Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΕΤΟΥΣ.









Ενδιαφέρουσες  πληροφορίες

 για τους αετούς


αετός
Οι αετοί είναι μεγάλα αρπακτικά πτηνά, τα οποία είναι μέλη της οικογένειας των πτηνών Accipitridae και ανήκουν σε διάφορα γένη που δεν είναι κατ 'ανάγκη στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους.
Ο αετός πάντα εθεωρείτο ως ο βασιλιάς των πτηνών , λόγω της μεγάλης δύναμης, την ταχύτητα και την ανύψωση της πτήσης.
Η φυσική αγριότητα του, έχει σαν αποτέλεσμα το τρόμο που εμπνέει σε άλλα πτηνά
Υπάρχουν περισσότερα από 60 διαφορετικά είδη αετού.
Τα περισσότερα από τα είδη αετών είναι από την Ευρασία και την Αφρική. Έξω από αυτήν την περιοχή, μόλις 14 είδη μπορούν να βρεθούν - 2 στη Βόρεια Αμερική, 9 στην Κεντρική και Νότια Αμερική, και 3 στην Αυστραλία.
Οι αετοί έχουν μια διάρκεια ζωής μεταξύ 14 και 35 χρόνια στην άγρια φύση , ανάλογα με το είδος.
Είναι μεγάλα, γεροδεμένο αρπακτικά πουλιά, με ένα βαρύ κεφάλι και ράμφος.
Το μικρότερο είδος αετού είναι στη Νότια Νικομπάρ φίδι αετός ( Spilornis klossi ), στα 450 γραμμάρια (0,99 λίβρες) και 40 εκατοστά (16 ίντσες).
νότια Νικομπάρ αετός φίδι
Ο Philippine Eagle, αετός των Φιλιππίνων  ( Pithecophaga jefferyi ) [φωτογραφία παρακάτω] θεωρείται το μεγαλύτερο είδος αετών στον κόσμο, όσον αφορά το μέγεθος και την επιφάνεια των φτερών , μαζί με το θαλασσιο αετό του Στέλλερ και την άρπυια  είναι οι μεγαλύτεροι  αετοί από την άποψη του βάρους και όγκου.
Philippine Eagle
Τα θηλυκά όλων των γνωστών ειδών του Αετού είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά
Οι Αετοί είναι ημερόβιοι, που σημαίνει ότι είναι πιο δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και κοιμούνται τη νύχτα.
Οι Αετοί είναι γενικά μοναχικοί ή βρίσκονται σε ζεύγη , ωστόσο, το χειμώνα οι ενήλικες μπορούν  να βρεθούν σε ομάδες ή σε περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων ή όταν υπάρχει πολύ άφθονη τροφή.
φαλακρός αετός
Έχουν προσαρμοστεί καλά στον κυρίαρχο ληστρικό τρόπο ζωής τους.
Όπως όλα τα αρπακτικά πουλιά, οι αετοί έχουν πολύ μεγάλα γαμψά ράμφη για να τρυπούν τη σάρκα από τη λεία τους,  μυώδη δυνατά πόδια , και ισχυρά νύχια .
Όπως όλα τα αρπακτικά, οι Αετοί σκοτώσουν το θήραμά τους με τα νύχια τους .
Το μάτι του Αετού είναι από τα ισχυρότερα στο ζωικό βασίλειο.
 Η όραση του υπολογίζεται σε 4 έως 8 φορές ισχυρότερη από εκείνη του μέσου ανθρώπου. Ένας αετός λέγεται ότι είναι σε θέση να εντοπίσει ένα κουνέλι 3,2 χιλιόμετρα (2 μίλια) μακριά. Παρά το γεγονός ότι ένας αετός μπορεί να ζυγίζει μόνο 4,5 κιλά (10 λίβρες), τα μάτια του είναι περίπου το ίδιο μέγεθος με τα μάτια ενός ανθρώπου.
αετίσιο μάτι
Τα μάτια τους δεν κινούνται πολύ στην κόγχη, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα γιατί ένας αετός  μπορεί να περιστρέφει το κεφάλι του περίπου 270 μοίρες , όπως ακριβώς και μια κουκουβάγια μπορούν, να κοιτάξουν γύρω τους. Οι Αετοί έχουν επίσης ένα μεγάλο  βλέφαρο που προστατεύει τα πολύτιμα μάτια τους από τη σκόνη και τη βρωμιά.
πορτρέτο αετός
Μερικοί αετοί είναι φτιαγμένοι με κοντά φτερά και μακριές ουρές που τους επιτρέπει να κυνηγούν στα στενά όρια ενός δάσους, ενώ άλλοι έχουν μικρές ουρές και ευρεία μακρά φτερά, επιτρέποντάς τους να ανεβαίνουν ψηλά πάνω από ανοικτές πεδιάδες και νερό.
Μερικοί αετοί μπορούν να πετάξουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, σε αναζήτηση της τροφής τους.
χρυσαετός που φέρουν
Οι Αετοί είναι σαρκοφάγοι, που σημαίνει ότι τρέφονται μόνο στο κρέας . Οι περισσότεροι κυνηγούν τη λεία τους, αν και ορισμένα είδη κυνηγούν ενεργά περισσότερο από τα άλλα.
Το κυνήγι τους περιλαμβάνει τα ψάρια, κουνέλια , μαρμότες, λαγούς, σκίουροι εδάφους, τα ποντίκια, και μερικές φορές πουλιά που πετούν αργά, τα ερπετά, τα κουνάβια, αλεπούδες , ακόμα και ελαφια . Μερικά είδη αετών είναι οδοκαθαριστές, πράγμα που σημαίνει ότι τρώνε κυρίως τα ψάρια και τα ζώα που είναι ήδη νεκρά.
αετός αλιείας
Οι αετοί δεν πρέπει να τρώνε κάθε μέρα . Έχουν ένα ειδικό πεπτικό σύστημα γνωστό ως καλλιέργεια, το οποίο αποθηκεύει τα τρόφιμα όσο υπάρχει χώρο για αυτό στο στομάχι. Αυτό τους επιτρέπει να αποθηκεύουν ένα μεγάλο γεύμα, έως ότου αργότερα να χρειαστεί, και βοηθά τον αετό από την ανάγκη αναζήτησης τροφής αν τα τρόφιμα είναι λιγοστά, για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες.
Οι Αετοί είναι μονογαμικοί. Ζευγαρώνουν για όλη τους τη ζωή και χρησιμοποιούν την ίδια φωλιά κάθε χρόνο.
ζεύγος αετοίΟι Αετοί συνήθως χτίζουν τις φωλιές τους, που ονομάζεται αετοφωλιές, σε ψηλά δέντρα ή σε ψηλά βράχια . Αρσενικοί και θηλυκοί  αετοί χτίζουν τις φωλιές μαζί. Και οι δύο αετοί θα φέρουν κλαδιά για να τα προσθέσουν στη δημιουργία της φωλιάς και να την οργανώσουν. Το χτίσιμο της φωλιάς είναι μέρος της σύνδεσης ζεύγους των αετών.
φωλιά αετού
Πολλά είδη γεννούν από ένα έως τρία αυγά . Και τα αρσενικά και τα θηλυκά μοιράζονται τις ευθύνες της επώασης, αλλά το θηλυκό ξοδεύει συνήθως περισσότερο χρόνο στην φωλιά από το αρσενικό. Χρειάζονται 35 μέρες για να εκκολαφθούν τα  αυγά Ένας νεαρός αετός ονομάζεται αετιδέας . Η παλαιότερη, μεγαλύτερη θηλυκή  σκοτώνει συχνά το νεότερο αδελφός της που μόλις έχει εκκολαφθεί.
αετός γκόμενα
Οι αετοί ανεπίσημα χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες: 1)Αετοί της Θάλασσας ή Ψαραετοί  γιατί έχουν τα ψάρια, ως ένα μεγάλο μέρος της διατροφής τους, είτε νωπά είτε ψόφια. 2)Σταυραετοί, λέγονται οι αετοί που τα φτερά μεγαλώνουν κάτω από τα πόδια τους και καλύπτει τα δάχτυλα των ποδιών. 3) Φιδαετοί  ή αετοί φίδι , όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι αυτοί που έχουν προσαρμοστεί για  το κυνήγι ερπετών. και 4) Αετοί Στρίγκλα ή «γίγαντες αετοί του δάσους" είναι οι μεγάλοι αετοί που κατοικούν στα τροπικά δάση..
Ο Χρυσαετός μπορεί να φτάσει τη μέγιστη ταχύτητα των 320 χιλιόμετρα την ώρα (200 μίλια) ανά ώρα!
χρυσός αετός
Ο φαλακρός αετός είναι γνωστό ότι μπορεί να πετάξει με το βαρύτερο φορτίο από το δικό του βάρος' Έχει επαληθευθεί από μαρτυρίες ότι ένας αετός με βάρος 6.8 κιλά (15 λίβρες) πέταξε κουβαλώντας ,μουλάρι,ή ελάφι.
Χρυσαετος και στεφαναετός πού έχουν σκοτωθεί με όπλο και ζύγιζαν μέχρι 30 κιλά (66 λίβρες) Επίσης ένας πολεμαετός  και ένας duiker αετός( στα Ολλανδικά σημαίνει αετός δύτης) ζύγιζαν 37 κιλά (82 λίβρες), δηλαδή 7-8 φορές βαρύτερο από το γνωστό μας αετό..
Οι αετοί θαυμάζονται σε όλο τον κόσμο ως σύμβολα διαβίωσης, της εξουσίας, της ελευθερίας, και της υπερβατικότητας.
Σε ορισμένες θρησκείες , πιστεύεται ότι ο αετός πετά ψηλά μέχρι να αγγίξει το πρόσωπο του Θεού.
Ο αετός αντιπροσωπεύει την πνευματική προστασία, μεταφέρει τις προσευχές, και φέρνει τη δύναμη, το θάρρος, τη σοφία, το φωτισμό του πνεύματος, τη θεραπεία, τη δημιουργία και τη γνώση της μαγείας.
Ιθαγενείς Αμερικάνοι (Ινδιάνοι) στολίζονταν με  φτερά αετού καθώς και μέλη άλλων φυλών που κρίθηκαν άξια.
Η σύγχρονη λέξη eagle προέρχεται από τη Λατινική: Aquila μέσω του γαλλικού: Aigle. Η προέλευση του Aquila είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι πιθανώς προέρχονται είτε από Aquilus (που σημαίνει σκουρόχρωμα, μελαψός, ή μαυριδερό) ως αναφορά στο φτέρωμα των αετών ή από aquilo (που σημαίνει βόρειος άνεμος)
Στά Ελληνικά για τη λέξη αετός, έχουμε την εξής ετυμολογία.
Αετός αρχαία ελληνική ἀετός και αἱετός < ἀίσσωορμώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατροφή στη διάρροια: Λίστα με σωστές και λάθος τροφές για όλους

  Διατροφή στη διάρροια: Λίστα με σωστές και λάθος τροφές για όλους Bigstock Μιχάλης Θερμόπουλος Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024 09:00 Η διάρροια...