Σάββατο 29 Απριλίου 2017

ΤΙ ΑΓΟΡΑΖΑΜΕ ΠΡΙΝ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ

18 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ! Τι αγοράζαμε το 1999 με το «ταπεινό» χιλιάρικο και τι τώρα με το «ισχυρό» ευρώ

18 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ! 

Τι αγοράζαμε το 1999 με το «ταπεινό» χιλιάρικο και τι τώρα με το «ισχυρό» ευρώ

Το 1999 πάντως όταν υπήρχε το χιλιάρικο το πεντοχίλιαρο και το δεκαχίλιαρο, όποιος 
τα κρατούσε αισθανόταν ότι μπορούσε να κάνει αρκετά πράγματα.

Πολλοί σημερινοί έφηβοι ίσως δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν το εθνικό μας νόμισμα,
 καθώς από το 2001 μπήκαμε στο ευρώ. 
Το 1999 πάντως όταν υπήρχε το χιλιάρικο το πεντοχίλιαρο και το δεκαχίλιαρο, 
όποιος τα κρατούσε αισθανόταν ότι μπορούσε να κάνει αρκετά πράγματα.
 Συγκεκριμένα με 1 χιλιάρικο ο οποιοσδήποτε μπορούσε να φάει μια τυρόπιτα, να πάρει 
τσιγάρα και να πιει και ένα καφέ. 
Η ισοτιμία του χιλιάρικου με το ευρώ είναι 2,93 ευρώ.
Αναλυτικά το κόστος για τα προαναφερόμενα προϊόντα ήταν τα εξής:
Τσιγάρα: 400 δραχμές.
Τυρόπιτα: 100 δραχμές.
Καφές φραπέ: 500 δραχμές.
Σύνολο χίλιες δραχμές κι όλα αυτά, με… βασικό μισθό 170 χιλιάδες δραχμές (498 €
).

Σήμερα (2017) τα ίδια προϊόντα κοστίζουν:
Τσιγάρα: 3,70 – 4,70 ευρώ.
Τυρόπιτα 1,5 ευρώ.
Καφές φραπέ ή freddo: 3 – 4 ευρώ.


Σύνολο 8-9 ευρώ, δηλαδή περίπου τρία χιλιάρικα, με βασικό μισθό 480 ευρώ.
Ο βασικό μισθός σε δραχμές υπολογίζεται ότι είναι 163.000 δρχ (περίπου όσο και 
το 1999).Απλά 18 χρόνια μετά, το κόστος ζωής τριπλασιάστηκε.

Ο βασικός μισθός μειώθηκε και για ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού δεν υπάρχει γιατί 
τότε η ανεργία ήταν σε μονοψήφιο αριθμό, ενώ τώρα πάνω από το ένα τρίτο του ενεργού 
πληθυσμού ψάχνει για δουλειά, ενώ και 500.οοο νέοι έχουν ξενιτευτεί.

crashonline.gr


Πηγή: https://greek1.blogspot.com/2017/04/18-1999.html#ixzz4fdrKqUCA 
®1Greek Σκέψου...δεν είναι παράνομο ακόμη 
Under Creative Commons License: Attribution 

Follow us: @1_Greek on Twitter | 1greek on Facebook

ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΣΙΔΗΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΑΣ

Αυτές είναι οι χορτοφαγικές τροφές που έχουν περισσότερο σίδηρο από το κρέας


Αυτές είναι οι χορτοφαγικές τροφές που έχουν περισσότερο σίδηρο από το κρέας.
Εάν είστε χορτοφάγος ή θέλετε να υιοθετήστε μια διατροφή χωρίς πολύ κρέας, πρέπει να φροντίζετε να λαμβάνετε την απαραίτητη ποσότητα σιδήρου.
Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σιδήρου για τους ενήλικες είναι 8-27 mg. Οι μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες και όσες θηλάζουν έχουν μεγαλύτερες ανάγκες.
Παρότι το κρέας βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις προτεινόμενες πηγές σιδήρου, αν θέλετε να το αποφύγετε υπάρχουν πολλές χορτοφαγικές επιλογές που περιέχουν την ίδια ποσότητα σιδήρου ή και περισσότερη από το κρέας.
Αν δεν θέλετε να εγκαταλείψετε τη χορτοφαγική διατροφή σας αλλά ανησυχείτε για την ποσότητα σιδήρου που λαμβάνετε, δείτε ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε τακτικά.
Σπανάκι
Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ειδικά το σπανάκι είναι πολύ πλούσια σε σίδηρο. Τρία φλιτζάνια σπανάκι περιέχουν περίπου 18 mg σιδήρου, δηλαδή περισσότερο από μία μπριζόλα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού για σίδηρο, τρώγοντας μόνο μία σαλάτα με σπανάκι.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο δεν είναι μόνο πλούσιο σε σίδηρο και άλλα θρεπτικά στοιχεία, όπως η βιταμίνη Κ και το μαγνήσιο, αλλά περιέχει και πολλή βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
Φακές
Μόλις ένα φλιτζάνι φακές έχουν περισσότερο σίδηρο από μια μπριζόλα. Επιπλέον είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάλιο και πρωτεΐνες. Μπορείτε να τις φάτε σε μορφή σούπας ή να τις προσθέσετε στη σαλάτα σας.
Κέιλ
Το κέιλ έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε θρεπτικά στοιχεία. Τρεις κούπες κέιλ περιέχουν 3,6 mg σιδήρου.
Κινέζικο λάχανο (Bok Choy)
Το μποκ τσόι ή κινέζικο λάχανο είναι ένα φυλλώδες λαχανικό που χρησιμοποιείται στην κινέζικη κουζίνα. Είναι συγγενικό με το λάχανο και ανήκει στο ίδιο είδος με το γογγύλι. Χρησιμοποιείται στις σαλάτες, ενώ μπορεί να μαγειρευτεί και στον ατμό. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και έχει 1,8 mg σιδήρου ανά φλιτζάνι.
Ψητή πατάτα
Μια μεγάλη ψητή πατάτα περιέχει σχεδόν τριπλάσια ποσότητα σιδήρου από μια μερίδα κοτόπουλο. Συνδυάστε τη με γιαούρτι, μπρόκολο ή λιωμένο τυρί για ένα απολαυστικό και ελαφρύ γεύμα.
Σουσάμι
Μία κουταλιά της σούπας σπόρων σουσαμιού περιέχει 1,3 mg σιδήρου. Είναι πολύ εύκολο να τους εντάξετε στη διατροφή σας. Βάλτε τους σε σαλάτες ή σε διάφορες σάλτσες που θα συνοδεύσουν τα κυρίως πιάτα σας.
Κάσιους
Όλοι οι ξηροί καρποί είναι πηγές πρωτεΐνης για τους χορτοφάγους, κάποιοι όμως είναι και πολύ πλούσιοι σε σίδηρο. Το ¼ του φλιτζανιού κάσιους περιέχει περίπου 2 γραμμάρια σιδήρου. Αν δεν μπορείτε να τους φάτε στην αρχική μορφή τους, προσθέσετε τους σε smoothies.
Σόγια
Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένης σόγιας περιέχει περίπου 8-9 mg σιδήρου. Ταυτόχρονα αποτελεί κορυφαία πηγή πρωτεϊνών. Να προτιμάτε τη βιολογική σόγια αντί της συμβατικής που είναι γενετικά τροποποιημένη.
Ρεβίθια
Ένα φλιτζάνι ρεβίθια περιέχουν 4,7 mg σιδήρου, ποσότητα που καλύπτει πάνω από τις μισές ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα άνδρα.
Μαύρη σοκολάτα
Στα ατελείωτα οφέλη της μαύρης σοκολάτας (υγιέστερο δέρμα και δόντια, μείωση του άγχους κλπ.) προσθέστε ότι σας παρέχει και πολύ σίδηρο. Τα 30 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας, περιέχουν 2-3 mg σιδήρου, περισσότερο δηλαδή από ότι το βόειο κρέας.
Σέσκουλα

Τα σέσκουλα ή λαχανίδες (Beta vulgaris) είναι από τα πιο δημοφιλή λαχανικά της Μεσογείου και επιπλέον από τα πιο θρεπτικά λαχανικά με σημαντικές ιδιότητες. Το σέσκουλο κατέχει τη δεύτερη θέση μετά το σπανάκι σύμφωνα με την ανάλυση των συνολικών θρεπτικών συστατικών και δικαίως θεωρείται ένα από τα υγιεινότερα λαχανικά. Άλλες ονομασίες του σέσκουλου είναι σέσκλο ή γλυκορίζι.

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr
Σε περίπτωση αναδημοσίευσης αυτού του άρθρου, ο παραπάνω σύνδεσμος ΠΡΕΠΕΙ να είναι ενεργός και ΔΕΝ επιτρέπεται να αφαιρεθεί.
Τα σέσκουλα ή λαχανίδες (Beta vulgaris) είναι από τα πιο δημοφιλή λαχανικά της Μεσογείου και επιπλέον από τα πιο θρεπτικά λαχανικά με σημαντικές ιδιότητες. Το σέσκουλο κατέχει τη δεύτερη θέση μετά το σπανάκι σύμφωνα με την ανάλυση των συνολικών θρεπτικών συστατικών και δικαίως θεωρείται ένα από τα υγιεινότερα λαχανικά. Άλλες ονομασίες του σέσκουλου είναι σέσκλο ή γλυκορίζι.

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr
Σε περίπτωση αναδημοσίευσης αυτού του άρθρου, ο παραπάνω σύνδεσμος ΠΡΕΠΕΙ να είναι ενεργός και ΔΕΝ επιτρέπεται να αφαιρεθεί.
Τα σέσκουλα ή λαχανίδες (Beta vulgaris) είναι από τα πιο δημοφιλή λαχανικά της Μεσογείου και επιπλέον από τα πιο θρεπτικά λαχανικά με σημαντικές ιδιότητες. Το σέσκουλο κατέχει τη δεύτερη θέση μετά το σπανάκι σύμφωνα με την ανάλυση των συνολικών θρεπτικών συστατικών και δικαίως θεωρείται ένα από τα υγιεινότερα λαχανικά. Άλλες ονομασίες του σέσκουλου είναι σέσκλο ή γλυκορίζι.

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr
Σε περίπτωση αναδημοσίευσης αυτού του άρθρου, ο παραπάνω σύνδεσμος ΠΡΕΠΕΙ να είναι ενεργός και ΔΕΝ επιτρέπεται να αφαιρεθεί.
Τόφου
Μισό φλιτζάνι τόφου (στερεοποιημένη μορφή πρωτεΐνης σόγιας που μοιάζει με λευκό τυρί) περιέχει 3 mg σιδήρου. Δοκιμάστε μία από τις αμέτρητες συνταγές που υπάρχουν με αυτό το τυρί.
Φασόλια
Τα φασόλια περιέχουν 3-4 mg σιδήρου ανά φλιτζάνι. Δοκιμάστε τα σε σούπα ή σε σαλάτα, καθώς και σε πολλές ακόμη συνταγές αντικαθιστώντας με αυτά το κρέας.

ΚΕΪΛ : Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ !!

Κέιλ: Γνωρίστε τον «πρωταθλητή» των λαχανικών!
/
04.03.2015 10:45
Στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού Φρουτονέα δημοσιεύσαμε ένα θέμα γνωριμίας με το κέιλ, καθώς εκτιμούμε πως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ξεχωριστού αυτού λαχανικού σε συνδυασμό με τις περιορισμένες ανάγκες μιας μάλλον απλής και εύκολης καλλιέργειας που δεν απαιτεί ιδιαίτερη εξειδίκευση μπορούν να το αναδείξουν στο νέο μεγάλο προϊόν της ελληνικής αγοράς.

Το κέιλ είναι ένα πράσινο, φυλλώδες λαχανικό με ιδιαίτερη γεύση και μεγάλο «πλούτο» σε θρεπτικά συστατικά που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αν και σε πολλές αγορές του κόσμου, όπως για παράδειγμα στις Η.Π.Α., τον ευρωπαϊκό Βορρά και τις ασιατικές χώρες, είναι ευρέως γνωστό και μάλιστα συγκαταλέγεται στα βασικά συστατικά της καθημερινής υγιεινής διατροφής, στην Ελλάδα δεν έχει βρει ακόμα τη θέση που του αξίζει στη μαζική κατανάλωση.

Αυτές τις μέρες με τον ερχομό της άνοιξης τα λαχανικά έρχονται σε πρώτο πλάνο με τους καταναλωτές να αναζητούν διαρκώς καινούργια και προσιτά υλικά για να εμπλουτίσουν το οικογενειακό τραπέζι. Διαβάστε περισσότερα για το κέιλ και τη νέα καλλιέργεια που σας αφορά στο θέμα που ακολουθεί:

KALE (ΚΕΪΛ )
Γνωρίστε τον «πρωταθλητή» των λαχανικών!

Το άδικα υποτιμημένο αλλά «πλούσιο» πράσινο λαχανικό, διαθέτει γεύση και χαρακτηριστικά που μπορούν να το αναδείξουν ως το νέο μεγάλο προϊόν της ελληνικής αγοράς.

Η ιστορία μας λέει ότι η καλλιέργεια του Κέιλ μετρά κοντά στα 2.000 χρόνια και ότι το παραγνωρισμένο αυτό λαχανικό αποτελούσε την κύρια διατροφή μας μέχρι το Μεσαίωνα. Το φυλλώδες Κέιλ, που είναι επίσημα γνωστό με την ονομασία «brassica oleracea», ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών και συγγενεύει με το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελών, το ραπανάκι και άλλα θρεπτικά και πολύ πιο οικεία σε εμάς λαχανικά.

Η καλλιέργεια του Κέιλ δεν απαιτεί ιδιαίτερη εξειδίκευση και χαρακτηρίζεται ως μάλλον εύκολη. Η φύτευση των σπόρων γίνεται από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και χρειάζονται συχνό πότισμα μεν, αλλά χωρίς υπερβολές. Το φυτό ευδοκιμεί σε ψυχρές θερμοκρασίες και εάν το φροντίσουμε με καλό λίπασμα μπορεί να «δίνει» φύλλα όλο το χειμώνα. Βασικοί εχθροί του Κέιλ «δηλώνουν» το σκουλήκι του λάχανου, η κάμπια, ο ψύλλος-σκαθάρι και οι αφίδες.

Όταν το φύλλωμά του φτάσει το μέγεθος ενός χεριού, είναι έτοιμο για συγκομιδή. Τα πιο τρυφερά φύλλα είναι ιδανικά να δώσουν γεύση σε ωμές σαλάτες, ενώ τα μεγαλύτερα κόβονται και μαγειρεύονται όπως το σπανάκι, αφού πρώτα φυσικά αφαιρεθούν τα σκληρά μέρη τους.

Οι περισσότερες ποικιλίες Κέιλ τείνουν να πικρίζουν πολύ γρήγορα, γι’ αυτό και πρέπει να πλένεται πολύ καλά πριν την κατανάλωση και να μη μένει στο ψυγείο μας παραπάνω από δύο με τρεις μέρες από την ημέρα της αγοράς. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι φυλάσσεται όπως οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό, μέσα σε πλαστική σακούλα στη συντήρηση.

Η παγκόσμια αγορά
Το θρεπτικό αυτό λαχανικό έχει γίνει ένα εξαιρετικά δημοφιλές προϊόν στις Η.Π.Α. και διάφορες ποικιλίες του πωλούνται τόσο στα μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης, όσο και μέσω διαδικτύου από μεγάλες εταιρείες σπόρων ή φυτώρια σε περιοχές των Η.Π.Α. (Όρεγκον, Πενσιλβάνια, Νέα Υόρκη, Καλιφόρνια, Βοστόνη κ.λπ.). Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι καλλιεργητές μπορούν να βρουν στην αγορά και βιολογικούς σπόρους Κέιλ σε μεγάλη ποικιλία.

Στη «δική μας» πλευρά του Ατλαντικού, στην Ευρώπη, το Κέιλ συναντάται συχνά στις κουζίνες της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και σε παραδοσιακά πιάτα του ευρωπαϊκού Βορρά (Δανία, Σουηδία κ.λπ.). Ακόμα πιο ανατολικά, στην ασιατική αγορά - και συγκεκριμένα στην Ιαπωνία, την Κίνα, στην Ταιβάν και στο Βιετνάμ, το Κέιλ εμπλουτίζει χορτοφαγικές δίαιτες και συνδυάζεται ιδανικά με κρεατικά. Ακόμα, το Κέιλ είναι γνωστό και στην αφρικανική ήπειρο και ιδιαίτερα στις χώρες της Νοτίου και της Ανατολικής Αφρικής.

Εδώ να σημειώσουμε πως η τάση για το Κέιλ είναι τόσο ισχυρή, που οι δύο μεγάλοι κολοσσοί διαδικτυακών πωλήσεων, Ebay και Amazon, έχουν συμπεριλάβει τους σπόρους του στα διαδικτυακά καταστήματά τους και πραγματοποιούν γρήγορες και ασφαλείς αποστολές σε όλον τον κόσμο.
«Το Κέιλ “κέρδισε” τους Γάλλους λόγω της διατροφικής του αξίας»
Μία από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που καλλιεργούν το Κέιλ είναι το brand «Prince de Bretagne», στο οποίο συμμετέχουν έξι συνεταιρισμοί παραγωγών της περιοχής της Βρετάνης στη Γαλλία.


Όπως μας ενημέρωσε η Υποδιευθύντρια Παραγωγής, κα Gaëlle Juton, το προϊόν αυτό ξεκίνησε να κυκλοφορεί στην αγορά των κατεψυγμένων λαχανικών το 2010 και από πέρυσι επεκτάθηκε δοκιμαστικά και στην αγορά φρέσκου προϊόντος. Φέτος μάλιστα, λόγω της αυξημένης ζήτησης, η καλλιεργούμενη έκταση Κέιλ στη Βρετάνη τετραπλασιάστηκε και προβλέπεται ότι η παραγωγή θα φτάσει τους 50 τόνους.

Σύμφωνα με την κα Juton, το κλίμα της περιοχής της Βρετάνης επιτρέπει την έναρξη της σεζόν στο Κέιλ νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Φεβρουάριο. Στις υπόλοιπες χώρες όπου καλλιεργείται παραδοσιακά το λαχανικό, όπως για παράδειγμα στην Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία και τη Μ. Βρετανία, η συγκομιδή του ξεκινά μετά τον πρώτο παγετό.

«Η προσθήκη του Κέιλ στους κωδικούς μας είναι πολύ σημαντική, καθώς με αυτόν τον τρόπο διευρύνεται ακόμα περισσότερο η ποικιλία των λαχανικών που προσφέρουμε στους καταναλωτές μας το χειμώνα», τόνισε η κα Juton, η οποία διευκρίνισε: «Η ζήτηση για Κέιλ αυξάνεται σημαντικά προς το τέλος της σεζόν, γι’ αυτό και θεωρώ πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να προβλέψουμε την έκβασή της. Η καλλιέργεια της περασμένης χρονιάς ήταν πολύ περιορισμένη για να συγκρίνουμε τα μεγέθη με φέτος, ωστόσο παραμένουμε αισιόδοξοι ότι οι τιμές θα διατηρηθούν σε καλό επίπεδο».

Όσο για την άποψη των Γάλλων για το Κέιλ, η Υποδιευθύντρια μας ενημέρωσε πως το λαχανικό αποτελεί τη νέα μόδα και καταναλώνεται ευρέως σε όλη τη χώρα, εκτός από την περιοχή της Αλσατίας, κυρίως λόγω της μεγάλης διατροφικής του αξίας.
Καταλήγοντας η κα Juton τόνισε ότι προς το παρόν το Κέιλ «Prince de Bretagne» διατίθεται μόνο στη γαλλική αγορά, ενώ στα σχέδια της επιχείρησης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη γευστική και διατροφική αξία του Κέιλ μέσα από καμπάνιες προώθησης, συμβουλές, ευφάνταστες συνταγές και τρόπους παρασκευής κ.λπ.

Το Κέιλ στην Ελλάδα 
Η δημοσιογραφική μας ενασχόληση με ένα νέο προϊόν γίνεται κάποιες φορές με μια κουβέντα ή με ένα σχόλιο που θα ακούσουμε κάπου. Έτσι έγινε και με το Κέιλ.
«Ένας παραγωγός θέλει να σε συναντήσει για να σε ενημερώσει για ένα νέο προϊόν» μας είπε ο κος Γιάννης Καλίτσης, στέλεχος στην εταιρεία « Καραντινός», σε μία από τις επισκέψεις μας στη λαχαναγορά της Αθήνας.

«Άλλος ένας άνθρωπος που ψάχνει να βρει τη χρυσή καλλιέργεια» ήταν οι πρώτες μας σκέψεις, όμως η δημοσιογραφική μας περιέργεια μας ανάγκασε να κάνουμε μια πρώτη μικρή έρευνα για να δούμε εάν πράγματι αξίζει να ασχοληθούμε με ένα ακόμα «καινούριο προϊόν».
Και ω του θαύματος, το Κέιλ μας κέρδισε μέσα σε λίγα λεπτά και έτσι αποφασίσαμε να ασχοληθούμε πιο εμπεριστατωμένα με αυτό το προϊόν.

Η παραγωγή στη χώρα μας
Ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν το Κέιλ στη χώρα μας. Στον εμπορικό τομέα - και συγκεκριμένα στις αλυσίδες των Σ/Μ - οι αγοραστές τους οποίους ρωτήσαμε να μας πουν την άποψή τους για αυτό το προϊόν, μας δήλωσαν ότι πρώτη φορά άκουγαν για το Κέιλ, ενώ την ίδια στάση είχαν και οι περισσότεροι χονδρέμποροι.

Μετά από μια ενδελεχή έρευνα, εκτός από τον κο Σιδέρη Κώστα - ο οποίος καλλιεργεί το Κέιλ εδώ και ένα χρόνο στην περιοχή της Βοιωτίας - εντοπίσαμε ακόμα έναν παραγωγό από την Ιεράπετρα της Κρήτης που καλλιεργεί Κέιλ, τον κο Καραλάκη. Μάλιστα ο κος Καραλάκης, ο οποίος σημειωτέον ειδικεύεται στην καλλιέργεια σπάνιων λαχανικών, πριν από κάποια χρόνια συνεργάστηκε με την εταιρεία «Μενέλαος» για να προωθήσει το Κέιλ μέσω της λαχαναγοράς της Αθήνας, όμως αυτή η προσπάθεια δεν ευδοκίμησε και έτσι σήμερα διαθέτει την παραγωγή του πόρτα-πόρτα στα καλά ξενοδοχεία της Κρήτης.

Ο κος Σιδέρης από τη μεριά του μας είπε ότι προσπάθησε να το προωθήσει το Κέιλ μέσω του καταστήματος του στη λαχαναγορά της Αθήνας, αλλά και με συνεργασίες άλλων καταστημάτων, όμως τα αποτελέσματα ήταν «φτωχά» και σκέφτεται να σταματήσει να το καλλιεργεί.

Η γνώμη μας 
Μπορεί στην Αμερική το Κέιλ να βρίσκεται σε όλα τα ράφια των αλυσίδων και να το έχουν βάλει στο μενού τους σπουδαίοι σεφ, όμως εδώ στη χώρα μας, αυτό το σπουδαίο σε θρεπτικά συστατικά λαχανικό, δύσκολα θα μπει στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. Χρειάζεται έντονη και στοχευόμενη διαφήμιση για να γίνει γνωστό και δεν ξέρουμε ποιος παραγωγός η έμπορος θα είναι σε θέση να κάνει κάτι τέτοιο.

Η μόνη περίπτωση που μπορεί να γίνει κάτι, είναι να βρεθεί μια «καινοτόμα» εταιρεία, η οποία για λόγους marketing θα αποφασίσει να εντάξει το Κέιλ στα προϊόντα της και έτσι να ασχοληθεί «ζεστά» με αυτό το προϊόν. 

Οι ποικιλίες
Η ποικιλία «Curly» (πάνω αριστερά) είναι ίσως η πιο αναγνωρίσιμη και πιο δημοφιλής στην παγκόσμια αγορά. Τα φύλλα της είναι σφιχτοδεμένα και κατσαρά και οι μίσχοι ινώδεις και σχίζονται εύκολα όταν το λαχανικό είναι φρέσκο. Τη συναντάμε σε διάφορες αποχρώσεις, σε ανοιχτό ή βαθύ πράσινο ή ακόμα και σε μωβ χρώμα.

Το «Lacinato» Κέιλ, αλλιώς και «Dinosaur», (πάνω δεξιά) είναι μια ποικιλία με σφιχτή υφή και σκληρό πράσινο-μπλε χρώμα. Το ελαφρώς «τσαλακωμένο», στενόμακρο φύλλωμά του, έχει την ιδιότητα να διατηρεί σκληρή σύσταση ακόμα και μετά το μαγείρεμα. Γευστικά είναι πιο γλυκό και εκλεπτυσμένο από τους… συγγενείς του.

Το «Red Russian» Κέιλ (κάτω δεξιά) το αναγνωρίζει κανείς από τα επίπεδα φύλλα του, που μοιάζουν με εκείνα της ρόκας ή την εξωτερική στρώση του λάχανου, ενώ θα παρατηρήσετε μια σκούρα κοκκινωπή απόχρωση στο κοτσάνι. Η γεύση του είναι γλυκιά, ήπια και αφήνει μια ελαφριά αίσθηση πιπεριού. Πριν το μαγειρέψετε, θυμηθείτε να αφαιρέσετε όλα τα κοτσάνια, καθώς είναι υπερβολικά σκληρά για κατανάλωση και μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές.

Το εντυπωσιακό σκούρο μωβ Κέιλ, το «Redbor», (κάτω αριστερά) μοιάζει με ένα κατσαρό σέσκουλο και χρησιμοποιείται τόσο για κατανάλωση όσο και για διακόσμηση πιάτων αλλά και χώρων, κήπων κ.λπ.

Τι κάνει το Κέιλ ξεχωριστό; 

Αυτό το εξαιρετικά πλούσιο λαχανικό, που και μέχρι πρόσφατα ήταν το κρυφό μυστικό των οπαδών της υγιεινής διατροφής, κατατάσσεται από τον Οργανισμό Υγείας των Η.Π.Α. ως το κορυφαίο σε περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών, αντικαρκινικών και φυτοχημικών ουσιών. Ας δούμε αναλυτικότερα τα οφέλη που έχουμε από την κατανάλωση του Κέιλ:

•  Το Κέιλ είναι πλούσια πηγή βιταμινών. Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών A, B και K και έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμίνης C από όλα τα λαχανικά. Θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού μας, ενδυναμώνει το νευρικό και το σκελετικό σύστημα και βελτιώνει την ανάπλαση των κυττάρων.
•  Έχει ισχυρή αντικαρκινική και αντι-αλλεργική δράση. Το Κέιλ διαθέτει αντιοξειδωτικά που δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και μας βοηθούν να αντιμετωπίζουμε μολύνσεις και αλλεργίες. Επιπλέον, η μακροπρόθεσμη κατανάλωση Κέιλ λειτουργεί καταπραϋντικά στις χρόνιες ενοχλήσεις του στομάχου.
•  Το Κέιλ περιέχει διπλάσιο ασβέστιο από το πλήρες γάλα. Επίσης, είναι πλήρες σε μεταλλικά στοιχεία και χτίζει γερό σκελετικό και μυϊκό σύστημα και βοηθά στη λειτουργία της καρδιάς.
•  Το κάλιο που περιέχεται στο Κέιλ προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον περιέχει ουσίες όπως οι ηλεκτρολύτες, που ρυθμίζουν την πίεση του αίματος και μας προστατεύουν από καρδιακές ασθένειες.
•  Είναι γεμάτο πρωτεΐνη, γεγονός που το κάνει αναπόσπαστο κομμάτι της χορτοφαγικής δίαιτας.
•  Είναι σημαντικός «βοηθός» στο μεταβολισμό μας. Οι φυτικές ίνες του Κέιλ ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού και αποτοξινώνουν τον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα προσθέτουν ελάχιστες θερμίδες στην ημερήσια διατροφή μας.

Πίνακας 1. Η διατροφική ταυτότητα του Κέιλ, για ποσότητα 100 γραμμαρίων

Θερμίδες50
Πρωτεΐνες3 γραμ.
Υδατάνθρακες10 γραμ.
Λιπαρά0,7 γραμ.
Φυτικές ίνες2 γραμ. (8%)
Νερό84,5 γραμ.
Βιταμίνη Α15,376 IU (308%)
Βιταμίνη C120 mg. (200%)
Βιταμίνη K817 mcg (1.021%)
Βιταμίνη B60,3 mg. (14%)
Μαγγάνιο0,8 mg. (39%)
Ασβέστιο135 mg. (14%)
Χαλκός0,3 mg. (14%)
Κάλιο447 mg. (13%)
Σίδηρος1,7 mg. (9%)
Μαγνήσιο34 mg. (8%)
Φώσφορος56 mg. (6%)
Ω3 λιπαρά οξέα180 mg.
Ω6 λιπαρά οξέα138 mg.

(Το % αφορά στο ποσοστό που αντιστοιχεί στη Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση για ημερήσια πρόσληψη 2.000 θερμίδων)


Το Κέιλ στην κουζίνα μας 
Το Κέιλ μπορεί να προστεθεί πολύ εύκολα στο καθημερινό διαιτολόγιό μας. Τρώγεται είτε βραστό όπως τα κοινά λαχανικά είτε ωμό και πλυμένο καλά, σε νοστιμότατες σαλάτες και με την προσθήκη άλλων πράσινων λαχανικών που αγαπάμε. Επίσης το Κέιλ είναι ιδανικό για να φτιάξουμε θρεπτικότατους και άκρως υγιεινούς χυμούς. 

Χυμός Κέιλ-μήλου
Συστατικά
- 2/4 της κούπας ψιλοκομμένο Κέιλ (χωρίς τα κοτσάνια και τα σκληρά μέρη)
- λίγο σέλινο, ψιλοκομμένο
- μισή μπανάνα
- ½ φλιτζάνι τσαγιού χυμό μήλο
- ½ φλιτζάνι τσαγιού πάγο
- 1 κ.σ. χυμό λεμόνι

Παρασκευή 
Προσθέτουμε όλα τα υλικά μας σε ένα μπλέντερ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί εντελώς το μείγμα.




Σαλάτα με Κέιλ και ξύσμα λεμονιού

Συστατικά
- 8 φύλλα Κέιλ
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- βαλσάμικο ξύδι
- 1 κ.σ. μαύρο σουσάμι
- 4 τοματίνια
- λάδι
- αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό)

Παρασκευή
Πλένουμε καλά τα φύλλα Κέιλ και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα τοματίνια μας, τα οποία έχουμε κομμένα στα τέσσερα. Πασπαλίζουμε από πάνω το μαύρο σουσάμι και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε αλάτι και περιχύνουμε τη σαλάτα μας με βαλσάμικο ξύδι και λάδι.                                             
http://www.froutonea.gr/

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

ΠΟΙΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΜΕΙΩΝΕΙ ΕΝΑ ΑΥΓΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Ποιον κίνδυνο μειώνει ένα αυγό την ημέρα



Έχουν ακουστεί πολλά για το αυγό και πόσα είναι ασφαλές να καταναλώνουμε. 
Παλιότερα, το αυγό είχε κατηγορηθεί για τη συμβολή του στην αύξηση της χοληστερόλης, ωστόσο τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα το έχουν... αθωώσει και μάλιστα το αναδεικνύουν σε πολύτιμη υπερτροφή.
Επιπλέον, επιστήμονες το έχουν κατατάξει στην κατηγορία των «τροφών με μεγάλη θρεπτική πυκνότητα», αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα συστατικά με ευεργετικές ιδιότητες.
Πρόσφατα, μέλετη αποκάλυψε ότι το αυγό ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο EpidStat του Μίσιγκαν ανέλυσαν 7 παλαιότερες μελέτες σχετικά με τον ρόλο του αυγού στην καρδιαγγειακή υγεία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης αυγού και της στεφανιαίας νόσου ή των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μάλιστα, η καθημερινή κατανάλωση αυγού φάνηκε να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία υπέδειξαν ότι ένα αυγό την ημέρα συσχετίζεται με 12% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.
baby.gr 

ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΑΥΤΟΒΥΘΙΖΟΝΤΑΙ


 

ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΑΥΤΟΒΥΘΙΖΟΝΤΑΙ

του Τιερύ Μεϊσάν

 

Είμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής ανατροπής στη Γαλλία, όπου το παλιό πολιτικό φάσμα γίνεται κομμάτια και όπου εμφανίζεται ένα νέο ρήγμα. Δεδομένης της τεράστιας μιντιατικής προπαγάνδας που έπληξε τη χώρα, οι Γάλλοι δεν αντιλαμβάνονται πλέον ποια είναι τα βασικά σημεία αναφοράς και προσδένονται σε κόκκινες γραμμές που δεν υπάρχουν πια. Ωστόσο, τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα και ορισμένες εξελίξεις προβλέψιμες.

Μετά από μια πολύ έντονη προεκλογική εκστρατεία, οι Γάλλοι επέλεξαν τον Εμμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λε Πεν για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ήδη, σχεδόν όλοι οι ηττημένοι υποψήφιοι, εξαιρουμένου του Ζαν-Λυκ Μελανσόν -και αυτό δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός- κάλεσαν για υποστήριξη του Μακρόν ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί εύκολα.

Τα δύο μεγάλα ιστορικά κόμματα που κυβέρνησαν τη Γαλλία από τις αρχές της Πέμπτης Δημοκρατίας, οι Ρεπουμπλικανοί (πρώην γκωλιστές) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (πρώην οπαδοί του Ζωρές) έχασαν. Ενώ ένα νεοφερμένο «Εμπρός!» [En Marche!] ανέβηκε στη πρώτη θέση του βάθρου (κυρίως στα δυτικά του άξονα που εκτείνεται από τη Χάβρη μέχρι τη Μασσαλία), ενώπιον του Εθνικού Μετώπου (το οποίο εκτείνεται στα ανατολικά αυτού του άξονα).

ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ;

Στην ιστορία της Γαλλίας, δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται αυτός ο διαχωρισμός: από τη μία πλευρά, ένας υποστηρικτής της συμμαχίας με όποια φαίνεται να είναι η ισχυρότερη δύναμη στην τρέχουσα χρονική στιγμή (Ηνωμένες Πολιτείες) και από την άλλη, ένα κίνημα σε αναζήτηση εθνικής ανεξαρτησίας. Από τη μία πλευρά, ολόκληρη η άρχουσα τάξη χωρίς αξιοσημείωτη εξαίρεση και από την άλλη, ένα ετερόκλητο κόμμα, αποτελούμενο μαζικά σε μεγάλο μέρος από προλετάριους, τα δύο τρίτα των οποίων προέρχονται από τη δεξιά και το ένα τρίτο από την αριστερά.

Προφανώς ο μελλοντικός Γάλλος πρόεδρος θα είναι ο κ Μακρόν. Πρόκειται για κάποιον που προέρχεται από την Τράπεζα Rothschild & Σία, ο οποίος υποστηρίζεται ήδη από τώρα από όλους τους επικεφαλής των εταιρειών του CAC 40 [στο Χρηματιστήριο του Παρισιού].

Ωστόσο, ανεξαρτήτως των προκαταλήψεών μας, η ομοφωνία των εύπορων τάξεων αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό των φασιστικών κόμματων.

Αυτή η ομοφωνία του Μεγάλου Κεφαλαίου συνοδεύεται πάντα με την ενότητα του Έθνους που σβήνει τις διαφορές. Για να είμαστε ίσοι, θα πρέπει να είμαστε ίδιοι. Αυτό είναι κάτι που ο πρόεδρος Ολάντ είχε αρχίσει να εφαρμόζει με το νόμο του «Γάμου για όλους» το 2012-13. Ο νόμος αυτός, ο οποίος παρουσιάστηκε ότι αποκαθιστούσε την ισότητα μεταξύ των πολιτών ανεξάρτητα από το σεξουαλικό τους προσανατολισμό, έθετε de facto ότι οι ανάγκες των ζευγαριών με παιδιά είναι ίδιες με εκείνες των ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Υπήρχαν όμως πολλές άλλες πιο έξυπνες λύσεις. Η αντίθεση σε αυτό το νόμο προκάλεσε τεράστιες διαδηλώσεις, αλλά δυστυχώς χωρίς να φέρει καμία άλλη πρόταση, και μερικές φορές συνοδεύτηκε με ομοφοβικά συνθήματα.

Με τον ίδιο τρόπο, με αφορμή την επίθεση κατά του Charlie Hebdo αποτάθηκε φόρος τιμής υπό τον ήχο των «Είμαι Σαρλί!», ενώ σε πολίτες που δήλωναν «Δεν είμαι Σαρλί» ασκήθηκαν διώξεις από τη δικαιοσύνη.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι Γάλλοι δεν αντιδρούν ούτε εναντίον της ομοφωνίας του Μεγάλου Κεφαλαίου ούτε κατά των κατά των διαταγών να χρησιμοποιηθούν οι ίδιες νομικές ρυθμίσεις και να πρεσβεύουν τα ίδια συνθήματα. Αντιθέτως, επιμένουν να θεωρούν το σημερινό Εθνικό Μέτωπο ως «φασιστικό» χωρίς άλλο επιχείρημα πέρα από το να επικρίνουν το μακρινό παρελθόν του.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ;

 Η πλειοψηφία των Γάλλων πιστεύει ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν θα είναι ένας πρόεδρος α-λα-Σαρκοζί και α-λα-Ολάντ, ένας άνθρωπος που θα συνεχίσει την πολιτική τους. Έτσι αναμένουν ότι η χώρα τους θα οδεύει προς την παρακμή όλο και περισσότερο. Αποδέχονται αυτή την κατάρα πιστεύοντας ότι έτσι θα απομακρύνουν την απειλή της άκρας δεξιάς.

Πολλοί θυμούνται ότι κατά την ίδρυσή του, το Εθνικό Μέτωπο συγκέντρωσε τους ηττημένους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη σοσιαλιστική πολιτική του εποικισμού της Αλγερίας. Επικεντρώνονται στα πρόσωπα ορισμένων συνεργατών (Collaborateurs) με τη ναζιστικό κατακτητή, χωρίς να βλέπουν ότι το σημερινό Εθνικό Μέτωπο δεν έχει τίποτα το κοινό με αυτούς τους ανθρώπους.

Συνεχίζουν να καθιστούν υπόλογο τον υπολοχαγό Ζαν-Μαρί Λε Πεν (πατέρας της Μαρίν) για το αλγερινό δράμα και να απαλλάσσουν από τις ευθύνες τους σοσιαλιστές ηγέτες της εν λόγω εποχής, ιδιαίτερα τον τρομερό υπουργό Εσωτερικών τους, τον Φρανσουά Μιτεράν.

Ουδείς θυμάται ότι το 1940 ήταν ένας φασίστας υπουργός, ο στρατηγός Ντε Γκωλ, ο οποίος αρνήθηκε την επονείδιστη ανακωχή με τη ναζιστική Γερμανία. Αυτός ο άνθρωπος, επίσημος δελφίνος του στρατάρχη Φιλίπ Πεταίν (ο οποίος ήταν νονός της κόρης του), ξεκίνησε μόνος του την Αντίσταση. Παλεύοντας ενάντια στη παιδεία και τις προκαταλήψεις του, συγκέντρωνε σιγά-σιγά γύρω του, εναντίον του πρώην μέντορά του, Γάλλους από όλα τα κοινωνικά στρώματα για να υπερασπιστούν τη Γαλλική Δημοκρατία. Ο ίδιος ένωσε τις δυνάμεις του με μια αριστερή προσωπικότητα, τον Ζαν Μουλέν, ο οποίος μερικά χρόνια πριν είχε κρυφά καταχραστεί χρήματα από το υπουργείο Ναυτιλίας και είχε διακινήσει όπλα για να στηρίξει τους Ισπανούς Ρεπουμπλικανούς ενάντια στους φασίστες.

Ουδείς θυμάται ότι ένας συνάδελφος του Ντε Γκωλ, ο Ρομπέρ Σουμάν, έβαλε την υπογραφή του στην ανακωχή της ντροπής, και στη συνέχεια, μερικά χρόνια αργότερα, ίδρυσε την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (τώρα Ευρωπαϊκή Ένωση)· έναν υπερεθνικό οργανισμό που σχεδιάστηκε κατά το πρότυπο των Ναζί της «Νέας Ευρωπαϊκής Τάξης» ενάντια στη Σοβιετική Ένωση και σήμερα κατά της Ρωσίας.

ΤO MONTEΛΟ ΟΜΠΑΜΑ-ΚΛΙΝΤΟΝ

  Ο Εμμανουέλ Μακρόν έλαβε την υποστήριξη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Έχει συγκεντρώσει μια ομάδα εξωτερικής πολιτικής που αποτελείται από τους κυριότερους νεοσυντηρητικούς διπλωμάτες και δεν έκρυψε την υποστήριξή του για την εξωτερική πολιτική των Δημοκρατικών των ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, παρά το γεγονός ότι παρουσίασε την εξωτερική πολιτική του με μια διαμετρικά αντίθετη ρητορική από αυτή του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Τζωρτζ Μπους, στην πράξη ακολούθησε σε όλα τα σημεία τα βήματά της. Και οι δύο άνδρες ηγήθηκαν διαδοχικά του ιδίου σχεδίου καταστροφής των κοινωνιών της ευρύτερης Μέσης Ανατολής που μετράει ήδη πάνω από 3 εκατομμύρια νεκρούς. Ο Εμμανουέλ Μακρόν στηρίζει αυτή την πολιτική, αν και δεν είναι ακόμη γνωστό εάν προτίθεται να την δικαιολογήσει μέσω του «εκδημοκρατισμού» ή μέσω της «αυθόρμητης επανάστασης».

Ενώ στις εκλογές στις ΗΠΑ η Χίλαρι Κλίντον ηττήθηκε, ο Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται να εκλεγεί στη Γαλλία.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η Μαρίν Λε Πεν θα είναι σε θέση να παίξει το ρόλο του Σαρλ Ντε Γκωλ, αλλά τρία πράγματα είναι αναμενόμενα:

  • Όπως το 1940, όταν οι Βρετανοί καταπίνοντας την αποστροφή τους, φιλοξένησαν τον Ντε Γκωλ στο Λονδίνο, ομοίως σήμερα, οι Ρώσοι θα στηρίξουν την Λε Πεν.

  • Όπως το 1939, όπου λίγοι ήταν οι κομμουνιστές που αψηφώντας τη γραμμή του κόμματός τους, εντάχθηκαν στην Αντίσταση, λίγοι είναι σήμερα οι υποστηρικτές του Ζαν-Λυκ Μελανσόν που θα κάνουν το «αμαρτωλό» βήμα. Ωστόσο, μετά την επίθεση των Ναζί στην ΕΣΣΔ, ήταν σύσσωμο το Κομμουνιστικό Κόμμα που υποστήριξε τον Ντε Γκωλ και αποτελούσε την πλειοψηφία της Αντίστασης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα επόμενα χρόνια ο Μελανσόν θα πολεμήσει στο πλευρό της Λε Πεν.

  • Ο Εμμανουέλ Μακρόν ποτέ δεν θα κατανοήσει τους ανθρώπους που αντιστέκονται υπέρ της κυριαρχίας της πατρίδας τους. Δεν θα καταλάβει επομένως τους λαούς της «ευρύτερης Μέσης Ανατολής» που αγωνίζονται για την πραγματική ανεξαρτησία τους γύρω από τη Χεζμπολάχ, τη Συριακή Αραβική Δημοκρατία και την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, Βηρυτός (Λίβανος), 25 Απριλίου 2017.

 

Πηγή: www.voltairenet.org

[Μικρές διαφοροποιήσεις στην ελληνική μετάφραση που υπάρχει αναρτημένη στο σάιτ του Réseau Voltaire έγιναν από την Αθηνά, με στόχο την καλύτερη κατανόηση του άρθρου]

 
πηγή:

Συγκινητικό: Νεαρός έβαλε ζακέτα για να τιμήσει τη γιορτή της Μητέρας

  Συγκινητικό: Νεαρός έβαλε ζακέτα για να τιμήσει τη γιορτή της Μητέρας Ο νεαρός φορώντας τη ζακέτα: Μια εικόνα που δεν θα αφήσει κανέναν ασ...