Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

ΦΥΤΟΦΑΓΑ ΚΑΙ ΧΟΡΤΟΦΑΓΑ 4---Gatherers: Vegetarians and Herbivores. Part 4



Δημοσιεύτηκε στις 22 Απρ 2017
▶ FULL ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ | 

http: //planetdoc.tv/playlist-full-doc ...

▶ ισπανικό βίντεο: http: //planetdoc.tv/documental-recole ...

Η ανθρώπινη νοημοσύνη των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών και οι εξευγενισμένες τεχνικές, έφεραν τον έλεγχο του περιβάλλοντός του. Στη συνέχεια, έμαθε ότι αντί να πάει σε αναζήτηση των φυτών, μπαίνοντας σε δοκιμασίες όπως οι ελέφαντες ή τα θαλάσσια ιγκουάνα, θα μπορούσε να τα φυτέψει ο ίδιος ακριβώς δίπλα από το σπίτι του. Η εκκαθάριση στο δάσος,που πλέον ήταν καταφύγιο και κήπος: αποτέλεσαν τη γέννηση της γεωργίας, καθώς και την καθιστική ζωή του ανθρώπου. Αυτό έγινε περίπου 10.000 χρόνια πριν, και ονομαζόταν Νεολιθική Επανάσταση. 

Η γεωργία με αυτό το τρόπο προέκυψε ανεξάρτητα σε διάφορες διαφορετικές περιοχές του κόσμου, και ήταν η πρώτη από τις μεγάλες πολιτιστικές προόδους που έχουν μετασχηματιστεί στον πλανήτη, επιτρέποντας στους ανθρώπινους πληθυσμούς να πολλαπλασιαστούν. 

Στη συνέχεια, όπως συνέβη εδώ στα νησιά Τρόμπριαντ, κοντά στη Νέα Γουινέα, οι κάτοικοι κατάφεραν να επιτύχουν όλο και πιο μεγάλες συγκομιδές, καθιστώντας δυνατή την αποθήκευση της περίσσειας για κατανάλωση σε περιόδους που θα τις είχαν ανάγκη. Το αποτέλεσμα ήταν μια εγγυημένη προμήθεια τροφίμων όλο το χρόνο. 

Η γεωργία έφερε στα ανθρώπινα όντα τη δυνατότητα αναψυχής, ελεύθερου χρόνου, καθώς τους απελευθέρωσε από την ατέρμονη αναζήτηση για τα τρόφιμα και καταφύγιο. 

Στο τροπικό δάσος της Βενεζουέλας, η Makiritare εξακολουθούν να ζουν σε αυτάρκεις κοινότητες, των οποίων η επαφή με τον έξω κόσμο περιορίζεται στην απόκτηση ορισμένων πλαστικών σκευών από τα γύρω χωριά. 

Μετά τη συλλογή της μανιόκας από τα δέντρα,  το τρίβουν, μετατρέποντάς το σε ταπιόκας, ένα υγρό πολτό τον οποίο πρέπει στη συνέχεια να συμπιέσουν σε μεγάλα καλάθια για να εκχυλισθεί το υδροκυανικό οξύ, το οποίο είναι δηλητηριώδες. Το αποτέλεσμα είναι ένα είδος πάστα από την οποία η Makiritare προετοιμάζουν το αγαπημένο τους φαγητό. 

Το φαγητό είναι η «Casabe» ή «Το ψωμί της Ζούγκλας», ένα φρυγανισμένο επίπεδο ψωμί που αποτελεί τη βάση της διατροφής τους. 

Σε αυτό το σημείο, συμβαίνει ένα σημαντικό βήμα στην πολιτισμική εξέλιξη του ανθρώπου συλλέκτη.. Η συγκομιδή των τροφίμων γίνεται μαζί  και η  επεξεργασία, με αποτέλεσμα την μαγειρική, τη γαστρονομία, τη συνάντηση της οικογένειας και της φυλής γύρω από τη φωτιά ή το φούρνο, και έτσι το φαγητό γίνεται πολύ περισσότερο από απλή λήψη τροφής. Στη συνέχεια γίνεται μια κοινωνική πράξη, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των δεσμών. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε ουσιαστικά δεν υπάρχει σημαντικό ανθρώπινο πολιτιστικό γεγονός στον κόσμο που να μην το γιορτάσουμε  με το αντίστοιχο συμπόσιο. 

Στα υψίπεδα της Νέας Γουινέας, οι Παπούα πρόκειται να προετοιμάσουν μια από τις πιο περίπλοκες και έξυπνες συνταγές λαχανικών στον κόσμο: το Momo. Είναι μια πραγματική τελετουργία στην οποία όλο το χωριό συμμετέχει, μια παράδοση που διέπεται από τους πατροπαράδοτους κανόνες.
Ένα ενδιαφέρον video από το  Planet Doc,με δυνατότητα εμφάνισης ελληνικών υποτίτλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

16 Ιδέες Παθητικού Εισοδήματος για Νέους Ενήλικες

16 Ιδέες Παθητικού Εισοδήματος για Νέους Ενήλικες Από  την Kally  στις  18 Σεπτεμβρίου 2024 Είστε στα τέλη της εφηβείας σας ή στις αρχές της...