Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

ΑΛΛΟ ΚΑΝΩ ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΞΕΡΩ ΤΙ ΤΡΩΩ......


                      ΔΙΑΤΡΟΦΗ   ΚΑΙ   ΥΓΕΙΑ

                  


              Τα  τελευταία  χρόνια  το  ποσοστό  λίπους  στη  διατροφή  μας  εξετάζεται  προσεκτικά  από  τους  ερευνητές. Η  βιομηχανία  τροφίμων  από  τη  πλευρά  της, ακολούθησε  τις επιταγές  της εποχής  παράγοντας  αμέτρητες  τροφές  ευρείας  κατανάλωσης  με χαμηλά  λιπαρά  .
   Κι  ομως, οι  άνθρωποι  εξακολουθούν  να παίρνουν  βάρος...!!!
   Η  αλήθεια  είναι  ότι  ακόμα  και  οι  τροφές  με  χαμηλά  λιπαρά,και  μάλιστα  μερικές  από  αυτές  έχουν ακόμα ισως  και  τον  ίδιο  αριθμό  θερμίδων  με  τις  κανονικές  τροφές.
   Το  κλειδί  σε όλη  την  ιστορία  είναι  η  εξισορρόπηση  της  ενέργειας  που  παίρνουμε  από  τις  τροφές, με αυτή  που  καταναλώνουμε  με  τη  σωματική  δραστηριότητα, έτσι  που  να  μπορούμε  να  ελέγχουμε  το  βάρος  μας. 
   Το  λίπος  κατα  κανόνα  περιέχει  πάνω  από  τις  διπλάσιες  θερμίδες  από οτι  περιέχουν οι  υδατάνθρακες  και  οι  πρωτεϊνες  ανά  γραμμάριο...


   
   Με  τη  μείωση  της  ποσότητας  του  λίπους  στη  διατροφή  καταφέρνουμε  να περιορίσουμε  τις  θερμίδες  που  φορτώνουμε  στον  οργανισμό  μας.
   Το  μήνυμα  πέρασε  πάλι  στις  βιομηχανίες  τροφίμων  και  αρχίζει  ο  χορός.
Μηδέν  λιπαρά  -Χαμηλά λιπαρά  -Χωρίς  λιπαρά - Με  μειωμένα  λιπαρά -Ελαφρύ  και πάει  λεγοντας..........
   Τα πάντα  άρχισαν  να αναγράφουν  ολοκληρους  πίνακες  για  το  χαμηλό  ποσοστό  των  λιπαρών.
Αυτό που  τελικά  εχω  καταλάβει, ειναι  οτι  η  υπερπληροφόρηση  κάνει  τα  πράγματα  απο  απλά  που  είναι  πιο ασαφή  και  μπερδεμένα  σε  όλους  εμάς  που  δεν είμαστε  ούτε  διατροφολόγοι  ούτε  γιατροί  ώστε  να  κανονίζουμε  μονοι  μας  τη διατροφή  μας.  Προχωρούμε  όπως  ο  καθ'ενας   νομίζει  καλύτερα  και  στο  τέλος  την  πατάμε...
   Όλοι ,πιστεύω  ότι  γνωρίζουμε  από  το  σχολείο  τα  βασικά..  Ένα  γεύμα  αποτελείται  από  υδατάνθρακες  λίπη  και  λευκώματα....Ολα  αυτά  τα  θέλει  ο  οργανισμός  μας  για  τη  λειτουργία  του...
   Ετσι  πρέπει  να  φροντιζουμε  κατ' ανώτερο  όριο  να  μη  ξεπερνά  το  ποσοστό  λίπους  το  30%  το  σύνολο  των  θερμίδων  που  λαμβάνουμε  καθημερινά...
   Προσοχή  όμως.....Δε  πρέπει  να  προσπαθούμε  να  εξαφανίσουμε  τα  λίπη  από  τη  διατροφή μας, αλλά  θα  πρέπει  να  τα  εντάξουμε  μέσα  σε  μια  γενική  εικόνα  υγιεινής  διατροφής  και  ζωης...



      Τα  λίπη  είναι  σημαντικά  για  τη  ζωή  των  κυττάρων  και  παίζουν  ρόλο  στο  ανοσοποιητικό  σύστημα  του  σώματος  και  στη  σύνθεση   των  ορμονοειδών  στοιχείων  που  συμμετέχουν  στη  ρύθμιση  της  πίεσης ,του  καρδιακού  ρυθμού ,της  διόγκωσης  των  αιμοφόρων  αγγείων, της  θρόμβωσης  του  αίματος  και  του  νευρικού  συστήματος..Τέλος  συμβάλλουν  στη  διατήρηση  της  δομής  και  της  λειτουργίας  του  εξωτερικού  στρώματος  των  κυττάρων
     Τα  ζωϊκά  προϊόντα  -Κρέατα  ,Γαλακτοκομκά  Αβγά  και  Ψάρια, ειναι  οι  κύριες  πηγές  τροφίμων  στη  διατροφή  μας  που  μας  παρέχουν  το  μεγαλύτερο  μέρος  κορεσμένων  λιπών  και  όλη  τη  χοληστερίνη


     Τα  φρούτα , τα  λαχανικά  και  οι  σπόροι  έχουν  σχετικά  χαμηλά  λιπαρά.....Βέβαια  τα  λίπη  δεν είναι  όλα  τα  ίδια..
    Έχουμε  ποικιλία...Κορεσμένα. πολυακόρεστα ,μονοακόρεστα  και  υδρογονωμένα  φυτικά  έλαια...
     Όλα  τα  λίπη  δε  βλάπτουν  στον  ίδιο  βαθμό  την  υγεία, περιεχουν  όμως  όλα  9  θερμίδες  ανά  γραμμάριο, πραγμα  που  κάνει  αναγκαίο  το  περιορισμό τους  στη  διατροφη  μας..


     Αν  όμως  παίρνουμε  λιγότερα  λίπη  με  τη  διατροφή  μας,από  αυτά  που  χρειάζεται  ο  οργανισμός  μαςτο  πιθανότερο  είναι  να  τρώμε  και  κάτι  άλλο  για  να  συμπληρώσουμε  το  κενό..Αυτό  το  κάτι  είναι  μάλλον  οι  υδατάνθρακες
     Οι  υδατάνθρακες  είναι  η  ενέργεια  που  χρειάζεται  το  σώμα  για  να  λειτουργεί...Για  παράδειγμα  ο  εγκέφαλος  χρησιμοποιεί  κυρίως  υδατάνθρακες  σαν  πηγη  ενέργειας.
    Βασικές  πηγές  υδατανθράκων  είναι  οι  σπόροι ,τα  λαχανικά  τα  φρούτα  και  τα  όσπρια. Τα γαλακτοκομικά  προϊόντα  είναι  οι  μόνες  ζωϊκές  τροφές  που  περιέχουν  υδατάνθρακες
    Στη  βάση  όλων  των  των  υδατανθράκων  βρίσκονται  οι  μονάδες  ζάχαρης  .Ανάλογα  με  το  πόσες  ειναι  και το  πόσο  πολύπλοκα  συνδέονται  μεταξύ  τους, αυτές  οι  μονάδες  καθορίζουν  το  αν  οι  υδατάνθρακες  είναι  απλοί  ( σάκχαρα)  ή  σύνθετοι  (άμυλα  και  ίνες) 
     Οι  απλοί  υδατάνθρακες  δημιουργούνται  από  απλές  ή  διπλές  μονάδες  ζάχαρης     (μονοσακχαρίτες  ή  δισακχαρίτες ).
   Απλοί  υπάρχουν  στό  γάλα  ,στα  φρούτα  και  ορισμένα  λαχανικά...Ωστόσο, οι  βασικές  πηγές  στη  διατροφή  των  περισσοτέρων  από  μας  είναι  τα  πρόσθετα  σάκχαρα  και  οι  επεξεργασμένες  τροφές..Η  κανονική  ,η  γνωστή  μας  ζάχαρη,  είναι  μια  καθαρή  μορφή  απλών  υδατανθράκων.
   Οι  σύνθετοι  υδατάνθρακες  ,άμυλα  και  ίνες ,αποτελούνται απο  συνδιασμούς  αλυσίδων  μονάδων  ζάχαρης..Αντίθετα  με  τους  απλούς  υδατάνθρακες, το  σώμα  κάνει  περισσότερες  λειτουργίες  για  να  διασπάσει  τα  άμυλα. 
    Οι  ίνες  είναι  τόσο  σύνθετες  που  ούτε  καν  χωνεύονται.  Σύνθετοι  υδατάνθρακες  υπάρχουν  σε  σπόρους  ή  τροφές  που  αποτελούνται  από  σπόρους ,όπως  το  ψωμί ,τα  δημητριακά  και  τα  ζυμαρικά..  Οι  πατάτες  και  ορισμένα  άλλα  λαχανικά, οπως  το  καλαμπόκι, είναι  πλούσια  σε  άμυλα


       Τα  σάκχαρα  και  τα  άμυλα  περιέχουν  4  θερμίδεςανά  γραμμάριο, ενώ  οι  ίνες  δεν  έχουν  θερμιδική αξία  επειδή  δεν  απορροφώνται.  Αντίθετα  βοηθούν  στην  πιο  εύκολη  μεταφορά  των  τροφών  μέσα  στη  πεπτική  περιοχή  και  επιβραδύνουν  την  απορρόφηση  των  θερμίδων

            Και  ποτέ  δε  ξεχνάμε, πιο  λίγο  αλάτι,  λιγότερα  τηγανιτά,αλλά  το πιο  σπουδαιο  απ'ολα  ειναι  να  βαζουμε  στη  ζωή  μας  καινούριες  γεύσεις  και  μικρότερες  μεριδες..
             Και  ποτέ  δεν  ξεχνάμε............το  πάχος  μικραίνει  τη  ζωή
               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μαρινέλλα: Νέο ιατρικό ανακοινωθέν για την υγεία της

  Μαρινέλλα: Νέο ιατρικό ανακοινωθέν για την υγεία της NDP Σε σταθερή κατάσταση και εκτός κινδύνου Σε  σταθερή κατάσταση  και  εκτός κινδύνο...