Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΑΙΝΕΣ



Ενδιαφέρουσες πληροφορίες 

για τις ύαινες


ύαινες
Οι Ύαινες είναι μεγάλα ζώα περίπου σαν το σκυλί και σαφώς   σαρκοφάγα..
Ύαινες δεν είναι μέλη των οικογενειών σκύλου ή γάτας. Είναι τόσο μοναδικές ώστε να έχουν μια οικογένεια μόνο γι αυτές, οι Hyaenidae .
 Ζουν σε σαβάνες, λιβάδια, υπο-ερήμους, δάση και βουνά της Αφρικής και της Ασίας.
Ύαινες έχουν μέση διάρκεια ζωής των 12 χρόνων , αλλά μπορούν να ζήσουν μέχρι και 25 χρόνια.
Υπάρχουν τέσσερα μέλη της οικογένειας Hyaenidae: Η ριγέ ύαινα, η "giggly" με στίγματα ύαινα, η καφέ ύαινα, και το σαρκοφάγο θηλαστικό (είναι μια ύαινα, δεν είναι λύκος).
Ύαινες ποικίλλουν σε μέγεθος .
Το μεγαλύτερο είναι οι ύαινες με στίγματα Crocuta crocuta ) με 1,2 έως 1,8 μέτρα (4 έως 5,9 πόδια) σε μήκος σώματος, και έχουν ύψος των ώμων του 77 έως 81 εκατοστά (2.5 έως 2.6 πόδια). Μπορούν να ζυγίζει 40 κιλά να 86 (88 190 να λίβρες).
στίγματα ύαινα
Οι Brown ύαινες Hyaena brunnea ) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, που κυμαίνονται 130 έως 160 εκατοστά (51 έως 63 ίντσες) σε μήκος και ζυγίζει 34 έως 72,6 κιλά (75 έως 160 κιλά)
καφέ ύαινες
Η ριγέ ύαινα Hyaena Hyaena ) είναι 100 έως 115 εκατοστά (39 έως 45 ίντσες) και 66 έως 75 εκατοστά (26 έως 30 ίντσες) ψηλά από το πόδι προς shoulder.Their ουρές προσθέσει άλλα 30 έως 40 εκατοστά (12 έως 16 ίντσες) και ζυγίζουν 26-41 κιλά (57 - 90 κιλά).
ριγέ ύαινα
Το μικρότερο είναι η aardwolves Proteles cristata ) με εύρη μήκους από 85 να 105 εκατοστών (33o έως 41 ίντσες) - και περίπου το ένα τέταρτο της ότι είναι η ουρά. Ζυγίζουν 17,6 έως 30,8 κιλά. (8 έως 14 kg).
σαρκοφάγο θηλαστικό
Οι Spotted ύαινες ( ύαινες με στίγματα) είναι πολύ κοινωνικά ζώα και ζουν σε ομάδες που καλούνται φυλές. Οι αγέλες μπορούν να έχουν έως και 80 μέλη. Οι ριγέ ύαινες  ζουν σε μικρές ομάδες. Αν και συχνά μοναχική στις συνήθειες τους, οι καφέ ύαινες θα σχηματίσουν συμμαχίες έως 10 μέλη. Οι Aardwolves  συχνά συγχέονται με μοναχικά ζώα. Στην πραγματικότητα, ζουν ως μονογαμικά ζεύγη με τα μικρά τους.
Ύαινες είναι κυρίως νυκτόβια ζώα s, αλλά μερικές φορές βγείτε από τις φωλιές τους στην νωρίς το πρωί.
Οι Spotted ύαινες μπορεί να σκοτώσει όσο το 95% των ζώων που τρώνε, ενώ οι ριγέ ύαινες και οι καφέ ύαινες είναι σε μεγάλο βαθμό οδοκαθαριστές. ΟιAardwolves είναι εντομοφάγες και τρώνε κυρίως τερμίτες .
ύαινες φαγητό
Ύαινες χρησιμοποιούν διάφορους ήχους, τις στάσεις και τα σήματα για να επικοινωνούν μεταξύ τους.
Οι Spotted ύαινες  κάνουν ένα χαρακτηριστικό ήχο σαν " γέλιο " ως μορφή επικοινωνίας για να μεταδίδουν τον ενθουσιασμό ή την απογοήτευση. Αυτή η φώνηση μπορεί συχνά να ακουστεί κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού
Tα αζευγάρωτα αρσενικά και  θηλυκά θα ζευγαρώσουν μετά από μια ερωτοτροπία που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Οι ύαινες με στίγματα κάνουν συνήθως γέννες των δύο έως τεσσάρων μικρών , τα οποία, σε αντίθεση με τα άλλα δύο είδη, γεννιούνται με τα μάτια τους ανοιχτά.
ύαινα μητέρα και τα μικρά
Τα Cubs ( μικρά)αρχίζουν να τρώνε κρέας από σκοτώνει κοντά στο κρησφύγετο σε περίπου 5 μήνες, αλλά αυτά που θήλασαν για όσο χρονικό διάστημα 12 έως 18 μηνών, ένα ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα για τα σαρκοφάγα. Σε περίπου 2 χρόνια, τα μικρά θεωρούνται ώριμα και έτοιμα να αφήσουν τη μητέρα τους.
Η θηλυκή ύαινα είναι πιο μυώδης και πιο επιθετική από ό, τι το αρσενικό.Αυτό συμβαίνει επειδή τα θηλυκά έχουν τριπλάσια τεστοστερόνης στο σώμα τους. Ως αποτέλεσμα, οι κοινωνίες τους να  είναι μητριαρχικές .
Η ύαινα είναι το πιο κοινό μεγάλο σαρκοφάγο της Αφρικής .
Παρά τη χαμηλή ποικιλομορφία τους, οι ύαινες είναι το μοναδικό και ζωτικής σημασίας ζώο των περισσότερων αφρικανικών οικοσυστημάτων .
Ύαινες και τα λιοντάρια συχνά παλεύουν πέρα από τις ίδιες περιοχές και κυνηγούν το ίδιο θήραμα .Αυτό οδηγεί σε άγριο ανταγωνισμό μεταξύ των δύο ζώα. Κλέβουν φαγητό του άλλου και  σκοτώνουν το μικρά των εχθρών τους.
ύαινες vs λιοντάρια
Ύαινες έχουν στη Γη για 24 εκατομμύρια χρόνια .
Η μαγκούστα και η Meerkat είναι πιο στενοί συγγενείς του ύαινα του.
 Η καρδιά της ύαινας είναι δύο φορές πιο μεγάλη από αυτή του παρόμοιου μεγέθους θηλαστικού. 
Μια  ύαινα με  στίγματα μπορεί να φάει έως και το ένα τρίτο του βάρους του σώματος της σε ένα γεύμα.
Οι Spotted ύαινες μπορούν να τρέξουν μέχρι 60 χιλιόμετρα (37 μίλια) ανά ώρα .
ύαινες λειτουργία
Παρ' όλο που λένε πως η ύαινα είναι δειλή και άτολμη, η ύαινα μπορεί να είναι τολμηρή και επικίνδυνη. Επιτίθενται στα ζώα και τον άνθρωπο.
Οι ριγέ ύαινες είναι γνωστό ότι μπορούν ενίοτε να γίνουν και άνθρωποφάγες.
Στην αρχαία Αίγυπτο  εξημέρωναν τις ύαινες, ακόμα και τις έτρωγαν!
Οι Μασσάι της Κένυας και της Τανζανίας αφήνουν τους νεκρούς τους για να φαγωθούν από ύαινες, αντί της ταφής τους.
Ύαινες κατέχουν εξέχουσα θέση στη λαογραφία και τη μυθολογία των ανθρώπινων πολιτισμών με τους οποίους είναι συμπάτριοι  δηλαδή δύο είδη ή πληθυσμοί που συνυπάρχουν στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Οι ύαινες θεωρούνται συνήθως ως τρομακτικές και άξιες περιφρόνησης, και συνδέονται με τη μαγεία, διότι  υπάρχουν μέρη του σώματος τους που χρησιμοποιούνται ως συστατικά στην παραδοσιακή ιατρική. Σε μερικούς πολιτισμούς, οι ύαινες πιστεύεται ότι επηρεάζουν τα πνεύματα των ανθρώπων, ληστεύουν τάφους, και κλέβουν τα ζώα και τα παιδιά.
Το μέγεθος του μετωπιαίου φλοιού ενός ζώου πιστεύεται ότι συνδέεται με την κοινωνική νοημοσύνη του, και ύαινες έχουν μετωπιαίο φλοιό στο ίδιο επίπεδο με τα πρωτεύοντα θηλαστικά. Μια μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο Duke έδειξε ότι ένα αιχμάλωτο ζευγάρι ύαινες  ενεργούν καλύτερα  για επίλυση προβλημάτων και κοινωνικής συνεργασίας από τους χιμπατζήδες. Ακόμη πιο εκπληκτικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ύαινες λύνουν όλα τα προβλήματα με σιωπή, χρησιμοποιώντας μόνο μη λεκτικά σήματα για την επικοινωνία.
Οι ύαινες εμφανίζονται σε κινούμενα σχέδια της Disney , όπως Dumbo, Lady και το Tramp, Κιβωτός του Νώε, Μάγισσες και Σκουπόξυλα, και το The Lion King.
Η ριγέ ύαινα αναφέρεται στη Βίβλο .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Είναι επίσημο! Επιβεβαιώσαμε τι υπάρχει μέσα στο φεγγάρι!

Είναι επίσημο! Επιβεβαιώσαμε τι υπάρχει μέσα στο φεγγάρι!   Πλέον είναι επίσημο! Γνωρίζουμε τι υπάρχει μέσα στο φεγγάρι και δεν είναι τελικά...