφή του κελύφους ονομάζεται  καβούκι, και το κάτω μέρος ονομάζεται  plastron.
Το δέρμα μιας χελώνας, ειδικά οι χελώνες της γης, μπορεί να φαίνεται δερματώδες και σκληρό, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ ευαίσθητο.
Οι χελώνες είναι ψυχρόαιμα ερπετά  και η εσωτερική θερμοκρασία τους κυμαίνεται ανάλογα με το ατμοσφαιρικό περιβάλλον.
χελώνες
Χελώνες έχουν καλή όραση και μια εξαιρετική αίσθηση της όσφρησης .
Οι χελώνες πιστεύεται ότι έχουν εξαιρετική νυχτερινή όραση , λόγω του ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού των κυττάρων ράβδου στούς αμφιβληστροειδείς τους. Οι χελώνες έχουν έγχρωμη όραση με έναν πλούτο των υποτύπων κώνου, με ευαισθησίες που κυμαίνονται από το εγγύς υπεριώδους ακτινοβολίας (UVA) σε κόκκινο.
Οι χελώνες δεν έχουν κανένα «εξωτερικό αυτί," στο μέρος που προεξέχει από το κεφάλι τους, αλλά έχουν όλα τα σαν "εσωτερικό αυτί". Έχουν λεπτα πτερύγια του δέρματος που καλύπτουν το εσωτερικό τους  αυτί .Τα πτερύγια του δέρματος επιτρέπουν κραδασμούς και χαμηλής συχνότητας ήχους στο κανάλι του αυτιού - έτσι ώστε οι χελώνες να ακούν σε κάποιο βαθμό, αλλά η ακοή τους δεν είναι ευαίσθητη .
Οι χελώνες δεν έχουν δόντια , αλλά έχουν ένα απότομο ράμφος που τους επιτρέπει να σχίζουν την τροφή τους.
χελώνα-3
Το τι τρώνε οι χελώνες  εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος της χελώνας και φυσικό της περιβάλλον .Μερικές χελώνες είναι σαρκοφάγες, ενώ άλλες ακολουθούν μια αυστηρή χορτοφαγική διατροφή. Οι περισσότερες χελώνες, ωστόσο, είναι παμφάγεςκαι το φαγητό τους έιναι ζώα και  φυτά.
Στις χελώνες αρέσει να τρώνε  ψάρια, μέδουσες , ψοφίμια και φυτικό υλικό. Άλλα πράγματα που αρέσουν να τρώνε οι χελώνες είναι  τα μικρά υδρόβια ζώα, όπως βατράχια και σαλαμάνδρες. Κάποιες τρώνε σκουλήκια, έντομα και καρκινοειδή.
Όλες οι χελώνες γεννούν αυγά , που τα θάβουν στο χώμα, άμμο, ή βλάστηση. Μερικά είδη γεννούν μόνο λίγα σε επίμηκες σχήμα αυγά, ενώ άλλες εναποθέτουν αρκετές δεκάδες έως 100  ή  και περισσότερα αυγά.
αυγά χελώνας
Για πολλά είδη, η θερμοκρασία στη φωλιά καθορίζει το φύλο των χελωνών που θα εκκολαυθούν  : θερμότερες φωλιές οδηγούν  σε περισσότερα θηλυκά, ενώ οι κρύες φωλιές οδηγούν σε περισσότερα αρσενικά.
Ανάλογα με το είδος, τα αυγά θα παραμείνουν θαμένα για 70-120 ημέρες μέχρι να εκκολαφθούν. Όλα τα μωρά που εκκολάπτονται είναι μόνα τους. Η μητέρα δεν ασχολείται με την επώαση ή έστω με κάποια φροντίδα για τα αυγά της ή όταν τα νεογέννητα χελωνάκια κάνουν την εμφάνισή τους.
μωρά θαλάσσια χελώνα
Οι χελώνες χωρίζονται σε δύο ομάδες ανάλογα με το πώς μαζεύουν το λαιμό μέσα στο κέλυφος τους.  Η Cryptodira μαζεύει το λαιμό της προς τα πίσω, ενώ οι αναθέτουσες κάτω από τη σπονδυλική στήλη τους, τέλος η Pleurodira συρρικνώνει το λαιμό της προς την πλευρά.
Η λέξη chelonian είναι δημοφιλής μεταξύ των κτηνιάτρων, των επιστημόνων και οικολόγων που εργάζονται με αυτά τα ζώα ως ένα catch-all όνομα για κάθε μέλος της superorder Chelonia, η οποία περιλαμβάνει όλες τις χελώνες που ζουν ακόμα και αυτές που έχουν εξαφανιστεί, καθώς και τους άμεσους προγόνους τους.
χελώνα-4
Τον Φεβρουάριο του 2011, η Ειδική Ομάδα για τη χελώνα ξηρας και του γλυκού νερού δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τα κορυφαία 25 είδη χελωνών που είναι πιο πιθανό να εξαφανιστούν, με ακόμη 40 είδη σε πολύ υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης . Αυτή η λίστα δεν περιλαμβάνει τις θαλάσσιες χελώνες, ωστόσο τόσο η δερματοχελώνα και ο Ρίντλεϊ του Kemp θα κάνει την κορυφή στα 25 είδη της λίστας.
Οι χελώνες, ιδίως οι μικρές επίγειες αλλά και του γλυκού νερού, συνήθως διατηρούνται ως κατοικίδια ζώα . Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή είναι οι ρωσικές χελώνες, η Ελληνικές χελώνες, και οι κόκκινο-eared sliders.
χελώνα κατοικίδιο ζώο
Η ταχύτερη χελώνα είναι η δερματοχελώνα, χρονομετρημένη σε  κολύμπι ανέπτυξε ταχύτητα 35 χιλιόμετρα (22 μίλια) ανά ώρα .
Οι χελώνες Γκαλαπάγκος ταξιδεύουν με ταχύτητα περίπου 0,26 χιλιόμετρα (0,16 μίλια) ανά ώρα .
Οι θαλάσσιες χελώνες εκκρίνουν το αλάτι που απορρόφησαν από το νερό της θάλασσας από τα μάτια τους, και αυτός είναι ο λόγος που φαίνεται να κλαίνε.
Μερικές χελώνες μπορούν να ζήσουν για περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς τροφή.
Μερικές χελώνες καθαρίζουν η μια την άλλη, χρησιμοποιόντας τα  σαγόνια της για να τραβήξει τα φύκια και τα χαλαρά κομμάτια του κελύφους από την άλλη και μετά αλλάζουν θέσεις.
Η σάρκα των χελωνών, calipash ή calipee, ήταν, και εξακολουθεί να είναι, λιχουδιά σε διάφορες κουλτούρες.
Ένα ζευγάρι των Ρώσικων χελωνών πήγε στο διάστημα. Το 1968, η Σοβιετική Ένωση έστειλε το Zond 5, ένα διαστημόπλοιο που ήταν το πρώτο διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι.  Επέστρεψε με ασφάλεια και οι χελώνες επέζησαν. Είχαν χάσει περίπου το 10% του σωματικού βάρους τους, αλλά παρέμειναν ενεργές και δεν έδειξεάν καμμία απώλεια της όρεξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πατρικά – Ένα Μεσαιωνικό χωριό της Χίου

on Πατρικά – Ένα Μεσαιωνικό χωριό της Χίου Πατρικά – Ένα Μεσαιωνικό χωριό της Χίου Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα Μαστιχοχώρια της Χίου ...