Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Όταν πίνετε νερό με λεμόνι κάθε πρωί προσέξτε αυτό! Δεν το ξέρει σχεδόν κανείς

Όταν πίνετε νερό με λεμόνι κάθε πρωί 

προσέξτε αυτό! 

Δεν το ξέρει σχεδόν κανείς

Ο χυμός λεμονιού περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών! Κυρίως βιταμίνη C. Οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι πολλές.
Τι πρέπει όμως να προσέχουν εκείνοι που καταναλώνουν χυμό λεμονιού κάθε πρωί;;;
Πίνοντας ένα ποτήρι χυμό λεμονιού κάθε πρωί μπορείτε να χαρίσετε στον οργανισμό σας ενέργεια. Τι πρέπει όμως να προσέχετε;
Δεν θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας, για τουλάχιστον μια ώρα μετά την κατανάλωση. Και μετά τη μία ώρα θα πρέπει να τα βουρτσίζετε με μια μαλακή βούρτσα, όπως αναφέρει το medicalland. Το λεμόνι λόγω των οξέων μπορεί να καταστρέψει το σμάλτο των δοντιών.
Συμβουλή: Θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας πρώτα και μετά να πίνετε λεμόνι νερό.
https://www.pentapostagma.gr/

Τέλος στο σύστημα των διοδίων όπως το ξέραμε – Πόσα και πώς θα πληρώνουμε από τα τέλη του 2018

Τέλος στο σύστημα των διοδίων όπως το ξέραμε Πόσα και πώς θα πληρώνουμε από τα τέλη του 2018

Τέλος στο σύστημα των διοδίων όπως των ξέραμε από τα τέλη του 2018. Το υπουργείο Υποδομών προχωράει στον εκσυγχρονισμό του συστήματος των διοδίων, το οποίο αναμένεται σήμερα, Τετάρτη να βγάλει στον «αέρα» το διαγωνισμό για το νέο ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα.

Η εφαρμογή πλήρους αναλογικού ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων για πραγματικές χρεώσεις σύμφωνα με τη διανυόμενη απόσταση  θα γίνει στο τέλος του 2018 ή το αργότερο στις αρχές του 2019.
«Το σύστημα θα ισχύει για όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας, δεν θα χρειάζεται να σταματάμε, να υπάρχουν τοπικά διόδια, θα είναι ένα δίκαιο σύστημα. Θα πληρώνεις την απόσταση που έχεις διανύσει», είχε αναφέρει σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.
Πως θα λειτουργήσει το σύστημα
Σύμφωνα με την ψηφισθείσα τροπολογία, η χρέωση διοδίων μπορεί να γίνεται: α) Ανά χιλιόμετρο χρήσης του δικτύου και β) αναλογικά, ανά χρονική περίοδο χρήσης του δικτύου, ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία, ετήσια, κ.α., με την επιφύλαξη του νομικού καθεστώτος που διέπει τις συμβάσεις παραχώρησης.

Η τιμή που θα πληρώνει ο κάθε οδηγός θα ξεκινάει από την στιγμή που ένα όχημα εισέρχεται και εξέρχεται από έναν αυτοκινητόδρομο ή περνάει από τα όρια της μίας παραχώρησης στην άλλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο  οδηγός θα διαθέτει μια συσκευή ή μια εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο, με την οποία θα χρεώνεται ακόμα και μέσω κινητού για τα χιλιόμετρα που διανύει». Η συσκευή ή η εφαρμογή θα φορτίζεται με κάποιο ποσό, από το οποίο, ανάλογα με τη χρήση, θα αφαιρούνται χρήματα.
Στόχος του υπουργείου, όπως έχει επισημάνει και ο υπουργός, είναι η σταδιακή κατάργηση των διοδίων και η χρησιμοποίηση των σταθμών, κυρίως για φόρτιση και επαναφόρτιση των συσκευών.
ΠΗΓΗ : "  pentapostagma   " 

Η αιθαλομίχλη από την καύση των ξύλων φέρνει ναυτία, πονοκέφαλο, κόπωση. Πρώτες βοήθειες. Μέτρα Πρόληψης

Η αιθαλομίχλη από την καύση των ξύλων φέρνει ναυτία, πονοκέφαλο, κόπωση. Πρώτες βοήθειες. Μέτρα Πρόληψης



της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, medlabnews.gr

Η στροφή του κόσμου στα τζάκια και τις ξυλόσομπες είναι μαζική.
Η καύση του ξύλου αυτού με βασικό στοιχείο τον άνθρακα, προκαλεί καθημερινά 
ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων, 
προϊόντων της καύσης, στην ατμόσφαιρα.

Ο μαύρος ή άσπρος καπνός που βγαίνει από τις καμινάδες, αποτελείται από στερεά
 υπολείμματα καύσης, που λόγω της θερμότητας ανέρχονται από την καμινάδα και 
βγαίνουν προς τα έξω. Τα αέρια αυτά δεν είναι διόλου ακίνδυνα, αφού περιέχουν  
υπολείμματα καύσης και φυσικά σωματίδια που έρχονται στον εισπνεόμενο αέρα.
Τα σωματίδια αυτά είναι και υπεύθυνα για την διαύγεια της ατμόσφαιρας. Έτσι
 αιωρούμενα σωματίδια με συγκέντρωση έως 10 μgr δεν προσδίδουν θολότητα 
στην ατμόσφαιρα, ενώ από 50 μgr και πάνω έχουμε το φαινόμενο της ομίχλης ή της
 αιθαλομίχλης, που φυσικά ανεβαίνει όσο ανεβαίνουν και τα όρια. 


Στις ενώσεις που απελευθερώνονται κατά την καύση μπορεί να περιέχονται και 
βαρέα μέταλλα, όπως κάδμιο, αρσενικό, κλπ. που μπορεί να είναι στην σύνθεση
 του ξύλου και να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα.
Επίσης η καύση χρωματισμένου χαρτιού, φακέλων, πλαστικών μαζί με τα ξύλα, 
μπορεί να απελευθερώσει, διοξίνες, που είναι επικίνδυνες για το περιβάλλον ακόμα
 και σε μgr μικρογραμμάρια) (10-2gr),ενώ οι χρωματισμένοι φάκελοι μπορεί να
 απελευθερώσουν κάδμιο.
Η χρήση και η καύση επεξεργασμένου ξύλου και ιδίως βαμμένου η 
πλαστικοποιημένου είναι πολύ επικίνδυνη καθώς απελευθερώνονται πολλές 
τοξικές ουσίες, όπως φουράνια, διοξίνες και άλλες επιβλαβείς ενώσεις.
Ένας άλλος σιωπηλός δολοφόνος από την καύση βιοανθράκων σε τζάκια και 
ξυλόσομπες είναι το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), μια κοινή αιτία οξείας και 
θανατηφόρας ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ που ήδη και φέτος έχει αφήσει τα πρώτα θύματά 
της. Πρόκειται για ένα άχρωμο, άοσμο αέριο που σχηματίζεται από την ατελή καύση
 των προϊόντων του άνθρακα. 
Το CO συνδέεται στο αίμα 240-270 φορές ευκολότερα από ό, τι το οξυγόνο, 
προκαλώντας μεγάλη υποξία στους ιστούς, με αποτέλεσμα την οξεία 
δυσλειτουργία και ανεπάρκεια πολλών οργάνων ταυτόχρονα. 

Η αιθαλομίχλη έχει ολέθριες επιπτώσεις στην καρδιά, στα αγγεία και στους
 πνεύμονες.

Είναι χαρακτηριστικά από αιθαλομίχλη είναι τα κρούσματα και καρδιαγγειακών 
νοσημάτων, η γενοτοξικότητα και η καρκινογένεση, καθώς επίσης και υποκλινικών
 μορφών αθηρωμάτωσης

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της μεγάλης χρήσης καυσόξυλων ως την πιο φθηνή λύση
 θέρμανσης, η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε από τον ΠΟΥ ως χώρα υψηλού κινδύνου 
στους θανάτους της ΧΑΠ (χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας). 

Τα συμπτώματα της οξείας δηλητηρίασης από μονοξείδιο, είναι ναυτία, πονοκέφαλος, 
κόπωση, ενώ όσο προχωράει, έχουμε ταχυκαρδία, καρδιακή αρρυθμία, πτώση της
 πίεσης του αίματος και λιποθυμικά επεισόδια, που αν δεν αντιμετωπιστούν, και το
 άτομο μείνει στον χώρο, μπορεί να επιφέρουν τον θάνατο, όχι από ασφυξία όπως
 γίνεται με το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του 
άνθρακα.
Καθώς αυξάνει η συγκέντρωση του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, εμφανίζεται

ναυτία,
κόπωση και
πονοκέφαλος.

Πολύ χαρακτηριστικό είναι το βαθύ κόκκινο χρώμα που αποκτά το θύμα (σαν
 κεράσι), που είναι εμφανές και στο πρόσωπο. Στη συνέχεια το θύμα πέφτει σε 
κώμα και επέρχεται ο θάνατος. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και οι πάσχοντες 
από καρδιοαναπνευστικές παθήσεις είναι πολύ πιο ευάλωτοι στις τοξικές επιδράσεις
 του μονοξειδίου του άνθρακα.
Εκτός από την οξεία δηλητηρίαση και η χρόνια δηλητηρίαση είναι πιθανή, όταν 
π.χ. μια οικιακή συσκευή εμφανίζει ελαττωματική λειτουργία και τα επίπεδα του 
μονοξειδίου του άνθρακα αυξάνουν μεν, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να επέλθει
 κώμα. Ο γιατρός πρέπει να υποπτεύεται τη χρόνια δηλητηρίαση με μονοξείδιο
 του άνθρακα, όταν περισσότερα από ένα μέλη της ίδιας οικογένειας εμφανίζουν
 συμπτώματα, όπως κόπωση, ναυτία και πονοκεφάλους.

Το κακό με το μονοξείδιο είναι ότι είναι αέριο, άχρωμο, άοσμο και άγευστο κάτι που 
το καθιστά αόρατο δολοφόνο. Η έκθεση σε 100 ppm (mg) είναι άκρως επικίνδυνη
 στον άνθρωπο, ενώ ο Π.Ο.Υ. (W.H.O.), ορίζει ως όρια ποιότητας αέρα, τα  7mg/m3
    την μέρα

Η έκθεση σε οξυγόνο, άνοιγμα παραθύρων, μεταφορά σε εξωτερικό χώρο, δεν είναι 
τόσο αποτελεσματική αφού απαιτείται πολύς χρόνος για να σπάσει ο δεσμός, ενώ
 αυτό γίνεται εύκολα στην ανταλλαγή με το διοξείδιο του άνθρακα.
Για την αντιμετώπιση της δηλητηριάσεως από μονοξείδιο, χορηγείται 100% οξυγόνο
 ή υπερβαρικό οξυγόνο, δηλαδή οξυγόνο σε υψηλή πίεση και σε διαμορφωμένους 
θαλάμους πίεσης. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η διάσπαση του δεσμού 
ευκολότερα επιτυγχάνοντας αύξηση στο πλάσμα από 100mg/Hg, σε 2000 mg/Hg.

Πρώτες Βοήθειες:

1. Καλύψτε τη μύτη και το στόμα πριν εκτεθείτε στον κίνδυνο (για απομάκρυνση του 
θύματος από το χώρο) αφού προηγουμένως ενημερώσετε κάποιον
2. Ανοίξτε διάπλατα τα παράθυρα.
3. Κλείστε το σημείο διαρροής, εφόσον μπορείτε. Μην χρησιμοποιήσετε αναπτήρα ή
 σπίρτα διότι υπάρχει κίνδυνος έκρηξης.
4. Μεταφέρετε τον πάσχοντα το γρηγορότερο δυνατό σε καθαρό αέρα.
5. Αν το θύμα δεν εμφανίζει αυτόματη αναπνοή ή δεν ψηλαφάται σφυγμός, 
ακολουθείται η διαδικασία της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.
6. Φροντίστε για την άμεση μεταφορά του πάσχοντα σε Νοσοκομείο, για την 
υποστήριξη των ζωτικών λειτουργειών και χορήγηση Ο2.



Πως μπορώ να προλάβω τη δηλητηρίαση από CO στο σπίτι; 
·  Τακτικό σέρβις των συστημάτων θέρμανσης που λειτουργούν με πετρέλαιο, φυσικό
 αέριο, κάρβουνο ή άλλη βιομάζα από ειδικευμένο τεχνικό. 
·  Αποφύγετε τη χρήση θερμαστρών που λειτουργούν με αέριο ή κάρβουνο μέσα σε
 κλειστούς χώρους (διαμέρισμα, τροχόσπιτο κλπ). 
·  Προτιμάτε πάντα συσκευές που έχουν τη σήμανση CE 
·  Αν χρησιμοποιείτε σόμπα, τζάκι ή καυστήρα βιομάζας σκόπιμη είναι η εγκατάσταση
 ανιχνευτή CO που λειτουργεί με μπαταρία. 

Πώς μπορώ να θερμάνω το σπίτι μου ή να μαγειρέψω με ασφάλεια όταν δεν 
υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα; 
·  Ποτέ μη χρησιμοποιείτε μια ανοιχτή ψησταριά ή άλλο είδος φούρνου με αέριο ως 
μέσο θέρμανσης σε διαμέρισμα, τροχόσπιτο ή σκηνή. 
·  Ποτέ μη χρησιμοποιείτε ψησταριά με κάρβουνα ως μέσο θέρμανσης σε κλειστό 
χώρο, εκτός αν το έχετε τοποθετήσει μέσα σε καλά αεριζόμενο τζάκι. 
·  Ποτέ μη καίτε κάρβουνα σε κλειστό χώρο. Κόκκινα, γκρίζα ή λευκά εκκρίνουν CO. 
·  Ποτέ μη χρησιμοποιείτε θερμάστρες υγραερίου που προορίζονται για κάμπινγκ σε 
εσωτερικό χώρο ως μέσο θέρμανσης. 
·  Ποτέ μη τοποθετείτε μια γεννήτρια ρεύματος μέσα σε δωμάτιο, σε κλειστό γκαράζ
 ή κοντά σε οπή εξαερισμού. 
Πώς μπορώ να αποφύγω τη δηλητηρίαση από CO στο αυτοκίνητο μου; 
·  Με τακτικό σέρβις από εξειδικευμένο τεχνικό, ο οποίος πρέπει να ελέγχει και το
 σύστημα της εξάτμισης. Διαρροή της εξάτμισης προς το εσωτερικό του αυτοκινήτου
 μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες συγκεντρώσεις CO στη καμπίνα του αυτοκινήτου
·  Ποτέ μη βάζετε σε λειτουργία το αυτοκίνητο σας μέσα σε κλειστό γκαράζ. Το 
μονοξείδιο του άνθρακα από τα καυσαέρια μπορεί να φτάσει πολύ γρήγορα σε 
υψηλές και επικίνδυνες συγκεντρώσεις. 

http://medlabgr.blogspot.com/
Read more: http://medlabgr.blogspot.com/2015/01/smog-carbon-monoxide-poisoning.html#ixzz52Uk7dweK

Το βρήκα στο http://koukfamily.blogspot.gr/

Σμέρνα εναντίον χταποδιού σε μια μάχη με μια απροσδόκητη κατάληξη (βίντεο)----Eel vs. Octopus, Then Eel vs. Cameraman | National Geographic

Σμέρνα εναντίον χταποδιού σε μια μάχη

 με μια απροσδόκητη κατάληξη (βίντεο)

Μια επική μάχη διαδραματίστηκε στη Χαβάη, ανάμεσα σε δυο πλάσματα του βυθού.
Μάρτυρες αυτής, δύτες του National Geographic, οι οποίο μόλις βούτηξαν και είδαν το θέαμα, βιντεοσκόπησαν τη σκηνή.
Συγκεκριμένα, μάχη για την επιβίωση έδωσαν μια σμέρνα και ένα χταπόδι. Η σμέρνα προσπαθούσε να τραφεί με το χταπόδι, με το μαλάκιο να δίνει τη δική του μάχη ενάντια στις πιθανότητες.
Τελικά, όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, το χταπόδι αναγκάστηκε να θυσιάσει ένα από τα οκτώ μέλη του για να γλιτώσει τον βέβαιο θάνατο και τράπηκε σε φυγή ξαμολώντας το μελάνι του, θολώνοντας τα νερά.
Πεινασμένη όπως ήταν στράφηκε εκνευρισμένη προς τους δύτες για να βρει την τροφή της, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να προκαλέσει κάποιο τραύμα.
https://www.pentapostagma.gr/







Εκτροφή σαλιγκαριών: Μία καλλιέργεια… θησαυρός - Δείτε πόσα μπορείτε να βγάλετε

Εκτροφή σαλιγκαριών: 

Μία καλλιέργεια… θησαυρός -

Δείτε πόσα μπορείτε να βγάλετε

Μια από τις πιο κερδοφόρες επενδύσεις που μπορεί να κάνει κάποιος στο χώρο των τροφίμων είναι η εκτροφή σαλιγκαριών. Η αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο αλλά και από την εγχώρια αγορά, κάνει το μέλλον της εκτροφής σαλιγκαριού πολλά υποσχόμενο.
Μεγάλη ζήτηση υπάρχει στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, ενώ σταθερά στην κορυφή βρίσκεται η Γαλλία, που στην εμπορευματοποίηση και στη μαγειρική χρήση του προϊόντος, παραμένει στην πρώτη θέση παγκοσμίως.Πληροφορίες protothema.gr
Η κατανάλωση νωπών και μεταποιημένων σαλιγκαριών στην Ευρώπη κυμαίνεται τους 100.000 τόνους ετησίως. Αυτή η ποσότητα, αποτελείται κατά 97% από το είδος Helix pomatia, που προέρχεται από φυσικούς πληθυσμούς σαλιγκαριών και συλλέγονται από φυσικούς πληθυσμούς της Ανατολικής Ευρώπης. Το υπόλοιπο 3% αποτελεί το είδος Helix aspersa που παράγεται σε εκτροφεία που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 15 χρόνια.
Οι τιμές πώλησης έχουν εποχική διακύμανση. Την θερινή περίοδο όπου είναι η περίοδος συλλογής/συγκομιδής οι τιμές πώλησης κυμαίνονται στα 3,5 ευρώ το κιλό, ενώ την τρέχουσα περίοδο όπου υπάρχει υψηλή κατανάλωση αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα νωπά σαλιγκάρια η τιμή μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 12 ευρώ το κιλό.
Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο εύκολα όσο φαντάζονται οι περισσότεροι. Χρειάζεται κόπος, χρόνος, χρήμα, μεράκι, τεχνογνωσία και υποστήριξη στην παραγωγή καθώς και καλή γνώση στην αγορά των προϊόντων.
Η Ελλάδα έχει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που είναι μεταξύ άλλων οι κλιματολογικές συνθήκες, που επιδρούν στα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και το κόστος παραγωγής, έχει υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας σε σχέση με ανταγωνιστές ενώ το ελληνικό σαλιγκάρι υπάρχει σε αγορές του εξωτερικού για περισσότερα από 40 χρόνια.

Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη
Λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι η Ελλάδα υπήρξε για μια 20ετία στην πρώτη θέση στην βιομηχανία μεταποίησης σαλιγκαριών από τη δεκαετία του ’70. Ωστόσο πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην με τις περισσότερες βιοτεχνίες και εμπορικές επιχειρήσεις του κλάδου να έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και τις μεγάλες βιομηχανίες να έχουν συρρικνώσει την παραγωγή τους.
Υπάρχουν ευκαιρίες
Την τελευταία 25ετία παρατηρείται στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά σταθερή ζήτηση για σαλιγκάρια ή προϊόντων σαλιγκαριών με υψηλά ποιοτικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, προϊόντα σαλιγκαριών με ονομασία προέλευσης καθώς και εταιρίες σαλιγκαριών που μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλώνω-αγοραστών.
Διατροφική αξία
Πρόκειται, μεταξύ άλλων για υγιεινή, θρεπτική και εύπεπτη τροφή, αρκεί να είναι καθαρά και απαλλαγμένα από το σάλιο τους, κάτι που γίνεται όταν πλένονται επανειλημμένα με άφθονο νερό που περιέχει ξύδι και αλάτι. Οι γνώστες, προτιμούν σαλιγκάρια με επίφραγμα καθώς είναι καθαρότερα και έχουν λιγότερο απόθεμα ασβεστίου που τα κάνει δύσπεπτα.
Φαρμακευτική και Ιατρική εφαρμογή
Τα αμινοξέα που περιέχονται στη σάρκα και στο σάλιο συντελούν στην ανακατασκευή των ιστών του πεπτικού συστήματος και στη θεραπεία του έλκους. Επίσης, διευκολύνουν τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, καθαρίζουν το δέρμα, ενώ χρησιμοποιούνται και σε πολλές θεραπευτικές δίαιτες μεταξύ άλλων, στη μείωση της χοληστερίνης, την παχυσαρκία και την αρτηριοσκλήρυνση.
Οι μέθοδοι εκτροφής των σαλιγκαριών είναι οι εξής:
1) Ανοικτού Τύπου: Είναι η εκτροφή των σαλιγκαριών σε ανοικτούς αλλά περιφραγμένους χώρους όπου τα σαλιγκάρια αναπτύσσονται μαζί με τα φυτά που τρώνε. Η Εκτροφή Ανοιχτού Τύπου είναι συνδυασμός αγροτικής παραγωγής (για τροφή) και κτηνοτροφίας. Για αυτή τη μέθοδο, ο χώρος εγκατάστασης πρέπει να διαθέτει υδροδότηση, το έδαφος να είναι ασβεστώδες, να στραγγίζεται εύκολα και να είναι γόνιμο προκειμένου να αναπτυχθούν τα φυτά που απαιτούνται και δεν πρέπει να υπάρχουν ζιζάνια.
2) Κλειστού Τύπου: Με αυτή τη μέθοδο, η εκτροφή των σαλιγκαριών γίνεται σε κλειστούς χώρους, όπως ένα διχτυοκήπιο και όπου τα σαλιγκάρια βρίσκουν καταφύγιο κάτω από ξύλινες κατασκευές τύπου «Λ» ή σε σύστημα τύπου κουρτίνας. Το σιτηρέσιο των σαλιγκαριών στα Εκτροφεία Κλειστού Τύπου είναι τεχνητό και αποτελείται από συνδυασμό αλεσμένων δημητριακών. Καλαμπόκι, σόγια, σιτηρά και οπωσδήποτε ασβέστιο για τον σχηματισμό του κελύφους των σαλιγκαριών,
3) Μεικτού Τύπου: Πρόκειται για μια αρκετά επαγγελματική μέθοδο που αποβλέπει και στη πώληση γεννητόρων (μάνες). Δεν συστήνεται για κάποιον που εισέρχεται τώρα στον κλάδο.
4) Μέθοδος Κουρτίνας: Μια πολύ προχωρημένη και εντατική μέθοδος εκτροφής σαλιγκαριών που γίνεται σε μια κατασκευή με κάθετες φωλιές, όπου τα σαλιγκάρια καταφεύγουν σε αυτές για προστασία από το φως και ξεκούραση και η οποία λόγω της ανάπτυξης καθ’ ύψος δίνει περισσότερο ωφέλιμο χώρο από την κλασική εκτροφή κλειστού τύπου. Η εκτροφή σε κουρτίνα χρησιμοποιείται για την λήψη των αυγών των σαλιγκαριών και την παρασκευή του Λευκού Χαβιαριού και όχι για πάχυνση. Η εκτροφή σε κουρτίνα γίνεται συνήθως σε στεγασμένο χώρο με αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας καθώς και με άμεσο έλεγχο του κύκλου αναπαραγωγής.
Κόστος εγκατάστασης
Σχετικά χαμηλό είναι το κόστος εγκατάστασης στις περιπτώσεις ανοικτού τύπου. Εάν ο ενδιαφερόμενος εκτροφέας χρειαστεί να αγοράσει όλα όσα πρέπει από κάποια εταιρία, θα ξοδέψει περίπου 3.500-4.000 ευρώ το στρέμμα. Το κόστος μπορεί να μειωθεί σημαντικά, εφόσον ο ίδιος έχει τις τεχνικές ικανότητες να κατασκευάσει μόνος του μέρος ή ολόκληρη την εγκατάσταση.
Στα ύψη εκτοξεύεται το κόστος για εκτροφείο κλειστού τύπου, καθώς οι εγκαταστάσεις κοστίζουν από 16.000 ευρώ και πάνω το στρέμμα (κατασκευή και εξοπλισμός). Πρέπει να προστεθεί επίσης μεταξύ άλλων και το κόστος απόκτησης τεχνογνωσίας. Επίσης, το πρώτο έτος θα χρειαστούν 1.000-2.000 ευρώ ανά στρέμμα για την αγορά των γεννητόρων (μάνες).
Συνδυασμός των δύο προηγούμενων διαδικασιών αποτελεί η εκτροφή μεικτού τύπου. Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι το χαμηλότερο κόστος παραγωγής σχετικά με την κλειστού τύπου εκτροφή και η υψηλότερη αποδοτικότητα συγκριτικά με την ανοικτού τύπου.
Υψηλότερο είναι το κόστος κατασκευής της μεθόδου εκτροφής κουρτίνας ωστόσο εάν ληφθεί υπόψη ότι χρειάζεται μόλις το 1/5 του αγροτεμαχίου, πολλαπλασιάζεται ο χώρος εκτροφής κατά πέντε φορές. Μέσω αυτού του τρόπου επιτυγχάνεται αρκετά γρήγορα η απόσβεση των επιπλέον χρημάτων που θα δαπανηθούν για τη συγκεκριμένη μέθοδο.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η απόσβεση της επένδυσης ξεκινά 6-7 μήνες από την αρχή της προσπάθειας, ενώ η πλήρης απόσβεση γίνεται περίπου τρία χρόνια από το ξεκίνημα της προσπάθειας.
Τρόπος διατροφής των σαλιγκαριών:
Ο τρόπος με τον οποίο τρέφονται τα σαλιγκάρια, εξαρτάται από το αν η εκτροφή τους είναι ανοικτού ή κλειστού τύπου.
Στην εκτροφή ανοικτού τύπου, τα σαλιγκάρια ζουν και μεγαλώνουν με τα φυτά με τα οποία τρέφονται, όπως το τριφύλλι, ο ηλίανθος, το μαρούλι, το λάχανο κλπ.
Αντίθετα, στην εκτροφή κλειστού τύπου η τροφή τους αποτελείται από συνδυασμό αλεσμένων δημητριακών, που παρασκευάζονται από καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι, πίτουρο καθώς και την προσθήκη ιχνοστοιχείων και ασβεστίου που βοηθά και είναι απαραίτητο για το σχηματισμό του κελύφους των σαλιγκαριών.
Απόδοση
Η απόδοση της επένδυσης εξαρτάται από τον τρόπο εγκατάστασης που έχει επιλεγεί. Σε ανοικτού τύπου εκτροφή, η παραγωγή ανά στρέμμα ανέρχεται από 800 έως 1.000 υπό φυσιολογικές συνθήκες. Αντίθετα, σε εκτροφή κλειστού τύπου, η μέση παραγωγή ξεκινά από 3.000 κιλά και μπορεί να αγγίξει έως και 7.000 κιλά ανά στρέμμα. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στην τελική παραγωγή παίζει μεταξύ άλλων ο κακός έλεγχος των συνθηκών εκτροφής και η απώλεια παραγωγής λόγω κατασκευαστικών ατελειών.
Προγράμματα
Αρκετά είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες καθώς και για αυτούς που θέλουν να επενδύσουν στην εκτροφή των σαλιγκαριών. Ωστόσο, καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να στραφούν αρχικά σε γεωπόνους από τους οποίους θα λάβουν αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν.
Οι νέοι που είναι κάτω των 40 ετών έχουν δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών. Το πριμ εγκατάστασης ανέρχεται σε περίπου 17.000 ευρώ εκ των οποίων το 50% εκταμιεύεται σε πρώτη φάση. Πριμ εγκατάστασης νέων Γεωργών παίρνει όποιος θέλει ν’ ασχοληθεί επαγγελματικά με τη Γεωργία (πχ όχι δημόσιος υπάλληλος).
Ακόμη, για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες υπάρχουν πάντα τα μικρά και μεγάλα σχέδια βελτίωσης στα οποία επιδοτείται η εκτροφή σαλιγκαριών. Προκήρυξη για σχέδια βελτίωσης δεν βγαίνει κάθε χρόνο. Οι νησιωτικές περιοχές κάτω των 100.000 κατοίκων, έχουν πάντα καλύτερη επιδότηση ή βαθμολογία για συγχρηματοδοτούμενα κοινοτικά προγράμματα κι ακολουθούν οι ορεινές, μειονεκτικές περιοχές.
https://www.pentapostagma.gr/

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Παράξενα ψάρια που κρύβονται στον βυθό της θάλασσας και δεν θα ήθελες να συναντήσεις (εικόνες)

Παράξενα ψάρια που κρύβονται στον 

βυθό της θάλασσας 

και δεν θα ήθελες να συναντήσεις (εικόνες)

«Πλάσματα» που υπάρχουν κάτω από τη θάλασσα και σε βάζουν σε σκέψεις γιατί δεν είναι «συνηθισμένες» συναντήσεις.
Ο Roman Fedortsov είναι ένας Ρώσος ψαράς που κινείται στη Θάλασσα του Μπάρεντς και φέρνει στην επιφάνεια περίεργα ψάρια που δίνουν μια εικόνα για το τι κολυμπά στα βάθη των θαλασσών.
https://www.pentapostagma.gr/

Ντέ­νις Τζόν­σον (Denis Johnson): Ντάν­ταν

  Ντέ­νις Τζόν­σον (Denis Johnson):  Ντάν­ταν Posted on  15 Μάϊος 2024  by planodion Ντέ­νις Τζόν­σον (Denis Johnson)   Ντάν­ταν (Dundun) ΚΙ...