Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Το γνωρίζατε; Αυτός είναι ο λόγος που τα σπίτια στις Κυκλάδες βάφτηκαν υποχρεωτικά λευκά με διάταγμα (βίντεο)

Το γνωρίζατε; 

Αυτός είναι ο λόγος που τα σπίτια στις Κυκλάδες 

βάφτηκαν υποχρεωτικά λευκά με διάταγμα (βίντεο)


Μπορεί το λευκό χρώμα χρώμα των τοίχων στα σπίτια των Κυκλάδων να περιορίζει την απορρόφηση θερμότητας όμως δεν είναι αυτός o αρχικός λόγος που τα σπίτια βάφτηκαν λευκά.
Το λευκό χρώμα επιλέχθηκε για λόγους υγιεινής και όχι αισθητικής αν και αυτός είναι ο επικρατέστερος λόγος που τα σπίτια συνέχιζαν να βάφονται έτσι.
Το 1938 με διάταγμα του Μεταξά αποφασίστηκε ότι όλα τα σπίτια των νησιών πρέπει να περαστούν με ασβέστη για να προστατευτούν από τη χολέρα που ήταν σε έξαρση εκείνη την περίοδο.
Έτσι ο ασβέστης χρησιμοποιήθηκε ως απολυμαντικό, μια χρήση που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη εκείνη την εποχή καθώς η χλωρίνη δεν χρησιμοποιούνταν. Επιπλέον ένας δεύτερος λόγος ήταν η αγάπη του Μεταξά για την ευταξία που και την ομογενοποίηση αν και υπάρχουν απόψεις ότι τα σπίτια «ντύθηκαν» στα γαλανόλευκα και για εθνικοπατριωτικούς λόγους.
Το ασβέστωμα συνεχίστηκε και μετά τη δικτατορία αφού εν τέλη άρεσε και στους κάτοικους (ή απλά το συνήθισαν) αλλά και στους τουρίστες με αποτέλεσμα να γίνουν το σήμα κατατεθέν των Κυκλάδων.




https://www.pentapostagma.gr/

Σάμος: Ξεκινά σήμερα η επιτήρηση θαλάσσιων συνόρων με ζέπελιν – Φέρει ραντάρ, θερμική κάμερα και σύστημα AIS

Σάμος: 

Ξεκινά σήμερα η επιτήρηση θαλάσσιων 

συνόρων με ζέπελιν – 

Φέρει ραντάρ, θερμική κάμερα και 

σύστημα AIS

Ξεκινά σήμερα η δοκιμαστική επιχειρησιακή εκμετάλλευση αερόστατου ζέπελιν στη Σάμο, το οποίο και θα επιτηρεί τα θαλάσσια σύνορα, όπως αναφέρει το Λιμενικό Σώμα.
Το ζέπελιν, μήκους 35 μέτρων, φέρει ραντάρ, θερμική κάμερα, σύστημα AIS (Automatic Identification System) και δύναται να αναπτυχθεί σε ύψος έως 1.000 μ. από το σταθμό βάσης. Στόχος η αδιάλειπτη επιτήρηση του θαλασσίου πεδίου σε πραγματικό χρόνο και επί 24ώρου βάσεως. Στη Σάμο έχει αναπτυχθεί ένας κινητός σταθμός αισθητήρων, σε φορτηγό, με αντίστοιχο εξοπλισμό από το σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης της Πορτογαλικής Εθνοφρουράς (Guarda Nacional Republicana – GNR) ώστε να υπάρχει σύγκριση σε πραγματικό χρόνο των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της ικανότητας διακρίβωσης της επίγειας και της εναέριας τεχνικής λύσης.
Φωτογραφίες του Λιμενικού Σώματος με το ζέπελιν
«Μέσω αυτού του εγχειρήματος, το Λιμενικό Σώμα γίνεται η πρώτη ακτοφυλακή Κράτους Μέλους της Ευρ. Ένωσης, που χρησιμοποιεί δέσμιο αερόστατο για την αστυνόμευση του θαλασσίου πεδίου και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος, μόλις δέκα μήνες μετά την πρώτη πανευρωπαϊκή χρήση για αντίστοιχους σκοπούς Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΜΕΑ) μεσαίου ύψους μακράς εμβέλειας (MALE), το Σεπτέμβριο του 2018» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ζέπελιν στον αέρα
Ξεκινά η δοκιμαστική επιχειρησιακή εκμετάλλευση αερόστατου Ζέπελιν / Φωτογραφία: Λιμενικό Σώμα
«Αυτό καταδεικνύει την ισχυρή και ξεκάθαρη βούληση του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, χρησιμοποιώντας τη διαθέσιμη τεχνολογία αιχμής, για την αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων της Ευρ. Ένωσης, την πάταξη κάθε μορφής εγκληματικότητας καθώς και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα», επισημαίνεται.
Η πιλοτική δραστηριότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρηση «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», η οποία διεξάγεται σε συνεχή βάση από το Μάιο του 2008 υπό το συντονισμό των Αρχηγείων Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ και ΕΛ.ΑΣ, και υπό την εποπτεία του Οργανισμού FRONTEX
Ζέπελιν στον αέρα
Ζέπελιν, μήκους 35 μέτρων / Φωτογραφία: Λιμενικό Σώμα
https://www.pentapostagma.gr/

Τι θα γίνει αν βάλετε ένα κομμένο τριαντάφυλλο μέσα σε μια πατάτα;- Θα εκπλαγείτε! (βίντεο)

Τι θα γίνει αν βάλετε ένα κομμένο 

τριαντάφυλλο μέσα σε μια πατάτα;- 

Θα εκπλαγείτε! (βίντεο)

Πόσες και πόσες φορές έχετε ξεφωνίσει: «Πάλι μαράθηκαν;» και ορκίζεστε ότι δεν θα ξοδέψετε άλλα λεφτά για χάρη τους;
Ε λοιπόν, υπάρχει ένας εύκολος και κυρίως οικονομικός τρόπος για να μην ξεμείνετε ποτέ (τουλάχιστον) από τριαντάφυλλα! Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα κομμένο τριαντάφυλλο και μια… πατάτα! Μια πατάτα; Ναι, όσο περίεργο και αν διαβάζετε!
Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε…




https://www.pentapostagma.gr/

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Ιστοριούλα – Το άχρηστο δέντρο!

Ιστοριούλα – 

Το άχρηστο δέντρο!

wp-1460800435503.jpg

Μια φορά ο Λάο-Τσε με τους μαθητές του περνούσε μέσα από το δάσος όπου οι υλοτόμοι έκοβαν δέντρα. Εκατόν υλοτόμοι χτυπούσαν τα δέντρα με τσεκούρια και το δάσος ήταν γεμάτο με πεσμένα δέντρα. Εδώ ο Λάο-Τσε αντιλήφθηκε ένα δέντρο που δεν το έκοψαν οι υλοτόμοι. Το δέντρο είχε λοξό, καμπύλο κορμό με πολλά κλαδιά. Ο Δάσκαλος έστειλε τους μαθητές να ρωτήσουν, γιατί δεν έκοψαν αυτό το δέντρο.
– Είναι άχρηστο, απάντησε ο παλιότερος υλοτόμος, απ’ αυτό το δέντρο δεν μπορείς να κάνεις τυπωτά, ούτε καυσόξυλα.
Όταν την απάντηση μετέφεραν στον Λάο-Τσε εκείνος είπε στους μαθητές του:
– Να είστε σαν αυτό το δέντρο, να μάθετε να είστε άχρηστοι, τότε κανένας δε θα σας πειράζει. Αυτό το δέντρο είναι σοφό. Κοιτάξτε γύρο του τα πεσμένα δέντρα, ήταν ίσια, λυγερά και ψηλά. Φαίνεται πως αυτά τα ψηλά δέντρα ήταν υπερήφανα για τον εαυτό τους και έγιναν για κάποιους χρήσιμα. Να είστε ανώφελοι και άχρηστοι, δηλαδή μην γίνεστε εμπόρευμα, πράμα το οποίο μπορεί κανείς να το πουλήσει και να το αγοράσει.

Κινέζικη σοφία, από τον Λάο-Τσε.


https://searchingthemeaningoflife.wordpress.com/


Η βασίλισσα της γκαντεμιάς

Η βασίλισσα της γκαντεμιάς


Δημοσιεύτηκε από τον/την gynaikaeimai στις 
Η αλήθεια είναι πως ακόμη κι αν με συμπαθείς (δεν είναι όλοι οι άνθρωποι στα καλά τους!), μπορείς να χρησιμοποιήσεις πολλά επίθετα να με περιγράψεις, αλλά το «τυχερή», σίγουρα δεν είναι ένα απ’ αυτά. Και να θες δηλαδή, δεν βγαίνει εκ των αποτελεσμάτων. Δεν ξέρω αν όλη αυτή η γκαντεμιά που κουβαλάω εντός μου, εξ απ’ ανέκαθεν, οφείλεται σε μάτι, όπως πιστεύει η μάνα μου (και με φτύνει κάθε φορά που φεύγω απ’ το σπίτι), αν είναι θέμα καθαρής «τύχης» να συμβαίνουν σε μένα όλα τα στραβά ή αν αντί για νερό, η κολυμπήθρα που με βάφτισαν περιείχε… γκαντεμίνη. Το θέμα είναι όμως, πως άνετα με λες… βασίλισσα της γκαντεμιάς!
Προφανώς δεν έχω κερδίσει ΠΟΤΕ, σε κανέναν διαγωνισμό (ούτε καρφίτσα)! Προφανώς δεν έχω κερδίσει ΠΟΤΕ, σε κανένα τυχερό παιχνίδι, τύπου ΛΟΤΤΟ, Λαχείο, ξυστό (έχω πάψει να παίρνω εδώ και χρόνια)! Προφανώς δεν έχω κερδίσει ΠΟΤΕ, ούτε φλουρί σε βασιλόπιτα! Ψέματα! Μια φορά το είχα πετύχει και το κατάλαβα την ώρα που το δάγκωσα (80 ευρώ στον οδοντίατρο). Η γκαντεμιά μου όμως, δεν περιορίζεται σε τέτοια πράγματα.
Εννοείται πως είμαι εγώ αυτή, της οποίας τον καφέ θα χύσει ο σερβιτόρος (επάνω στην καινούρια φούστα!). Εννοείται πως θα φτάσω στη στάση, την ώρα που θα έχει μόλις φύγει το λεωφορείο. Εννοείται πως όταν περιμένω σημαντικό τηλεφώνημα, πριν προλάβω να απαντήσω θα μου πέσει η συσκευή και θα γίνει χίλια κομμάτια (ή θα πέσει στη λεκάνη της τουαλέτας – True story!). Εννοείται πως την ώρα που θα περπατάω στο πεζοδρόμιο, το αυτοκίνητο που θα πατήσει σε λακκούβα με νερό, θα πετάξει όλο το νερό πάνω μου και φυσικά την ώρα που θα βρίζω θα δω κάποιον γνωστό μου, που δεν θα ήθελα να με δει με τίποτα σ’ αυτά τα χάλια! Εννοείται! Και φυσικά όλα αυτά, όσο κι αν προσέχω (γιατί την ξέρω τη μαύρη μου τη τύχη), θα μου συμβούν έτσι κι αλλιώς, οπότε το «Πρόσεχε» της μαμάς και των φίλων μου, δεν έχει καμία αξία.
Το θετικό της υπόθεσης βέβαια, είναι πως παρά τη γκαντεμιά μου, δεν με αποφεύγουν οι φίλοι μου, γιατί η γκαντεμιά μου, κάθε άλλο παρά μεταδοτική είναι. Θα με έλεγα καλύτερα «απορροφητήρα αρνητισμού», οπότε όλοι γύρω μου είναι πανευτυχείς, μιας και τραβάω τα «στραβά κι ανάποδα» σαν μαγνήτης, αφήνοντας όλη την εύνοια του σύμπαντος, να λούσει τους γύρω μου. Μ’ αγαπούν λοιπόν, αν και αστειάκια τύπου «Παρασκευή και 13 σήμερα! Χρόνια σου πολλά!» δεν λείπουν.
Στα χρόνια που πέρασαν κι από τότε που ανακάλυψα ότι η τύχη δεν θα γίνει ποτέ καλή μου φίλη, προσπάθησα πολλές φορές να προβλέψω ή να αποφύγω την κακοτυχία. Όταν όμως κάτι είναι της μοίρας σου γραμμένο, αυτό δεν είναι εύκολο. Πλέον, έχω συμβιβαστεί με την ιδέα και προσπαθώ να μην δίνω και τόση σημασία στα παιχνίδια που παίζει η μοίρα στην πλάτη μου και δεν είναι λίγες οι φορές που προσπαθώ να το διασκεδάζω κιόλας! (Χαρτιά όμως με λεφτά, δεν πρόκειται να ξαναπαίξω ποτέ!).
Της Κικής Γιοβανοπούλου
https://gynaikaeimai.com/

Δύο φυσικές λύσεις για να απαλλαγείτε από τις κατσαρίδες

Δύο φυσικές λύσεις για να απαλλαγείτε 

από τις κατσαρίδες

Οι κατσαρίδες αποτελούν για πολλά σπίτια ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα του καλοκαιριού. Οι απρόσκλητοι επισκέπτες κάνουν συχνά την εμφάνισή τους στο μπάνιο αλλά και σε άλλα δωμάτια με υγρασία.
Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από αυτές με φυσικό τρόπο…
Αμμωνία
Αυτή η έντονη και χαρακτηριστική οσμή της αμμωνίας είναι ίσως η χειρότερη για τις κατσαρίδες. Με λίγη και μόνο ποσότητα οι κατσαρίδες μπορεί να εξαφανιστούν.
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαλύσετε 2 φλυτζάνια αμμωνία σε ένα κουβά νερό και αδειάστε τον στο νεροχύτη ή σε άλλο σιφόνι του σπιτιού.
Δαφνόφυλλα
Σε όλα τα σπίτια υπάρχουν μερικά φύλλα δάφνης για το φαγητό. Ωστόσο οι κατσαρίδες δεν συμπαθούν καθόλου αυτή τη μυρωδιά.
Επομένως, για να ανακόψετε πιθανές εισβολές τους δεν έχετε παρά να απλώσετε μερικά φύλλα στα ντουλάπια της κουζίνας και του μπάνιου, καθώς και στις μπαλκονόπορτές σας.
Επίσης μπορείτε να κάνετε και το άλλο: Να σφουγγαρίσετε το σπίτι σας με λίγο νερό στο οποίο θα έχετε προηγουμένως ρίξει μερικά δαφνόφυλλα.
Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και το σκόρδο, στο οποίο μπορείτε να καταφύγετε…
https://www.pentapostagma.gr/

Σύνδρομο Σγιόγκρεν: Το αυτοάνοσο που «χτυπά» γυναίκες από 40-60 ετών

Σύνδρομο Σγιόγκρεν: 

Το αυτοάνοσο που «χτυπά» γυναίκες 

από 40-60 ετών

Το σύνδρομο με την περίεργη αυτή ονομασία είναι στην πραγματικότητα ένα αυτοάνοσο νόσημα. 
Στο Σγιόγκρεν τα κύτταρα του ανοσολογικού μας στρέφονται κατά των εξωκρινών αδένων που παράγουν δάκρυα και σάλιο -δακρυϊκοί και σιελογόνοι αδένες- διαταράσσοντας τη λειτουργία τους. Το αποτέλεσμα είναι ξηροφθαλμία και ξηροστομία. Η ξηρότητα ωστόσο που προκαλεί η νόσος επηρεάζει και άλλους εξωκρινείς αδένες, όπως η μύτη, ο λαιμός, ακόμη και κόλπος. 
Το σύνδρομο Σγιόγκρεν, χτυπά την πόρτα των γυναικών πολύ πιο συχνά από ό,τι αυτή των ανδρών ενώ εμφανίζεται συχνότερα μετά την ηλικία των 40 ετών σε άτομα οποιασδήποτε φυλής και εθνικότητας.
Υπάρχουν 2 είδη του συνδρόμου, το πρωτοπαθές, που εμφανίζεται από μόνο του και το δευτεροπαθές που εμφανίζεται σε συνδυασμό με άλλο ρευματικό νόσημα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο ερυθηματώδης λύκος ή το σκληρόδερμα.
Ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερος από όσο γνωρίζουμε, ωστόσο δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός, αφού πολλοί ασθενείς δεν αναφέρουν ποτέ στο γιατρό τα συμπτώματά τους.
Τα πιο συχνά συμπτώματα του συνδρόμου είναι τα ξηρά, ερεθισμένα και πολλές φορές πρησμένα μάτια καθώς και η αίσθηση άμμου σε αυτά.
Επίσης το ξηρό στόμα και ο λαιμός, -εδώ έχουμε δυσκολία στη μάσηση και την κατάποση της τροφής, αλλά και το αίσθημα κόπωσης και ο πόνος στις αρθρώσεις.
Μπορεί μάλιστα να υπάρχει ξηρότητα στο δέρμα, στο πεπτικό σύστημα, στο αιδοίο ή στις αναπνευστικές οδούς.
Όσον αφορά την θεραπεία, αυτή δεν έχει βρεθεί ακόμα, υπάρχουν όμως κάποιες θεραπευτικές αγωγές οι οποίες αν ακολουθηθούν σωστά μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα.
Κολλύρια και αλοιφές μπορούν να καταπραϋνουν την ξηρότητα σε μάτια, στο δέρμα ή τον κόλπο. Τζελ και σπρέι στόματος, καραμέλες ή τσίχλες αυξάνουν την παραγωγή του σάλιου, ενώ αναλγητικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να ανακουφήσουν τον οργανισμό.
Σε κάθε περίπτωση, μην αμελείτε τα συμπτώματα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και βρείτε μεθόδους αντιμετώπισης.
bovary.gr
https://www.pentapostagma.gr/

Προσοχή όταν αγοράζετε κονσέρβες – Τι να προσέχετε στην ετικέτα

Προσοχή όταν αγοράζετε κονσέρβες – 

Τι να προσέχετε στην ετικέτα

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα πιστεύεται γενικά, ότι είναι λιγότερο θρεπτικά από τα φρέσκα ή τα κατεψυγμένα. Μερικοί ισχυρίζονται ότι περιέχουν επιβλαβή συστατικά και πρέπει να αποφεύγονται. Άλλοι λένε ότι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Τι είναι ακριβώς οι κονσέρβες

Κονσερβοποίηση είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση των τροφίμων για μακρές χρονικές περιόδους με τη συσκευασία τους σε αεροστεγή δοχεία. Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 18ου αιώνα, ως ένας τρόπος για να υπάρχει μια σταθερή πηγή τροφής για τους στρατιώτες στον πόλεμο.
Η διαδικασία της κονσερβοποίησης μπορεί να διαφέρει ελαφρώς από το ένα προϊόν στο άλλο, αλλά υπάρχουν τρία βασικά βήματα:
  • Επεξεργασία: Οι τροφές αποφλοιώνονται, κόβονται σε φέτες, ψιλοκόβονται, αφαιρούνται τα κουκούτσια τους, τα κόκαλα, το κέλυφος, ή ακόμα και μαγειρεύονται.
  • Σφράγιση: Οι επεξεργασμένες (πλέον) τροφές μπαίνουν και σφραγίζονται σε κονσέρβες.
  • Θέρμανση: Οι κονσέρβες θερμαίνονται για να εξοντωθούν τα επιβλαβή βακτήρια και να προληφθεί τυχόν αλλοίωση της τροφής.
Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στην τροφή να είναι ασφαλής για κατανάλωση για 1 έως 5 έτη, ή και περισσότερο σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα πιο κοινά κονσερβοποιημένα τρόφιμα περιλαμβάνουν φρούταλαχανικάόσπριασούπεςκρέατα και θαλασσινά.

Κονσέρβες: Πώς επηρεάζουν την θρεπτικότητα της τροφής

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα συχνά πιστεύεται ότι είναι λιγότερο θρεπτικά από τα φρέσκα, ή τα κατεψυγμένα, αλλά η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια. Στην πραγματικότητα, η κονσερβοποίηση διατηρεί τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά της εκάστοτε τροφής.
Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και το λίπος δεν επηρεάζονται από τη διαδικασία. Τα περισσότερα μέταλλα και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες A, D, E και Κ, επίσης διατηρούνται ακέραια.
Ως εκ τούτου, οι μελέτες δείχνουν ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά δεν χάνουν σε θρεπτικότητα όταν μπαίνουν σε κονσέρβες.
Ωστόσο, επειδή η κονσερβοποίηση περιλαμβάνει και την έκθεση της κονσέρβας σε υψηλή θερμότητα, οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Β μπορεί να καταστραφούν.
Από την άλλη πλευρά, αυτές οι βιταμίνες είναι ευαίσθητες στην θερμότητα και τον αέρα γενικά, οπότε μπορούν να χαθούν ακόμα και κατά τη διάρκεια της κανονικής επεξεργασίας, δηλαδή με το απλό μαγείρεμα και τις μεθόδους αποθήκευσης που χρησιμοποιούνται στο σπίτι.
Επίσης, ενώ η διαδικασία κονσερβοποίησης μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε ορισμένες βιταμίνες, μπορεί και να αυξήσει άλλες χημικές ενώσεις που κάνουν καλό στην υγεία.
Για παράδειγμα, οι ντομάτες και το καλαμπόκι απελευθερώνουν περισσότερα αντιοξειδωτικά όταν θερμαίνονται, κάτι που κάνει τις κονσέρβες αυτών των προϊόντων μια ακόμα καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών.

Οι κονσέρβες μπορεί να περιέχουν μικροποσότητες δισφαινόλης-Α

Η δισφαινόλη-Α (Bisphenol-A, ή BPA) είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται συχνά στην συσκευασία τροφίμων, όπως και στις κονσέρβες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η BPA στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορούν να μεταφερθεί από την επένδυση του μεταλλικού δοχείου μέσα στο φαγητό που τρώμε.
Μία μελέτη εξέτασε 78 διαφορετικές κονσέρβες τροφίμων και έδειξε ότι υπήρχαν μικροποσότητες BPA στην περιεχόμενη τροφή σε πάνω από το 90% αυτών. Επίσης, κατέστησε σαφές ότι η κατανάλωση κονσερβοποιημένων τροφών είναι η κύρια αιτία έκθεσης ενός ατόμου στην BPA.
Αν και τα στοιχεία δεν είναι σαφή, ορισμένες μελέτες σε ανθρώπους έχουν συνδέσει την BPA με προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου-2 και ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία.
Όλα τα παραπάνω, βέβαια, ισχύουν μόνο στην περίπτωση που κάποιος καταναλώνει πολύ μεγάλες ποσότητες κονσερβοποιημένων τροφών για πολύ μακρύ χρονικό διάστημα. Μόνο έτσι οι ποσότητες BPA μπορεί να φτάσουν σε τέτοια επίπεδα, ώστε να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Οι κονσέρβες έχουν πρόσθετο αλάτι, ζάχαρη, ή συντηρητικά

Αλάτι, ζάχαρη και συντηρητικά προστίθενται μερικές φορές κατά τη διαδικασία κονσερβοποίησης.
Μερικά κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να έχουν πολύ αλάτι. Αν και αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορεί να είναι πρόβλημα για ορισμένους, όπως τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.
Οι κονσέρβες μπορεί, επίσης, να περιέχουν πολύ πρόσθετη ζάχαρη, η οποία μπορεί να έχει πολλαπλές επιβλαβείς συνέπειες στον οργανισμό. Η περίσσεια της ζάχαρης έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου-2.
Μπορεί, επίσης, μια κονσέρβα να περιέχει μια ποικιλία από άλλα φυσικά ή χημικά συντηρητικά.

Τι να προσέχετε, όταν αγοράζετε κονσέρβες

Όπως συμβαίνει με όλα τα τρόφιμα, είναι σημαντικό να διαβάζετε την ετικέτα και την λίστα συστατικών.
Αν η πρόσληψη αλατιού είναι πρόβλημα για σας, επιλέξτε κονσέρβες που αναγράφουν στην ετικέτα τους “χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο” ή “χωρίς πρόσθετο αλάτι”.
Για να αποφύγετε την επιπλέον ζάχαρη, επιλέξτε φρούτα σε κονσέρβα σε νερό, ή σε χυμό, αντί για σιρόπι.
Μπορείτε, επίσης, να στραγγίσετε και να ξεπλένετε τα τρόφιμα όταν τα βγάζετε από την κονσέρβα, για να μειώσετε το περιεχόμενο σε αλάτι και ζάχαρη.
Πολλά κονσερβοποιημένα τρόφιμα δεν περιέχουν καθόλου πρόσθετα συστατικά, αλλά ο μόνος τρόπος για να το δείτε αυτό είναι να διαβάσετε τον κατάλογο συστατικών στην ετικέτα.
https://www.pentapostagma.gr/

Καφές το πρωί: Γιατί πρέπει να μην τον πίνετε με άδειο στομάχι

Καφές το πρωί: 

Γιατί πρέπει να μην τον πίνετε με άδειο στομάχι

Ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων υγείας, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
Τα αντιοξειδωτικά που έχει ο καφές αποτελούν μέρος ενός τύπου οξέος (chlorine genic acid) το οποίο βρίσκεται και σε πολλά φρούτα που τρώτε κάθε μέρα. Ωστόσο, αυτές οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες στο σώμα σας, ιδιαίτερα αν συνηθίζετε να καταναλώνετε καφέ πριν φάτε οτιδήποτε το πρωί.

Πεπτικά προβλήματα

Πιο συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι σκέτου καφέ (φίλτρου, χωρίς γάλα ή ζάχαρη) με άδειο στομάχι διεγείρει την έκκριση του υδροχλωρικού οξέος στην πεπτική οδό. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό σε ανθρώπους που πάσχουν από γαστρίτιδα. Το υδροχλωρικό οξύ χρησιμοποιείται για να αποσυνθέσει τις τροφές στο στομάχι. Τα πεπτικά προβλήματα που προκαλούνται από αυτό μπορεί να γίνουν αντιληπτά πιο μετά, όταν ο οργανισμός θα αδυνατεί να αφομοιώσει κάποιο βαρύ γεύμα, αφού θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποσυντεθούν οι πρωτεΐνες στο στομάχι και το έντερο.
Οι περισσότεροι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο καφές δεν πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μετά το ξύπνημα, γιατί σε αυτή την περίπτωση το επίπεδο της κορτιζόλης στο σώμα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και απαιτείται χρόνος για να σταθεροποιηθεί. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να καταναλώνετε καφέ μόνο μετά από μία ώρα αφότου ξυπνήσετε το πρωί και οπωσδήποτε αφότου έχετε φάει κάτι.
Η κορτιζόλη ρυθμίζει το εσωτερικό σας “βιολογικό ρολόι” και τα επίπεδα εγρήγορσης του σώματος. Ως εκ τούτου, ο καφές με άδειο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο επίπεδο γαστρικού οξέος, φούσκωμα και, ακόμη και εμετό.
Αν δεν έχετε χρόνο για να απολαύσετε ένα πλήρες γεύμα το πρωί, ή “δεν μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας χωρίς καφέ”, προσπαθήστε τουλάχιστον να τον συνοδεύσετε με μια φέτα ψωμί με λίγο βούτυρο.
https://www.pentapostagma.gr/

Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Kn-itus cacaturitus–Λεωνίδας ο Ταραντίνος

Kn-itus cacaturitus–Λεωνίδας ο Ταραντίνος

20ΙΟΛ.
Όχ’ εδώ, στρατοκόπε που διψάς· μη σκύβεις για να πιεις· ζέσταν’ ο ήλιος και τα γίδια μαγάρισαν την όχτη· ’σα πέρ’ ανέβα στο βουνό ’που παίζουν οι δαμάλες· κει ’π’ τού τσομπάν’ το πεύκο το ψηλό ’ποδιώχνει το λιοπύρι· θα βρεις νερό εκεί πιο κρούσταλλο κι’ απ’ το θράκικο το χιόνι· από πηγούλ’ αφριστή, στο φαλακρό το βράχο να κυλάει.

μὴ σὺ γ᾽ ἐπ᾽ οἰονόμοιο περίπλεον ἰλύος ὧδε
τοῦτο χαραδραίης θερμόν, ὁδῖτα, πίῃς:
ἀλλὰ μολὼν μάλα τυτθὸν ὑπὲρ δαμαλήβοτον ἄκραν
ταύταν, πὰρ κείνᾳ ποιμενίᾳ πίτυϊ
εὑρήσεις κελαρύζον ἐϋκρήνου διὰ πέτρης
νᾶμα, Βορειαίης ψυχρότερον νιφάδος.
Επίγραμμα–Λεωνίδας ο Ταραντίνος (3ος αιώνας π.Χ)
Προφητικό, διδαχτικό και επίκαιρο [είθε να είχε μελοποιηθεί από την κ. Βουφίλιου!]
https://waltendegewalt.wordpress.com/feed/rss/
https://anhsyxia.wordpress.com/

Και μια μεγάλη αλήθεια… οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν

  Και μια μεγάλη αλήθεια…  οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν – Joanna Sou – GynaikaEimai 15 Ιανουαρίου 2025 «Αν δεν φτιάξεις αυτά τα δύο πρ...