Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

ΧΑΣΙΣ - ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗ.

ΧΑΣΙΣ - ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ 

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗ.

Τα προϊόντα της κάνναβης (χασίς και μαριχουάνα) δεν είναι τόσο ακίνδυνα, όπως υποστηρίζεται συχνά. Αυτοί οι ισχυρισμοί προέρχονται από μια εποχή που δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της κατανάλωσης χασίς. Αλλά εντωμεταξύ έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες – και τα
αποτελέσματα είναι τρομακτικά.
Ένα κέντρο τεκμηρίωσης στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή, έχει την πιο ολοκληρωμένη συλλογή επιστημονικών συγγραμμάτων για την κάνναβη με 6.500 εκθέσεις. Ούτε μία από αυτές τις εκθέσεις δεν μας διαβεβαιώνει ότι η κάνναβη είναι ακίνδυνη.
Μακροπρόθεσμα, η  κάνναβη, οδηγεί σε σοβαρές βλάβες της υγείας και στην αλλαγή της προσωπικότητας. Όσο νεότερος ο χρήστης, τόσο χειρότερα είναι τα αποτέλεσμα.

Η κάνναβη είναι το πιο πολύπλοκο ναρκωτικό, με διαφορά.

Η κάνναβη περιέχει 421 χημικές ουσίες, σε κατάταξη πριν το κάπνισμα. Όταν καπνίζουν μαριχουάνα οι ουσίες αυτές μετατρέπεται σε περισσότερες από 2000 και στο σώμα ακόμη περισσότερες. Το αλκοόλ  και η κοκαΐνη  περιέχουν 1 χημική ουσία, αντίστοιχα.
Η κάνναβη δεν είναι ένα απλό φυσικό χόρτο!
Κανένα άλλο ναρκωτικό, που χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο, δεν παραμένει τόσο πολύ στο σώμα, όπως η κάνναβη. Δεν υπάρχει κανένα άλλο νόμιμο ή παράνομο ναρκωτικό,  που να προσβάλλει κάθε ζωτικό όργανο του σώματος. Και κάθε σύστημα του σώματός μας (αναπνευστικό, ανοσοποιητικό, αναπαραγωγικό, …).
Και κάθε κύτταρο στο σώμα. Μόνο ένα μικρό μέρος της ουσίας, που προκαλεί την ευφορία, εισέρχεται στα εγκεφαλικά κύτταρα, όπου παράγει ηδονική μέθη.  Το υπόλοιπο εναποτίθεται στο σώμα, κυρίως στους πνεύμονες και  στα όργανα με πολύ λίπος, όπως ο εγκέφαλος ή τα όργανα αναπαραγωγής. Χρειάζονται 3 ημέρες έως 1 εβδομάδα έως ότου εξαφανιστεί το μισό αυτών των ουσιών από το σώμα του χρήστη.  Μέχρι να εξαφανιστούν όλες οι ουσίες, χρειάζεται ένας ολόκληρος μήνας. Τώρα, μπορείς να υπολογίσεις, πόσο γρήγορα συσσωρεύεται το δηλητήριο στα όργανά του.
Σε κανά δυο περιπτώσεις, μάλιστα, προκλήθηκε στον χρήστη σοβαρή ψυχική ασθένεια.

Με την πάροδο του χρόνου, όλοι οι χρήστες της κάνναβης αναπτύσσουν μια παρόμοια προσωπικότητα με τα εξής συμπτώματα: έλλειψη κινήτρων, έλλειψη συγκέντρωσης,  μείωση μνήμης, κατάθλιψη,  σκέψεις αυτοκτονίας. Αργότερα έρχονται  και τα συναισθήματα άγχους , ψυχικής διαταραχής και παράνοιας.
Αλλαγή προσωπικότητας
Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι η χρήση μαριχουάνας, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, καταστρέφει το γεννητικό σύστημα του χρήστη.
Τα μωρά των γυναικών που χρησιμοποιούν κάνναβη, πεθαίνουν πιο συχνά στη μήτρα, απ’ ότι τα μωρά των μητέρων που δεν παίρνουν ναρκωτικά, και αυτά τα μωρά που γεννιούνται παρουσιάζουν συχνά διαταραχές συμπεριφοράς ή σωματική αναπηρία. Στους άνδρες, η μαριχουάνα αναστέλλει την ωρίμανση του σπέρματος – δεν αναπτύσσεται εντελώς κι αυτό σημαίνει στειρότητα.

Κανένα άλλο ναρκωτικό, συμπεριλαμβανομένης της ηρωίνης, δεν προκαλεί παρόμοιες βλάβες στο DNA, όπως η μαριχουάνα.
Και τα κύτταρα καταστρέφονται από την κατανάλωση χασίς.
Στους  καπνιστές του χασίς που καπνίζουν 2-7 τσιγάρα την εβδομάδα, μειώνεται ο κανονικός αριθμός χρωματοσωμάτων στο ένα τρίτο των κυττάρων τους. Ο φυσιολογικός αριθμός των χρωμοσωμάτων του ανθρώπου είναι 46. Σε άτομα που καπνίζουν χασίς μόνο τα Σαββατοκύριακα μειώνεται ο αριθμός των χρωμοσωμάτων, στο ένα τρίτο των κυττάρων, από 46 σε 20-30  (ένας βάτραχος έχει 26). Σε άτομα που καπνίζουν καθημερινά, μειώνεται σε 5-12.
Περαιτέρω βλάβες στα κύτταρα μπορεί να είναι: παραμόρφωση του πυρήνα τους, ανώμαλα κύτταρα του μυελού των οστών, κατεστραμμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ασθενικά σπερματοζωάρια, ανάμιξη του γενετικού κώδικα, …
Πραγματικά στοιχεία από το βιβλίο: «Χασίς – κατάρριψη ενός θρύλου»  της Peggy Mann, εκδόσεις Fischer Verlag (Tb),  Frankfurt.

https://k-proothisi.blogspot.com/

ΤΑ ΑΡΧΑΊΑ ΝΑΥΆΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΎΡΝΟΥΣ ΙΚΑΡΊΑΣ ΑΠΟΚΑΛΎΠΤΟΥΝ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΆ ΤΟΥΣ – «ΜΙΑ ΑΠΌ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌΤΕΡΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΈΣ ΑΝΑΚΑΛΎΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΙΏΝΑ»







ΤΑ ΑΡΧΑΊΑ ΝΑΥΆΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΎΡΝΟΥΣ ΙΚΑΡΊΑΣ ΑΠΟΚΑΛΎΠΤΟΥΝ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΆ ΤΟΥΣ – 


«ΜΙΑ ΑΠΌ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌΤΕΡΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΈΣ ΑΝΑΚΑΛΎΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΙΏΝΑ»



Τουλάχιστον πενήντα οχτώ ναυάγια, πολλά έμφορτα με αρχαιότητες, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Ελλάδα υποστηρίζοντας πως ίσως πρόκειται για την μεγαλύτερη συγκέντρωση αρχαίων ναυαγίων που έχει βρεθεί στο Αιγαίο και ίσως σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Το Reuters φιλοξενεί σήμερα ένα εκτενές αφιέρωμα στη σημαντική αυτή ανακάλυψη, αλλά και την πορεία των ερευνών. 

Τα ναυάγια βρίσκονται στο μικρό νησιωτικό αρχιπέλαγος των Φούρνων στο Ανατολικό Αιγαίο και καλύπτουν μια περίοδο από την αρχαιότητα ως τον εικοστό αιώνα. Τα περισσότερα χρονολογούνται από τα ελληνικά, τα ρωμαϊκά και τα βυζαντινά χρόνια.

Παρότι αρκετά ναυάγια εντοπίζονται σε κοντινή απόσταση στο Αιγαίο, μέχρι σήμερα δεν έχoυν ανακαλυφθεί ποτέ τόσα πολλά συγκεντρωμένα. Οι ειδικοί ξετυλίγουν μια εντυπωσιακή ιστορία για το πως τα πλοία γεμάτα φορτία, που διέπλεαν τη Μεσόγειο, το Αιγαίο, και τη Μαύρη Θάλασσα βρέθηκαν ενώπιον της μοίρας τους, όταν ξέσπασαν ξαφνικά άνεμοι και εγκλωβίστηκαν στις βραχώδεις ακτές της περιοχής.

«Είναι δύσκολο να περιγράψεις τον ενθουσιασμό, εννοώ, είναι απλά απίθανο. Ξέραμε πως είχαμε σκοντάψει πάνω σε κάτι που θα άλλαζε τα βιβλία της ιστορίας» είπε ο υποβρύχιος αρχαιολόγος και συν-διευθυντής της έρευνας στους Φούρνους δρ. Πίτερ Κάμπελ του ναυτικού ινστιτούτου RPM. Το ινστιτούτο συνεργάζεται στο εγχείρημα με την ελληνική Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων που συντονίζει την έρευνα.

Όταν η διεθνής ομάδα ξεκίνησε τις υποβρύχιες έρευνες το 2015, εντυπωσιάστηκε από το γεγονός του εντοπισμού είκοσι δυο ναυαγίων. Με τις πρόσφατες ανακαλύψεις ο αριθμός ανέβηκε στα πενήντα οχτώ και η ομάδα πιστεύει πως κρύβονται ακόμα περισσότερα μυστικά στον βυθό της θάλασσας.

«Θα το αποκαλούσα, πιθανότατα, μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του αιώνα και πλέον έχουμε μια νέα ιστορία να πούμε για τις θαλάσσιες διαδρομές που ένωναν την αρχαία Μεσόγειο» είπε στο Reuters ο Κάμπελ. 

Φωτ.: Βασίλης Μεντόγιαννης. © Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων-ΥΠΠΟΑ/ R.P.M. Nautical Foundation.

Τα πλοία και το περιεχόμενό τους αποδίδουν την εικόνα των πλοίων που μετέφεραν αγαθά στη Μαύρη Θάλασσα, τη Μικρά Ασία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σικελία, την Κύπρο, το Λεβάντε, την Αίγυπτο και τη Βόρεια Αφρική.

Η ομάδα έχει ανασύρει πάνω από τριακόσιες αρχαιότητες από τα ναυάγια και πιο συγκεκριμένα αμφορείς, που προσφέρουν στους αρχαιολόγους μια σπάνια όψη για τα αγαθά που διακινούταν στη Μεσόγειο. «Το 90% των ναυαγίων που βρέθηκαν στην περιοχή των Φούρνων μετέφεραν αμφορείς. Ο αμφορέας ήταν ένα αγγείο που χρησιμοποιούταν κυρίως για την μεταφορά υγρών και ημι-υγρών στην αρχαιότητα, έτσι τα μεταφερόμενα αγαθά ήταν κυρίως κρασί, λάδι, σάλτσες ψαριών και ίσως μέλι» δήλωσε ο αρχαιολόγος και διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος των Φούρνων κ. Γιώργος Κουτσουφλάκης εκ μέρους της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων.

«Η σάλτσα ψαριών από την περιοχή της Βόρειας Θάλασσας ήταν ένα ακριβό προϊόν», πρόσθεσε. «Εντυπωσιαστήκαμε ειδικά από αμφορείς που βρήκαμε και προέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα και την βόρεια Αφρική σε ναυάγια της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου, καθώς είναι δύσκολο να βρεθεί ανέπαφο φορτίο από εκείνες τις περιοχές σε ναυάγιο στο Αιγαίο», δήλωσε ο κος Κουτσουφλάκης.

Οι κακές καιρικές συνθήκες είναι κατά πάσα πιθανότητα η εξήγηση για την ανακάλυψη όλων αυτών των ναυαγίων στο ίδιο σημείο. Στην περιοχή ξεσπούν ξαφνικές έντονες θύελλες ενώ περιβάλλεται από βραχώδεις ακτές. Οι Φούρνοι αποτελούσαν στάση για τα πλοία όπου και διανυκτέρευαν κατά το ταξίδι τους. «Καθότι υπάρχουν στενά περάσματα ανάμεσα στα νησιά, πολλοί κόλποι και άνεμοι που κατεβαίνουν από τα βουνά, ξεσπούν απρόοπτες ανεμοθύελλες. Δεν αποτελεί σύμπτωση πως ένας μεγάλος αριθμός ναυαγίων έχει βρεθεί σε αυτά στενά. Αν μια ξαφνική αλλαγή στη διεύθυνση του ανέμου και αν ο κυβερνήτης, προερχόμενος από άλλη περιοχή, δεν ήταν εξοικειωμένος με τις ιδιαιτερότητες των τοπικών συνθηκών, μπορούσε εύκολα να απωλέσει τον έλεγχο του πλοίου και να πέσει στα βράχια» δήλωσε ο Κουτσουφλάκης.

Στα νεότερα χρόνια οι Φούρνοι θεωρήθηκαν πειρατικό καταφύγιο, δήλωσε ο Κάμπελ. Οι πειρατές κατευθύνονταν στην περιοχή με μεγάλους στόλους φορτωμένους με πλούσια φορτία. Παρότι οι καιρικές συνθήκες θεωρούνται το βασικό αίτιο για τα ναυάγια, η πειρατεία ίσως βοήθησε σε κάποιες περιπτώσεις, είπε. «Έχουμε ναυάγια που είναι παρθένα. Αισθανόμαστε πως είμαστε οι πρώτοι που τα βρήκαμε αλλά είσαι σε πολύ βαθιά νερά, περίπου εξήντα μέτρα. Συνήθως τα ναυάγια που βρίσκονται σε βάθη άνω των σαράντα μέτρων είναι σε καλή κατάσταση. Οτιδήποτε σε βάθος μικρότερο των σαράντα μέτρων είτε έχει χάσει τη συνοχή του είτε έχει λεηλατηθεί άσχημα στο παρελθόν» δήλωσε ο Κουτσουφλάκης.

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε τα ναυάγια από παρατηρήσεις ντόπιων σφουγγαράδων και ψαράδων. Οι Φούρνοι αποτελούνται από είκοσι μικρά νησιά, νησίδες και υφάλους ανάμεσα στα μεγαλύτερα νησιά της Ικαρίας, της Πάτμου και της Σάμου. Ο πληθυσμός δεν ξεπερνάει τα 1.500 άτομα που ζουν κυρίως στο μεγαλύτερο νησί των Φούρνων.

Η ομάδα, που περιλαμβάνει αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, συντηρητές και δύτες, θέλει να φτιάξει ένα κέντρο υποβρύχιας αρχαιολογίας στους Φούρνους για φοιτητές όπως και ένα τοπικό μουσείο που θα στεγάσει τα ευρήματα του.

lifo
πηγή


https://koukfamily.blogspot.com/

Πώς η κρίση άλλαξε τη διατροφή μας – Τι έκοψαν και τι τρώνε οι Έλληνες

Πώς η κρίση άλλαξε τη διατροφή μας – Τι έκοψαν και τι τρώνε οι Έλληνες

Σημαντικές αλλαγές στη διατροφή των Ελλήνων καταναλωτών καταγράφονται την τελευταία οκταετία λόγω οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας διατροφής της 16ης Οκτωβρίου το ΙΕΛΚΑ.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, η διατροφή των ελληνικών νοικοκυριών έχει επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση, καθώς το μείγμα αγορών σε σχέση με τα είδη διατροφής έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, συνολικά καταγράφεται μία μείωση στην αξία των αγορών κατά 21%, ενώ η εκτίμηση για τη μείωση του όγκου-ποσότητας των αγορών είναι της τάξης του 15%. Αυτό αντικατοπτρίζεται από το γεγονός ότι 19 από τις 26 κατηγορίες τροφίμων που εξετάζει στην έρευνά το ΙΕΛΚΑ, παρουσιάζουν μείωση στην ποσότητα που αγοράστηκε το 2017 σε σχέση με το 2010, ενώ 20 από τις 26 κατηγορίες παρουσιάζουν μείωση στην αξία που αγοράστηκε το 2017 σε σχέση με το 2010.

Χαρακτηριστικές είναι οι αλλαγές που καταγράφονται σε συγγενικές ομάδες τροφίμων. Ειδικότερα, φθηνότερες επιλογές για πρόσληψη πρωτεϊνών, όπως τα όσπρια παρουσιάζουν αύξηση κατά 10% από 15 σε 16,6 κιλά, και τα πουλερικά αύξηση κατά 9% από 36,4 σε 39,5 ενώ ακριβότερες επιλογές παρουσιάζουν μείωση, όπως π.χ. το μοσχάρι κατά 24% από 47,6 κιλά σε 35,9 και το αρνί-κατσίκι κατά 25% από 13,5 κιλά σε 10,2 κιλά.

Αντίστοιχα καταγράφεται μία σημαντική αύξηση στην πρόσληψη υδατανθράκων τόσο από ζυμαρικά όσο και από ρύζι κατά 14% και 8% αντίστοιχα. Στις θετικές κατευθύνσεις προς πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές καταγράφεται η μείωση στην πρόσληψη ζάχαρης κατά 44% και αναψυκτικών κατά 43%. Αντίθετα στις αρνητικές κατευθύνσεις καταγράφεται τόσο η μείωση σε φρούτα και λαχανικά κατά 23% και 20% αντίστοιχα, όσο και η μείωση στα γαλακτοκομικά, με μείωση 14% για το γάλα και 24% για το τυρί, αλλά και μείωση για το ελαιόλαδο κατά 18%.

Σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι παίζουν και οι αλλαγές στην μέση τιμή την οποία πληρώνει ο καταναλωτή. Σύμφωνα με την έρευνα, 15 από τις 26 κατηγορίες παρουσιάζουν μείωση στη μέση τιμή ανά μονάδα μέτρησης την οποία πληρώνει ο καταναλωτής, κάτι το οποίο οφείλεται τόσο στις αλλαγές στις τιμές των προϊόντων όσο και στις αγοραστικές επιλογές των καταναλωτών, όπως στροφή προς φθηνότερα προϊόντα στην ίδια κατηγορία ή αξιοποίηση των προσφορών και εκπτώσεων που παρέχουν οι αλυσίδες σουπερμάρκετ και η βιομηχανία τροφίμων. 

Σημειώνεται ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο ΦΠΑ στα τρόφιμα αυξήθηκε για τα περισσότερα τρόφιμα από το 9% το 2010 στο 13% από το 2015 και για αρκετά τρόφιμα από το 9% το 2010 στο 24% από το 2016, ενώ άλλα προϊόντα όπως ο καφές και τα οινοπνευματώδη αύξησαν την τιμή τους λόγω ειδικών φόρων κατανάλωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που προϊόντα όπως το κρασί και καφές παρουσιάζουν τόσο σημαντικές αυξήσεις στη μέση τιμή 26% και 22% αντίστοιχα. Σε γενικές γραμμές καταγράφεται μία ανταπόκριση της αγοράς στις διατροφικές συνήθειες, καθώς σε κατηγορίες όπως π.χ. τα ζυμαρικά η οποία κατέγραψε αύξηση κατά 14% στην αγορασθείσα ποσότητα, η μέση τιμή αγοράς παρουσίασε μείωση κατά 13% από 1,86 ευρώ/κιλό σε 1,62 ευρώ/κιλό.

Οι αλλαγές στις μέσες τιμές των τροφίμων ξεκαθαρίζουν σε ένα βαθμό το τοπίο αν κάποια αλλαγή οφείλεται σε διατροφική τάση ή αγοραστική τάση λόγω π.χ. μειωμένου εισοδήματος. Έτσι καταγράφεται ότι η μείωση στις αγορές φρούτων και λαχανικών είναι περισσότερο διατροφική τάση, καθώς η μέση τιμή παρουσιάζει μείωση κατά 5% και 8% αντίστοιχα. Πρακτικά δηλαδή οι καταναλωτές μείωσαν τις αγορές αυτών των προϊόντων από επιλογή και όχι λόγω τιμής, είτε λόγω αλλαγών στη διατροφή, είτε λόγω περικοπής σπατάλης πιθανώς.

Σε κάθε περίπτωση ο συνδυασμός των παραπάνω στοιχείων μαζί με τις έρευνες καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ καταγράφουν μια συνολική τάση αλλαγής της διατροφής των καταναλωτών. Περίπου 4 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι το 2017 άλλαξαν τη διατροφή τους. Η συγκεκριμένη τάση είναι εντονότερη στις μικρότερες ηλικίες. Το ποσοστό των καταναλωτών που επιλέγουν αποκλειστικά την μεσογειακή κουζίνα μειώνεται όλο και περισσότερο καθώς μικραίνει η ηλικία και ειδικά στις ηλικίες κάτω των 35 ετών το ποσοστό που επιλέγει την ελληνική διατροφή πέφτει κάτω από το 50% με τους νέους να επιλέγουν την ποικιλία από διαφορετικές κουζίνες. Πρόκειται για μία παγκόσμια τάση, η οποία σχετίζεται και με την ανάπτυξη του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων, εργαλεία που διευκολύνουν τη διάχυση πληροφοριών από διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Αυτό καταγράφεται και στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι νέοι καταναλωτές σε διάφορες πηγές επίδρασης-πληροφόρησης για τη διατροφή τους. Ένας στους δύο εμπιστεύεται τους γονείς-οικογένεια ως πηγή πληροφόρηση, ακολουθεί η τηλεόραση με ποσοστό 24%. Τα social media με 16% και σε άλλες πηγές του διαδικτύου με 11% καταγράφουν τη σημασία των ψηφιακών μέσων.

Μία άλλη πτυχή της πολυκαναλικής λήψης πληροφοριών σε σχέση με τη διατροφή είναι η κατανόηση του στόχου και των αιτιών των επιλογών της διατροφής. Ο βασικός λόγος επιλογής τροφών είναι οι ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Το 56% του κοινού επιλέγει τροφές με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του και το 57% ψάχνει ενεργά για πληροφορίες σε σχέση με τις τροφές. Το 63% δηλώνει ότι γενικά προσέχει τη διατροφή του, αλλά αντίθετα το 50% καταγράφει αρνητικές συνήθειες όπως το «τσιμπολόγημα» μεταξύ των γευμάτων. Τέλος το 69% επιλέγει εποχικά φρούτα και λαχανικά, αναδεικνύοντας ένα από τα πλεονεκτήματα που έχει η ελληνική αγορά τροφίμων. Οι τάσεις αυτές έρχονται βέβαια σε αντίθεση με την επίδραση που άσκησε και ασκεί η οικονομική κρίση, καθώς από τη μία πλευρά ο καταναλωτής προσπαθεί να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη πιο υγιεινή διατροφή, αλλά από την άλλη πλευρά προσπαθεί να εξισορροπήσει τις επιλογές του με το διαθέσιμο εισόδημα που έχει. 

πηγή

https://koukfamily.blogspot.com/

10 από τα πιο ΠΑΡΑΞΕΝΑ που μπορείς να ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ONLINE




μαξιλάρι γαρίδα - http://amzn.to/2sEjTEp Σαπούνι κοτομπουκιές - http://amzn.to/2BEyaUA Μαγνήτης λίπους - http://amzn.to/2EZfOQe Μύτη Σαπούνι - http://amzn.to/2F0rCBT Ποδιά ξυρίσματος - http://amzn.to/2Gxkz0A Ομπρέλα σκύλου - http://amzn.to/2EZPHsa Μίνι Γκολφ τουαλέτας - http://amzn.to/2EXjzFG Βλεφαρίδες αυτοκινήτου - http://amzn.to/2EIAsEN Κατσαρίδα κατοικίδιο -http://amzn.to/2sHAkjf Συνταγές πλακούντα - http://amzn.to/2C8xgk1 Βρείτε μας στα social media! https://www.facebook.com/takaliterato... https://www.instagram.com/takaliterat... https://twitter.com/top10takalitera?l...


Ποιο είναι το βιολογικό superfood από τον Πλατύκαμπο Λάρισας που έχει κατακτήσει την αγορά της Ευρώπης

Ποιο είναι το βιολογικό superfood από τον Πλατύκαμπο Λάρισας που έχει κατακτήσει την αγορά της Ευρώπης



Ένα σχετικά άγνωστο -στην Ελλάδα- superfood έχει αρχίσει και παράγεται τα τελευταία χρόνια και στην ελληνική επικράτεια και ειδικότερα στον θεσσαλικό κάμπο. Ο λόγος για το μαύρο σκόρδο το οποίο αρχικά εμφανίστηκε στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Ταϊλάνδη, κατέκτησε την Αμερική, και τα τελευταία χρόνια αυξάνει την «παρουσία» του και στην Ελλάδα.

Όμως, μεγάλα είναι τα οφέλη από την κατανάλωση του μαύρου σκόρδου καθώς πρόκειται για υπερτροφή (superfood). Έχει τις ίδιες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με το λευκό, και περιέχει διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών συστατικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η 4πλάσια συγκέντρωση ευεργετικών συστατικών, όπως Κάλιο, Νάτριο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο αλλά και υδατοδιαλυτών αμινοξέων.

Όλα ξεκινούν από τις συνθήκες στις οποίες εκτίθεται το λευκό σκόρδο κατά την επεξεργασία του. Αρχικά τοποθετείται μέσα σε έναν ειδικό κλίβανο/θάλαμο όπου και παραμένει για διάστημα περίπου ενός μήνα.

Μέσα σε αυτό το ελεγχόμενο, τόσο από υγρασία όσο και από θερμοκρασία, περιβάλλον αλλά και από τη διαδικασία αργής ωρίμανσης και ζύμωσης, αφυδατώνεται, χωρίς όμως να ξεραίνεται, γίνεται πιο μαλακό και παίρνει το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα. Ωστόσο διατηρούνται όλα τα χαρακτηριστικά του λευκού σκόρδου, ενώ η γεύση του γίνεται υπόγλυκη και ελαφρώς όξινη, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι πως δεν έχει τις «αρνητικές επιπτώσεις» (μυρωδιά κλπ), κάτι που το κάνει αυτομάτως πιο φιλικό προς τον τελικό καταναλωτή.

«Το μαύρο σκόρδο είναι προϊόν μεταποίησης, το οποίο δημιουργείται μέσα από μια φυσική επεξεργασία και όχι μια ποικιλία σκόρδου όπως πολλοί πιστεύουν» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βασίλης Μακατός, ο οποίος διατηρεί επιχείρηση επεξεργασίας σκόρδων.

Η εταιρεία, με έδρα τον Πλατύκαμπο Λάρισας, λειτουργεί από το 1996. Πρόκειται για μια μικρή τοπική βιομηχανική μονάδα που μεταποιεί τοπικά παραγόμενα προϊόντα όπως είναι το σκόρδο, το οποίο στην περιοχή του Πλατυκάμπου καλλιεργείται περισσότερο από έναν αιώνα. Το προϊόν καλλιεργείται σε μια έκταση 3.500 στρεμμάτων και όπως λέει ο κ. Μακατός όταν «αυτή δεν μας φτάνει παίρνουμε και κάποια από περιοχή της Ορεστιάδας».

Τα προηγούμενα χρόνια η εμπορία του σκόρδου στον Πλατύκαμπο γινόταν με τη γνωστή σε όλους «πλεξούδα». Όμως, σύμφωνα με τον κ. Μακατό έγινε έρευνα που είχε ως στόχο να δοθεί αξία στο προϊόν, αλλά και να υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης και να ανοίξουν και νέες πόρτες σε διαφορετικές, από την εγχώρια, αγορές. Έτσι, πάρθηκε η απόφαση να προχωρήσουν στο στάδιο της μεταποίησης, στην οποία βρίσκονται σήμερα.

«Μέσα από αυτή τη διαδικασία, στην οποία υπήρχαν δυσκολίες στην αρχή, φάνηκε ότι αυτή η ιδέα είχε μέλλον και προοπτική γιατί άρχισε να έχει ανταπόκριση στον κόσμο» υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μακατός και συνεχίζει «μέσα από πολλή προσωπική δουλειά, μέσα από εκθέσεις σταδιακά είχε μια ανοδική τάση. Τώρα τελευταία αυτό αυξάνει πολύ μέσα από εκθέσεις του εξωτερικού».

Ήδη, η εταιρεία πραγματοποιεί εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία , Σλοβακία, Ιταλία, Αγγλία, Ολλανδία, Κύπρος) ενώ ετοιμάζεται να μπει και στη αγορά της Ρωσίας.

Παρόλο που σήμερα η περισσότερη παραγωγή καταναλώνεται εντός των ελληνικών συνόρων, παρατηρείται μια αυξητική τάση από τις αγορές του εξωτερικού. Κυριότερος λόγος είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν τα ελληνικά προϊόντα. Κάτι που φαίνεται και σε έρευνα που έχει κάνει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται πως το ελληνικό σκόρδο έχει καταταγεί πρώτο σε περιεκτικότητα κάποιων ουσιών (πχ αλισίνη), συγκρινόμενα με εκείνα της Κίνας, της Ισπανίας της Αργεντινής κλπ.

Βέβαια οι ίδιοι, μετά από αυτή την επιτυχία δε σταματούν εδώ. Περιμένουν την ανακοίνωση του μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ) για τον εκσυγχρονισμό και επέκταση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (Μέτρο 4.2.1) που θα τους δώσει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους, αυξάνοντας έτσι την παραγωγή τους.

Παράλληλα ετοιμάζουν σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Βόλου τη δημιουργία ενός ηλιακού θερμοκηπίου για να παράξουν λιαστό αποξηραμένο σκόρδο, προϊόν που δεν παράγει η Ελλάδα. «Με τη δημιουργία του ηλιακού θερμοκηπίου θα αξιοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια, θα ανεξαρτητοποιηθούμε από το ρεύμα, τα ορυκτά καύσιμα» κάτι που όπως δηλώνει ο κ. Μακατός θα επιφέρει τεράστια μείωση στο κόστος παραγωγής και θα τους δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν νέα ανταγωνιστικά προϊόντα.

Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να γίνουν κινήσεις και από την πλευρά της πολιτείας για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων των τοπικών παραγόμενων αγροτικών προϊόντων. «Να αναδειχθεί ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας, ο οποίος έχει τεράστια πλεονεκτήματα και μαζί με τον τουρισμό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας» τονίζει σχετικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μακατό «πρέπει να δούμε πιο οργανωμένα, σε εθνικό επίπεδο τη διοργάνωση μιας έκθεσης, στα πρότυπα των διεθνών, που μέσα από αυτές να αναδείξουμε τη διαφορετική μας κουλτούρα, την παραγωγή μας και να συνδυάσουμε την τοπική γαστρονομία με τα τοπικά εδέσματα, με τον τουρισμό».

huffingtonpost.gr

http://ameiniasopallineus.blogspot.com/

Οι απαντήσεις στις 12 πιο συχνές απορίες για τον Καρκίνο του Μαστού!!!


Οι απαντήσεις στις 12 πιο συχνές απορίες 

για τον Καρκίνο του Μαστού!!!


Η γνώση γύρω από την πρόληψη, τη διάγνωση και τα συμπτώματα του Καρκίνου του Μαστού είναι η δύναμή σου.
Οι έρευνες τα επιβεβαιώνουν ξανά και ξανά: Ο Καρκίνος του Μαστού αν προληφθεί σε πρώιμο στάδιο, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το 90% της πλήρους ίασης βασίζεται στην έγκαιρη διάγνωση. Μία στις οχτώ γυναίκες θα εκδηλώσουν μία μορφή του κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μόνο το 2% των γυναικών κατορθώνουν να  αναγνωρίσουν στο σύνολό τους τα δέκα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου.
Συμπέρασμα; είναι μεγάλη κουβέντα να πεις ότι είσαι επαρκώς ενημερωμένη και άρα γνωστικά θωρακισμένη για μια ασθένεια που απαριθμεί περίπου 4.500 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο, μόνο στην Ελλάδα.
Στο Ladylike δε θεωρούμε μόνο καθήκον, αλλά και ανάγκη μας να σου το επαναλαμβάνουμε σε κάθε τόνο: η πρόληψη και η γνώση γύρω από το ζήτημα είναι δύναμη κι ασπίδα σου. Ειδικά αυτή την εποχή, αφού ο Οκτώβριος είναι ο Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού. Συγκεντρώσαμε λοιπόν τις πιο συνηθισμένες απορίες μας και τις απευθύναμε στον ειδικό. Ο Μαιευτήρας- Γυναικολόγος Νικόλαος Σ. Προκοπίου δίνει με ψυχραιμία τις απαντήσεις γύρω από τις βασικές γνώσεις που αφορούν στον Καρκίνου του Μαστού. Πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις και να μοιραστείς με όλες τις γυναίκες.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού; ποιο ρόλο διαδραματίζει η κληρονομικότητα;

Οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι οι εξής: α) Η κληρονομικότητα διαδραματίζει μεγάλο ρόλο και β) Η μακροχρόνια χρήση ορμονών, εφόσον όμως υπάρχει υπόστρωμα.

Το κάπνισμα, το στρες, η κακή διατροφή πόσο επηρεάζουν την εμφάνιση της νόσου;

Όσο επηρεάζουν και τα υπόλοιπα όργανα ή την υγεία μας συνολικά. Δεν αποτελούν παράγοντες κακοήθειας. Η κληρονομικότητα παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο.

Η πρώτη εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία πόσο επηρεάζει;

Αυτή καθαυτή καθόλου. Αυτό που επιδρά αρνητικά σε μια εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία, είναι αν αυτή επιτυγχάνεται με εξωσωματική γονιμοποίηση και με λήψη ορμονών σε μεγάλες δόσεις.

Ποιες είναι οι προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε και πόσο συχνά;

Η μαστογραφία, ο υπέρηχος μαστών και η ψηλάφηση μαστών μία φορά το χρόνο.

Πότε πρέπει να ξεκινάει μια γυναίκα τον έλεγχο;

Η ψηλάφηση πρέπει να ξεκινάει από τα 18 έτη. Οι γυναίκες που έχουν ιστορικό κληρονομικότητας πρέπει να υποβάλλονται σε ψηλάφηση και υπέρηχο μαστών από την εφηβεία και μετά. Επίσης δύναται να υποβληθούν σε οποιαδήποτε ηλικία σε μοριακό έλεγχο ο όποιος δείχνει τι πιθανότητες έχει στο μέλλον να προσβληθεί από κακοήθεια στο μαστό. Η μαστογραφία πρέπει να πραγματοποιείται από 38 ετών και πάνω ή νωρίτερα, εφόσον υπάρχει ιστορικό κληρονομικότητας. Ο υπέρηχος μαστών πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τη συχνότητα που θα υποδείξει ο γιατρός.

Πώς πραγματοποιείται ο υπέρηχος μαστού και κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

Πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ιατρό, κυρίως ακτινολόγο. Μία φορά το χρόνο ή και συχνότερα, εφόσον συστηθεί από τον θεράποντα ιατρό.

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Ένα ψηλαφητό ογκίδιο, η ψηλάφηση ανωμαλιών εντός του στήθους, άλγος, δερματικά συμπτώματα εξωτερικής φλεγμονής, όπως ερυθρότητα, πρήξιμο κλπ.

Πρακτικά πώς γίνεται η μαστογραφία;

Πραγματοποιείται εξέταση στον μαστογράφο. Η διαδικασία είναι απλή όπως μιας απλής ακτινογραφίας. Η τελική διάγνωση δίδεται από εξειδικευμένο ιατρό ακτινολόγο.

Σε ποια μέρα του κύκλου πρέπει να γίνεται;

Γίνεται σε οποιαδήποτε μέρα του κύκλου εκτός από τέσσερις ημέρες νωρίτερα της περιόδου, κατά την διάρκεια και τέσσερις ημέρες αργότερα από αυτή. Στις γυναίκες σε κύηση απαγορεύεται.

Ποια η διαφορά της κλασικής από την ψηφιακή μαστογραφία;

Στην ψηφιακή μαστογραφία η διαγνωστική ευκρίνεια είναι μεγαλύτερη και η ακτινοβολία πολύ λιγότερη.

Υπάρχει κίνδυνος από την ακτινοβολία της μαστογραφίας;

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Εκτός από τις γυναίκες που βρίσκονται σε κύηση.

Η αυξητική στήθους αυξάνει την πιθανότητα της εμφάνισης Καρκίνου του Μαστού;

Όχι, δεν υπάρχει τέτοιος συσχετισμός.
Ας γίνει η σημερινή ημέρα η αφορμή να νοιαστείς λίγο παραπάνω για τον εαυτό σου. Μην αμελείς την υγεία σου και κλείσε άμεσα ραντεβού να εξεταστείς. Το οφείλεις στον εαυτό σου και σε όλους όσους αγαπάς και σε αγαπούν.
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ
https://diasostesrodou.blogspot.com/

Τσόμσκι: «Ακόμη και ο Οργουελ θα είχε εκπλαγεί σήμερα»

Τσόμσκι: «Ακόμη και ο Οργουελ θα είχε εκπλαγεί σήμερα»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:








Στα 90 του χρόνια ο Νόαμ Τσόμσκι έφυγε από το MIT (Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης) μετά από 60 χρόνια. Εκεί όπου έκανε την επανάσταση στη σύγχρονη γλωσσολογία και έγινε η κριτική συνείδηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Σήμερα ο σπουδαιότερος εν ζωή Αμερικανός διανοούμενος ζει στην Αριζόνα, στα όρια της ερήμου Σονόρα στο Τουσόν. Η ισπανική εφημερίδα Ελ Παις επισκέφτηκε τον Τσόμσκι στο Τμήμα Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Ο Τσόμσκι φοράει παντελόνι τζιν και εντυπωσιάζει με τα μακριά λευκά μαλλιά του. Όπως λέει τού αρέσει αυτή η ζεστή ατμόσφαιρα. Το φως της ερήμου, ήταν ένας από τους λόγους που τον έκαναν να μετακομίσει στο Τούσον. «Είναι ξηρό και καθαρό», λέει.
-«Ζούμε σε μια περίοδο απογοήτευσης;» τον ρωτάει ο δημοσιογράφος.
-«Πριν από 40 χρόνια», λέει ο Τσόμσκι, «ο νεοφιλελευθερισμός, υπό την ηγεσία του Ρέιγκαν και της Θάτσερ εξαπέλυσε επίθεση στον κόσμο. Και αυτό είχε αποτέλεσμα. Η τεράστια συγκέντρωση πλούτου σε ιδιωτικά χέρια συνοδεύτηκε από μια απώλεια ισχύος στον πληθυσμό. Οι άνθρωποι οδηγήθηκαν σε μια επισφαλή ζωή με χειρότερες θέσεις εργασίας. Το αποτέλεσμα είναι ένα μίγμα θυμού, φόβου και απόδρασης. Δεν εμπιστεύονται πλέον ούτε τα ίδια τα γεγονότα. Μερικοί το ονομάζουν λαϊκισμό, αλλά αυτή η πραγματικότητα αποκρύπτεται από τους θεσμούς. Η απογοήτευση από τις θεσμικές δομές έχει οδηγήσει σε ένα σημείο όπου οι άνθρωποι δεν πιστεύουν πλέον στα ίδια τα γεγονότα. Εάν δεν εμπιστεύεστε κανέναν, γιατί πρέπει να εμπιστευτείτε τα γεγονότα; Αν κανείς δεν κάνει τίποτα για μένα, γιατί να πιστεύω σε κάποιον;»
-«Ούτε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης;»
-«Η πλειοψηφία εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Τραμπ», λέει ο Τσόμσκι. «Παρακολουθήστε την τηλεόραση και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Δεν υπάρχει τίποτα παρά ο Τραμπ, ο Τραμπ και ο Τραμπ. Τα μέσα ενημέρωσης έχουν πέσει θύματα στη στρατηγική που σχεδίασε ο Τραμπ. Κάθε μέρα τους δίνει ένα κίνητρο ή ένα ψέμα για να βρεθεί στο επίκεντρο και να καταλάβει το κέντρο της προσοχής. Εν τω μεταξύ, η άγρια πλευρά των Ρεπουμπλικάνων αναπτύσσει την άκρα δεξιά πολιτική της, μειώνοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων και εγκαταλείποντας την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία είναι ακριβώς αυτή που μπορεί να τελειώσει όλους μας».
-«Βλέπετε τον Τραμπ ως κίνδυνο για τη δημοκρατία;»
-«Αντιπροσωπεύει σοβαρό κίνδυνο. Έχει συνειδητά και σκόπιμα απελευθερώσει ένα κύμα ρατσισμού, ξενοφοβίας και σεξισμού που ήταν σε αδράνεια, αλλά κανείς δεν είχε νομιμοποιήσει», λέει. «Ο Τραμπ είναι ένας δημαγωγός και showman που ξέρει πώς να κρατήσει τη βάση λατρείας του ενεργή. Προς όφελός του, παίζει επίσης το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί είναι σε σύγχυση και δεν είναι σε θέση να παρουσιάσουν ένα πειστικό πρόγραμμα».
Ο Τσόμσκι δηλώνει οπαδός του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς. «Είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος. Χρησιμοποιεί σοσιαλιστικη ορολογία, αλλά σε αυτό σημαίνει μια νέα δημοκρατική συμφωνία. Οι προτάσεις του, στην πραγματικότητα, δεν θα ήταν παράξενες για τον πρόεδρο Αϊζενχάουερ [ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από το 1953 έως το 1961]. Η επιτυχία του, περισσότερο από αυτή του Tραμπ, ήταν η πραγματική έκπληξη στις εκλογές του 2016. Για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα υπήρχε κάποιος που επρόκειτο να είναι υποψήφιος πρόεδρος χωρίς την υποστήριξη των εταιριών ή των μέσων ενημέρωσης, αλλά μόνο με τη λαϊκή υποστήριξη».
Δεξιά μετατόπιση της πολιτικής ελίτ
Ο Τσόμσκι λέει ότι στην ελίτ του πολιτικού φάσματος έχει καταγραφεί μιά μετατόπιση προς τα δεξιά, αλλά όχι στον πληθυσμό. Από τη δεκαετία του 80 υπάρχει χάσμα ανάμεσα στο τι θέλουν οι άνθρωποι και τι οι πολιτικοί. Είναι εύκολο να το δούμε αυτό στην περίπτωση των φόρων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι θέλουν υψηλότερους φόρους για τους πλούσιους. Αλλά αυτό δεν γίνεται ποτέ. Ενάντια σε αυτό έχει προωθηθεί η ιδέα ότι η μείωση των φόρων φέρνει πλεονεκτήματα για όλους και ότι το κράτος είναι ο εχθρός. Αλλά ποιος ωφελείται από τη μείωση των νοσοκομείων, του καθαρού νερού ακόμη και του καθαρού αναπνευστικού αέρα;»
Όπως λέει ο Τσόμσκι, «ο νεοφιλελευθερισμός υπάρχει, αλλά μόνο για τους φτωχούς. Η ελεύθερη αγορά είναι για τους πολύ πλούσιους, όχι για εμάς. Αυτή είναι η ιστορία του καπιταλισμού. Οι μεγάλες εταιρίες έχουν ξεκινήσει έναν ταξικό αγώνα. Οι αρχές της ελεύθερης αγοράς είναι εξαιρετικά χρήσιμες για τους φτωχούς, αλλά οι πολύ πλούσιοι προστατεύονται. Οι μεγάλες βιομηχανίες ενέργειας, για παράδειγμα, λαμβάνουν επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Τελικά όμως, οι φόροι χρησιμεύουν για την επιδότηση αυτών των οντοτήτων και μαζί τους για την ενίσχυση των πλουσίων και των ισχυρών. Αλλά μας λένε επιπλέον ότι το κράτος είναι το πρόβλημα και το πεδίο δράσης του πρέπει να μειωθεί. Και τι συμβαίνει; Ο χώρος του κράτους καταλαμβάνεται από την ιδιωτική εξουσία και η τυραννία των μεγάλων οντοτήτων αυξάνεται».
«Και ο Όργουελ θα είχε εκπλαγεί»
«Ακόμη και ο Όργουελ θα είχε εκπλαγεί σήμερα», λέει. «Ζούμε τη φαντασίωση ότι η αγορά είναι θαυμάσια γιατί μας λένε ότι αποτελείται από ενημερωμένους καταναλωτές που λαμβάνουν ορθολογικές αποφάσεις. Αλλά απλά βάλτε την τηλεόραση και δείτε τις διαφημίσεις: προσπαθούν να ενημερώσουν τον καταναλωτή για να πάρει λογικές αποφάσεις; Ή προσπαθουν να τον εξαπατήσουν; Προσπαθούν στην πράξη να υπονομεύσουν την αγορά. Οι επιχειρήσεις δεν θέλουν ελεύθερες αγορές, θέλουν δεσμευμένες αγορές. Διαφορετικά, θα καταρρεύσουν».
-«Και σε αυτή την περίπτωση, η κοινωνική απάντηση δεν είναι πολύ αδύναμη;», ρωτάει ο δημοσιογράφος.
-«Υπάρχουν πολλά δημοφιλή κινήματα πολύ δραστήρια, αλλά δεν τους δίνεται προσοχή γιατί οι ελίτ δεν θέλουν να δεχτούν το γεγονός ότι η δημοκρατία μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό είναι επικίνδυνο γι 'αυτούς. Μπορεί να απειλήσει τη δύναμή της. Αυτό που θέλουν είναι να επιβάλουν ένα όραμα που λέει ότι το κράτος είναι ο εχθρός σας και ότι πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε μόνοι σας ... Φυσικά υπάρχει ελπίδα. Υπάρχουν ακόμη λαϊκα κινήματα, άνθρωποι πρόθυμοι να αγωνιστούν... Οι ευκαιρίες υπάρχουν, το ερώτημα είναι αν είμαστε σε θέση να τις αδράξουμε».
http://www.kathimerini.gr/
 Το διαβασα σε :  
Online

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Φροντίδα της πλάτης. Τι πρέπει να κάνουμε όταν καθόμαστε;

Φροντίδα της πλάτης. 

Τι πρέπει να κάνουμε όταν καθόμαστε;

Αποτέλεσμα εικόνας για πόνος στην πλάτη
Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Η σωστή στάση του σώματός μας συνδράμει στην αποφυγή των παραμορφώσεων στη σπονδυλική στήλη αλλά και στη γενικότερη υγεία του σώματός μας. Η ορθοστασία, η πολύωρη χρήση του υπολογιστή σε συνδυασμό με τη λανθασμένη στάση του σώματος, προκαλούν έντονους πόνους, παραμορφώσεις οστών και δυσκαμψίες στο σώμα μας. Η σωστή στάση του σώματός μας όμως στην καρέκλα, μπορεί να τις αποτρέψει. 

Ποια πρέπει να είναι η σωστή στάση του σώματος όταν καθόμαστε;

- Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από τρεις ‘’φυσικές’’ καμπύλες - αυχένας, θώρακας, οσφύ (μέση). Οι τρεις αυτές καμπύλες θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένες όταν καθόμαστε ενώ τα αυτιά, οι ώμοι και οι γοφοί θα πρέπει να βρίσκονται σε μία ευθεία γραμμή.
- Χρησιμοποίησε ένα μαξιλάρι για στηρίζεις την οσφύ σου ή τύλιξε μία πετσέτα σε ρολό μήκους 10- 15 εκ. και τοποθέτησέ το στη καμπύλη της μέσης σου ώστε να καλύψεις το κενό μεταξύ καρέκλας και οσφύς.
- Σπρώξε τη λεκάνη σου ελαφρώς μπροστά, ρυθμίζοντας τη γωνία του καθίσματός σου. Μπορείς να τοποθετήσεις μία τυλιγμένη πετσέτα στο κάθισμα. Με αυτό τον τρόπο βοηθάς την αποκατάσταση μεταξύ καμπύλης και οσφυϊκού τόξου.
- Κατένειμε το βάρος του σώματος και στους δύο γοφούς και κράτησε το κεφάλι και το πηγούνι προς τα μέσα. Οι ώμοι πρέπει να είναι χαλαροί ενώ οι αγκώνες παράλληλοι με το σώμα σε γωνία 90 μοιρών. 
- Η οθόνη του υπολογιστή θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 εκ, ενώ το πληκτρολόγιο και το ποντίκι πρέπει να βρίσκονται ακριβώς στο κέντρο. Οι παλάμες και τα δάχτυλα πρέπει να είναι χαλαρά.

Τι πρέπει να προσέχω όταν κινούμαι στην καρέκλα;

- Κάνω μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργασίας μου. Σηκώνομαι, περπατάω, τεντώνω την πλάτη μου και συνεχίζω μετά από λίγα λεπτά. 
- Αλλάζω θέση αρκετά συχνά ενώ κάθομαι ώστε να μην επιβαρύνω τη σπονδυλική μου στήλη. Προσέχω την αλλαγή της θέσης και δε μένω σε ακινησία αρκετή ώρα.
- Στρίβω με ολόκληρο το σώμα μου όταν χρειάζεται να φτάσω κάτι που είναι δεξιά, αριστερά ή πίσω μου. Το σώμα πρέπει να ακολουθεί τα χέρια μου.
- Σκύβω προσεκτικά για να φτάσω κάτι. Στηρίζομαι με το ένα χέρι επάνω στο γραφείο μετακινώντας ταυτόχρονα το ένα πόδι μπροστά, ώστε να μην επιβαρύνω τη μέση μου.
- Στηρίζω το ακουστικό του τηλεφώνου με το χέρι μου και όχι με τον ώμο μου. Αλλάζω πλευρό συχνά ενώ μπορώ να χρησιμοποιήσω και τηλεφωνικό ακουστικό. 

Οι παραπάνω σύντομες συμβουλές αν ακολουθηθούν και ενταχθούν στην καθημερινότητά μας, σίγουρα θα αποτρέψουν παροδικές ή μόνιμες ενοχλήσεις.
https://koukfamily.blogspot.com/

Γρίπη Α και Γρίπη Β: Διαφορές σε συμπτώματα και αντιμετώπιση

  Γρίπη Α και Γρίπη Β: Διαφορές σε συμπτώματα και αντιμετώπιση Bigstock Μιχάλης Θερμόπουλος Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2025 19:00 Η κοινή γρίπη π...