Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Όταν λέμε «εβίβα» ουσιαστικά λέμε «ευοί ευάν»

Όταν λέμε «εβίβα» ουσιαστικά λέμε «ευοί ευάν»

ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΕΦΕΣΙΟΣ: Ευοί Ευάν και...εβίβα

Ευοί Ευάν και…εβίβα

Κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι η λέξη «εβίβα» είναι λατινική ή ιταλική κι όταν πίνουν και φωνάζουν εβίβα, πιστεύουν ότι μιλούν ιταλικά. Πιστεύουν ότι προέρχεται από τη λέξη viva που σημαίνει ζωή. Στα ιταλικά και ισπανικά viva σημαίνει “να ζήσεις” ή ζήτω, όπως λέμε “viva Mexico”. Η λατινική λέξη που είναι η ρίζα αυτών είναι η λέξη “vivat, vivere”.

Κι όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η αλήθεια είναι διαφορετική.

Η λέξη “εβίβα”, που συχνά ανταλλάσσεται μεταξύ των συμποτών, όσο και αν μοιάζει, δεν είναι λατινική. Συγκεκριμένα, η προέλευση της είναι αρχαία ελληνική και προέρχεται από τη συναίρεση του βακχικού-διονυσιακού επιφωνήματος “ευοί-ευάν”. Για τους αρχαίους σήμαινε κάτι ανάλογο με το υγίαινε ή χαίρε.

Παρόλο που κάποιοι ισχυρίζονται ότι η έκφραση αυτή δεν μπορεί να αναλυθεί ετυμολογικά επειδή είναι επιφώνημα, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τα “ουφ”, “ωχ”, “μπα” κ.α. που χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές περιστάσεις, εντούτοις θα αναφέρω ότι στα λεξικά των αρχαίων ελληνικών μπορούμε να βρούμε ότι η λέξη ευάζω σημαίνει φωνάζω «ευοί ευάν» προς τιμή του Βάκχου, το δε ευοί πιθανό να προέρχεται από το ευ=καλά και το ει = ζω.

Ο Ευρυπίδης αναφέρει αυτό το επιφώνημα μερικές φορές στις Βάκχες.

Kyriakos D. Papadopoulos

https://www.tilestwra.com/

Πώς μεταδίδεται η ίωση μέσω του αέρα (βίντεο)

Πώς μεταδίδεται η ίωση μέσω του αέρα (βίντεο)

Πώς μεταδίδεται η ίωση μέσω του αέρα (βίντεο)

Είναι γνωστό ότι πολλές ασθένειες μεταδίδονται μέσω του αέρα και γι' αυτό άλλωστε υπάρχει και η έκφραση «κάποια ίωση κυκλοφορεί τις μέρες».

Γνωρίζετε, όμως, με ποιον τρόπο γίνεται αυτό; Γνωρίζετε πώς ακριβώς με ένα απλό φτάρνισμα μεταδίδεται ένας ιός;

Ο ειδικός σε θέματα απεικόνισης ιατρικών ζητημάτων David Bolinsky δημιούργησε το παρακάτω βίντεο που περιγράφει ακριβώς την όλη διαδικασία.

Σε ένα σταγονίδιο από το φτάρνισμα περιέχονται μόρια του ιού. Μερικά σταγονίδια εισέρχονται σε ένα άλλο άτομο μέσω της εισπνοής.

Ο ιός προσγειώνεται σε ένα από τα επιθήλια κύτταρα στον λαιμό του ατόμου. Στην επιφάνεια του ιού υπάρχουν πρωτεΐνες που συνδέονται με αντίστοιχους υποδοχείς στην επιφάνεια των επιθήλιων κυτάρρων. Τότε ο ιός περνάει στο εσωτερικό του κυττάρου.

Στη συνέχεια ο ιός διαλύεται και απελευθερώνονται σωματίδια τα οποία περιέχουν τη γενετική πληροφορία (κώδικα) αναπαραγωγής του ιού. Αυτά τα σωματίδια φτάνουν στο κέντρο του κυττάρου, όπου και ξεκινάει η «εκτύπωση αντιγράφων» του ιού.

Ο νέος,«αντιγραμμένος» κώδικας του ιού, εμπλουτίζεται στη συνέχεια με τις πρωτεΐνες που χρειάζεται και απελευθερώνεται από το επιθήλιο κύτταρο.

Έτσι μέσα σε λίγο χρόνο, από ένα και μόνο μόριο του ιού έχουν δημιουργηθεί στον οργανισμό εκατομμύρια αντίγραφά του.

Το σώμα, όμως περιέχει περιέχει 100 τρισεκατομμύρια κύτταρα, οπότε τα μερικά εκατομμύρια κύτταρα που έχουν τη «βλάβη» του ιού είναι ένα μικρό μόνο ποσοστό. Εκτός αυτού, τα λευκά αιμοσφαίρια του ανοσοποιητικού συστήματος, εγκλωβίζουν ένα-προς-ένα τα μόρια του ιού και τα εξουδετερώνουν.

Έτσι, αν και ο ιός αναπτύσσεται (δημιουργεί αντίγραφα) γρήγορα, το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί ακόμα ταχύτερα και τελικά τον εξουδετερώνει. Τις περισσότερες φορές τουλάχιστον...

Πώς μεταδίδεται η ίωση μέσω του αέρα (βίντεο)




https://www.onmed.gr/

Το σχέδιο της Ελλάδας σε περίπτωση που η Τουρκία ξεκινήσει έρευνες νοτιοανατολικά της Κρήτης

Το σχέδιο της Ελλάδας σε περίπτωση που η Τουρκία ξεκινήσει έρευνες νοτιοανατολικά της Κρήτης



Η Αγκυρα ''μπλοκάρει'' τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε για την Επιχείρηση ''ΕΙΡΗΝΗ''

Κρίσιμες είναι οι επόμενες εβδομάδες, καθώς όπως φαίνεται οι προκλήσεις της Τουρκίας θα ενταθούν. Η προσοχή της στρατιωτικής ηγεσίας βρίσκεται ανάμεσα σε Κρήτη και Λιβύη, καθώς η Άγκυρα εντείνει την βοήθεια προς την Τρίπολη. 

Όπως σας ανέφερε το Πενταπόσταγμα χθες, σε σοβαρή κλιμάκωση των προκλήσεων προχώρησε η Άγκυρα, καθώς εξέδωσε τέσσερις Navtex για διεξαγωγή ασκήσεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού σε μια εκτεταμένη περιοχή από την Ρόδο και το Καστελόριζο, νότια της Κρήτης έξω ακριβώς από τα χωρικά ύδατα της Γαύδου και μέχρι ανοικτά του Κόλπου της Σύρτης στη Λιβύη. 

Ταυτόχρονα η Άγκυρα ενισχύει συνεχώς τις δυνάμεις της στην αφρικανική χώρα και συμμετέχει πλέον άμεσα με δικά της στρατιωτικά μέσα στις εχθροπραξίες σε μια προσπάθεια να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης και τον πρόεδρο Σάρατζ.

Το ερώτημα πλέον είναι πόσο έτοιμη είναι η Αθήνα να αντιδράσει και να αντιμετωπίσει κάθοδο Τουρκικού ερευνητικού Νότια της Κρήτης.Σ το Ελληνικό επιτελείο το σενάριο αυτό έχει εξεταστεί και αναλυθεί με κάθε λεπτομέρεια εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. Είχε προηγηθεί άλλωστε η προσπάθεια του ‘’Oruc Reis’’ να προχωρήσει σε έρευνες κοντά στο Καστελόριζο όταν στην περιοχή έσπευσε η φρεγάτα «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» και ακολούθησε στενό και έντονο «πρέσινγκ» του Τουρκικού ερευνητικού μέχρι να αποχωρήσει.Έξι συνολικά Τουρκικές φρεγάτες βρίσκονται πλέον μια ανάσα από τις Λιβυκές ακτές κυρίως κοντά στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ενώ μαζί τους παραμένει και πετρελαιοφόρο ώστε να ανεφοδιάζει συνεχώς την Τουρκική αρμάδα. Ανατολικά δύο ακόμη Τουρκικές Μονάδες επιφανείας βρίσκονται σε επιφυλακή και ενδεχομένως να ενισχύσουν ακόμη περισσότερη τις επόμενες ημέρες την Τουρκική ναυτική δύναμη που επιχειρεί στο Λιβυκό πέλαγος. 

Από τότε πέρα από τις διπλωματικές κινήσεις τις οποίες διαθέτει η χώρα η στρατιωτική ηγεσία προχώρησε στην εκπόνηση συγκεκριμένων σχεδίων για την αντιμετώπιση ανάλογης ενέργειας είτε στην ίδια περιοχή είτε Νότια της Κρήτης έπειτα από την υπογραφή του παράνομου μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης.

Τα απόρρητα σχέδια του Γενικού επιτελείου προβλέπουν σύμφωνα με πληροφορίες κλιμακωτή αντίδραση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ανάλογα με τις Τουρκικές ενέργειες και τη διάθεση των γειτόνων να προχωρήσουν σε έρευνες παρά τις διπλωματικές ενέργειες της Αθήνας, αναφέρει το newpost.gr

Τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και η Πολεμική Αεροπορία έχουν ήδη εκπαιδευτεί σε μια σειρά από σενάρια αποτροπής τα οποία φτάνουν μέχρι και την εμπλοκή με στρατιωτικά μέσα των γειτόνων τα οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα συνοδεύουν το Τουρκικό ερευνητικό ή ακόμα και το Τουρκικό γεωτρύπανο.

Η στρατιωτική ηγεσία έχει καταστήσει σαφές ότι από τη στιγμή που θα λάβει εντολή αποτροπής διαθέτει και τα μέσα και την αποφασιστικότητα να σταματήσει οποιαδήποτε ενέργεια και μάλιστα εν τη γενέσει της πριν οι γείτονες προχωρήσουν σε τετελεσμένα και καταστάσεις μη αναστρέψιμες.


Πάντως το σχέδιο της Άγκυρας στην Λιβύη περνάει! Όπως μας ςνημερώνει η kathimerini.gr, aν και οι ενστάσεις της Μάλτας για την υλοποίηση της επιχείρησης κάμφθηκαν, η «Ειρήνη» αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα, ιδιαίτερα στον τομέα των πληροφοριών. Η Αγκυρα έχει ουσιαστικά μπλοκάρει τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. με αποτέλεσμα η «Ειρήνη», όπως και η ακριβώς προηγούμενη επιχείρηση στην περιοχή με την ονομασία «Σοφία», να διαθέτει περιορισμένο όγκο ουσιαστικών πληροφοριών.  
Μόλις πριν από λίγες ημέρες άλλωστε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος διεμήνυσε ότι σε οποιαδήποτε απειλή οι Ένοπλες Δυνάμεις «θα επιτελέσουν το καθήκον τους δυναμικά και νικηφόρα». 

Το τουρκικό μπλόκο είναι βέβαια λογικό από την πλευρά της Αγκυρας, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορεί να συνεχίζει αδιάλειπτα την ενίσχυση των δυνάμεων του Φαγέζ αλ Σαράζ που, αξίζει να σημειωθεί, γίνεται κατά κύριο λόγο με αεροπορικά μέσα. Αντιθέτως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Αγκυρα συμβάλλει οικειοθελώς με την προώθηση πληροφοριών που αφορούν τη μετακίνηση των πλοίων ή αεροπλάνων που μεταφέρουν ενισχύσεις προς τη Βεγγάζη και, γενικότερα, τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ, συμφερόντων Αιγύπτου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κ.ά. 

Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, εάν δεν αντιδράσουμε, τότε θα βρεθούμε προ εκπλήξεων!

https://www.pentapostagma.gr/


Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

20 λαχανικά ταχείας ανάπτυξης

20 λαχανικά ταχείας ανάπτυξης

Θέλετε να καλλιεργήσετε έναν λαχανόκηπο, αλλά σας αποθαρρύνει ο χρόνος που απαιτείται για συγκομιδή. Εκτός από ντομάτες και πιπεριές οι οποίες απαιτούν πολύ χρόνο μέχρι την συγκομιδή υπάρχουν πολλά νόστιμα λαχανικά με
ελάχιστο χρόνο ανάπτυξης που μπορείτε να καλλιεργήσετε. Μπορείτε να σπέρνετε μερικούς σπόρους κάθε δεύτερη εβδομάδα, και να έχετε μια συνεχή παραγωγή φρέσκων
λαχανικών σχεδόν όλο το χρόνο.
Όλα τα λαχανικά της παρακάτω λίστας έχουν βρώσιμα στελέχη και φύλλα που αναπτύσσονται σε περίπου έξι έως οκτώ εβδομάδες 
και σε ορισμένα από αυτά μπορείτε να κόβετε φύλλα για τις σαλάτες και αυτά να συνεχίσουν να μεγαλώνουν.

1. Ρόκα (30 - 40 ημέρες) Σπέρνεται όλο το χρόνο , είναι η πλουσιότερη πηγή σιδήρου περιέχει επίσης ασβέστιο, φώσφορο. Για την βλάστηση των σπόρων χρειάζονται 7 - 14 ημέρες. Η ρόκα θα καλλιεργηθεί πλήρως και θα είναι έτοιμη για συγκομιδή σε περίπου τρεις έως τέσσερις εβδομάδες. Όσο νωρίτερα συλλέξετε τα φύλλα, τόσο πιο τρυφερή και γλυκά θα είναι . Κάθε δύο εβδομάδες ξανάσπέρνετε απευθείας στο έδαφος και κόβετε τα φύλλα όταν είναι έτοιμα για συγκομιδή. Επειδή οι ρίζες του είναι σχετικά ρηχές, η ρόκα μπορεί επίσης να καλλιεργηθεί εύκολα σε μικρούς κήπους αλλά και σε ζαρντινιέρες.Εάν συνεχίσετε να καλλιεργείτε ρόκα τους καλοκαιρινούς μήνες, διαλέξτε ένα πιο σκιερό σημείο.


2. Νεροκάρδαμο (10 ημέρες, χειμώνα) . Θεωρείται ένα από τα παλαιότερα φυλλώδη λαχανικά που καταναλώνονται από τον άνθρωπο, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο και τη ρόκα. Είναι δημοφιλές για την πιπεράτη γεύση του και την ευκολία της καλλιέργειας. Είναι το λαχανικό που μπορεί να φυτευτεί σε οποιαδήποτε γωνία, αρκεί να έχει άφθονο νερό. Προσφέρει διάφορα θρεπτικά συστατικά και δίνει μια πικάντικη και δροσιστική γεύση στις σαλάτες. Θεωρείται πολυετές υδρόβιο και μπορεί να καλλιεργηθεί σε υδάτινο κήπο.Καλλιεργείται καθ 'όλη τη διάρκεια του χειμώνα πολύ εύκολα, σπέρνετε σε μια ζαρντινιέρα με ελάχιστους πόντους χώμα και την καλύπτετε με πλαστικό μεμβράνη, το κάρδαμο θα βλαστήσει μέσα σε λίγες μέρες. Συγκομιδή μόλις τα φύλλα έχουν μέγεθος περίπου 5 εκατοστά. Μπορείτε να σπέρνετε διαδοχικά κάθε εβδομάδα για συνεχή συγκομιδή μέχρι το τέλος της άνοιξης.

3. Σπανάκι (30- 40 ημέρες, φθινόπωρο ή άνοιξη) Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φυλλώδες λαχανικό που του αρέσει η μερική σκιά και έδαφος πλούσιο σε οργανικές ύλες. Θα πρέπει να ποτίζεται καθημερινά και μπορεί να συγκομιστεί σε 4-6 εβδομάδες. Μπορεί να είναι μια ωραία προσθήκη σε οποιαδήποτε σαλάτα, σε πίτα ή σε ρύζι. Το σπανάκι μπορεί να συλλεχθεί πολλές φορές κόβοντας τα εξωτερικά φύλλα και αφήνοντας τα νεότερα εσωτερικά φύλλα να συνεχίσουν να μεγαλώνουν για μεταγενέστερη συγκομιδή. Κόβετε τα φύλλα περίπου μια 2,5 πόντους πάνω από τη ρίζα έτσι το φυτό θα μπορέσει να μεγαλώσει νέα φύλλα που θα συγκομίσετε αργότερα.Κόψτε τα φύλλα χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι. Μην αφήνετε τα φύλλα να γίνουν πολύ μεγάλα και θυμηθείτε να μαζεύετε τακτικά. Σπέρνετε σε γραμμές που απέχουν περίπου 30 εκατοστά και 20 εκατοστά φυτό από φυτό αν σας φυτρώσουν περισσότερα τα αραιώνετε , χρειάζεται τακτικό πότισμα.

4.Ραπανάκια (22-30 ημέρες τέλη του χειμώνα και αρχές της άνοιξης ) Είναι ένα από τα ταχύτερα λαχανικά, σπέρνονται από σπόρους και σε μόλις 3-4 εβδομάδες συλλέγονται. Καταλαμβάνει λίγο χώρο στον κήπο, μπορεί να φυτευτεί οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, ωστόσο, προτιμά τον ήλιο και τον κρύο. Οι σπόροι μπορούν να φυτευτούν σε προετοιμασμένο έδαφος ή σε ζαρντινιέρες . Σπέρνετε σε απόσταση περίπου 2,5 εκατοστά. Η βλάστηση θα ξεκινήσει σε 5 ημέρες. Εάν είναι απαραίτητο, αραιώστε τα φυτά έτσι ώστε οι ρίζες να έχουν αρκετό χώρο για να επεκταθούν Αν η σπορά επαναλαμβάνεται κάθε 15 ημέρες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα σας δίνει μια συνεχή συγκομιδή. Διατηρείτε το έδαφος απαλλαγμένο από ζιζάνια και νερό σε ξηρό καιρό. Συλλέξτε τα ραπανάκια προτού γίνουν πολύ μεγάλα.


5. Μαρούλι (30-60 ημέρες νωρίς το φθινόπωρο μέχρι αργά την άνοιξη) Εάν θέλετε κάτι υγιεινό, πράσινο και γρήγορο, τότε σίγουρα θα πρέπει να σκεφτείτε να φυτέψετε μαρούλι. Φυτέψτε διάφορα είδη μαρουλιού ώστε οι σαλάτες σας να έχουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, υφές και χρώματα ! Πράσινα, μωβ, κατσαρά ... Το μαρούλι προτιμά έδαφος πλούσιο σε οργανική ύλη , δροσερό και εύκρατο κλίμα ( 14-19°C ), αλλά και τακτικό πότισμα. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και C, βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, , καλίου, μαγγανίου και χρωμίου και αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών.



6.Πράσινα κρεμμύδια ( 20-28 ημέρες ,αργά το φθινόπωρο ή νωρίς το χειμώνα). Αν θέλετε κάτι πράσινο, φρέσκο ​​και πικάντικο, ότι μπορείτε να το έχετε σε λιγότερο από ένα μήνα. Έχουν νόστιμη γεύση ως γαρνιτούρα για σούπες ή για να τα προσθέσετε και στο τηγάνισμα.Λατρεύουν πολύ τον ήλιο. Τα πράσινα κρεμμύδια θα αναπτυχθούν καλά σε σχεδόν οποιοδήποτε έδαφος εκτός από πολύ όξινο, υδατοειδές έδαφος. Όταν φτάσουν τα 15 cm είναι έτοιμα για συγκομιδή.




7.Ρέβες ή γογγύλια,(30-60 ημέρες, χειμώνας) Ένα καταπληκτικό λαχανικό 2 σε 1. που προσφέρει μια μεγάλη συγκομιδή. Τόσο τα φύλλα όσο και οι ρίζες μπορούν να καταναλωθούν ξεχωριστά.Τα γογγύλια είναι ένα από τα λιγότερο ιδιότροπα φυτά όσον αφορά τις συνθήκες θερμοκρασίας και μπορούν να φυτευτούν καθ 'όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου σε πολλές ζώνες κηπουρικής. Διαλέξτε τις ρίζες όταν είναι τρυφερές –– σε περίμετρο περίπου 5–8 εκατοστά– και συλλέξτε φύλλα όταν είναι μικρά.

8.Κέηλ - Kale (25- 60 ημέρες, χειμώνας ) Είναι το λαχανικό που όλοι πρέπει να έχουν πάντα στο σπίτι τους θεωρείται το super food των λαχανικών. Τα φύλλα του θυμίζουν γεύση ξηρών μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια μεγάλη ποικιλία συνταγών που απαιτούν περισσότερη γεύση από ότι μπορεί να προσφέρει μόνο του το σπανάκι. Ειδικά το κατσαρό κέηλ είναι πολύ δημοφιλές σε σαλάτες , ομελέτες, και σούπες.Έχει πολύ υψηλότερη βιταμίνη C από τα άλλα λαχανικά, περιέχει περίπου 4.5 φορές βιταμίνη C από το σπανάκι.Ένα φλιτζάνι ωμό κέηλ περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα ολόκληρο πορτοκάλι Υγιής ισορροπία των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που βοηθάει στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών.Είναι πολύ υψηλό σε θρεπτικά συστατικά και έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, καθιστώντας το ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη.Είναι ένα λαχανικό που μεγαλώνει πολύ γρήγορα; Χρειάζεται 25 ως 60 ημέρες ανάλογα με την ποικιλία. Το Kale είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά στο κρύο φυτά , χρειάζεται άφθονο νερό, καθώς η ξηρασία θα το κάνει πικρό. Κόβετε τα εξωτερικά φύλλα με ψαλίδι περίπου μια 2,5 εκατοστά πάνω από τη ρίζα και τα φύλλα θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν για αρκετές εβδομάδες.


9.Μπρόκολο baby (55-60 ημέρες, φθινόπωρο-χειμώνας).Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, σε μία μόνο μερίδα μπρόκολου περιέχονται 135% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C πολύ περισσότερο από ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, επίσης το 116% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Κ , και το τοποθετεί στην κορυφή των πιο θρεπτικών λαχανικών μαζί με το κέηλ. Μεγαλώνει καλύτερα σε ηλιόλουστες συνθήκες, σε έδαφος πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ουδέτερο pH. Θα είναι έτοιμο για συγκομιδή σε 50 έως 60 ημέρες. Πρέπει να συγκομιστεί μόλις εμφανιστούν τα κεφάλια Τα φύλλα και τα στελέχη του μπρόκολου είναι επίσης βρώσιμα και έχουν την καλύτερη γεύση όταν συγκομίζονται μικρά.


10.Φύλλα μουστάρδας (30 - 40 ημέρες, τέλη χειμώνα)  Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, είναι φύλλα του φυτού μουστάρδας, Η καλλιέργεια των φύλλων μουστάρδας είναι κάτι που μπορεί να είναι άγνωστο σε πολλούς στην Ελλάδα, αλλά πρόκειται για ένα πικάντικο και εύκολο λαχανικό στην καλλιέργεια. Τα φύλλα μουστάρδας είναι μια υπέροχη πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, θείου, φωσφόρου, σιδήρου , φολικού οξέος και βιταμίνης Κ, σημαντικά για την υγεία των οστών γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την ενέργεια, την υγεία της καρδιάς, συνδέονται επίσης με χαμηλότερη χοληστερόλη, υγιές δέρμα και μαλλιά και ενισχύουν την ανοσία, χάρη στα υψηλά επίπεδα βιταμινών Κ και C. Έχουν έντονη, ελαφρώς αλμυρή γεύση και αποτελούν εξαιρετική προσθήκη σε σαλάτες, σάντουιτς, κρέας και ψάρι.Η καλλιέργεια φύλλων μουστάρδας γίνεται είτε από σπόρους είτε από φυτά. Η σπορά ξεκινάει πριν το τελευταίο μήνα του χειμώνα για συγκομιδή τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού και συνεχίζεται στα μέσα του καλοκαιριού για συγκομιδή το φθινόπωρο. Αφού βλαστήσουν οι σπόροι, αραιώστε τα φυτά σε απόσταση 10-15 εκατοστών. Δώστε τους άφθονο ήλιο και λάβετε υπόψη ότι τα φύλλα μουστάρδας αναπτύσσονται γρήγορα όσο είναι δροσερός ο καιρός. Χρειάζονται καλό πότισμα όπως όλα τα σταυρανθή για να μην πικρίσουν και είναι ευαίσθητα στις ζέστη και στους μεγάλους παγετούς. Χρειάζονται αργιλώδες έδαφος, καλά στραγγιζόμενο.

11.Παντζάρια (50-55 ημέρες, άνοιξη-τέλος καλοκαιριού) Τα παντζάρια είναι πολύ εύκολη και γρήγορη καλλιέργεια, ιδανική για νέους καλλιεργητές. Τόσο τα φύλλα όσο και οι ρίζες μπορούν να καταναλωθούν. Έχουν εξαιρετική θρεπτική αξία, ειδικά τα φύλλα, τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες Α και C, είναι μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος και μια πολύ καλή πηγή ινών, μαγγανίου και καλίου. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ασκώντας ευνοϊκές επιδράσεις στη λειτουργία του εντέρου, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και να μειώσει επίσης τα επίπεδα χοληστερόλης. Η ίνα παντζαριού έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων , τα οποία είναι υπεύθυνα για τον εντοπισμό και την εξάλειψη των μη φυσιολογικών κυττάρων. Τα κόκκινα παντζάρια έχουν καταταχθεί ως ένα από τα 10 πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά λαχανικά και είναι επίσης μία από τις πλουσιότερες πηγές γλουταμίνης , ένα αμινοξύ, απαραίτητο για την υγεία και τη συντήρηση του εντερικού σωλήνα. Διατροφική αξία, 100 γραμμάρια παντζαριών έχουν περίπου 43 θερμίδες με περίπου 0,2 γραμμάρια λίπους. Έχει περίπου 325 γραμμάρια καλίου, 78 γραμμάρια νατρίου, 1,6 γραμμάρια πρωτεΐνης και ο συνολικός υδατάνθρακας είναι περίπου 10 γραμμάρια. Η φυτική χρωστική που δίνει στα παντζάρια το πλούσιο, μοβ-πορφυρό χρώμα της είναι betacyanin.ένας ισχυρός παράγοντας, που πιστεύεται ότι βοηθά στην καταστολή της ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου .
Μπορείτε να τα προσθέσετε τα φύλλα τους σε σαλάτες ή να τα μαγειρέψετε όπως το σπανάκι. Οι ρίζες τους μπορούν να τεμαχιστούν, να ψηθούν, να τηγανιστούν , να αποξηρανθούν ή να γίνουν χυμός (με αποχυμωτή), διατηρώντας παράλληλα τη μοναδική τους ήπια γεύση.Ένα ποτήρι χυμό παντζαριού βοηθάει να πάρουμε όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα σε συμπυκνωμένη μορφή. Η καλύτερη εποχή για την καλλιέργεια τους είναι η άνοιξη ή στο τέλος του καλοκαιριού, μπορούν να καλλιεργηθούν σε οποιοδήποτε καλά στραγγιζόμενο έδαφος πλούσιο σε οργανική ύλη, χρειάζονται 10 εκατοστά απόσταση μεταξύ τους.


12.Μποκ Τσόι, κινέζικο λάχανο (30 ημέρες τέλος καλοκαιριού) Το Bok choy είναι ένα πολύ δημοφιλές λαχανικό στις ασιατικές χώρες. Είναι ένα κινεζικό λάχανο που δεν σχηματίζει κεφάλι και καλλιεργείται για τα τρυφερά πράσινα φύλλα του. Στην χώρα μας μπορεί να φυτευτεί στα τέλη του καλοκαιριού και η συγκομιδή να γίνει σε μόλις 30 ημέρες. Αυτή η περίοδος μπορεί να είναι ακόμη μικρότερη για το baby bok choy, μια άλλη ποικιλία του ίδιου λαχανικού. Φυτέψτε το bok choy σας σε μερική σκιά για καλύτερα αποτελέσματα, αν και μπορεί να αντέξει τον ήλιο, χρειάζεται έδαφος πλούσιο, στραγγιζόμενο , συχνό πότισμα.


13.Σέσκουλο (45-50 ημέρες, άνοιξη). ‘Ένα υπέροχο φυλλώδες λαχανικό που συγγενεύει με τα παντζάρια, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά με το σπανάκι. Τόσο τα φύλλα όσο και οι μίσχοι είναι βρώσιμα ωμά σε σαλάτες, σε σούπες ,στον ατμό αλλά και σοταρισμένα. Η σπορά γίνεται αρχές της άνοιξης, η βλάστηση ξεκινά σε 7-14 ημέρες. Όπως και στο κέηλ κόβεται με ψαλίδι τα φύλλα του.





14.Πράσινα φασόλια (40-50 ημέρες, καλοκαίρι ) Αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία των οστών, του δέρματος και των μαλλιών σας , τα πράσινα φασόλια είναι ένα υπέροχο φρέσκο ​​λαχανικό να καλλιεργήσετε και να καταναλώσετε. Περιέχουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης C, φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Κ και πυριτίου. Τα πράσινα φασόλια είναι ένα φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί με μεγάλη ευκολία. Προτιμήστε μια ποικιλία νάνα. Τα φασόλια μπορούν να σπαρθούν απευθείας στο έδαφος ή σε γλάστρες. Βάλτε τους σπόρους στο χώμα ώστε να απέχουν 25 εκατοστά. Σπέρνετε μια φορά το μήνα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Με ήλιο και τακτικό πότισμα, μπορούν να αρχίσουν να παράγουν λοβό σε μόλις 40 ημέρες. 
Τα πράσινα φασόλια είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή κηπουρικής για να διατηρήσετε το έδαφος σας γόνιμο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα φυτά φασολιών προσθέτουν άζωτο στο έδαφος γύρω τους, το οποίο με τη σειρά του είναι ευεργετικό για μελλοντικά φυτά στην ίδια τοποθεσία.



15.Αγγούρι (50 -55 ημέρες, αρχές καλοκαιριού) Τα αγγούρια είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για χορτοφάγους και όχι μόνο. Είναι νόστιμα, τρώγονται ωμά ή σε σαλάτες και τουρσιά. Αν και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό περίπου 95% περιέχουν πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως κάλιο και ασβέστιο. Μια μερίδα αγγουριού έχει επίσης περισσότερο από την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Κ , καθιστώντας το ιδανικό σνακ για άτομα που έχουν ανεπάρκεια σε αυτό το θρεπτικό συστατικό.Καλλιεργούνται πολύ εύκολα αλλά χρειάζονται στήριξη από μια πέργκολα και άφθονο χώρο για να μεγαλώσουν. Προτιμούν αμμώδες έδαφος σε κομπόστ και τακτικό πότισμα γιατί αλλιώς πικρίζει.


16.Baby carrot (50-55 ημέρες άνοιξη ή φθινόπωρο)Εκτός από τη γλυκιά γεύση τους και την ικανοποιητική κρίση, τα καρότα είναι γεμάτα με βήτα καροτίνη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τα καρότα είναι γνωστά για την ικανότητά τους να βελτιώνουν και να προστατεύουν την όραση. Ωστόσο, τα οφέλη τους για την υγεία είναι πολύ σημαντικά. Η ίδιο βήτα καροτίνη που δίνει στα καρότα το πορτοκαλί χρώμα τους θα δώσει λάμψη στο δέρμα σας . Τα καρότα είναι υπέροχα και πλούσια σε κάλιο. Μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα βοηθούν στη μείωση του λίπους από τη χολή και το συκώτι και οδηγεί σε καλύτερη λειτουργία του ήπατος και βελτιωμένη συνολική υγεία. Τα καρότα είναι ένα από τα λίγα λαχανικά ταχείας ανάπτυξης που έχουν τέλεια γεύση ακόμη και χωρίς μαγείρεμα. Σπέρνετε τους σπόρους απευθείας στο χώμα σε σειρές σε απόσταση 30 πόντων ή σε ζαρντινιέρες , το χώμα πρέπει να είναι αμμώδες , αεριζόμενο και να το βλέπει ο ήλιος. Για πολλές συγκομιδές, σπέρνετε σπόρους κάθε 3 εβδομάδες. Ποτίζετε τακτικά, χρειάζονται 2-3 εβδομάδες για να βλαστήσουν.

17.Κολοκυθάκια. (35-40 ημέρες, αρχές καλοκαιριού) Είναι νόστιμα, αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Έχουν βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ιδιότητες και χαμηλή θερμιδική αξία. Έχουν όμορφα λουλούδια τα οποία είναι και αυτά βρώσιμα.Αγαπούν τον ήλιο και το νερό και τα αεριζόμενα εδάφη.Είναι εύκολα στην καλλιέργεια και πολύ παραγωγικά.



18.Αρακάς (60 ημέρες άνοιξη ) Στην πραγματικότητα είναι όσπριο και όχι λαχανικό, καλλιεργείται για τους λοβούς του . Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ίνες, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ελάχιστες θερμίδες . Είναι μία από τις πρώτες καλλιέργειες της άνοιξης, σπέρνεται απευθείας στο χώμα, αφού βάλετε τους σπόρους στο νερό όλο το βράδυ. Βάζετε τους σπόρους σε βάθος 2,5 εκατοστών και σε απόσταση 30 μεταξύ τους. Χρειάζονται ήλιο και καλά αποστραγγιζόμενο έδαφος αλλά και στήριξη με πέργκολα.

19.Τατσόι (25-50 ημέρες άνοιξη) Είναι ένα φυλλώδες πράσινο λαχανικό της οικογένειας των σταυρανθών ασιατικής προέλευσης με πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Το Tatsoi έχει ήπια γεύση που μοιάζει με τη γεύση μουστάρδας. Τρώγεται ωμό σε σαλάτες,στον ατμό, σοταρισμένο στο τηγάνι αλλά και σε σούπες. Το Tatsoi περιέχει υψηλό επίπεδο β-καροτένιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο, είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να ενισχύσουν το συκώτι, το αίμα και τα οστά. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένων φύλλων παρέχει σχεδόν το ένα τρίτο της ημερήσιας ανάγκης σε ασβέστιο.Σπέρνεται απευθείας στο χώμα, βλασταίνει σε 2-3 εβδομάδες, χρειάζεται αρκετό ήλιο. Τα φύλλα μπορούν να αρχίζουν να κόβονται στις 30 ημέρες ή να συλλεχθεί μαζί με τη ρίζα στις 50.


20.Microgreens (μικρά λαχανικά, όλο το χρόνο) Είναι βλαστοί λαχανικών όπως σέλινο, ρόκα, λάχανο κλπ. Αυτά τα φυτά συνήθως έχουν ύψος 3-5 εκατοστά κατά τη συγκομιδή. Οι πιο δημοφιλείς τύποι είναι: Κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο, κάρδαμο, ραπανάκι, ρόκα ,μαρούλι, ραδίκι, άνηθος, καρότο, μάραθος ,σέλινο ,σκόρδο, κρεμμύδι, πράσο, κινόα, φύλλα μουστάρδας, παντζάρια και σπανάκι αλλά και πεπόνι, αγγούρι και κολοκυθάκι. Τα microgreens καλλιεργούνται συνήθως σε ειδικά δοχεία καλλιέργειας και μπορούν να καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, με επιτυχία όλο το χρόνο. Δημιουργήστε το δικό σας μείγμα σαλάτας αναμειγνύοντας δύο ή περισσότερες ποικιλίες μαζί πριν από τη σπορά.

https://www.apenantioxthi.com/

Υπερφυσικά άλυτα μυστήρια


Υπερφυσικά άλυτα μυστήρια


Η μικρή Pauline Picard, ηλικίας δύο ετών, εξαφανίστηκε από το αγρόκτημα της οικογένειάς της στη Βρετάνη της Γαλλίας τον Απρίλιο του 1922. Μετά από μια εξαντλητική έρευνα απέτυχαν να την βρουν,και  αρκετές ημέρες αργότερα η αστυνομία έλαβε μια αναφορά ότι ένα μικρό κορίτσι που ταιριάζει με την περιγραφή της Pauline είχε βρεθεί να περιπλανιέται στη  πόλη του Σερμπούρ , περίπου 300 χιλιόμετρα μακριά από το αγρόκτημα Picard. Η μητέρα της την αναγνώρισε μέσω μιας φωτογραφίας και ο αστυνομικός που την βρήκε ήταν ικανοποιημένος ότι ήταν το ίδιο κορίτσι

https://yt3.ggpht.com/a/AATXAJzSV5ILoqHRh7Egx6UD3RnBbMlaFcd5pP-Etw=s88-c-k-c0xffffffff-no-rj-mo

Αλεξάνδρεια: Ανοίγει ανακαινισμένο το σπίτι του Καβάφη – Δείτε φωτογραφίες

Αλεξάνδρεια: Ανοίγει ανακαινισμένο το σπίτι του Καβάφη – Δείτε φωτογραφίες Posted on   16 Μαΐου, 2024   by   ellas Τα εγκαίνια της ανακαινι...