Έναστρος Ουρανός
Αριθμοί που μαγεύουν μες στη Νύχτα του καλοκαιριού!
Ενας καθάριος ουρανός μ’ αστέρια, μες στη νύχτα του καλοκαιριού, είναι ίσως το πιο όμορφο θέαμα που μπορείς να χαζέψεις μετά από μια κουραστική μέρα. Η πιο χαλαρωτική στιγμή του 24ώρου, μετά από δουλειά αγκαζέ με τον καύσωνα.
Μπαλκόνι, κρύο ρόφημα και ψηλά το κεφάλι! Εκεί ψηλά κρύβεται ο “παράδεισος” σε μπλε φόντο, συνοδεία ουράνιων σωμάτων που λαμπυρίζουν και επιζητούν την προσοχή σου.
Λίγο αν αφεθείς στη μαγεία του τοπίου έχεις φύγει ‘ταξίδι’ μακρινό. Σε συνεπαίρνει όχι μόνο αυτό που βλέπεις, αλλά και η συνειδητοποίηση γύρω απ’ τους συσχετισμούς που λίγο ως πολύ γνωρίζεις για το σύμπαν και τα έναστρα “όντα” του.
Αν αφήσεις για λίγο τη σκέψη σου να χαθεί μες στο μπλε του ουρανού, θα τρομάξεις με τους συνειρμούς που σου προκαλούν τα μεγέθη, οι ποσότητες και οι ‘αραχνοΰφαντες’ ισορροπίες χάρη στις οποίες απολαμβάνεις την επίγεια ζωή σου.
Να η ευκαιρία για ένα γνωστικό ‘ξεσκόνισμα’ μιας και οι καλοκαιρινές νύχτες το απαιτούν:
Πόσο μακριά βρίσκονται τα αστέρια;
Ο Ήλιος είναι ένα μικρό-μικρομεσαίο αστέρι, από τα 250.000.000.000 (δισεκατομμύρια) αστέρια του Γαλαξία μας. Όμως σε εμάς ο Ήλιος φαντάζει τεράστιος αφού βρίσκεται πολύ κοντά στη Γη. Η απόσταση της Γης από τον Ήλιο είναι 150.000.000 χιλιόμετρα. Το φως του Ήλιου κάνει οκτώ περίπου λεπτά για να φθάσει στην επιφάνεια της Γης.
Τα άλλα αστέρια βρίσκονται πολύ-πολύ μακρύτερα από τον Ήλιο. Το κοντινότερο αστέρι στη Γη, μετά τον Ήλιο, βρίσκεται πολύ μακριά σε απόσταση 41.000.000.000.000 (τρισεκατομμύρια) χιλιόμετρα. Το φως από αυτό το αστέρι, κάνει 4 χρόνια για να φθάσει μέχρι τη Γη.
Έτσι, σε μικρότερη κλίμακα, αν ο Ήλιος μας ήταν ένα πορτοκάλι, θα βρισκόταν 10 μέτρα μακριά από τη Γη που θα είχε το μέγεθος ‘κεφαλάκι καρφίτσας’. Το επόμενο «πορτοκάλι-ήλιος» θα το συναντούσαμε μακριά, κάπου στην Αγγλία!
Πόσο μεγάλος είναι ο Γαλαξίας μας;
Ο Γαλαξίας μας είναι μια τεράστια συγκέντρωση αστεριών, αερίων και σκόνης. Οι διαστάσεις του είναι ασύλληπτα μεγάλες αφού οι σπείρες του είναι το αποτέλεσμα συνάθροισης 250.000.000.000 δισεκατομμυρίων αστεριών σαν τον Ήλιο μας. Θα περίμενε κανείς ότι με τόσα πολλά αστέρια θα υπήρχε συνωστισμός. Αντιθέτως, τα αστέρια του Γαλαξία μας βρίσκονται σε αστρονομικά μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους. Η διάμετρος του Γαλαξία μας είναι 100.000 έτη φωτός. Αρκεί να σκεφτούμε πως από τη Γη μέχρι τη Σελήνη είναι απόσταση 1 δευτερόλεπτο φωτός επειδή το φως χρειάζεται 1 δευτερόλεπτο για να πάει στη Σελήνη. Ενώ, για να διασχίσει το Γαλαξία μας από τη μια μεριά στην άλλη χρειάζεται 100.000 χρόνια!
Στο γνωστό Σύμπαν που έχουμε παρατηρήσει υπάρχουν τουλάχιστον μισό τρισεκατομμύριο Γαλαξίες (500.000.000.000).
Βρες, πόσα αστέρια έχει το Σύμπαν!
Αν πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό των αστεριών ενός τυπικού Γαλαξία, σαν το δικό μας, με τον αριθμό των Γαλαξιών θα βρούμε πόσα αστέρια πάνω-κάτω υπάρχουν στο Σύμπαν:
250.000.000.000 Χ 500.000.000.000 = 125.000.000.000.000.000.000.000
Μπορείς να διαβάσεις αυτόν τον αριθμό; Αυτός ο αριθμός μας λέει πόσα αστέρια έχει το Σύμπαν. Είναι περισσότερα από τους κόκκους άμμου σε όλες τις παραλίες της Γης! Ένα από αυτά τα αστέρια, είναι ο Ήλιος μας που συντηρεί το φαινόμενο της ζωής πάνω στον πλανήτη μας.
Πηγή: Ίδρυμα Ευγενίδου
Όλα όσα βλέπουμε στον ουρανό ανήκουν στο παρελθόν!
Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν τη ζώνη του Γαλαξία μας "η γέφυρα του χρόνου" και κατά κάποιον τρόπο δεν είχαν καθόλου άδικο. Επειδή απαιτείται η παρέλευση κάποιου χρόνου, για να φτάσει μέχρις εμάς το φως από τα απόμακρα άστρα και τους γαλαξίες, όταν κοιτάζουμε στο διάστημα, βλέπουμε τις εικόνες των διαφόρων ουράνιων αντικειμένων, όπως ήταν στο παρελθόν και όχι όπως είναι την στιγμή που τα κοιτάμε. Οι αστρονόμοι αποκαλούν το φαινόμενο αυτό "χρόνο παρέλευσης", που σημαίνει ότι όλα όσα βλέπουμε στον ουρανό ανήκουν στο παρελθόν.
Το άστρο Αλντεμπαράν στον αστερισμό του Ταύρου, για παράδειγμα, απέχει 68 έτη φωτός από τη Γη μας. Έτσι, όταν φτάσετε στα 68 σας γενέθλια, θα μπορέσετε να δείτε τον Αλντεμπαράν όπως ήταν την ημέρα που γεννηθήκατε…
Οι αριθμοί είναι απλά τόσο απίθανα ασύλληπτοι, σε σημείο που είτε παρατηρείς μια φυσιολογική χρονοκαθυστέρηση σε επίπεδο κατανόησης είτε πιάνεις τον εαυτό σου μ’ ένα αυτάρεσκο χαμόγελο αμφισβήτησης.
Όπως και να ’χει, ας ξεχαστούμε πατώντας το play παρακάτω.
Δε λέω! … καλοί είναι οι αριθμοί γιατί μας ‘προσγειώνουν’, το χάζι όμως είναι αυτό που θα μας ‘απογειώσει’:
Καλό ‘ταξίδι’, λοιπόν!
http://www.macroskopio.gr/el
http://www.macroskopio.gr/el
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου