Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Ναό του Λούξορ
Luxor Temple είναι ένα μεγάλο Αρχαία συγκρότημα αιγυπτιακό ναό που βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού Νείλου στην πόλη και σήμερα είναι γνωστή ως Λούξορ (αρχαία Θήβα) και κατασκευάστηκε περίπου το 1400 π.Χ..
Ο ναός είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα της όλα τα αρχαία μνημεία με μεγάλες ποσότητες της δομής, αγάλματα και ανάγλυφα ακόμα άθικτο.
Είναι αφιερωμένη στην Amon , βασιλιάς των θεών, σύζυγος του Μουτ , και ο γιος τους Khons .
Κατασκευή του ναού ξεκίνησε από τον Φαραώ Αμενχοτέπ ΙΙΙ (1390-1352 π.Χ.) και ολοκληρώθηκε από τον Τουταγχαμών (1336-1327 π.Χ.) και Horemheb (1323-1295 π.Χ.) και στη συνέχεια προστίθεται σε από Ραμσή ΙΙ (1279-1213 π.Χ.).
Ο Ναός Λούξορ είναι κατασκευασμένο από ψαμμίτη από την Νουβία , στη νοτιοδυτική Αίγυπτο.
Το συγκρότημα ναός περιβάλλεται από τείχη πλίνθινα , συμβολική του διαχωρισμού μεταξύ του κόσμου και την ιερή σφαίρα των θεών.
Η είσοδος για το ίδιο το ιερό είναι γνωστό ως το πρώτο πυλώνα . Χτίστηκε από τον Ramesses ΙΙ και ήταν διακοσμημένη με σκηνές από τις στρατιωτικές εκστρατείες του, ιδίως θρίαμβό του στη μάχη του Κάδης. Οι πύργοι πυλώνα υποστήριξε αρχικά τέσσερα τεράστια σημαία κέδρου ιστούς από τους οποίους πανό θα κυματίσει στο αεράκι.
Δύο κόκκινο γρανίτη οβελίσκοι αρχικά στάθηκε μπροστά από τον πρώτο πυλώνα στο πίσω μέρος του προαυλίου, αλλά μόνο μία, πάνω από 25 μέτρα (75 πόδια) υψηλά, τώρα παραμένει. Το άλλο αφαιρέθηκε στο Παρίσι όπου βρίσκεται τώρα στο κέντρο της Place de la Concorde.
Έξι κολοσσιαία αγάλματα του Ραμσή ΙΙ , δύο από αυτούς κάθονται, πλαισιώνεται από την είσοδο, αν και σήμερα μόνο οι δύο κάθονται αυτοί έχουν διασωθεί . Το ένα στα ανατολικά ήταν γνωστός ως «Άρχοντα των Δύο Κτηματολογίου».
Η εξωτερική αυλή αναγράφεται μετά που διέρχεται από την πύλη πυλώνα. Η εξωτερική αυλή στο Luxor είναι γνωστή ως η αυλή του Ραμσή ΙΙ . Είναι 57 μέτρα (188 πόδια) μήκος και 51 μέτρα (168 πόδια) πλάτος. Εβδομήντα τέσσερις στήλες πάπυρο, με οφθαλμός πρωτεύουσες την περιβάλλουν και στη βορειοδυτική γωνία της αυλής υπάρχει ένα ιερό για να Thutmose ΙΙΙ, ενώ στο νότιο τμήμα της αυλής υπάρχει ένας αριθμός των μόνιμων κολοσσούς του Ραμσή ΙΙ.
Ο ναός Luxor διαθέτει δύο εξωτερικές αυλές συνδέονται με ένα διάδρομο γραμμή στήλη που ονομάζεται κιονοστοιχία. Το Colonnade διαθέτει επτά ζεύγη 16 μέτρα (52 πόδια) στήλες πάπυρο υψηλής ανοιχτό λουλούδι, το οποίο εξακολουθεί να υποστηρίζει τεράστιες στύλια τους.
Η αυλή του Αμενχοτέπ ΙΙΙ συνδέεται με την αυλή του Ramsses II από την κιονοστοιχία. Το Ελεγκτικό Amonhotep III μετρά 45 μέτρα (μακρά 148 πόδια) από 56 μέτρα (184 πόδια ευρύ), με διπλές σειρές κιόνων πάπυρο στις τρεις πλευρές.
Περπατώντας μέσα από την αυλή του Αμενχοτέπ ΙΙΙ, η επόμενη περιοχή είναι η υπόστυλη αίθουσα . Ο όρος "Υπόστηλη" αναφέρεται σε ένα τώρα ανύπαρκτη οροφή που υποστηρίζεται από μια σειρά κιόνων.Στήλες δεν υποστηρίζουν μόνο την οροφή αλλά γεμίσει ολόκληρη την αίθουσα, η υπόστυλη αίθουσα μέσα στο ναό του Λούξορ περιέχει τέσσερις σειρές από οκτώ κίονες η καθεμία ή 32 στο σύνολο στηλών Μόνο ο Φαραώ και ο ιερέας μπορεί να εισέλθει σε αυτήν την περιοχή του ναού.
Το κεντρικό θάλαμο στον άξονα νότια της υπόστυλη αίθουσα ήταν η λατρεία ιερό του Αμμωνα, stuccoed πάνω από τους Ρωμαίους τον 3ο αιώνα μ.Χ. και ζωγραφισμένα με σκηνές των Ρωμαίων αξιωματούχων: μερικά από αυτό εξακολουθεί να είναι άθικτη και ζωντανή. Μέσα από αυτή την αίθουσα, είτε πλευρά του οποίου είναι αφιερωμένα στην Μουτ και Khonsu, είναι ο τετρακιόνιος προθάλαμο, όπου προσφορές έγιναν σε Αμμωνα, και αμέσως πίσω από αυτό το Barque Παρεκκλήσι του Αμμωνα, ξαναχτίστηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο , με ανάγλυφα τον απεικονίζοντας ως μια αιγυπτιακή Φαραώ.
Στα ανατολικά μια πόρτα οδηγεί σε δύο δωμάτια. Το πρώτο είναι "δωμάτιο γέννησης" Αμενχοτέπ Γ '[παρακάτω φωτογραφία] με σκηνές της συμβολικής θεία γέννησή του. Μπορείτε να δείτε τη στιγμή της σύλληψής του, όταν τα δάχτυλα του θεού αγγίζουν εκείνα της βασίλισσας και «δροσιά του γεμάτο σώμα της», σύμφωνα με το συνοδευτικό ιερογλυφική λεζάντα. Το Ιερό του Αμενχοτέπ ΙΙΙ είναι το τελευταίο θάλαμο? εξακολουθεί να έχει τα ερείπια της βάσης πέτρα στην οποία βρισκόταν το άγαλμα Αμμωνα του, και παρόλο που κάποτε ήταν το πιο ιερό μέρος του ναού, το πολυσύχναστο δρόμο που τώρα τρέχει ακριβώς πίσω από το καθιστά λιγότερο ατμοσφαιρικά.
Όπως και σε άλλες αιγυπτιακές δομές μια κοινή τεχνική που χρησιμοποιήθηκε ήταν συμβολισμό , ήψευδαίσθησης .
Λούξορ Ναός ήταν το επίκεντρο μιας από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές στην αρχαία Αίγυπτο - το ετήσιο Φεστιβάλ Opet .
Ο ναός του Λούξορ έχει, από την ίδρυσή της, ήταν πάντα ένα ιερό χώρο. Μετά την περίοδο ειδωλολατρικές της Αιγύπτου, μια χριστιανική εκκλησία και το μοναστήρι βρισκόταν εδώ, και μετά από αυτό, ένα τέμενος (τζαμί του 13ου αιώνα, του Αμπού ελ-Haggag) χτίστηκε ότι συνεχίζει να χρησιμοποιείται σήμερα.
Το όνομα του Λούξορ αντιπροσωπεύει τόσο τις μητρόπολη σημερινή μέρα που ήταν η αρχαία Θήβα, και το ναό. " Luxor " προέρχεται από την αραβική Αλ-uksur , που σημαίνει « οχυρώσεις »
.Interesting facts about Luxor Temple | Just Fun Facts
.Interesting facts about Luxor Temple | Just Fun Facts
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου