Ενδιαφέρουσες πληροφορίες
για τα δαμάσκηνα
Τα δαμάσκηνα είναι νόστιμα φρούτα που ανήκουν στο γένος Prunus (φρούτα).
Μπορεί να ήταν ένας από τους πρώτους καρπούς που εξημερώνονται από τον άνθρωπο .
Τα απολιθώματα δαμάσκηνων έχουν βρεθεί στους αρχαιολογικούς χώρους της νεολιθικής εποχής μαζί με ελιές, σταφύλια και σύκα.
Το δαμάσκηνο έχει πολλά είδη , και οι ταξινομιστές διαφέρουν ως προς τον αριθμό. Ανάλογα με τον ταξινομιστή, υπάρχουν μεταξύ 19 και 40 είδη δαμάσκηνων . Από την ποικιλομορφία αυτή μόνο δύο είδη, το εξαπλοειδές ευρωπαϊκό δαμάσκηνο ( Prunus domestica ) και το διπλοειδές ιαπωνικό δαμάσκηνο ( Prunus salicina και υβρίδια ) έχουν παγκόσμια εμπορική σημασία.
Τα δαμάσκηνα καλλιεργούνται σε κάθε ήπειρο, εκτός από την Ανταρκτική . Συχνά φυτεύονται σε εύκρατες ζώνες .
Η μέση διάρκεια ζωής των καλλιεργούμενων δέντρων είναι 10 έως 15 χρόνια .
Τα εμπορικά σημαντικά δαμάσκηνα είναι μεσαίου μεγέθους , συνήθως κλαδευμένα σε ύψος 5-6 μέτρων (16-20 πόδια). Χωρίς κλάδεμα, τα δέντρα μπορούν να φτάσουν σε ύψος 12 μέτρα (39 πόδια) και να απλωθούν σε απόσταση 10 μέτρων (33 πόδια).
Ορισμένες ποικιλίες δαμάσκηνων έχουν φύλλα με επιμήκη μορφή και με μυτερή άκρη, ενώ άλλα έχουν ωοειδή φύλλα που είναι οδοντωτά στις άκρες . Τα φύλλα είναι συνήθως 5 έως 10 εκατοστά (2 έως 4 ίντσες) και έχουν πράσινο χρώμα.
Οι μπουμπούκια ανθέων στις περισσότερες ποικιλίες βαρύνουν με μικρά κλαδιά ή κατά μήκος των τερματικών βλαστών των κύριων κλάδων. Κάθε οφθαλμός μπορεί να περιέχει από ένα έως πέντε λουλούδια, δύο ή τρία είναι τα πιο συνηθισμένα και συχνά δίνουν μια εμφάνιση πυκνά συσκευασμένων, εμφανίσιμων συστάδων λουλουδιών όταν τα δέντρα είναι σε πλήρη άνθιση.
Τα φρούτα είναι συνήθως μεσαίου μεγέθους, διαμέτρου μεταξύ 2,5 και 7,5 εκατοστών (1 και 3 ίντσες), σφαιροειδούς έως ωοειδούς. Η σάρκα είναι σταθερή και ζουμερή. Η φλούδα των καρπών είναι ομαλή, με μια φυσική κηρώδη επιφάνεια που προσκολλάται στη σάρκα. Το χρώμα της φλούδας ποικίλλει από μπλε-μαύρο σε κόκκινο, μοβ, πράσινο ή κίτρινο.
Το δαμάσκηνο είναι ένα φρούτο με κουκούτσι που σημαίνει ότι ο σαρκώδης καρπό του περιβάλλει έναν σκληρό σπόρο.
Όπως τα περισσότερα φρούτα, τα δαμάσκηνα είναι χαμηλά σε θερμίδες, πρωτεΐνες και λίπη .
Σε μια ποσότητα 100 γραμμαρίων , τα ωμά δαμάσκηνα παρέχουν 46 θερμίδες και αποτελούνται από 87% νερό, 11% υδατάνθρακες, 1% πρωτεΐνη και λιγότερο από 1% λίπος.
Τα δαμάσκηνα περιέχουν μια ποικιλία υγιεινών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων . Αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Τα δαμάσκηνα είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης Κ, βιταμίνης Β1, Β2, Β3, Β6, Β9 και βιταμίνης Ε. Τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτά περιλαμβάνουν κάλιο, φθόριο, φώσφορο, μαγνήσιο, , ασβέστιο και ψευδάργυρο. Είναι επίσης γεμάτες με φυτικές ίνες, σορβιτόλη και ισατίνη.
Τα οφέλη για την υγεία των δαμάσκηνων περιλαμβάνουν την ανακούφιση από τη δυσπεψία, τη μόλυνση από τη γρίπη και τα
προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος .
προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος .
Η αντιοξειδωτική δύναμη των δαμάσκηνων βοηθά επίσης στη θεραπεία παθήσεων όπως η οστεοπόρωση, ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, ο καρκίνος, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η επιβράδυνση της ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer.
Τα δαμάσκηνα περιέχουν επίσης ανθοκυανίνη και κβερκετίνη , ωφέλιμη για την πρόληψη της διάσπασης των εγκεφαλικών κυττάρων .
Τα δαμάσκηνα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, οπότε τρώγοντας δαμάσκηνα μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το σάκχαρό σας και να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σύμφωνα με τους Διαιτολόγους του Καναδά.
Τα δαμάσκηνα τρώγονται ευρέως ως φρούτα επιδόρπιο . Η γεύση του φρούτου δαμάσκηνου κυμαίνεται από γλυκό έως υπόξινο
Τα δαμάσκηνα μπορούν να μαγειρευτούν ως κομπόστα ή μαρμελάδα ή ψημένα σε μια ποικιλία γλυκών.
Στα Βαλκάνια, ειδικά στη Σερβία, το δαμάσκηνο μετατρέπεται σε αλκοολούχο ποτό που ονομάζεται slivovitz (Σερβικά: šljivovica). Το Šljivovica είναι το εθνικό ποτό της Σερβίας στην εγχώρια παραγωγή για αιώνες και το δαμάσκηνο είναι ο εθνικός της καρπός .
Το λικέρ από δαμάσκηνα, γνωστό και ως "κρασί δαμάσκηνου" , είναι δημοφιλές τόσο στην Ιαπωνία όσο και στην Κορέα, και παράγεται επίσης και στην Κίνα. Ο οίνος από δαμάσκηνο παρασκευάζεται συνήθως με αποσταγμένο υγρό και εμποτισμένο με δαμάσκηνο.
Στην κεντρική Αγγλία, ένα αλκοολούχο ποτό τύπου μηλίτη, το οποίο είναι γνωστό ως δαμάσκηνο, είναι φτιαγμένο από δαμάσκηνα.
Οι ποικιλίες δαμάσκηνων που μπορούν να αποξηρανθούν χωρίς να καταλήξουν σε ζύμωση καλούνται απλά δαμάσκηνα . Αυτά τα δαμάσκηνα έχουν
σάρκα που περιέχει υψηλά επίπεδα ζάχαρης, ιδιότητες που ευνοούν τη διατήρησή τους με ξήρανση, η οποία γίνεται σε αφυγραντήρες ή στον ήλιο.
σάρκα που περιέχει υψηλά επίπεδα ζάχαρης, ιδιότητες που ευνοούν τη διατήρησή τους με ξήρανση, η οποία γίνεται σε αφυγραντήρες ή στον ήλιο.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός δαμάσκηνων παγκοσμίως και αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής. Άλλοι σημαντικοί παραγωγοί είναι η Ρουμανία , η Σερβία και το Ιράν.
Το σερβικό δαμάσκηνο είναι το τρίτο που παράγεται παγκοσμίως .
Υπάρχουν επίσης είδη προέλευσης του νέου κόσμου όπως Prunus americana. Ωστόσο, ενώ αυτά
χρησιμοποιήθηκαν από Ντόπιους Αμερικάνους ( Native Americans ), τα περισσότερα καλλιεργημένα δαμάσκηνα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το ιαπωνικό ή το ευρωπαϊκό είδος.
χρησιμοποιήθηκαν από Ντόπιους Αμερικάνους ( Native Americans ), τα περισσότερα καλλιεργημένα δαμάσκηνα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το ιαπωνικό ή το ευρωπαϊκό είδος.
Το δαμάσκηνο είναι ένα μέλος της οικογένειας τριανταφύλλου και είναι στενός συγγενής με τα ροδάκινα , βερίκοκα και κεράσια .
Το άνθος των δαμάσκηνων ή το meihua , μαζί με την παιωνία , θεωρούνται τα παραδοσιακά φυλλώδη εμβλήματα της Κίνας .
Το δαμάσκηνο ήταν σημαντικό στην κινεζική μυθολογία. Ήταν συχνά σκαλισμένα στο νεφρίτη και συνδέεται με τη σοφία.
Το όνομα δαμάσκηνο ( plum )που προέρχεται από παλαιά αγγλικά ( plum plum tree ) ή "δαμάσκηνο, δαμάσκηνο", το οποίο επεκτάθηκε από τη γερμανική γλώσσα ή τη μέση ολλανδική, prume και λατινική, prunum.
Και μια φράση : "Δεν μπορείτε να αποκαλέσετε μεγάλα πνεύματα και να τρώτε δαμάσκηνα ταυτόχρονα" - George William Russell
Και μια φράση : "Δεν μπορείτε να αποκαλέσετε μεγάλα πνεύματα και να τρώτε δαμάσκηνα ταυτόχρονα" - George William Russell