Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΡΥΟΚΟΛΑΠΤΕΣ "ΤΡΥΠΟΚΑΡΥΔΟΥΣ"






Ενδιαφέρουσες πληροφορίες 

για τους δρυοκολάπτες


δρυοκολάπτης
Οι Δρυοκολάπτες είναι πολύχρωμα και όμορφα πουλιά, γνωστά για το ράμφισμα στο ξύλο των δέντρων με τα μυτερά τους ράμφη. 
Υπάρχουν περίπου 200 διαφορετικά είδη δρυοκολάπτη σε όλο τον κόσμο.
Μπορούν να ζήσουν σε κάθε μέρος του κόσμου εκτός από την Αυστραλία, τη Νέα Γουινέα, τη Νέα Ζηλανδία, τη Μαδαγασκάρη και τις ακραίες πολικές περιοχές.
Τα περισσότερα είδη ζουν σε δάση ή δασικές εκτάσεις οικοτόπων , αν και μερικά είδη είναι γνωστό ότι ζουν σε άδενδρες περιοχές, όπως οι βραχώδεις πλαγιές και οι έρημοι.
Η μέση διάρκεια ζωής τους είναι από 4 μέχρι 12 ετών σε φυσικό περιβάλον , ανάλογα με το είδος.
Οι δύο μεγαλύτεροι δρυοκολάπτες στον κόσμο είναι το είδος του αυτοκρατορικού Καρυοθραύστη και αυτός με το ιβουάρ ράμφος δρυοκολάπτης, αλλά και οι δύο μπορεί να εξαφανιστούν. Ο μεγαλύτερος επιβεβαιωμένος δρυοκολάπτης είναι ο μεγάλος   δρυοκολάπτης των σχιστολίθων ( Mulleripicus pulverulentus ) [φωτογραφία παρακάτω] σε 48-58 εκατοστά (19-23 ίντσες) και βάρος 360-563 γραμμάρια (0,794 έως 1,241 lb).
μεγάλη εκ σχιστολίθου δρυοκολάπτης
Το μικρότερο είδος δρυοκολάπτη είναι το bar-breasted piculet ( Picumnus aurifrons ) σε 7,5 εκατοστά (3,0 ίντσες)  μήκος και ζυγίζει 8-10 γραμμάρια (0,28 έως 0,35 oz).
bar-breasted piculet
Τα πιο συνηθισμένα χρώματα στο φτέρωμα για όλους τους δρυοκολάπτες είναι μαύρο, λευκό, κόκκινο και κίτρινο. Μερικά είδη έχουν επίσης πορτοκαλί, πράσινο, καφέ, καφέ και χρυσό στο χρωματισμό τους.Φωτεινότερα χρώματα είναι συνήθως  τα φανταχτερά μπαλώματα, συνήθως στο κεφάλι, τον αυχένα ή την πλάτη, όπου είναι εύκολα ορατά.
Οι Δρυοκολάπτες έχουν  οργανωμένα σχέδια για τη διάτρηση και drumming( ρυθμο σαν ντραμ) στα  δέντρα που επιλέγουν  και μια μακρά κολλώδη γλώσσα για την εξαγωγή τροφίμων (έντομα και κάμπιες).
δρυοκολάπτης-ραμφίζουν
Η γλώσσα ενός δρυοκολάπτη είναι έως 10 εκατοστά (4 ίντσες) και τρεις φορές το μήκος του ράμφους του. Πολλοί δρυοκολάπτες έχουν αγκαθωτές γλώσσες που τους βοηθούν να εξαγάγουν έντομα από τις τρύπες στα δέντρα. Όταν η μακριά γλώσσα δεν είναι σε χρήση, ο δρυοκολάπτης την τυλίγει γύρω από το πίσω μέρος του κεφαλιού του, μεταξύ του κρανίου και του δέρματος.
δρυοκολάπτης γλώσσα
Η διατροφή των δρυοκολαπτών αποτελείται κυρίως από έντομα και τις προνύμφες τους που λαμβάνονται από ζωντανά και  νεκρά δέντρα,  άλλα τρέφονται και με άλλα αρθρόποδα, μαζί με φρούτα, ξηρούς καρπούς και χυμούς από ζωντανά δέντρα.
Οι Δρυοκολάπτες είναι ημερόβιοι , και κουρνιάζουν τη νύχτα μέσα σε τρύπες. Στα περισσότερα είδη η φωλιά θα γίνει επίσης και φωλιά κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής.
Οι δρυοκολάπτες κυμαίνονται από πολύ αντικοινωνικά μοναχικάς είδη που είναι επιθετικά προς άλλα μέλη του είδους τους, και  τα είδη που ζουν σε ομάδες .
Σε σύγκριση με άλλα πτηνά, τα περισσότερα είδη των δρυοκολαπτών έχουν ένα σαφές σχέδιο πτήσης .Είναι κατασκευασμένο από αρκετά ταχεία και δυνατά φτερά που τα  χτυπάει αναπτύσοντας ταχύτητα και στη συνέχεια ακολουθείται από μια γρήγορη ολίσθηση όταν τα φτερά του δρυοκολάπτη  μπαίνουν στο σώμα του, αντί να εξαπλώνονται προς τα έξω.
δρυοκολάπτης που φέρουν
Ενώ τα περισσότερα πουλιά έχουν ένα δάχτυλο του ποδιού προς τα πίσω και τρία που δείχνουν  προς τα εμπρός σε κάθε πόδι, οι δρυοκολάπτες έχουν όλα τα  δάχτυλα να δείχνουν προς κάθε κατεύθυνση για να τους βοηθάει να κατανοήσουν τις πλευρές των δέντρων και την ισορροπία, ενώ ραμφίζουν τους κορμόυς.  αυτός ο σχηματισμός ονομάζεται zygodactal (ζυγοδακτυλωτά) πόδια .
Οι ισχυροί και πυκνοί μύες στο λαιμό του πουλιού του δίνουν δύναμη για να χτυπά επανειλημμένα με το κεφάλι του. Αλλά είναι και επιπλέον μύες στο κρανίο που κρατούν το πουλί από το να πληγωθεί. Αυτοί οι μύες λειτουργούν σαν ένα προστατευτικό κράνος για τον εγκέφαλο.
Σε αντίθεση με το ανθρώπινο εγκέφαλο, ο εγκέφαλος του δρυοκολάπτη είναι σφιχτά περιορισμένος από τους μύες στο κρανίο και ένα συμπίεσμα των οστών. Αυτό κρατά τον εγκέφαλο του δρυοκολάπτη από jiggling (η απότομη κίνηση που κάνει για να τρυπήσει το κορμο του δέντρου.
Οι Δρυοκολάπτες είναι σε θέση να ραμφίζουν 20 φορές ανά δευτερόλεπτο. Κάνουν μεταξύ 10.000 και 12.000 pecks ( τρύπες) την ημέρα .
δρυοκολάπτης-ραμφίζουν-2
Οι Δρυοκολάπτες ραμφίζουν σε δέντρα σε αναζήτηση τροφής ή για να δημιουργήσετε μια περιοχή ωοτοκίας . Μπορούν επίσης να χτυπούν σαν " τύμπανο ", ή να ραμφίζουν με μια γρήγορη ρυθμική διαδοχή για τη δημιουργία του χώρου  τους και για να προσελκύσουν συντρόφους.  Το "Drumming" εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη σε μεταλλικές ή ξύλινες επιφάνειες συντονισμού. Μπορεί να συμβεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, και να διαρκέσει για ημέρες ή και για μήνες.
ΟιΔρυοκολάπτες κάνουν μια μεγάλη ποικιλία από θορύβους αλλά δεν τραγουδούν . Μπορούν να κάνουν τιτιβίσματα, σαν συνομιλητές αλλά και άλλες κλήσεις συναγερμού. Το Drumming είναι για το δρυοκολάπτη ισοδύναμο του τραγουδιού.
Οι περισσότεροι δρυοκολάπτες ζουν όλο το χρόνο στην ίδια περιοχή . Είναι πολύ επίμονος και δεν είναι εύκολο να φύγει από το κατοχυρωμένο  τόπο του.
Οι Δρυοκολάπτες είναι μονογαμικοί . Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά προετοιμάζουν τη φωλιά τους στο δέντρο. Το θηλυκό γεννά από 2 ως 5 αυγά. Η περίοδος επώασης διαρκεί 11 έως 14 ημέρες. Η μετέπειτα φροντίδα διαρκεί περίπου 18-30 ημέρες μέχρι οι νέοι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη φωλιά.
νεοσσών δρυοκολάπτης
Τα κύρια αρπακτικά εχθροι του δρυοκολάπτη είναι οι άγριες γάτες, οι αλεπούδες , τα κογιότ , τα φίδια και τα μεγάλα πουλιά αν και πολλά άλλα είδη ζώων κυνηγούν το  δρυοκολάπτη πάρα πολύ.
Πολλά είδη δρυοκολάπτη απειλούνται ή βρίσκονται υπό εξαφάνιση λόγω της απώλειας των ενδιαιτημάτων ή της καταστροφής του οικοτόπου. 
Ο Woody Woodpecker είναι ένα ανθρωπόμορφο κινούμενο σχέδιο δρυοκολάπτη, εμπνευσμένο από το δρυοκολάπτη της βελανιδιάς και επίσης μοιάζει με το πιλοειδή( τσουλούφι σαν καπέλο) δρυοκολάπτη, ο οποίος εμφανίστηκε σε ταινίες μικρού μήκους που παράγονται από το στούντιο κινουμένων σχεδίων της Walter Lantz και διανέμεται από την Universal Pictures.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήστος Καπερώνης: Από την ιστορική «Ελευθεροτυπία» στο περίπτερο της Μακρινίτσας

  Χρήστος Καπερώνης: Από την ιστορική «Ελευθεροτυπία» στο περίπτερο της Μακρινίτσας Ακούστε το άρθρο «Δεν θα γυρνούσα στην Αθήνα ούτε για ασ...