Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΥΓΕΣ.



Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις μύγες


πετώ
Οι μύγες είναι έντομα που ανήκουν στην τάξη Δίπτερα, το όνομα προέρχεται από την ελληνική δι- "δύο" και πτερών πτερών "φτερά".
Υπάρχουν περίπου 125.000 είδη μύγες που έχουν περιγραφεί από την επιστήμη. Ο πραγματικός αριθμός ειδών στον κόσμο είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος.
Περιλαμβάνουν πολλά γνωστά έντομα , όπως μύγες σπιτιών, μύγες, κουνούπια, σκνίπες, μαύρες μύγες και μύγες φρούτων.
Οι μύγες είναι συχνά άφθονες και απαντώνται σχεδόν σε όλους τους χερσαίους οικοτόπους στον κόσμο εκτός από την 
Ανταρκτική .
fly-2
Οι περισσότερες μύγες ζουν λιγότερο από ένα χρόνο . Πολλά είδη μύγα επιβιώνουν το χειμώνα μόνο ως αυγά. Άλλοι επιβιώνουν ως νεογνά, και μερικοί επιβιώνουν ως προνύμφες ή ενήλικες. Εκτός αν περνούν αδρανοποίηση, οι μύγες ενηλίκων δεν ζουν συνήθως πολύ, συχνά μόνο ένα ή δύο μήνες, και μερικές φορές λίγες μέρες ή εβδομάδες. Οι μύγες συνήθως περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους ως προνύμφη ή κουτάλα.
Οι μύγες είναι σχετικά μικρά μαλακά έντομα. οι περισσότεροι είναι λιγότερο από 1,5 εκατοστά (0,6 ίντσες) μακρύ .
Ο ήρωας του Gauromydas , με μήκος έως και 7 εκατοστά , θεωρείται γενικά ως η μεγαλύτερη μύγα στον κόσμο , ενώ ο μικρότερος είναι το Euryplatea nanaknihali , το οποίο σε 0,4 mm (0,016 ίντσες ) είναι μικρότερο από ένα σιτάρι αλατιού.
gauromydas ήρωες η μεγαλύτερη μύγα
Οι μύγες είναι προσαρμοσμένες για εναέρια κίνηση και τυπικά έχουν κοντό και εξορθολογισμένο σώμα.
Έχουν μόνο ένα ζευγάρι φτερά, σε αντίθεση με άλλα έντομα . Το δεύτερο ζευγάρι έχει εξελιχθεί σε εξελιγμένα μηχανιστικά όργανα γνωστά ως halteres , τα οποία δρουν ως αισθητήρες υψηλής ταχύτητας περιστροφικής κίνησης και επιτρέπουν στα διπτεράνια να εκτελούν προηγμένα ακροβατικά.
Η διάταξη των πτερυγίων τους δίνει μεγάλη ευελιξία κατά την πτήση , και τα νύχια και τα μαξιλάρια στα πόδια τους τους επιτρέπουν να προσκολλώνται σε ομαλές επιφάνειες .
Οι μύγες έχουν ένα κινητό κεφάλι με ένα ζευγάρι μεγάλα σύνθετα μάτια στις πλευρές του κεφαλιού, και στα περισσότερα είδη, τρεις μικρές ocelli στην κορυφή . Τα σύνθετα μάτια τους επιτρέπουν στις μύγες να βλέπουν σχεδόν 360 μοίρες 
ταυτόχρονα.
μάτι μάτι
Οι μύγες χρησιμοποιούν όραμα περισσότερο από τα περισσότερα έντομα . Επίσης, μερικές φορές ανιχνεύουν τις δονήσεις των φτερωτών. Όπως όλα τα έντομα, χρησιμοποιούν πολύ την αίσθηση της όσφρησης .
Ψάχνουν για φαγητό δοκιμάζοντας τα πράγματα με τα πόδια και τα πόδια τους.
Οι μύγες τρέφονται με υγρά και έχουν είτε λεπτά στόμια (όπως Mosquitos) είτε σφουγγάρι στο στόμα, ένα σωλήνα με ευρύτερο σφουγγάρι στο τέλος (όπως μύγες λουλουδιών και μύγες σπιτιών).
τροφοδοσία πτηνών
Οι μύγες ενηλίκων συχνά πίνουν νέκταρ. Τρώνε επίσης ζωικά περιττώματα και αποσυνθετική ύλη, συμπεριλαμβανομένων σάπια φρούτα, λαχανικά και κρέατα . Όταν μια μύγα βρίσκει τρόφιμα που είναι συμπαγή, τρίβει το φαγητό με τις τρίχες στην προβοσκίδα της, ένα σωληνωτό εξάρτημα από το στόμα της. Στη συνέχεια, η μύγα εμετεί ένα μείγμα σάλιου και χωνευτικών χυμών πάνω στο φαγητό. Αυτό διασπά το φαγητό και το μετατρέπει σε υγρή μορφή. Έτσι μολύνουν τα ανθρώπινα τρόφιμα. Ορισμένες θηλυκές μύγες πίνουν αίμα σπονδυλωτών , όπως από θηλαστικά για να αποκτήσουν την πρωτεΐνη που χρειάζονται για τα αυγά τους. Μερικοί ενήλικες είναι αρπακτικά ζώα , αρπάζουν άλλα έντομα, τους μαχαιρίζουν με το στόμα τους και απορροφούν το αίμα και τα όργανα τους.
Πολλές μύγες κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της τροφής τους ως προνύμφες . Κάποιοι τρώνε μύκητες ή φυτά, ειδικά φρούτα. Άλλα 
είδη τρώνε νεκρά ζώα και πολλές τρώνε κοπριά. Ορισμένα μικροσκοπικά σωματίδια τροφίμων φίλτρου από 
νερό γλυκού νερού. Μια μεγάλη ομάδα μύγες είναι παρασιτική. Βάζουν τα αυγά τους μέσα ή πάνω σε έντομα και αράχνες, και 
οι προνύμφες τρέφονται στο εσωτερικό του ξενιστή τους ενώ είναι ακόμα ζωντανές! Μερικά είδη είναι παράσιτα 
σπονδυλωτών, όπως θηλαστικά και πουλιά, και να πληγούν ή κάτω από το δέρμα.
Οι μύγες είναι συνήθως ενεργοί κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν είναι θερμότεροι και μπορούν να δουν καθώς πετούν. Οι προνύμφες μύγας συχνά τρέφονται συνεχώς, μέρα και νύχτα.
Οι μύγες έχουν πλήρη μεταμόρφωση . Οι ενήλικες θηλυκές μύγες βάζουν τα αυγά και στη συνέχεια οι μικρές νύμφες εκκολάπτονται από τα αυγά. Οι προνύμφες είναι συχνά τύπου σκουληκιών και δεν έχουν αρθρωτά πόδια. Αλατρίζουν (αποβάλλουν ολόκληρο το δέρμα) 
αρκετές φορές καθώς μεγαλώνουν. Τότε μετατρέπονται σε ένα κουτάνα, το οποίο είναι ένα στάδιο ηρεμίας που μεταμορφώνεται 
σε έναν ενήλικα.
κύκλου ζωής
Οι μύγες έχουν ταχείες αντανακλάσεις που βοηθούν τη διαφυγή τους από τους αρπακτικούς, αλλά οι σταθερές ταχύτητες πτήσης τους είναι συνήθως χαμηλές .
Το fly-fly είναι το ταχύτερο ιπτάμενο έντομο και έχει μέγιστες ταχύτητες περίπου 145 km / h (90 mph).
Η οικιακή μύγα , Musca domestica , είναι το πιο συνηθισμένο είδος μύγας . Είναι πιθανώς το έντομο με την 
ευρύτερη διανομή στον κόσμο. το housefly συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον άνθρωπο και τον έχει συνοδεύσει σε 
όλο τον πλανήτη.
Πολλές μύγες μιμούνται τσίμπημα έντομα όπως σφήκες ή μέλισσες , έτσι τα αρπακτικά θα τα αποφύγουν.
πετούν μιμούμενο σφήκα
Οι μύγες είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα επικονιάσεων μετά τις Υμενόπτερα (μέλισσες, σφήκες και συγγενείς).
Οι μύγες παίζουν ποικίλους συμβολικούς ρόλους σε διαφορετικούς πολιτισμούς . Αυτά περιλαμβάνουν θετικούς και αρνητικούς ρόλους στη θρησκεία. Στην παραδοσιακή θρησκεία Ναβάχο, το Big Fly είναι ένα σημαντικό πνεύμα. Στη χριστιανική δαιμονία, ο Βεελζεβούλ είναι μια δαιμονική μύγα, ο «Κύριος των Μύλων» και ένας θεός των Φιλισταίων.
Μύγες εμφανίζονται στη λαϊκή κουλτούρα σε έννοιες όπως η μύγα-on-the-wall ντοκιμαντέρ αποφάσεων στο χώρο του κινηματογράφου και της τηλεοπτικής παραγωγής.
fly-3
Η ταινία του Jurassic Park του 1993 του Steven Spielberg στηρίχθηκε στην ιδέα ότι το DNA θα μπορούσε να διατηρηθεί στα περιεχόμενα του στομάχου ενός μύγας που πιπιλίζει το αίμα απολιθωμένο σε κεχριμπάρι, αν και ο μηχανισμός έχει μειωθεί από τους επιστήμονες.
Οι μύγες έχουν εμπνεύσει το σχεδιασμό μικροσκοπικών ρομπότ που πετούν .
Η NASA βρίσκει την κοινή μύγα φρούτων - Drosophila melanogaster - αρκετά ελκυστικό "μοντέλο", αλλά όχι με τον τρόπο που μπορεί να σκεφτείς . Αυτό το μικροσκοπικό έντομο είναι ένα μοντέλο βιοϊατρικής έρευνας που μπορεί να αποκαλύψει τη βάση για την υγεία και την ασθένεια σε πολλά ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, επειδή μοιραζόμαστε τον βασικό βιοχημικό μηχανισμό της ζωής. Οι επιστήμονες της NASA μελετούν τις μύγες φρούτων για να κατανοήσουν τις μοριακές, γενετικές, κυτταρικές και φυσιολογικές αντιδράσεις ολόκληρων οργανισμών για διαστημική πτήση. Στη Γη και στο διάστημα, αυτά τα μοντέλα είναι πιο εύκολο να μελετηθούν από τους ανθρώπους. Χιλιάδες μύγες φρούτων καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο. Πολλές γενιές εκκολάπτονται μέσα σε λίγες ημέρες, επιτρέποντας τη μελέτη ασθενειών που θα χρειαστούν δεκαετίες για να αναπτυχθούν στους ανθρώπους.
Το Scaptia beyonceae είναι ένα είδος ιπτάμενου αλόγου που βρίσκεται στα Atherton Tablelands στο βορειοανατολικό Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Ανακαλύφθηκε το 1981 αλλά δεν έχει περιγραφεί επιστημονικά μέχρι το 2011, η μύγα ονομάζεται από την Αμερικανίδα καλλιτέχνη ηχογράφησης και την ηθοποιό Beyoncé . Ονομάστηκε έτσι χάρη στην εντυπωσιακή κοιλιά της, η οποία φαίνεται χρυσή στο χρώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το μαγαζί με γιγάντια σνακ στην Κίνα που έγινε viral

  Το μαγαζί με γιγάντια σνακ στην Κίνα που έγινε viral Αυτό το μαγαζί στην Κίνα είναι ένας παράδεισος για όσους αγαπούν τα σνακ κι αυτό γιατ...