Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016


Ενδιαφέροντα στοιχεία για το Δούναβη

Δούναβη
Ο Δούναβης είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια του κόσμου. Είναι ο δεύτερος σε μήκος ποταμός στην Ευρώπη μετά τον Βόλγα ποταμό, αλλά και ο μεγαλύτερος ποταμός στην περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι που βρίσκεται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Ο Δούναβης ρέει μέσα από 10 χώρες .
Καταγωγής της Γερμανίας , ο Δούναβης ρέει νοτιοανατολικά για 2.860 χιλιόμετρα (1.780 μίλια), που διέρχεται ή αγγίζοντας τα σύνορα της Αυστρίας , της Σλοβακίας , της Ουγγαρίας , της Κροατίας , της Σερβίας , της Ρουμανίας , της Βουλγαρίας , τη Μολδαβία και την Ουκρανία πριν από το άδειασμα στη Μαύρη Θάλασσα .
Δούναβη χάρτη
Ο Δούναβης είναι συμβατικά ληφθούν για να σχηματίζεται από τη συμβολή των δύο ρευμάτων Brigach και Breg ακριβώς ανατολικά του Donaueschingen (γερμανική πόλη στο Μέλανα Δρυμό ).
Ακριβώς δίπλα στον Πρίγκιπα του παλατιού Fürstenberg, το πηγή του ένα από τα πιο ρομαντικά ποτάμια του κόσμου έχει περικλείονται σε ένα κομψό πέτρινη λεκάνη στον περίβολο του παλατιού.Ένα γλυπτό δείχνει "Μητέρα Baar" κρατάει ένα παιδί (ο νεαρός Δούναβη) στην αγκαλιά της.
Δούναβη πηγή του ποταμού
Κατά τη διάρκεια της πορείας της, ο ποταμός Δούναβης διασχίζει πόλεις, κοιλάδες, και βαθιά, ευρεία φαράγγια .
Η λεκάνη απορροής του ποταμού Δούναβη είναι 817.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (315.445 τετραγωνικά μίλια) σε μέγεθος. 19 χώρες μοιράζονται την λεκάνη απορροής του Δούναβη, η οποία θα του κάνει πιο διεθνούς λεκάνης απορροής ποταμού κόσμο .
Ο μέσος όρος απαλλαγής είναι 7.000 κυβικά μέτρα (247.203 κυβικά πόδια) ανά δευτερόλεπτο .
Δουνάβης
Τεράστιο όγκο του νερού κάνει το Δούναβη μία από τις πιο ζωτικές πηγές πόσιμου νερού της Κεντρικής Ευρώπης. Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται στον ποταμό Δούναβη για το πόσιμο νερό τους .
Ο ποταμός συγκεντρώνει τα νερά του πάνω από 300 παραπόταμους . Παραγγείλει από την πηγή στο στόμα, τα κύρια παραποτάμους είναι: Iller, Lech, Regen, Isar, Inn, Enns, Μοράβα, Leitha, Váh, Hron, IPEL, Sió, Ντράβα, Vuka, Τίσα, Σάβα, Τάμης, Velika Morava, Karas, Jiu, Iskar, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Siret, Προύθο. [Φωτογραφία: Συμβολή του Σάβα και Δούναβη στο Βελιγράδι]
συμβολή των Σάβα και Δούναβη
Η Πύλη Ο σίδηρος είναι το μεγαλύτερο και το μεγαλύτερο φαράγγι στην Ευρώπη και στον ποταμό Δούναβη . Έχει μήκος περίπου 130 χιλιόμετρα (80 μίλια). Αποτελεί μέρος των συνόρων μεταξύ της Ρουμανίας και της Σερβίας, για το βόρειο είναι η Ρουμανία και στη νότια Σερβία.
πύλη του Δούναβη σιδήρου
Το Δέλτα του Δούναβη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δέλτα των ποταμών στην Ευρώπη, μετά το Δέλτα του Βόλγα, και είναι το καλύτερα διατηρημένο στην ήπειρο . Το μεγαλύτερο μέρος του Δέλτα του Δούναβη βρίσκεται στη Ρουμανία, ενώ το βόρειο τμήμα της, στην αριστερή όχθη του βραχίονα Χίλια, βρίσκεται στην Ουκρανία. Κατά προσέγγιση εμβαδόν του είναι 4.152 τετραγωνικά χιλιόμετρα (1.603 τετραγωνικά μίλια), εκ των οποίων 3.446 τετραγωνικά χιλιόμετρα (1.331 τετραγωνικά μίλια) είναι το Romania.In 1991, το ρουμανικό τμήμα του Δέλτα του Δούναβη έγινε μέρος της λίστας της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
δέλτα του Δούναβη
Λίγο πριν χύνει στη Μαύρη Θάλασσα ο Δούναβης, που χωρίζεται σε τρία σκέλη, η Χίλια, Σουλινά, και Sfântu Gheorghe .
Ο ποταμός Δούναβης ρέει απευθείας μέσα από πολλές σημαντικές ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων τέσσερις εθνικές πρωτεύουσες - Βιέννη [παρακάτω φωτογραφία] (Αυστρία), Μπρατισλάβα(Σλοβακία), Βουδαπέστη (Ουγγαρία) και Βελιγράδι (Σερβία).
του Δούναβη στη Βιέννη
Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Περιφέρεια Δούναβη :
• Αυστρία: Ιστορικό κέντρο του Σάλτσμπουργκ? Schönbrunn Palace? Wachau Πολιτιστικό Τοπίο? Το ιστορικό κέντρο της Βιέννης
• Τσεχική Δημοκρατία: Ιστορικό κέντρο της Cesky Krumlov? Το ιστορικό κέντρο της Πράγας
• Γερμανία: Παλιά Πόλη του Regensburg
• Ουγγαρία: Βουδαπέστη / Δούναβη Τράπεζες [παρακάτω φωτογραφία]? Παλαιοχριστιανική Νεκρόπολη του Πετς (Sopianae)
• Ρουμανία: Δέλτα του Δούναβη? Χωριά με ενισχυμένα Εκκλησίες στην Τρανσυλβανία
Δούναβη Βουδαπέστη
Εθνικά πάρκα κατά μήκος των ακτών του Δούναβη περιλαμβάνουν :
• Naturpark Obere Donau (Γερμανία)
• περιοχή προστασίας της φύσης Donauleiten (Γερμανία)
• Πάρκο Εθνικής Donau Auen (Αυστρία)
• Εθνικό πάρκο Duna-Ipoly Nemzeti Park (Ουγγαρία)
• πάρκο Φυσικό Kopački Rit [παρακάτω φωτογραφία] (Κροατία)
• Đerdap Εθνικό πάρκο (Σερβία)
• Σιδηρές Πύλες φυσικό πάρκο (Ρουμανία)
• απόθεμα Βιόσφαιρας Δέλτα του Δούναβη (Ρουμανία)
kopacki RIT
Ο Δούναβης είναι μεγάλη οικονομική σημασία για τις 10 χώρες που γειτονεύουν - τα οποία χρησιμοποιούν ποικιλοτρόπως το ποτάμι για τις εμπορευματικές μεταφορές, την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, προμήθειες βιομηχανικές και οικιακές νερού, άρδευση, και την αλιεία.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Λεπίνσκι Vir βρίσκεται στις όχθες του Δούναβη, στην ανατολική Σερβία.Ήταν το κέντρο ενός από τους πιο σημαντικούς προϊστορικούς πολιτισμούς. Στη θέση Lepenski Vir, τα λείψανα της θρησκευτικής αρχιτεκτονικής που χρονολογείται 6500 έως 5500 π.Χ. έχουν βρεθεί.
Λεπίνσκι Βιρ
Κατά τη διάρκεια του 7ου αιώνα π.Χ. , Έλληνες ναυτικοί φτάσει στο κάτω Δούναβη και έπλευσε προς τα πάνω, διεξάγει ένα γρήγορο εμπόριο.
Σύμφωνα με τους Ρωμαίους ο Δούναβης που σχηματίζεται από τα σύνορα της αυτοκρατορίας με τις φυλές στα βόρεια σχεδόν από τις πηγές του έως τις εκβολές του.
Ο Δούναβης αναφέρεται στον τίτλο ενός διάσημου βαλς από τον αυστριακό συνθέτη Γιόχαν Στράους, An der schönen, blauen Donau (Από την Όμορφο Γαλάζιο Δούναβη) . Αυτό το κομμάτι είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιείται επίσης ευρέως ως ένα νανούρισμα.
Μια προτιμώμενη οδός του ταξιδιού από κυβερνήτες από τους αρχαίους χρόνους, ο Δούναβης έχει από καιρό που ονομάζεται « το ποτάμι των βασιλέων ».
Ναπολέων που αναφέρονται στο Δούναβη ως « Ποταμός Βασίλισσα της Ευρώπης ».
Ο Δούναβης είναι μια δημοφιλής τοποθεσία για τις κρουαζιέρες του ποταμού , προσελκύοντας εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο από ευρωπαϊκές πόλεις και υπερπόντιους προορισμούς

.Interesting facts about the Danube River | Just Fun Facts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιάννης Ρίτσος – Ποιήματα, Τόμος Δ’

  Γιάννης Ρίτσος – Ποιήματα, Τόμος Δ’ 09/08/2024 vequinox Οικείες αντιφάσεις Τα λόγια, είπε, τα ανείπωτα λόγια είναι η μοναδική μας παρέα, α...