Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Με αυτό το ρόφημα θα ανακτήσετε άμεσα τη χαμένη σας ενέργεια!-Δείτε τα υλικά

Με αυτό το ρόφημα θα ανακτήσετε άμεσα

 τη χαμένη σας ενέργεια!-

Δείτε τα υλικά

Αισθάνεσθε κουρασμένοι; Αυτό το ρόφημα θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε τη χαμένη σας ενέργεια και να αντεπεξέλθετε καλύτερα μέσα στην ημέρα σας!Αναζητάτε ένα ρόφημα που θα σας τονώσει; Μπορεί να είναι δελεαστικό να πιείτε έναν ακόμα καφέ ή να καταναλώσετε κάποιο σνακ που περιέχει ζάχαρη, όμως υπάρχουν πολλοί και υγιεινοί εναλλακτικοί τρόποι για να αντλήσετε την ενέργεια που χρειάζεστε.
Ποια είναι τα φυσικά συστατικά που θα σας αναζωογονήσουν;
Το μέλι είναι μία εξαιρετική επιλογή, καθώς είναι μία φυσική πηγή ενέργειας και μπορεί να σας βοηθήσει να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό. Το παρακάτω ρόφημα δημιουργείται με νερό καρύδας που θα σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε, ενώ περιέχει επίσης αλάτι, που είναι ένας φυσικός ηλεκτρολύτης. Παράλληλα, το μέλι και το λεμόνι θα χαρίσουν μία γλυκιά γεύση.
Είτε περνάτε όλη την ημέρα στο γραφείο, είτε ακολουθείτε ένα έντονο πρόγραμμα γυμναστικής, αυτό το τονωτικό ρόφημα θα σας βοηθήσει να αποκαταστήσετε τα ενεργειακά σας επίπεδα. Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να το δημιουργήσετε, ενώ υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να έχετε ήδη μερικά από τα συστατικά που χρειάζεστε στην κουζίνα σας.
Μπορείτε να το καταναλώσετε αμέσως ή να το τοποθετήσετε και να το αποθηκεύσετε σε ένα αεροστεγές βάζο στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες.

Υλικά

– 2 φλιτζάνια νερό καρύδας
– Χυμός από 2 λάιμ
– Χυμός ενός λεμονιού
– ⅛ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– 1 κουταλιά της σούπας μέλι

Εκτέλεση

Τοποθετήστε το νερό καρύδας, το λάιμ, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και το μέλι σε ένα μπλέντερ. Στη συνέχεια, ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί το μέλι.
https://www.pentapostagma.gr/

Το ελληνικό εμπόριο πριν 8.000 χρόνια

Το ελληνικό εμπόριο πριν 8.000 χρόνια

Γράφει ο Δημητρης Καμπουρακης
Μια εκπληκτική ιστορική ανακάλυψη που τεκμηριώνει την πρωτιά των Ελλήνων στα θαλασσινά ταξίδια και στο εμπόριο ανάμεσα στα νησιά του Αιγαίου και την στεριά. Πως ο οψιδιανός της Μήλου βρέθηκε στην Αργολίδα, πριν καν ο άνθρωπος αρχίσει να καλλιεργεί την γη;
Ένα από τα προσφιλέστερα ερωτήματα των ιστορικών και των αρχαιολόγων, είναι πότε ο άνθρωπος έριξε μερικά δεμένα ξύλα στη θάλασσα και ανοίχτηκε στο πέλαγος για να περάσει σε κάποια ακτή που έβλεπε απέναντι μακριά. Μύθοι και δοξασίες για παμπάλαια κοντινά ή πολύ μακρινά ταξίδια υπάρχουν σε όλους τους λαούς που έζησαν δίπλα στη θάλασσα, όμως όλοι οι ιστορικοί της οικουμένης συμφωνούν σε ένα πράγμα:
Το Αιγαίο ήταν μια θάλασσα που ευνοούσε τις κοντινές μετακινήσεις, εξ’ αιτίας των εκατοντάδων νησιών που είναι διάσπαρτα μέσα του, άρα είναι πολύ πιθανό τα πρώτα ανθρώπινα θαλασσινά ταξίδια να έγιναν σ’ αυτό. Επρόκειτο για μια λογική εικασία, μέχρι τη στιγμή που ένας διάσημος κλασικός αρχαιολόγος, ο λόρδος Κόλιν Ρένφριου, καθηγητής στο Χάρβαντ και ελληνιστής, έκανε τη δεκαετία του ’60 μια εκπληκτική ανακάλυψη.
Σ’ ένα σπήλαιο στο Φράγχθι της Αργολίδας, ανακάλυψε πρωτόγονα όπλα με οψιδιανό, το πέτρωμα με το οποίο στην πρώιμη αρχαιότητα έφτιαχναν τις αιχμές για τα μαχαίρια, τα δόρατα και τα βέλη. Πήρε αυτό τον οψιδιανό, τον εξέτασε με όλα τα τεχνολογικά μέσα της τότε εποχής στη Βρετανία, ανάλυση σχάσεως, ανάλυση νετρονίων, και βρέθηκε μπροστά σ’ ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Ο οψιδιανός που βρέθηκε στην Αργολίδα ήταν από το 8.000 π.Χ. και προερχόταν από τη Μήλο.
Επειδή είναι γνωστό ότι το πέτρωμα αυτό του νησιού κυκλοφορούσε σ’ όλη τη Μεσόγειο και ήταν γνωστά τα αρχαία ορυχεία της Μήλου, ο Ρένφριου ταξίδεψε ως εκεί, πήρε δείγματα και έκανε χημική ανάλυση. Ανακάλυψε λοιπόν ότι ο οψιδιανός της Αργολίδας προερχόταν από το λατομείο που βρισκόταν στα Νύχια της Μήλου, καθώς το άλλο μεγάλο λατομείο του νησιού, το Δεμενάγκι, άνοιξε πολύ αργότερα από την εποχή εκείνη.
Κάποιοι θα πουν βέβαια ότι όλα αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά: Η Μήλος τροφοδοτούσε όλο τον αρχαίο κόσμο με οψιδιανό, πριν ο χαλκός τον αντικαταστήσει στην κατασκευή όπλων. Σωστά, όμως αυτό το 8000 π.Χ. άφησε τους επιστήμονες κατάπληκτους, διότι ήταν μια εποχή χαμένη στην αχλή της ιστορίας. Το 8000 ή το 7000 π.Χ. δεν είχε καν ξεκινήσει στον ελληνικό χώρο ο αγροτικός βίος. Για να βρεθεί όμως οψιδιανός από τη Μήλο στην Αργολίδα, κάποιος τον είχε φέρει. Άρα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι πρώτοι Πελασγοί, πριν καν αρχίσουν να σκάβουν τη γη και να την καλλιεργούν, είχαν βγει στη θάλασσα και είχαν αρχίσει να κάνουν εμπόριο.
Η ανακάλυψη του Ρένφιου είναι η παλαιότερη ιστορικά τεκμηριωμένη απόδειξη για το πότε οι άνθρωποι άρχισαν να ταξιδεύουν στις θάλασσες. Και φυσικά, αρχίζουν οι υποθέσεις για τον τρόπο που το έκαναν σ’ εκείνη την εποχή. Είχαν φτιάξει μονοκόμματα κανό από κορμούς δέντρων, είχαν δέσει ξύλα μεταξύ τους, ήταν πρωτόγονα σκάφη με καλάμια που υπήρχαν στο Ιόνιο ή ίσως ήταν σκάφη επενδυμένα με δέρματα, όπως σε πολλά μέρη του κόσμου. Άγνωστο. Αυτού του είδους τα υλικά δεν έχουν επαρκή αντοχή για να παραμείνουν ως αποδείξεις ως τις μέρες μας. Το σίγουρο είναι ένα και το αναφέρω δίχως ίχνος μεγαλοϊδεατισμού. Οι Έλληνες ήταν (μάλλον) οι πρώτοι ναυτικοί στην ανθρώπινη ιστορία.
https://ellas2.wordpress.com/

Χρωστάει της Μιχαλούς: Τι σημαίνει η φράση και από που βγήκε

Χρωστάει της Μιχαλούς: 

Τι σημαίνει η φράση και από που βγήκε

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε ή ακόμα και χρησιμοποιούμε τη φράση αυτός «χρωστάει της Μιχαλούς». Ωστόσο, οι περισσότεροι την χρησιμοποιούν επειδή έχει διαμορφωθεί έτσι στην ελληνική πραγματικότητα. Λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν όμως από που προέκυψε η συγκεκριμένη φράση.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με μια εκδοχή που κυκλοφορεί και στο Διαδίκτυο και πηγάζει από το βιβλίο «Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις» του Τάκη Νατσούλη, η φράση «Χρωστάει της Μιχαλούς» έχει τις ρίζες της στο Ναύπλιο, κατά τα χρόνια του Όθωνα… Όμως αυτό είναι ανακριβές και το τεκμηριώνει ο μελετητής της γλώσσας Νίκος Σαραντάκος, μέσα από το προσωπικό του ιστολόγιο…
Σύμφωνα λοιπόν με την επικρατούσα άποψη, μετά την Απελευθέρωση, σε κάποιο σοκάκι του Ναυπλίου βρισκόταν η ταβέρνα της Μιχαλούς. Η Μιχαλού ήταν, λέει ο Νατσούλης, παραδόπιστη και εκμεταλλεύτρια. Είχε μια περιορισμένη πελατεία στην οποία έκανε πίστωση για ένα ορισμένο διάστημα, όμως αλίμονο σε όποιον δεν ήταν συνεπής. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, η Μιχαλού ξεφτέλιζε κυριολεκτικά τους άτυχους οφειλέτες της. Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν και κάποιος ευσυνείδητος, ο οποίος αδυνατώντας να βρει χρήματα να εξοφλήσει τη Μιχαλού, γύριζε μέρα και νύχτα στους δρόμους παραμιλώντας. Και σαν κανείς ρωτούσε τους περαστικούς τι έχει αυτός ο άνθρωπος, οι άλλοι απαντούσαν «Αυτός χρωστάει της Μιχαλούς».
Ο Νίκος Σαραντάκος, αμφισβητώντας εδώ και χρόνια αυτή την εκδοχή, ανακάλυψε ότι η φράση είναι παλαιότερη.
Στην κωμωδία «Κορακιστικά» του Ιακωβάκη Ρίζου Νερουλού, αναφέρεται η φράση:«Φρόνιμμα το λέσι στον τόπον μου στη Χχιο, το πως οι Γραμματισμένοι χρωστούσι της Μιχαλλούς». Δηλαδή, η έκφραση «χρωστάω της Μιχαλούς» ήταν παροιμιακή στη Χίο, τότε που γράφτηκαν τα Κορακιστικά… Πριν από το 1812!
Άρα, ακόμα κι αν υπήρχε Μιχαλού ταβερνιάρισσα στο μετεπαναστατικό Ανάπλι, σαφώς δεν είναι αυτή που έγινε αιτία να γεννηθεί η φράση «χρωστάει της Μιχαλούς», αφού, όπως είδαμε, η φράση εμφανίζεται σε κείμενο του 1812 και πολύ μακριά από την Πελοπόννησο.
Τι σημαίνει η έκφραση;
Η έκφραση «Χρωστάει της Μιχαλούς» τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει σημασία. Σύμφωνα με όλα τα λεξικά σημαίνει ότι κάποιος δεν είναι στα καλά του, ότι είναι τρελός. Εδώ και μερικά χρόνια, καμιά δεκαπενταριά, έχει φτάσει να σημαίνει «χρωστάει πάρα πολλά».
Ο Νίκος Σαραντάκος αναφέρει:
«Στα βουλγάρικα υπάρχει ολόιδια έκφραση. Συγκεκριμένα, η έκφραση имам да давам на Михаля (κατά λέξη «χρωστάω στον Μιχάλη»), σημαίνει ό,τι και η δικιά μας «χρωστάω της Μιχαλούς», δηλαδή δεν είμαι στα καλά μου, κάπου χάνω, μου έχει λασκάρει η βίδα. Το λεξικό όπου βρήκα τη λέξη σημειώνει ότι η βουλγαρική έκφραση προέρχεται από τα ελληνικά, χωρίς να δίνει άλλα στοιχεία.
Παρ’ όλες τις αβεβαιότητες, η πεποίθησή μου είναι ότι αρχική μορφή της έκφρασης, είτε στα ελληνικά είτε στα βουλγάρικα, ήταν η «χρωστάει στον Μιχάλη» και ότι η σημασία «Μιχάλης = ο ελαφρόμυαλος» προϋπήρχε. Και όποιος χρωστάει στον ελαφρόμυαλο, εύλογα είναι δυο φορές ελαφρόμυαλος. Όπερ έδει δείξαι, θαρρώ, και μπορούμε να ξεχάσουμε την εκδοχή της ταβερνιάρισσας από τ’ Ανάπλι».
https://www.pentapostagma.gr/

Βραζιλία: Συνελήφθη «μαφιόζος»... παπαγάλος αλλά κρατάει το ράμφος του κλειστό

Βραζιλία: Συνελήφθη «μαφιόζος»... παπαγάλος αλλά κρατάει το ράμφος του κλειστό


Βραζιλία: Συνελήφθη «μαφιόζος»... παπαγάλος αλλά κρατάει το ράμφος του κλειστό
Υπό κράτηση βρίσκεται ένας παπαγάλος στη Βραζιλία, καθώς θεωρείται συνεργός εμπόρων ναρκωτικών.
Το πτηνό είχε εκπαιδευτεί να ειδοποιεί τους εγκληματίες σε κάθε αστυνομική έφοδο φωνάζοντας «Μαμά, η αστυνομία».
Ο παπαγάλος κατασχέθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα όταν οι αξιωματικοί έκαναν έρευνα σε σημείο που ένα ζευγάρι πωλούσε ναρκωτικά. Μόλις είδε τους ενστόλους άρχισε να ουρλιάζει.
Ενας Βραζιλιάνος δημοσιογράφος που ήρθε αντιμέτωπος με τον φυλακισμένο παπαγάλο την Τρίτη τον περιέγραψε ως ένα «σούπερ υπάκουο» πλάσμα - αν και έχει κρατήσει το ράμφος του καλά κλειστό αφότου «συνελήφθη».
«Μέχρι στιγμής δεν έχει βγάλει άχνα... Είναι εντελώς σιωπηλός» δήλωσε ο δημοσιογράφος.
Ο Αλεξάντερ Κλάρκ, ένας τοπικός κτηνίατρος, επιβεβαίωσε ότι ο παπαγάλος δεν συνεργάζεται.«Πολλοί αστυνομικοί έχουν έρθει και δεν λέει τίποτα» τόνισε.
Το μαφιόζικο πουλί θα παραδοθεί τελικά σε έναν τοπικό ζωολογικό κήπο όπου θα περάσει τρεις μήνες μέχρι να μάθει να πετάει πριν απελευθερωθεί.
Το πουλί συνδέεται με έναν αυξανόμενο κατάλογο ζώων που εμπλέκονται στο εμπόριο ναρκωτικών της Βραζιλίας, αν και τα περισσότερα ήταν ερπετά.
Το 2008, η αστυνομία κατέσχεσε δύο μικρούς αλιγάτορες κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης σε φαβέλα στο δυτικό Ρίο ντε Τζανέιρο, τους οποίους κάποιοι γκάνγκστερς τάισαν με τις σορούς των δολοφονημένων αντιπάλων τους.
Ωστόσο, ο πατέρας ενός από τους κατηγορούμενους γκάνγκστερ απέρριψε τις κατηγορίες αυτές, υποστηρίζοντας ότι η συμμορία του γιου του είχε προσπαθήσει αλλά ο αλιγάτορας αρνήθηκε να φάει το πτώμα.
https://www.zougla.gr/

Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Κρυφές κάμερες σε ξενοδοχεία και Airbnb – Πώς να προστατευτείτε από τη νέα μάστιγα

Κρυφές κάμερες σε ξενοδοχεία και Airbnb – 

Πώς να προστατευτείτε από τη νέα μάστιγα

Τα τελευταία χρόνια, η Airbnb έχει αλλάξει τη φιλοσοφία του ταξιδιού, εγκαινιάζοντας ένα νέο κεφάλαιο στη διαμονή. Οι συνθήκες οικειότητας της νέας κουλτούρας που εισήγαγε το Airbnb δεν είναι δίχως κινδύνους.
Προσφάτως, μία οικογένεια από τη Νέα Ζηλανδία διαπίστωσε πως η διαμονή τους σε διαμέρισμα στο Κορκ της Ιρλανδίας μεταδιδόταν σε livestreaming μέσω μίας κρυφής κάμερας. Η καταγγελία αυτή ήταν η τελευταία σε μια σειρά ανάλογων περιστατικών που έχουν θορυβήσει τόσο τους ταξιδιώτες όσο τους ιθύνοντες της πλατφόρμας.
Η Airbnb, παρότι διενέργησε έρευνα και απολογήθηκε όπου ήταν απαραίτητο, επιμένει πως πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.
Στους ψηφιακούς καιρούς δε γλιτώνουν από τους «εισβολείς» της ιδιωτικής ζωής ούτε όσοι διαμένουν σε μεγάλα ξενοδοχεία και ξενώνες. Ωστόσο, όπως εξηγεί η Πωλίν Φρόμερ, διευθύντρια σύνταξης του ομώνυμου ταξιδιωτικού εντύπου, «το βασικό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως όσον αφορά το Airbnb η διαμονή γίνεται σε ιδιοκτησίες ιδιωτών που σημαίνει πως δεν υποβάλλονται στους ίδιους ελέγχους με εκείνους στα μεγάλα ξενοδοχεία.
Ο Άντριου Μπάρκερ από τη Νέα Ζηλανδία του οποίου η οικογένεια προσφάτως έπεσε θύμα παρακολούθησης σε κατάλυμα νοικιασμένο μέσω Airbnb, χρησιμοποίησε τις επαγγελματικές γνώσεις του στο IT security για να διαπιστώσει την ύπαρξη κρυμμένων καμερών και δίνει οδηγίες σε όσους θέλουν να προστατευτούν από το παράνομο κι αδιάκριτο «μάτι» επιτήδειων.

Υπάρχουν διάφορα στάδια ελέγχων, από τους πιο πρόχειρους έως τους περισσότερο σχολαστικούς, λέει ο Μπάρκερ που, ωστόσο, εφιστά την προσοχή ώστε να μην υπερβαίνει η ανησυχία τα όρια της εμμονής, καθώς έτσι χάνεται η ουσία του ταξιδιού.
Σύμφωνα με ιστοσελίδες τεχνολογίας (όπως οι lifehacker και Digital Trends), οι επίδοξοι ενοικιαστές πρέπει να ελέγξουν το/τα δωμάτιο-α για παράταιρες, περίεργες συσκευές, λάμψεις από φακούς κάμερας και μικροσκοπικές τρύπες.
Οι έλεγχοι πρέπει να επικεντρώνονται σε βιβλία, καθρέπτες, λαμπτήρες, φυτά και γλάστρες όπου θα μπορούσε να έχει τοποθετηθεί μικροκάμερα καθώς και σε σημεία που δίνουν καλύτερο πεδίο «θέας» του εκάστοτε χώρου.
Οι ειδικοί τεχνολογίας συμβουλεύουν τους ενδιαφερόμενους να σβήνουν τα φώτα και να ανάβουν τους φακούς των κινητών, ώστε η αντανάκλαση που δημιουργείται όταν πέφτει φως στην κάμερα, να προδίδει την ύπαρξη κάποιου φακού παρακολούθησης.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οποιαδήποτε γκάτζετ που μοιάζουν παράταιρα με το χώρο, πρέπει να βάζουν σε σκέψεις τους προσωρινούς κατοίκους του καταλύματος. Επιπλέον, ξυπνητήρια, ρολόγια και ανιχνευτές καπνού αποτελούν συνήθεις «κρυψώνες» για κάμερα.
Οι πιο ανήσυχοι θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν εφαρμογές στο κινητό τους που σκανάρουν το χώρο για κρυμμένους φακούς ή να αγοράσουν ένα σαρωτή ραδιοσυχνοτήτων, συμβουλεύει ο καθηγητής Άλαν Γούντγουορντ από το Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του πανεπιστημίου του Σάρεϊ.
Τέλος, όπως εξηγεί η εταιρεία τεχνολογίας Fing, οι διαδικτυακές κάμερες χρειάζονται σύνδεση για να αποθηκεύσουν ή να μεταδώσουν το υλικό τους. Οπότε, οι κάμερες πρέπει να είναι συνδεδεμένες με το ίδιο WiFi στο οποίο έχουν πρόσβαση και οι επισκέπτες, οπότε γίνεται ευκολότερος ο εντοπισμός τους.
Βεβαίως, αν δεν εμφανίζονται κάμερες σε σάρωση δικτύου, προφανώς αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν και δεν κινηματογραφούν.
https://www.pentapostagma.gr

Σπόροι βασιλικού: Τα ευεργετικά τους οφέλη για την υγεία

Σπόροι βασιλικού: 

Τα ευεργετικά τους οφέλη για την υγεία

Οι σπόροι βασιλικού, είναι επίσης γνωστοί ως σπόροι Sabja. Οι μικροί μαύροι σπόροι του φυτού βασιλικού θεωρούνται μία υπερτροφή, ενώ είναι δημοφιλείς για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, καθώς μπορούν να βελτιώσουν την πέψη.
Αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και σιδήρου και είναι πολύ πλούσιοι σε φυτικές ίνες.
Επιπλέον, προσφέρουν στον οργανισμό τις βιταμίνες B6 και E, δίνουν ελάχιστες θερμίδες και είναι πλούσια πηγή λιπαρών οξέων και πρωτεϊνών.
Έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος. Πιο συγκεκριμένα, μία μελέτη διαπίστωσε ότι ένα εκχύλισμα σπόρων βασιλικού μειώνει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και το σωματικό βάρος σε αρουραίους με διαβήτη.

Πώς θα τους καταναλώσετε;

Ένας βασικός τρόπος για να καταναλώσετε σπόρους βασιλικού και να ενισχύσετε την πέψη σας, είναι να συνδυάστε ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους βασιλικού με ένα φλιτζάνι νερό. Απλώς μουλιάστε τους για περίπου 10 λεπτά, ώστε να διογκωθούν. Μπορείτε επίσης να τους χρησιμοποιήσετε και σε άλλα ροφήματα όπως το γάλα και ο χυμός σας.
Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε τους σπόρους βασιλικού σε οποιοδήποτε ρόφημα ή smoothie για να έχετε καλύτερη υφή. Για ένα δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα, δοκιμάστε να συνδυάσετε το χυμό μισού λεμονιού, ένα φλιτζάνι κρύο νερό, ένα κουταλάκι σπόρων βασιλικού, λίγο σιρόπι σφενδάμου και μερικά φρέσκα φύλλα βασιλικού.
Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους βασιλικού σε σαλάτες ή φρουτοσαλάτες και να δημιουργήσετε γευστικούς συνδυασμούς. Τέλος, είναι ένας καλός τρόπος για να δημιουργήσετε μία παχιά, κρεμώδη υφή σε υγιεινές σάλτσες με βάση το γιαούρτι.
onmed.gr
https://www.pentapostagma.gr/

Τέσσερα μαγικά χωριουδάκια κοντά στην Αθήνα που πολύς κόσμος αγνοεί την ύπαρξή τους!

Τέσσερα μαγικά χωριουδάκια κοντά 

στην Αθήνα που πολύς κόσμος 

αγνοεί την ύπαρξή τους!

Τι θέλουμε από τον ιδανικό προορισμό για μια απόδραση-αστραπή από την πόλη; Ηρεμία, καθαρό αέρα, άφθονες εικόνες φύσης, γραφικούς οικισμούς, φιλοξενία σαν στο σπίτι μας και ταβερνάκια με καλό φαγητό. Όλα αυτά τα βρήκαμε σε τέσσερα όμορφα χωριά που υπόσχονται χαλαρωτικά weekends σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα.
Χρισσό
Χτισμένο στους πρόποδες του Παρνασσού, μόλις 8χλμ. από τους Δελφούς, το Χρισσό είναι ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της Φωκίδας. Αναπαλαιωμένα σπίτια που περιβάλλονται από καταπράσινους κήπους, δύο πλατείες, πολλές πέτρινες εκκλησίες, παραδοσιακά καφενεία και ταβερνάκια όπου θα γευτείς νόστιμο κρέας από ντόπιους παραγωγούς, φτιάχνουν το ιδανικό σκηνικό για χαλάρωση και ηρεμία. Η θέα είναι μαγευτική, καθώς απλώνονται μπροστά σου οι ελαιώνες της Άμφισσας, η παραλία της Ιτέας  και το Γαλαξίδι. Από το Χρισσό, μπορείς να εξορμήσεις στους Δελφούς, να ανέβεις στην Αράχωβα ή να κατηφορίσεις προς τη θάλασσα.
Ζαρούχλα
Σε περίπου δυόμιση ώρες από την Αθήνα, μπορείς να βρεθείς σε ένα γραφικό μέρος που παντρεύει φυσικό τοπίο απαράμιλλου κάλλους, ηρεμία και φυσιολατρικές δραστηριότητες. Χτισμένη σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στις πλαγιές του Χελμού, μέσα σε έλατες και καστανιές, η Ζαρούχλα είναι αναμφίβολα ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αχαΐας. Στον οικισμό θα βρεις όμορφους ξενώνες και ζεστά ταβερνάκια για να απολαύσεις τοπικές γεύσεις, ενώ το βλέμμα σου θα τραβήξουν τα επιβλητικά πυργόσπιτα, μερικά από τα οποία έχουν συντηρηθεί. Μην φύγεις αν δεν επισκεφθείς τη μαγευτική Λίμνη Τσιβλού (μισή ώρα από τη Ζαρούχλα), η οποία αποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 700 μέτρων, δημιουργήθηκε το 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε στην περιοχή φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Το τοπίο μοιάζει να είναι βγαλμένο από παραμύθι. Η περιοχή προσφέρεται για πλήθος δραστηριοτήτων, από πεζοπορία μέχρι ιππασία, mountain bike, ακόμη και διαδρομές με 4×4 που θα ενθουσιάσουν τους πιο περιπετειώδεις της παρέας.
Καστανιά
Η λέξη «απόδραση» παίρνει το πραγματικό της νόημα σε τούτο το μικρό χωριό της Ορεινής Κορινθίας. Σκαρφαλωμένη κοντά στα 1.000 μέτρα υψόμετρο, στη νότια πλευρά της Ζήριας, η Καστανιά θα σου κλέψει την καρδιά με τα πετρόχτιστα σπίτια της μες στα έλατα, τα ήσυχα δρομάκια της και την πλατεία της που βλέπει στις πλαγιές του Ολίγυρτου. Στο δρόμο για το χωριό θα κάνεις απαραιτήτως μια στάση στη μυθική Λίμνη Στυμφαλία, όπου βρίσκεται και το εξαιρετικό Μουσείο Περιβάλλοντος. Εννοείται ότι δεν θα χάσεις την ευκαιρία να πας και μέχρι την αλπικής ομορφιάς Λίμνη Δόξα για να βγάλεις τις πιο όμορφες φωτογραφίες.
Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν αρκετά γραφικά χωριά που αξίζουν μια επίσκεψη, όπως το διάσημο κεφαλοχώρι της Γκούρας.
Κυριάκι
Μιάμιση ώρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας βρίσκονται τα γραφικά χωριά του Ελικώνα. Το Κυριάκι (24 χλμ. από τη Λιβαδειά) είναι χτισμένο στις δυτικές πλαγιές του Ελικώνα, σε υψόμετρο 780 μέτρων, μέσα σε ένα καταπράσινο και πανέμορφο τοπίο. Εδώ θα κάνεις τις βόλτες σου σε γραφικά και ήσυχα στενά, θα χαζέψεις ωραία εκκλησάκια, θα ξεδιψάσεις σε πέτρινες βρύσες και θα δοκιμάσεις τα νόστιμα προϊόντα που παράγουν οι κάτοικοι του χωριού. Ανέβα μέχρι το Παλιόκαστρο, όπου βρίσκεται το ξωκκλήσι του Αγίου Νεκτάριου, για να θαυμάσεις το χωριό από ψηλά και να απολαύσεις τη θέα που φτάνει μέχρι τον Κορινθιακό και τις κορυφές του Παρνασσού, της Γκιώνας και των βουνών της Πελοποννήσου. Πέντε λεπτά από το χωριό, βρίσκεται η Αρβανίτσα, ένας υπέροχος χώρος αναψυχής μέσα σε καταπράσινο τοπίο γεμάτο έλατα, όπου υπάρχουν καφέ-εστατόριο και παιδική χαρά. Αξίζει να επισκεφτείς και τη Μονή του Οσίου Λουκά (12 χλμ. από το Κυριάκι), που θεωρείται ένα από τα πιο αξιόλογα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας.
Με αφετηρία το Κυριάκι θα εξορμήσεις στα υπόλοιπα χωριά του Ελικώνα, την Αγία Άννα και τον Ελικώνα (Ζερίκι), που είναι εξίσου όμορφα.
https://www.pentapostagma.gr/

Οι «κρυμμένες» βιταμίνες που χρειαζόμαστε

Οι «κρυμμένες» βιταμίνες που χρειαζόμαστε

Την βιταμίνη C, αυτόν τον σούπερ σταρ των θρεπτικών συστατικών, την ξέρουμε όλοι. Και φροντίζουμε σε κάθε ευκαιρία να την λαμβάνουμε—όχι ότι είναι και δύσκολο, άλλωστε. Από φυσικές πηγές μέχρι προσθήκες σε άλλες τροφές, η βιταμίνη C βρίσκεται παντού. Υπάρχουν, όμως, πολλές ακόμα βιταμίνες που έχουμε ανάγκη, και δεν μιλάμε πολύ συχνά για αυτές.
Ποιες είναι, γιατί τις χρειαζόμαστε και πού θα τις βρούμε;
Βιταμίνη D
Την έχουμε ανάγκη για ενέργεια, για την καλή υγεία των οστών μας, όπως και για την προφύλαξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Κι όμως, δεν είναι εύκολο να την βρούμε αποκλειστικά από τροφές. Τα καλά νέα είναι ότι την συνθέτουμε και μόνοι μας, με μόλις δέκα λεπτά έκθεσης στον ήλιο. Για πολλούς ανθρώπους όμως ούτε αυτό φαίνεται να είναι επαρκές. Οι καλύτερες διατροφικές πηγές της είναι ο ξιφίας, ο μαγειρεμένος σολομός, ο τόνος σε νερό και ορισμένες ενισχυμένες μάρκες χυμού πορτοκαλιού.
Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι ένα πάρα (μα πάρα) πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο. Αξιοποιείται σε περισσότερες από 300 λειτουργίες του οργανισμού, μεταξύ των οποίων: ρύθμιση των παλμών της καρδιάς, μείωση του στρες και της αρτηριακής πίεσης, όπως και σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το βρίσκουμε σε φυτικές τροφές, κατά βάση, όπως τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι. Σε μεγαλύτερη συγκέντρωση από οτιδήποτε, όμως, το βρίσκουμε στο μαγειρεμένο σπανάκι και στο καστανό ρύζι.
Βιταμίνη Κ
Βοηθάει στην πήξη του αίματος. Το να εμφανίσουμε έλλειψη στην βιταμίνη Κ είναι σπάνιο, αλλά είναι πολύ πιθανό να μην λαμβάνουμε και τις απαραίτητες ποσότητες. Βρίσκεται σε λίγα τρόφιμα, την αφήνουν απ’ έξω στα πολυβιταμινούχα σκευάσματα και δεν την βλέπουμε επίσης ως προσθήκη σε “ενισχυμένες” τροφές. Για να την προσλάβουμε σε ικανοποιητικό βαθμό, πρέπει να τρώμε πολλά πράσινα λαχανικά, ειδικά της οικογένειας των σταυρανθών: μπρόκολο, λαχανίδα κ.ο.κ. Επίσης, το ωμό σπανάκι την περιέχει σε μεγάλη συγκέντρωση. Σούπερ συμβουλή: καταναλώστε αυτά τα λαχανικά με παρθένο ελαιόλαδο, επειδή η βιταμίνη Κ “δένεται” πάνω τους και απορροφάται πιο εύκολα.
Ιώδιο
Το ιώδιο είναι πολύ σημαντικό, καθώς ο οργανισμός μας το χρειάζεται για να παράγει ορμόνη του θυρεοειδούς, που με την σειρά της ρυθμίζει τον μεταβολισμό. Το βρίσκουμε κατά βάση στο ιωδιούχο αλάτι (πολλοί δεν το προτιμούν λόγω της πιο έντονης γεύσης του), σε γαλακτοκομικά προϊόντα (επειδή τα μηχανήματα επεξεργασίας των γαλακτοκομικών καθαρίζονται με ιωδιούχα σκευάσματα) και στα φύκια. Συνεπώς, τα low fat γαλακτοκομικά είναι μια καλή ιδέα για να λαμβάνετε περισσότερο ιώδιο.
Βιταμίνη Β12
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β γενικά είναι πολύ σημαντικές, αλλά η Β12 είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Βοηθά στην καλή υγεία του νευρικού συστήματος και των κυττάρων του αίματος, αλλά χρειάζεται την παρουσία οξέων του στομάχου για να απορροφηθεί. Όσο μεγαλώνουμε, η παραγωγή των οξέων αυτών μειώνεται. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται αποκλειστικά σε ζωικές τροφές, άρα η vegan διατροφή συνεπάγεται πως η χορήγηση συμπληρώματος είναι αναγκαία. Την βρίσκουμε στα μαγειρεμένα στρείδια, στην πέστροφα, στον τόνο σε νερό και σε μερικά γαλακτοκομικά (όπως το ελβετικό τυρί). Ορισμένες μάρκες δημητριακών μπορεί να είναι ενισχυμένες με Β12, συνεπώς διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε.
Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α είναι αναγκαία για την όρασή μας, όπως και για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Την βρίσκουμε σε δύο μορφές στα φαγητά: Ως ρετινόλη (που αξιοποιείται άμεσα από τον οργανισμό) και ως καροτενοειδή, που ο οργανισμός μας έπειτα μετατρέπει στην βιταμίνη. Όπως μπορείτε να μαντέψετε από το όνομα, την βρίσκουμε σε τροφές που θυμίζουν σε χρώμα… το καρότο. Αυτό σημαίνει πως για να βάλετε περισσότερη βιταμίνη Α στην ζωή σας, χρειάζεστε καρότα, γλυκοπατάτες, κολοκύθα, πεπόνι κάνταλουπ, αλλά και σπανάκι, μπρόκολο και κόκκινη πιπεριά.
https://www.pentapostagma.gr/

Πνίγεστε και είστε μόνοι; – Έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσετε – Οδηγίες με σχήματα

Πνίγεστε και είστε μόνοι; – 

Έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσετε – 

Οδηγίες με σχήματα

Πρόκειται για ένα από τα πιο δυσάρεστα και επικίνδυνα συναισθήματα. Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας;

Η μέθοδος Heimlich είναι μια ακολουθία κινήσεων για πρώτες βοήθειες, που χρησιμοποιείται για να σώσει την ζωή ατόμου που πνίγεται από κάποιο αντικείμενο στον λαιμό, το οποίο του έχει κλείσει τον αεραγωγό και δεν μπορεί να αναπνεύσει.
Η μέθοδος Heimlich ονομάστηκε έτσι από τον δρ Henry Heimlich (1920-2016), ο οποίος την επινόησε και περιέγραψε για πρώτη φορά το 1974.
Είναι κατά βάση μια ακολουθία κινήσεων που εφαρμόζει ένα άτομο σε άλλο, δηλαδή την εφαρμόζει ένας σε κάποιον άλλο που πνίγεται. Τι γίνεται, όμως, αν σας “κάτσει κάτι” στον λαιμό και πνίγεστε, ενώ δεν έχετε κανέναν κοντά σας για να σας βοηθήσει;

Πώς να κάνετε την μέθοδο Heimlich στον εαυτό σας

Εάν πνίγεστε με κάτι μπορείτε να εκτελέσετε την μέθοδο Heimlich στον εαυτό σας. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα:
heimlich
1. Κάντε μια γροθιά με το ένα χέρι. Τοποθετήστε τον αντίχειρα αυτού του χεριού κάτω από τον θώρακα και πάνω από τον αφαλό σας
heimlich
2. Κάντε μια γροθιά με το ένα χέρι. Τοποθετήστε τον αντίχειρα αυτού του χεριού κάτω από τον θώρακα και πάνω από τον αφαλό σας
heimlich
3. Πιάστε τη γροθιά σας με το άλλο σας χέρι. Πιέστε τη γροθιά σας στην περιοχή με γρήγορη κίνηση προς τα πάνω
heimlich
Μπορείτε επίσης να σκύψετε πάνω από μια άκρη τραπεζιού, καρέκλα ή κάποιο κιγκλίδωμα. Πιέστε με απότομες κινήσεις άνω κοιλιά σας (άνω κοιλιακή χώρα) προς την άκρη του τραπεζιού/καρέκλας/κιγκλιδώματος
Αν χρειαστεί, θα πρέπει να επαναλάβετε αυτήν την κίνηση μέχρι να βγει το αντικείμενο που εμποδίζει τον αεραγωγό σας.
https://www.pentapostagma.gr/

Η πιο ολοκληρωμένη «απογραφή» των ιών της θάλασσας βρήκε σχεδόν 200.000 είδη

Η πιο ολοκληρωμένη «απογραφή» των ιών της θάλασσας βρήκε σχεδόν 200.000 είδη

Η πιο ολοκληρωμένη «απογραφή» των ιών της θάλασσας βρήκε σχεδόν 200.000 είδη

Οι θαλάσσιοι ιοί είναι πολύ περισσότεροι από ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι επιστήμονες.

Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα παγκόσμια «απογραφή» της οικολογικής ποικιλίας των ιών στους ωκεανούς της Γης, που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της τριετούς αποστολής του σκάφους «Τάρα», βρήκε σχεδόν 200.000 διαφορετικά είδη ιών, πολύ περισσότερα από τα 15.000 που ήσαν γνωστά από προηγούμενες ωκεανογραφικές μελέτες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας Μάθιου Σάλιβαν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Cell", δήλωσαν ότι τα νέα ευρήματα διευρύνουν την κατανόηση των επιστημόνων για διάφορα θέματα, από την εξέλιξη των μικροοργανισμών ως την κλιματική αλλαγή.
«Οι ιοί είναι αυτά τα μικροσκοπικά πράγματα που δεν μπορείς να τα δεις, αλλά επειδή είναι παρόντα σε τόσο τεράστιους αριθμούς, πράγματι παίζουν σημαντικό ρόλο. Αναπτύξαμε έναν χάρτη θαλάσσιας κατανομής τους, που θα βοηθήσει όποιον θέλει να μελετήσει πώς οι ιοί χειραγωγούν το οικοσύστημα. Υπάρχουν πολλά πράγματα στα ευρήματα μας που μας ξάφνιασαν», δήλωσε ο Σάλιβαν.
Μία από αυτές τις εκπλήξεις είναι ότι οι ιοί είναι οργανωμένοι σε πέντε διακριτές θαλάσσιες οικολογικές ζώνες, κάτι απρόσμενο δεδομένης της ρευστής φύσης των ωκεανών. Μια άλλη έκπληξη είναι ότι βρέθηκαν περισσότερα είδη ιών στον Αρκτικό ωκεανό, αντίθετα με άλλους μεγαλύτερους οργανισμούς που έχουν μεγαλύτερη βιοποικιλότητα κοντά στον Ισημερινό και μικρότερη κοντά στους πόλους.
Τα θαλάσσια δείγματα συλλέχθηκαν στη διάρκεια των ταξιδιών του σκάφους «Τάρα» σε πολλές γεωγραφικές περιοχές και σε διαφορετικά βάθη (έως 4.000 μέτρων), ενώ αναλύθηκαν από διαφορετικά επιστημονικά εργαστήρια σε διάφορες χώρες. Εκτός από τους ιούς, έγινε ανάλυση και για άλλα μικρόβια, όπως βακτήρια, για τα οποία θα υπάρξουν μελλοντικές ανακοινώσεις.
Η νέα μελέτη αναδεικνύει το ρόλο των θαλάσσιων μικροοργανισμών στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. «Τα τελευταία 20 χρόνια μάθαμε ότι τα θαλάσσια μικρόβια έχουν σημαντική επίδραση στη Γη. Παράγουν πάνω από το μισό οξυγόνο που αναπνέουμε, μεταφέρουν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα στο βυθό των θαλασσών και αποτελούν περίπου το 60% της βιομάζας των ωκεανών, συνιστώντας το θεμέλιο της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας. Χωρίς τα μικρόβια η Γη, οι ωκεανοί της, ακόμη και τα ανθρώπινα σώματα μας, θα πάψουν να λειτουργούν», δήλωσε ο Σάλιβαν.
Όσο αυξάνεται το διοξείδιο του άνθρακα στην επιφάνεια των θαλασσών, τόσο αυξάνεται η οξίνιση των υδάτων. Όμως στο βαθμό που το διοξείδιο μετατρέπεται σε οργανικό άνθρακα και βιομάζα, βυθίζεται στα βάθη των ωκεανών, κάτι καλό για την αντιμετώπιση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Οι ιοί των θαλασσών βοηθάνε πολύ σε αυτό, άρα και στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
http://www.gazzetta.gr/plus

Εγκεφαλικά σήματα σε φωνή: Σύνθεση ομιλίας μέσω αποκωδικοποίησης της εγκεφαλικής δραστηριότητας

Εγκεφαλικά σήματα σε φωνή: 

Σύνθεση ομιλίας μέσω αποκωδικοποίησης της εγκεφαλικής δραστηριότητας

UC San FranciscShare
Ένα εξελιγμένο σύστημα αλληλεπίδρασης εγκεφάλου και μηχανής που ανέπτυξαν νευροεπιστήμονες του UC San Francisco έχει τη δυνατότητα να παράγει συνθετική μεν, «φυσική» δε, ομιλία, χρησιμοποιώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα για να ελέγξει μια εικονική φωνητική οδό- μια ανατομικά λεπτομερή προσομοίωση υπολογιστή, που περιλαμβάνει τα χείλη, τη σιαγόνα, τη γλώσσα και τον λάρυγγα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία εκτιμάται πως θα μπορούσε κάποια στιγμή να οδηγήσει στην αποκατάσταση της φωνής ανθρώπων που έχουν χάσει τη δυνατότητα ομιλίας εξαιτίας παράλυσης και άλλων νευρολογικών προβλημάτων.
Κάποιοι άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα ομιλίας μαθαίνουν να συλλαβίζουν τις σκέψεις τους γράμμα- γράμμα χρησιμοποιώντας βοηθητικές συσκευές οι οποίες παρατηρούν ανεπαίσθητες κινήσεις των ματιών ή των μυών του προσώπου. Ωστόσο, η παραγωγή κειμένου ή συνθετικής ομιλίας με τέτοιες συσκευές είναι δύσκολη και επιρρεπής σε λάθη, ενώ οι ταχύτητές της είναι χαμηλές (10 λέξεις το λεπτό, συγκριτικά με τις 100-150 που χαρακτηρίζουν τη φυσική ομιλία).
Το νέο σύστημα, που αναπτύσσεται στο εργαστήριο του Έντουαρντ Τσανγκ, παρουσιάστηκε στο Nature και επιδεικνύει πως είναι δυνατή η δημιουργία μιας συνθετικής έκδοσης της φωνής ενός ατόμου, που μπορεί να ελεγχθεί μέσω της δραστηριότητας των κέντρων ομιλίας. Στο μέλλον, αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε όχι μόνο να επαναφέρει δυνατότητες «άπταιστης» επικοινωνίας σε άτομα με σοβαρά προβλήματα ομιλίας, λένε οι ερευνητές, μα θα μπορούσε να αναπαράγει και μέρος της μουσικότητας της φωνής που μεταδίδει τα συναισθήματα και την προσωπικότητα του ομιλητή.
UCSF NEUROSURGERY
«Για πρώτη φορά, αυτή η μελέτη δείχνει πως μπορούμε να παράγουμε ολόκληρες προτάσεις με βάση την εγκεφαλική δραστηριότητα ενός ατόμου» είπε ο Τσανγκ. «Υπάρχουν αποδείξεις επί της αρχής πως με τεχνολογία που είναι ήδη “εντός εμβέλειας” θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια συσκευή που είναι κλινικά βιώσιμη για ασθενείς με απώλεια ομιλίας».
Της έρευνας ηγήθηκαν οι Γκοπάλα Ανουμαντσιπάλι, PhD, και Τζος Τσαρτιέ. Βασίζεται σε πρόσφατη μελέτη όπου είχε περιγραφεί για πρώτη φορά πώς τα κέντρα ομιλίας του ανθρώπινου εγκεφάλου «χορογραφούν» τις κινήσεις των χειλιών, της σιαγόνας, της γλώσσας και άλλων τμημάτων της φωνητικής οδού, για την παραγωγή άπταιστης ομιλίας.
Με βάση τις ηχογραφήσεις των φωνών των συμμετεχόντων στην έρευνα (εθελοντές που δεν είχαν προβλήματα ομιλίας, οι οποίοι ωστόσο νοσηλεύονταν στο UCSF Epilepsy Center και είχαν ηλεκτρόδια προσωρινά εμφυτευμένα στους εγκεφάλους τους για την καταγραφή των πηγών των κρίσεών τους, εν όψει χειρουργικών επεμβάσεων) ερευνητές χρησιμοποίησαν γλωσσολογικές αρχές για το «reverse engineering» των κινήσεων της φωνητικής οδού που απαιτούνταν για την παραγωγή αυτών των ήχων. Η λεπτομερής «χαρτογράφηση» του ήχου από ανατομικής άποψης επέτρεψε στους επιστήμονες να δημιουργήσουν μια ρεαλιστική εικονική φωνητική οδό για τον κάθε συμμετέχοντα, που ελεγχόταν μέσω εγκεφαλικής δραστηριότητας. Αυτή αποτελούνταν από δύο αλγορίθμους machine learning- «νευρωνικά δίκτυα»: Έναν αποκωδικοποιητή που μετατρέπει τα μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας που παράγονται κατά την ομιλία σε κινήσεις της εικονικής φωνητικής οδού, και έναν συνθέτη (synthesizer) που μετατρέπει αυτές τις κινήσεις σε συνθετικές μιμήσεις της φωνής.
Η συνθετική ομιλία που δημιουργήθηκε από αυτούς τους αλγορίθμους ήταν πολύ καλύτερη από αυτήν που δημιουργείται απευθείας από την εγκεφαλική δραστηριότητα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται προσομοιώσεις των φωνητικών οδών των ομιλητών. Οι αλγόριθμοι παρήγαγαν προτάσεις που ήταν κατανοητές από εκατοντάδες ακροατές σε δοκιμές που έγιναν μέσω της πλατφόρμας Amazon Mechanical Turk.
«Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας για να μιμηθούμε τέλεια την ομιλούμενη γλώσσα» παραδέχτηκε ο Σαρτιέ. «Είμαστε καλοί στη σύνθεση πιο αργών ήχων ομιλίας, όπως το “sh” και το “z”, καθώς και στη διατήρηση ρυθμών και τονισμών ομιλίας και του φύλου και της ταυτότητας του ομιλούντος, αλλά κάποιοι από τους πιο απότομους ήχους όπως τα “b” και τα “p” είναι λίγο ασαφή. Παρόλα αυτά, τα επίπεδα ακρίβειας που επιτύχαμε εδώ θα συνιστούσαν εκπληκτική βελτίωση στην επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο, σε σχέση με αυτά που είναι διαθέσιμα τώρα».
https://www.naftemporiki.gr/

Και μια μεγάλη αλήθεια… οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν

  Και μια μεγάλη αλήθεια…  οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν – Joanna Sou – GynaikaEimai 15 Ιανουαρίου 2025 «Αν δεν φτιάξεις αυτά τα δύο πρ...