Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΜΑ




Ενδιαφέροντα γεγονότα 

για τον Παναμά



σημαία Παναμά
Ο Παναμάς είναι μια χώρα στον ισθμό που συνδέει την Κεντρική και τη Νότια Αμερική.
Το επίσημο όνομα της χώρας είναι η Δημοκρατία του Παναμά .
Συνορεύει με την Κόστα Ρίκα προς τα δυτικά, την Κολομβία στα νοτιοανατολικά, την Καραϊβική στα βόρεια και τον Ειρηνικό Ωκεανό στα νότια.
Η επίσημη γλώσσα είναι η ισπανική .
Από την 1η Ιανουαρίου 2016, ο πληθυσμός του Παναμά εκτιμάται ότι είναι 3.962.115 άτομα .
Παναμάς έχει  έκταση των 74.177 τετραγωνικών χιλιομέτρων (28.640 τετραγωνικά μίλια).
Πόλη του Παναμά είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Δημοκρατίας του Παναμά . Είναι η πιο σύγχρονη πόλη, όχι μόνο στον Παναμά, αλλά το υπόλοιπο της Κεντρικής Αμερικής. Η πόλη πλαισιώνεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό και τη τεχνητή διώρυγα του Παναμά.
πόλη του Παναμά
Η χώρα χαρακτηρίζεται από μια αλυσίδα  βουνών στα δυτικά, μέτριους  λόφους στο εσωτερικό, και ένα χαμηλότεροι στην ανατολική ακτή. Υπάρχουν εκτεταμένα δάση στην εύφορη περιοχή της Καραϊβικής.
Υπάρχουν σχεδόν 500 ποτάμια στον Παναμά.
Το υψηλότερο σημείο της χώρας είναι η Volcán Barú , το οποίο ανέρχεται σε 3.475 μέτρα (11.401 πόδια).
Volcán Barú
Ο  Παναμάς έχει 2.490 χιλιόμετρα (1.550 μίλια) της ακτογραμμής .
Οι ακτές του Παναμά »περιβάλλονται από 1.600 νησιά σε πολλά μεγέθη.
Ο Παναμάς προσφέρει μια ποικιλία από παραλίες , τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στα νησιά offshore.Και οι δύο ακτές διαθέτουν απίστευτα όμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, λευκή άμμος, και κοραλλιογενείς ύφαλους και φοίνικες καρύδας.
παραλία Παναμά
Στο Παναμά οι 76 προστατευόμενες περιοχές καλύπτουν σχεδόν 2 εκατομμύρια εκτάρια (5.000.000 στρέμματα) της χώρας, περίπου 25 τοις εκατό  της συνολικής ξηράς του Παναμά,
Τα νερά της θάλασσας του Παναμά είναι απαράμιλλα σε επίπεδο  ποικιλότητας, και πουθενά δεν είναι αυτό τόσο εμφανές όσο στο Coiba Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο . Το νησί  Coiba είναι το μεγαλύτερο νησί στο πάρκο, καθώς και το μεγαλύτερο νησί  όλης της Κεντρικής Αμερικής. Περισσότερα από 800 είδη θαλάσσιας ζωής είναι παρόντα στην περιοχή. Το πάρκο είναι γνωστό ως ένα από τα καλύτερα μέρη για να απολαύσετε κολύμβηση με αναπνευστήρα και καταδύσεις στην ακτή του Ειρηνικού.
Coiba εθνικό θαλάσσιο πάρκο
Τθ Darién Εθνικό Πάρκο είναι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στον Παναμά. Είναι περίπου 325 χιλιόμετρα (200 μίλια) από την Πόλη του Παναμά, και είναι το σημαντικότερο από όλα τα  εθνικά πάρκα του Παναμά και είναι ένα από τα πιο σημαντικλοτερα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς στην Κεντρική Αμερική. Το πάρκο καλύπτει 579.000 εκτάρια (1.430.740 στρέμματα).
Darien εθνικό πάρκο
Παναμάς έχει 5 χαρακτηρισμένα μέρη από την UNESCO  σαν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά .
Η Πόλη του Παναμά Viejo είναι το υπόλοιπο τμήμα της παλιάς πόλης του Παναμά και πρώην πρωτεύουσας της χώρας. Ιδρύθηκε το 1519 από τον κατακτητή Pedrarías Dávila, του Παναμά Viejo είναι ο αρχαιότερος ευρωπαϊκός οικισμός στην ακτή του Ειρηνικού της αμερικανικής ηπείρου. Βρίσκεται στα προάστια της σύγχρονης πόλης. Μαζί με την ιστορική συνοικία του Παναμά, αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1997.
Πόλη του Παναμά Viejo
Οι οχυρώσεις του Παναμά από την πλευρά της Καραϊβικής: Portobelo-San Lorenzo είναι στρατιωτικές κατασκευές, που χτίστηκαν από την ισπανική αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του 17ου και 18ου αιώνα στις ακτές της Καραϊβικής της επαρχίας Colón στον Παναμά. Τα ερείπια που βρίσκεται στις ακτές της επαρχίας του κόλπου. Κατά την άποψη της πολιτιστικής τους σημασίας, οι ιστοσελίδες έχουν χαραγμένο από την UNESCO το 1989 ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Portobelo San Lorenzo
Η διώρυγα του Παναμά είναι  ανθρώπινη κατασκευή μήκους 77 χιλιομέτρων (48 μίλια) ναυσιπλοΐας στον Παναμά, που συνδέει τον Ατλαντικό Ωκεανό με τον Ειρηνικό Ωκεανό. Το κανάλι φτιάχτηκε από 75.000 εργαζόμενους μεταξύ 1904 και 1914 και επιτρέπει στα σκάφη να πλέουν μεταξύ των δύο ωκεανών, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν όλη τη διαδρομή γύρω από τη Νότια Αμερική.  Θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα του κόσμου της μηχανικής.
διώρυγα του Παναμά
Η Γέφυρα της Αμερικής είναι μια οδική γέφυρα στον Παναμά, που εκτείνεται από την είσοδο του Ειρηνικού έως τη διώρυγα του Παναμά. Πρόκειται για ένα μονότοξο γεφύρι που χτίστηκε από το 1959 έως το 1962. Ήταν η μόνη αταλάντευτη γέφυρα που συνδέει τη βόρειο και νότιο αμερικανική  μέχρι το άνοιγμα της Γέφυρας Centennial το 2004.
γέφυρα της Αμερικής
Ο Παναμάς κατακτήθηκε από την Ισπανία τον 16ο αιώνα, και ελευθερώθηκε το 1821 και εντάχθηκε με την Κολομβία, τον Ισημερινό και τη Βενεζουέλα για να σχηματίσουν τη Δημοκρατία της Gran Κολομβία. Όταν αυτή η δημοκρατία διαλύθηκε το 1830, ο Παναμάς παρέμεινε μέρος της Κολομβίας. Με την υποστήριξη των ΗΠΑ, ο Παναμάς χωρίζεται από την Κολομβία το 1903 και υπέγραψε μια συνθήκη, η οποία επέτρεψε στις ΗΠΑ να ελέγξει μια λωρίδα γης και στις δύο πλευρές ενός νέου καναλιού. Το 1999, ο Παναμάς ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά.
Η οικονομία  του Παναμά, λόγω της καίριας γεωγραφικής θέσης του, βασίζεται κυρίως σε ένα καλά αναπτυγμένο τομέα  υπηρεσιών,  αλλά και του εμπορίου, του τουρισμού και των συναλλαγών.
οικονομία
Η διώρυγα του Παναμά είναι υπεύθυνη για το ένα τρίτο της οικονομίας της χώρας .
Τα γεωργικά προϊόντα του Παναμά είναι οι μπανάνες, το ρύζι, το καλαμπόκι, τα φασόλια, και ο καφές.
Η Κουζίνα του Παναμά είναι ένα μείγμα της Αφρικής, της Ισπανίας, και των αυτοχθόνων της Αμερικής.Τα φαγητά και τα συστατικά τους αντανακλώνται στον ποικίλο πληθυσμό
της. Το Sancocho είναι το εθνικό πιάτο του Παναμά .με βασικό συστατικό το κοτόπουλο, 
sancocho
Το εθνικό λουλούδι είναι μια λευκή ορχιδέα που ονομάζεται Flor del Εσπίριτου Σάντο , ή λουλούδι του Αγίου Πνεύματος .
Ο Παναμάς είναι το σπίτι σε πολλά μοναδικά ζώα που βρίσκονται μόνο στον Παναμά. Οι μυστηριώδεις χρυσοί βάτραχοι έχουν αστραφτερό, shimmering δέρμα και πιστεύεται ότι φέρνουν στους ανθρώπους καλή τύχη.
Τα καπέλα Panama δεν κατάγονται από τον Παναμά. Στην πραγματικότητα προέρχεται από  τον Ισημερινό.
Παναμάς έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ελεύθερη ζώνη του πλανήτη και είναι  επίσης, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα για τις υπεράκτιες εταιρείες, μετά από το Χονγκ Κονγκ.
Ο Παναμάς ήταν η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που υιοθέτησε το νόμισμα του δολαρίου των ΗΠΑ, σαν το δικό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Και τώρα που έμαθα να ζω χωρίς εσένα…

  Και τώρα που έμαθα να ζω χωρίς εσένα… – StavRoula – 20 Σεπτεμβρίου 2024 The Women Tώρα που έμαθα να ζω χωρίς εσένα… Ανακάλυψα μια δυνατή π...