Πατάτες με σάλτσα αγιολί (patatas alioli)
υλικά
4-5 πατάτες
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
σάλτσα αγιολί:
4 σκελίδες σκόρδο
2 κροκάδια (από πολύ φρέσκα αβγά)
1 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1 1/2 κ.σ. χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
Για τη σάλτσα αγιολί, καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο ή σε μικρό γουδί. Τα μεταφέρουμε σε βαθύ μπολ, ρίχνουμε 1/3 κ.γ. αλάτι και πιέζουμε να σχηματιστεί μιά πάστα. Ρίχνουμε τα κροκάδια και ανακατεύουμε καλά, να γίνουν ένα μείγμα. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο λίγο λίγο, χτυπώντας συνέχεια με μίξερ χειρός ή με το σύρμα των αβγών, μέχρι να σχηματιστεί μια σάλτσα που να στέκεται, σαν μαγιονέζα. Προσθέτουμε το λεμόνι, χτυπάμε, δοκιμάζουμε το αλάτι. Αν τη θέλουμε πικάντικη, προσθέτουμε ελάχιστο πιπέρι καγιέν.
(σημ. με την ίδια σάλτσα σερβίρονται και κροκέτες παστού μπακαλιάρου).
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
σάλτσα αγιολί:
4 σκελίδες σκόρδο
2 κροκάδια (από πολύ φρέσκα αβγά)
1 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1 1/2 κ.σ. χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
παρασκευή
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κατά μήκος κυδωνάτες στα τέσσερα και κατόπιν κάθε κομμάτι σε 3, για να έχουμε ομοιόμορφες μπουκιές. Τις τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο με μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντάς τις συχνά. Τις μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί και τις αλατίζουμε . Τις σερβίρουμε σε μπολ σκεπασμένες με σάλτσα αγιολί (σκορδάτη μαγιονέζα), με οδοντογλυφίδες.Για τη σάλτσα αγιολί, καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο ή σε μικρό γουδί. Τα μεταφέρουμε σε βαθύ μπολ, ρίχνουμε 1/3 κ.γ. αλάτι και πιέζουμε να σχηματιστεί μιά πάστα. Ρίχνουμε τα κροκάδια και ανακατεύουμε καλά, να γίνουν ένα μείγμα. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο λίγο λίγο, χτυπώντας συνέχεια με μίξερ χειρός ή με το σύρμα των αβγών, μέχρι να σχηματιστεί μια σάλτσα που να στέκεται, σαν μαγιονέζα. Προσθέτουμε το λεμόνι, χτυπάμε, δοκιμάζουμε το αλάτι. Αν τη θέλουμε πικάντικη, προσθέτουμε ελάχιστο πιπέρι καγιέν.
(σημ. με την ίδια σάλτσα σερβίρονται και κροκέτες παστού μπακαλιάρου).
https://www.athinorama.gr/umami/