Το κάλεσμα των λιόδεντρων
Πρόσφατα βρέθηκα στο Καστέλλι Ηρακλείου Κρήτης. Στο χώρο όπου σχεδιάζουν την κατασκευή του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου. Την περιοχή την επισκέπτομαι από το 2008. Είμαι σχετικά ενήμερος για το θέμα αλλά πραγματικά το τι πρόκειται να συμβεί στην περιοχή το συνειδητοποίησα σε αυτό το ταξίδι.
Περπατούσα ανάμεσα στις ελιές και έβγαζα χαλαρά φωτογραφίες των δέντρων και των κορμών τους. Χαλάρωνα κοιτάζοντας τα βουνά και τον κάμπο. Τότε «ήρθε» ένα αεροπλάνο στο «όνειρο»και στη «χαλάρωση» που είχα μπει. Ένααεροπλάνο όπως αυτά που συμμετείχαν στην μάχη της Κρήτης και άρχισε να θερίζει τα λιόδεντρα. Τα δέντρα έπεφταν νεκρά στο κάμπο. Από τον κορμό τους έτρεχε λάδι, αλλά δεν ήταν λάδι ελιάς, ήταν λάδι μηχανής που μύριζε άσχημα.
Τρόμαξα, ξύπνησα!!!
Η πεδιάδα του Καστελλίου είναι από τις πιο εύφορες της Κρήτης. Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία σε αυτή την πεδιάδα έπεσε ο ομφάλιος λώρος του Δία κατά τη μεταφορά του από τη σπηλιά που γεννήθηκε στο όρος Δίκτη, προς τη σπηλιά που μεγάλωσε στον Ψηλορείτη. Γι' αυτό και ονομάζεται Ομφάλιο Πεδίο. Ανάμεσα σε αυτά τα βουνά βρίσκεται η πεδιάδα του Καστελλίου.
Στη μέση αυτής της πεδιάδας, με άνω των 2.000.000 ελαιοδέντρων (σε όλο το Δήμο Μινώα Πεδιάδας έχουν καταγραφεί και επιδοτούνται 3.200.000 ελαιόδεντρα), η Ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να φυτέψει ένα διεθνές αεροδρόμιο, για το οποίο θα αποψιλωθούν 12.000 στρέμματα γόνιμης γης, θα ξεριζωθούν 200.000 ελαιόδεντρα και θα επηρεαστούν από τους ρύπους των αεροπλάνων τα υπόλοιπα 1.800.000 δέντρα.
Ακόμα και για τις εξαιρετικά υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (International Olive Council), το ελαιόλαδο που παράγεται στην περιοχή είναι εξαιρετικής ποιότητας. Ο δήμος παράγει περίπου 15 χιλιάδες τόνους ελαιολάδου, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της παραγωγής της Κρήτης. Όμως η ανώτατη ποιότητά του, τού δίνει επιπλέον αξία. Στην περιοχή έχει εγκριθεί από την ΕΕ το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Θραψανού (Καν. ΕΚ αριθ. 1241/2002 της Επιτροπής της 10/7/2002), το οποίο δεν θα υπάρχει πλέον.
Ο πρωτογενής τομέας (ελιές, αμπέλια, κτηνοτροφία κ.ά) αλλά και ο δευτερογενής που στηρίζεται στον πρωτογενή (ελαιουργεία, οινοποιεία, τυροκομεία κ.ά), προσφέρουν πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ στο Τοπικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, ποσό που υπερβαίνει σήμερα τα ετήσια έσοδα του Αεροδρομίου Ηρακλείου!
Το αεροδρόμιο θα φιλοξενεί περισσότερες από 100.000 πτήσεις ετησίως!
Στο νέο αεροδρόμιο, δηλαδή στην καρδιά της πεδιάδας, θα καίγονται πάνω από εκατό χιλιάδες τόνοι κηροζίνης το χρόνο και θα διασπείρονται και θα εναποτίθενται τα αντίστοιχα ρυπογόνα προϊόντα και υποπροϊόντα σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων με αποτέλεσμα να απειλείται καθημερινά η υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, το περιβάλλον, και η οικονομία με:
* Τη ρύπανση του αέρα, του νερού και του εδάφους.
* Τη ρύπανση όλων των εναπομεινάντων ελαιόδεντρων της πεδιάδας.
* Τη ρύπανση των υπολοίπων καλλιεργειών της περιοχής.
* Τη ρύπανση των βοσκοτόπων με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κτηνοτροφία.
Τα παραγόμενα οξέα (NOx, SO2) σε συνδυασμό με την συνήθη υγρασία που επικρατεί θα προκαλούν όξινη βροχή με αποτέλεσμα τη ρύπανση των Υδροφορέων, ήτοι: το ΚΑΡΣΤΙΚΟ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΔΙΚΤΗΣ- ΝΙΠΙΔΙΤΟΣ (GR1300111), ένα σημαντικό καρστικό υδροφορέα πλακωδών ασβεστολίθων με νερό αρίστης ποιότητας και το ΠΟΡΩΔΕΣ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΛΕΚΑΝΗΣ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ (GR1300100) που αποτελείται από αλλεπάλληλους Υδροφορείς που αναπτύσσονται σε ενστρώσεις υδροπερατών σχηματισμών και θεωρείται ως ενιαίος υδροφόρος. Το υδατικό δυναμικό του: 6.000.000 m³.
Από τις γεωτρήσεις της περιοχής, υδρεύεται μεγάλο μέρος της πόλης του Ηρακλείου. Επίσης στην περιοχή δραστηριοποιούνται δύο εταιρείες εμφιάλωσης νερού. Το βέβαιο είναι ότι θα κλείσουν, με αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι 20 περίπου εργαζόμενοι.
Η περιοχή αντιμετωπίζει το καλοκαίρι θέμα επάρκειας νερού. Το νέο αεροδρόμιο θα χρειάζεται 2.000 m³ νερού την ημέρα! Θα γίνουν νέες γεωτρήσεις που όμως θα αντλούν από τους ίδιους υδροφορείς, και δεν θα επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, μια που τα αποθέματα νερού είναι συγκεκριμένα.
* Με την εξαφάνιση των δέντρων και του εδάφους που πάνω του θα πέσουν τσιμεντένια κτήρια και άσφαλτος, όπου θα κινούνται διαρκώς οχήματα και αεροπλάνα, θα αυξηθεί σημαντικά η θερμοκρασία και θα επηρεαστεί το κλίμα της περιοχής. Αυτό, σε συνδυασμό με την λειψυδία, θα υποβαθμίσει σε ακραίο βαθμό τις καλλιέργειες. Δηλαδή θα ξεραθεί ο τόπος και μάλιστα σε μεγάλη ακτίνα, περιφεριακά του αεροδρομίου.
* Με την επί 24ώρου βάσεως λειτουργία του αεροδρομίου θα επηρεαστεί αρνητικά η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η ηχορύπανση θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 75 dB στις περισσότερες περιοχές που πλήττονται από το αεροδρόμιο.
* Με την εγκατάσταση μηχανημάτων ILS και άλλων ραδιοναυτιλιακών συσκευών θα εκπέμπεται ακτινοβολία με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Οι συγκεκριμένες επιπτώσεις δεν αναφέρονται καν στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Επίσης, έχουν ήδη τοιχοκολληθεί τα πρώτα αιτήματα έξωσης, για την αποβολή των ιδιοκτητών από τις εκτάσεις τους, για λόγους ''δημόσιας ωφέλειας''. Οι τιμές των απαλλοτριώσεων εξευτελιστικές. Επίσης θα πρέπει να μετεγκατασταθούν οι κάτοικοι των χωριών Ευαγγελισμού, Λιλιανού, Ρουσσοχώρια και Αρχάγγελος με αποτέλεσμα να βρεθούν ξεσπιτωμένοι και χωρίς ιδιοκτησίες εκατοντάδες άνθρωποι που σήμερα ζουν με αξιοπρέπεια. Καμία μελέτη, πόσο μάλλον πρόβλεψη αποζημίωσης, δεν έχει γίνει για την αναγκαστική μετεγκατάστασή τους.
Η Πεδιάδα έχει ήδη -από το 1940- θυσιάσει ένα μεγάλο τμήμα της, για την κατασκευή ενός στρατιωτικού αεροδρομίου, (σήμερα ΝΑΤΟικό )Τώρα η κυβέρνηση αποφασίζει να πλήξει ακόμη μια φορά αυτό τον εύφορο τόπο και τους κατοίκους του με την κατασκευή και λειτουργία ενός πολιτικού και μάλιστα διεθνούς αεροδρομίου. Το νέο αεροδρόμιο θα λειτουργεί δίπλα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Καστελλίου (133 ΣΜ) και το οπλοστάσιό του. Όταν θα απογειώνονται τα F-16 για τις αναχαιτίσεις, εκείνη την ώρα δεν γίνεται να προσγειώνεται / απογειώνεται αεροπλάνο στο πολιτικό αεροδρόμιο, πράγμα που σημαίνει καθυστερήσεις στις πτήσεις και δυσαρεστημένους πελάτες.
Το νέο αεροδρόμιο, όταν και εφόσον λειτουργήσει, θα αποτελεί έναν ακριβό προορισμό, ένα αεροδρόμιο με μεγάλους φόρους και μεγάλο κόστος μετακίνησης από το αεροδρόμιο προς το Ηράκλειο και τις άλλες μεγάλες πόλεις. Οι προσγειώσεις θα έχουν μεγαλύτερες αναταράξεις λόγω του ότι η περιοχή της πεδιάδας περιβάλλεται από βουνά σε σύγκριση πάντα με του αεροδρομίου ''Ν. Καζαντζάκης'' Ηρακλείου. Οι επιβάτες θα επιβαρυνθούν με το μεγάλο κόστος της μεταφορά τους στο Ηράκλειο.
Ο αριθμός των αεροπλάνων που θα προσγειώνονται / απογειώνονται, αλλά θα είναι ο ίδιος με του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκη.
Πριν δέκα χρόνια το σημερινό αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης, είχε κάποια βασικά προβλήματα στη λειτουργία του. Σήμερα όμως αυτά τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί. Με την αναστολή λειτουργίας της παρακείμενης ''126 Σμηναρχία Μάχης'', διευκολύνεται ακόμα περισσότερο η επέκταση και εκσυγχρονισμός του. Το κόστος ασύγκριτα μικρότερο από αυτό της κατασκευής ενός νέου αερολιμένα, και μάλιστα πάνω σε γη υψηλής παραγωγικότητας που θα καταστραφεί. Το περιβαλλοντικό κόστος αυτής της καταστροφής δεν συνυπολογίζεται στο κόστος κατασκευής. Αν και υπάρχουν λύσεις, με πολύ λιγότερες περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις, οι πολιτικοί επιμένουν στην καταστροφή τού Ομφάλιου Πεδίου, και την εξαθλίωση των κατοίκων του. Η περιοχή κατασκευής του νέου αεροδρομίου, ανήκει στο δήμο Μινώα Πεδιάδας. Ονομάστηκε έτσι ο δήμος, ακριβώς επειδή αυτή η Πεδιάδα, η Μινώα Γη, έτρεφε την Κνωσσό και όχι μόνο. Χωρίς Μινώα γη, χωρίς Πεδιάδα, χάνει την ταυτότητά του ο τόπος, και την ιστορία του. Σ' αυτή την περιοχή έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 2000 άγνωστες αρχαιολογικές θέσεις όλων των εποχών. Αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το αρχαιότερο μέχρι σήμερα -στον ευρωπαϊκό χώρο- σύστημα επικοινωνίας, που λειτουργούσε με πυρές (Μινωικές Φρυκτωρίες). Τι σχέση έχει η Μινώα Πεδιάδα και ο πολιτισμός της με μια βαριά βιομηχανία όπως είναι ένα αεροδρόμιο, μέσα στην καρδιά της; Σκέτο καρκίνωμα μέσα σε έναν υγιή οργανισμό, και με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Με τη δημιουργία του αεροδρομίου παραβιάζονται
i. Το άρθρο 24 παράγραφος 1 του Συντάγματος (βλ. απόφαση 1433/2017 του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για Συνταγματική προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας),
ii. Το άρθρο 4 παράγραφος 2 του Νόμου 1650 της 15/16.10.86 για την προστασία του περιβάλλοντος και
iii. Tα άρθρα 13 και 14 του Νόμου 3199/2003 για την Προστασία και Διαχείριση των Υδάτων.
...για να γίνει ένα έργο που θα αυξήσει τα κέρδη κάποιων ξένων εταιρειών.
Παραθέτω ένα απόσπασμα από την Αντιγόνη του Σοφοκλή.
«Το χρήμα, είναι το χειρότερο κακό στους ανθρώπους
Αυτό γκρεμίζει πολιτείες και κάνει άντρες να ξεπορτίζουν απ’ τα σπίτια τους.
Στρέφει το μυαλό των ανθρώπων στο κακό,
Τους μαθαίνει της πανουργίας τους δρόμους
Και να κάνουν κάθε ασέβεια […]
Πολλά γεννούν το δέος το μέγα δέος ο άνθρωπος γεννά […]
Τέχνες μαστορικές σοφίστηκε που δεν τις βάζει ο νους,
Κι όμως μια στο καλό, μια στο κακό κυλάει»
Το Πελίτι υποστηρίζει το δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Πεδιάδας Καστελλίου για να κρατήσουν τη γη τους και τα λιόδεντρά τους.
θα τελειώσω με ένα απόσπασμα από το ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ,
Σε σκοτεινούς καιρούς.
Δε θα λένε: τον καιρό που η βελανιδιά τα κλαδιά της ανεμοσάλευε.
Θα λένε: τον καιρό που ο μπογιατζής τσάκιζε τους εργάτες.
Δεν θα λένε: Τον καιρό που το παιδί πετούσε βότσαλα πλατιά στου ποταμού το ρέμα.
Θα λένε: Τον καιρό που ετοιμάζονταν οι μεγάλοι πόλεμοι.
Δε θα λένε: Τον καιρό που μπήκε στην κάμαρα η γυναίκα.
Θα λένε τον καιρό που οι μεγάλες δυνάμεις συμμαχούσαν ενάντια στους εργάτες.
Μα δε θα λένε: Ήταν σκοτεινοί καιροί.
Θα λένε: Γιατί σωπαίναν οι ποιητές τους.
Του Παναγιώτη Σαϊνατούδη, ιδρυτή του Πελίτι.
Εδώ μπορεί να υπογράψει όποιος θέλει το ψήφισμα.
https://secure.avaaz.org/el/petition/Elliniki_Kyvernisi_Perifereia_Kritis_Dimo_Minoa_Pediadas_Na_stamatisoyn_oi_diadikasies_gia_neo_aerodromio_sto_Kastelli
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε:
http://prosoxiaerodromio.gr
https://www.facebook.com/oxiaerodromiostokastelli
Περπατούσα ανάμεσα στις ελιές και έβγαζα χαλαρά φωτογραφίες των δέντρων και των κορμών τους. Χαλάρωνα κοιτάζοντας τα βουνά και τον κάμπο. Τότε «ήρθε» ένα αεροπλάνο στο «όνειρο»και στη «χαλάρωση» που είχα μπει. Ένααεροπλάνο όπως αυτά που συμμετείχαν στην μάχη της Κρήτης και άρχισε να θερίζει τα λιόδεντρα. Τα δέντρα έπεφταν νεκρά στο κάμπο. Από τον κορμό τους έτρεχε λάδι, αλλά δεν ήταν λάδι ελιάς, ήταν λάδι μηχανής που μύριζε άσχημα.
Τρόμαξα, ξύπνησα!!!
Η πεδιάδα του Καστελλίου είναι από τις πιο εύφορες της Κρήτης. Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία σε αυτή την πεδιάδα έπεσε ο ομφάλιος λώρος του Δία κατά τη μεταφορά του από τη σπηλιά που γεννήθηκε στο όρος Δίκτη, προς τη σπηλιά που μεγάλωσε στον Ψηλορείτη. Γι' αυτό και ονομάζεται Ομφάλιο Πεδίο. Ανάμεσα σε αυτά τα βουνά βρίσκεται η πεδιάδα του Καστελλίου.
Στη μέση αυτής της πεδιάδας, με άνω των 2.000.000 ελαιοδέντρων (σε όλο το Δήμο Μινώα Πεδιάδας έχουν καταγραφεί και επιδοτούνται 3.200.000 ελαιόδεντρα), η Ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να φυτέψει ένα διεθνές αεροδρόμιο, για το οποίο θα αποψιλωθούν 12.000 στρέμματα γόνιμης γης, θα ξεριζωθούν 200.000 ελαιόδεντρα και θα επηρεαστούν από τους ρύπους των αεροπλάνων τα υπόλοιπα 1.800.000 δέντρα.
Ακόμα και για τις εξαιρετικά υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (International Olive Council), το ελαιόλαδο που παράγεται στην περιοχή είναι εξαιρετικής ποιότητας. Ο δήμος παράγει περίπου 15 χιλιάδες τόνους ελαιολάδου, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της παραγωγής της Κρήτης. Όμως η ανώτατη ποιότητά του, τού δίνει επιπλέον αξία. Στην περιοχή έχει εγκριθεί από την ΕΕ το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Θραψανού (Καν. ΕΚ αριθ. 1241/2002 της Επιτροπής της 10/7/2002), το οποίο δεν θα υπάρχει πλέον.
Ο πρωτογενής τομέας (ελιές, αμπέλια, κτηνοτροφία κ.ά) αλλά και ο δευτερογενής που στηρίζεται στον πρωτογενή (ελαιουργεία, οινοποιεία, τυροκομεία κ.ά), προσφέρουν πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ στο Τοπικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, ποσό που υπερβαίνει σήμερα τα ετήσια έσοδα του Αεροδρομίου Ηρακλείου!
Το αεροδρόμιο θα φιλοξενεί περισσότερες από 100.000 πτήσεις ετησίως!
Στο νέο αεροδρόμιο, δηλαδή στην καρδιά της πεδιάδας, θα καίγονται πάνω από εκατό χιλιάδες τόνοι κηροζίνης το χρόνο και θα διασπείρονται και θα εναποτίθενται τα αντίστοιχα ρυπογόνα προϊόντα και υποπροϊόντα σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων με αποτέλεσμα να απειλείται καθημερινά η υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, το περιβάλλον, και η οικονομία με:
* Τη ρύπανση του αέρα, του νερού και του εδάφους.
* Τη ρύπανση όλων των εναπομεινάντων ελαιόδεντρων της πεδιάδας.
* Τη ρύπανση των υπολοίπων καλλιεργειών της περιοχής.
* Τη ρύπανση των βοσκοτόπων με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κτηνοτροφία.
Τα παραγόμενα οξέα (NOx, SO2) σε συνδυασμό με την συνήθη υγρασία που επικρατεί θα προκαλούν όξινη βροχή με αποτέλεσμα τη ρύπανση των Υδροφορέων, ήτοι: το ΚΑΡΣΤΙΚΟ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΔΙΚΤΗΣ- ΝΙΠΙΔΙΤΟΣ (GR1300111), ένα σημαντικό καρστικό υδροφορέα πλακωδών ασβεστολίθων με νερό αρίστης ποιότητας και το ΠΟΡΩΔΕΣ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΛΕΚΑΝΗΣ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ (GR1300100) που αποτελείται από αλλεπάλληλους Υδροφορείς που αναπτύσσονται σε ενστρώσεις υδροπερατών σχηματισμών και θεωρείται ως ενιαίος υδροφόρος. Το υδατικό δυναμικό του: 6.000.000 m³.
Από τις γεωτρήσεις της περιοχής, υδρεύεται μεγάλο μέρος της πόλης του Ηρακλείου. Επίσης στην περιοχή δραστηριοποιούνται δύο εταιρείες εμφιάλωσης νερού. Το βέβαιο είναι ότι θα κλείσουν, με αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι 20 περίπου εργαζόμενοι.
Η περιοχή αντιμετωπίζει το καλοκαίρι θέμα επάρκειας νερού. Το νέο αεροδρόμιο θα χρειάζεται 2.000 m³ νερού την ημέρα! Θα γίνουν νέες γεωτρήσεις που όμως θα αντλούν από τους ίδιους υδροφορείς, και δεν θα επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, μια που τα αποθέματα νερού είναι συγκεκριμένα.
* Με την εξαφάνιση των δέντρων και του εδάφους που πάνω του θα πέσουν τσιμεντένια κτήρια και άσφαλτος, όπου θα κινούνται διαρκώς οχήματα και αεροπλάνα, θα αυξηθεί σημαντικά η θερμοκρασία και θα επηρεαστεί το κλίμα της περιοχής. Αυτό, σε συνδυασμό με την λειψυδία, θα υποβαθμίσει σε ακραίο βαθμό τις καλλιέργειες. Δηλαδή θα ξεραθεί ο τόπος και μάλιστα σε μεγάλη ακτίνα, περιφεριακά του αεροδρομίου.
* Με την επί 24ώρου βάσεως λειτουργία του αεροδρομίου θα επηρεαστεί αρνητικά η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η ηχορύπανση θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 75 dB στις περισσότερες περιοχές που πλήττονται από το αεροδρόμιο.
* Με την εγκατάσταση μηχανημάτων ILS και άλλων ραδιοναυτιλιακών συσκευών θα εκπέμπεται ακτινοβολία με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Οι συγκεκριμένες επιπτώσεις δεν αναφέρονται καν στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Επίσης, έχουν ήδη τοιχοκολληθεί τα πρώτα αιτήματα έξωσης, για την αποβολή των ιδιοκτητών από τις εκτάσεις τους, για λόγους ''δημόσιας ωφέλειας''. Οι τιμές των απαλλοτριώσεων εξευτελιστικές. Επίσης θα πρέπει να μετεγκατασταθούν οι κάτοικοι των χωριών Ευαγγελισμού, Λιλιανού, Ρουσσοχώρια και Αρχάγγελος με αποτέλεσμα να βρεθούν ξεσπιτωμένοι και χωρίς ιδιοκτησίες εκατοντάδες άνθρωποι που σήμερα ζουν με αξιοπρέπεια. Καμία μελέτη, πόσο μάλλον πρόβλεψη αποζημίωσης, δεν έχει γίνει για την αναγκαστική μετεγκατάστασή τους.
Η Πεδιάδα έχει ήδη -από το 1940- θυσιάσει ένα μεγάλο τμήμα της, για την κατασκευή ενός στρατιωτικού αεροδρομίου, (σήμερα ΝΑΤΟικό )Τώρα η κυβέρνηση αποφασίζει να πλήξει ακόμη μια φορά αυτό τον εύφορο τόπο και τους κατοίκους του με την κατασκευή και λειτουργία ενός πολιτικού και μάλιστα διεθνούς αεροδρομίου. Το νέο αεροδρόμιο θα λειτουργεί δίπλα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Καστελλίου (133 ΣΜ) και το οπλοστάσιό του. Όταν θα απογειώνονται τα F-16 για τις αναχαιτίσεις, εκείνη την ώρα δεν γίνεται να προσγειώνεται / απογειώνεται αεροπλάνο στο πολιτικό αεροδρόμιο, πράγμα που σημαίνει καθυστερήσεις στις πτήσεις και δυσαρεστημένους πελάτες.
Το νέο αεροδρόμιο, όταν και εφόσον λειτουργήσει, θα αποτελεί έναν ακριβό προορισμό, ένα αεροδρόμιο με μεγάλους φόρους και μεγάλο κόστος μετακίνησης από το αεροδρόμιο προς το Ηράκλειο και τις άλλες μεγάλες πόλεις. Οι προσγειώσεις θα έχουν μεγαλύτερες αναταράξεις λόγω του ότι η περιοχή της πεδιάδας περιβάλλεται από βουνά σε σύγκριση πάντα με του αεροδρομίου ''Ν. Καζαντζάκης'' Ηρακλείου. Οι επιβάτες θα επιβαρυνθούν με το μεγάλο κόστος της μεταφορά τους στο Ηράκλειο.
Ο αριθμός των αεροπλάνων που θα προσγειώνονται / απογειώνονται, αλλά θα είναι ο ίδιος με του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκη.
Πριν δέκα χρόνια το σημερινό αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης, είχε κάποια βασικά προβλήματα στη λειτουργία του. Σήμερα όμως αυτά τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί. Με την αναστολή λειτουργίας της παρακείμενης ''126 Σμηναρχία Μάχης'', διευκολύνεται ακόμα περισσότερο η επέκταση και εκσυγχρονισμός του. Το κόστος ασύγκριτα μικρότερο από αυτό της κατασκευής ενός νέου αερολιμένα, και μάλιστα πάνω σε γη υψηλής παραγωγικότητας που θα καταστραφεί. Το περιβαλλοντικό κόστος αυτής της καταστροφής δεν συνυπολογίζεται στο κόστος κατασκευής. Αν και υπάρχουν λύσεις, με πολύ λιγότερες περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις, οι πολιτικοί επιμένουν στην καταστροφή τού Ομφάλιου Πεδίου, και την εξαθλίωση των κατοίκων του. Η περιοχή κατασκευής του νέου αεροδρομίου, ανήκει στο δήμο Μινώα Πεδιάδας. Ονομάστηκε έτσι ο δήμος, ακριβώς επειδή αυτή η Πεδιάδα, η Μινώα Γη, έτρεφε την Κνωσσό και όχι μόνο. Χωρίς Μινώα γη, χωρίς Πεδιάδα, χάνει την ταυτότητά του ο τόπος, και την ιστορία του. Σ' αυτή την περιοχή έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 2000 άγνωστες αρχαιολογικές θέσεις όλων των εποχών. Αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το αρχαιότερο μέχρι σήμερα -στον ευρωπαϊκό χώρο- σύστημα επικοινωνίας, που λειτουργούσε με πυρές (Μινωικές Φρυκτωρίες). Τι σχέση έχει η Μινώα Πεδιάδα και ο πολιτισμός της με μια βαριά βιομηχανία όπως είναι ένα αεροδρόμιο, μέσα στην καρδιά της; Σκέτο καρκίνωμα μέσα σε έναν υγιή οργανισμό, και με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Με τη δημιουργία του αεροδρομίου παραβιάζονται
i. Το άρθρο 24 παράγραφος 1 του Συντάγματος (βλ. απόφαση 1433/2017 του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για Συνταγματική προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας),
ii. Το άρθρο 4 παράγραφος 2 του Νόμου 1650 της 15/16.10.86 για την προστασία του περιβάλλοντος και
iii. Tα άρθρα 13 και 14 του Νόμου 3199/2003 για την Προστασία και Διαχείριση των Υδάτων.
...για να γίνει ένα έργο που θα αυξήσει τα κέρδη κάποιων ξένων εταιρειών.
Παραθέτω ένα απόσπασμα από την Αντιγόνη του Σοφοκλή.
«Το χρήμα, είναι το χειρότερο κακό στους ανθρώπους
Αυτό γκρεμίζει πολιτείες και κάνει άντρες να ξεπορτίζουν απ’ τα σπίτια τους.
Στρέφει το μυαλό των ανθρώπων στο κακό,
Τους μαθαίνει της πανουργίας τους δρόμους
Και να κάνουν κάθε ασέβεια […]
Πολλά γεννούν το δέος το μέγα δέος ο άνθρωπος γεννά […]
Τέχνες μαστορικές σοφίστηκε που δεν τις βάζει ο νους,
Κι όμως μια στο καλό, μια στο κακό κυλάει»
Το Πελίτι υποστηρίζει το δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Πεδιάδας Καστελλίου για να κρατήσουν τη γη τους και τα λιόδεντρά τους.
θα τελειώσω με ένα απόσπασμα από το ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ,
Σε σκοτεινούς καιρούς.
Δε θα λένε: τον καιρό που η βελανιδιά τα κλαδιά της ανεμοσάλευε.
Θα λένε: τον καιρό που ο μπογιατζής τσάκιζε τους εργάτες.
Δεν θα λένε: Τον καιρό που το παιδί πετούσε βότσαλα πλατιά στου ποταμού το ρέμα.
Θα λένε: Τον καιρό που ετοιμάζονταν οι μεγάλοι πόλεμοι.
Δε θα λένε: Τον καιρό που μπήκε στην κάμαρα η γυναίκα.
Θα λένε τον καιρό που οι μεγάλες δυνάμεις συμμαχούσαν ενάντια στους εργάτες.
Μα δε θα λένε: Ήταν σκοτεινοί καιροί.
Θα λένε: Γιατί σωπαίναν οι ποιητές τους.
Του Παναγιώτη Σαϊνατούδη, ιδρυτή του Πελίτι.
Εδώ μπορεί να υπογράψει όποιος θέλει το ψήφισμα.
https://secure.avaaz.org/el/petition/Elliniki_Kyvernisi_Perifereia_Kritis_Dimo_Minoa_Pediadas_Na_stamatisoyn_oi_diadikasies_gia_neo_aerodromio_sto_Kastelli
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε:
http://prosoxiaerodromio.gr
https://www.facebook.com/oxiaerodromiostokastelli
https://www.apenantioxthi.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου