Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΣΧΟΒΟΔΙ


Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το 

muskox ( μοσχοβόδι ή μοσχόβους)


 "Ο μοσχόβους ή μοσχοφόρος μόσχος είναι μηρυκαστικό θηλαστικό του Αρκτικού κύκλου, ανήκει στην οικογένεια των βοοιδών, στη τάξη των αρτιοδακτύλων και απαντάται στη Γροιλανδία, στην Αλάσκα και στον Καναδά "     Βικιπαίδεια

μόσχου-βόδια
Το  muskox ( Ovibos moschatus ) γράφεται και μοσχοβόδι και είναι ένα  Αρκτ  θηλαστικό της οικογένειας Bovidae.
Τα μοσχοβόδια ζουν κυρίως στην καναδική Αρκτική περιοχή και τη Γροιλανδία , και με μικρούς  πληθυσμούς στη Σουηδία , τη Σιβηρία, τη Νορβηγία , και την Αλάσκα.
Για τα Musk Ox οικότοπος είναι η τούνδρα της Αρκτικής .
Η διάρκεια ζωής του μόσχου-ox είναι από 12 εώς 20 έτη στην άγρια φύση και έως  27 χρόνια σε αιχμαλωσία .
Τα Musk Βόδια έχουν  κοντόχοντρη κατασκευή και έντονο εξόγκωμα στον ώμο .
Τα Muskox είναι 1,2 έως 1,5 m (4 έως 5 πόδια) ψηλά στο ύψος του ώμου, με τα θηλυκά από 1,35 έως 2,00  μέτρα  (4.4 ως 6,6 ft) σε μήκος, και τα μεγαλύτερα αρσενικά από 2,00 έως 2,50 m (6,6 ως 8,2 ft). Η μικρή  ουρά τους μόλις φτάνει τα 10 cm (3,9 in) .
muskox
Τα ενήλικα, κατά μέσο όρο, ζυγίζουν 285 κιλά (630 λίβρες) και κυμαίνονται από 180 έως 410 kg (400 έως 900 λίβρες) .
Τα Musk-βόδια είναι καλά προσαρμοσμένα στο ακραίο περιβάλλον τους με μια εξαιρετική μόνωση, μακριά, παχιά στρώση από σκούρα καστανά μαλλιά και ασαφή υπόστρωμα που ονομάζεται qiviut. Αυτό το υπόστρωμα πέφτει  όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στο τέλος του χειμώνα.
Στα muskox το χρώμα της γούνας κυμαίνεται  από σκούρο καφέ έως σχεδόν μαύρο, με τις κνήμες, τα πρόσωπα, και τις πλάτες από ανοιχτό καφέ ως λευκό.
μόσχου-ox
Τα muskox είναι , κοντά με γεροδεμένα και μεγάλα πόδια και στρογγυλεμένες οπλές που επιτρέπουν στο ζώο να κινείται μέσα από το ρηχό χιόνι και να είναι ένα ευέλικτος ορειβάτης στο χιόνι και στους βράχους.
Τα Muskoxen έχουν αιχμηρά κέρατα με στρογγυλεμένες βάσεις στο μέτωπο σχηματίζοντας καμπύλη προς τα κάτω και προς τα έξω, και στη συνέχεια προς τα πάνω, όπως τα μεγάλα αγκίστρια. Τα Κέρατα του αρσενικού είναι πολύ μεγαλύτερα από του θηλυκού και χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια αγώνων με τα θηλυκά. Και τα αρσενικά και τα θηλυκά χρησιμοποιούν τα κέρατα τους για να κυριαρχήσουν στα άλλα muskox αλλά  και για να παλέψουν με τα αρπακτικά ζώα.
Τα Βόδια musk τρώνε χόρτα, σπάρτα, λουλούδια, ρίζες, βρύα και λειχήνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν είναι άφθονα τα φυτά και διαθέσιμα. Το χειμώνα,  χρησιμοποιούν τις οπλές τους για να σκάβουν μέσα από το χιόνι για να βόσκουν σε πιο εύκολα να φαγωθούν θάμνους, ξυλώδη φυτά, crowberry, κουμαριές και ιτιές.
musk τα βόδια φαγητό
Το καλοκαίρι, τα musk τα βόδια βρίσκονται συνεχώς κοντά στο νερό και φαγητό καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας για να αποθηκεύσουν λίπος για το χειμώνα.
Τα Musk-βόδια είναι κοινωνικά ζώα και βρίσκονται συνήθως σε κοπάδια . Οι Αγέλες μπορεί να είναι  μικρές έως  3 ζώα ή  μεγάλες έως 100 ζώα. Συνήθως υπάρχουν περίπου 15 ζώα σε ένα κοπάδι.
μόσχου-βόδια-2
Εντός του κοπαδιού, Ο κυρίαρχος ταύρος ( αρσενικό) παρέχει ηγεσία , λαμβάνοντας το προβάδισμα στην απώθηση αρπακτικών διάβασης ποταμών και οδηγώντας την ομάδα. Υπάρχει επίσης μια ιεραρχία κυριαρχίας μέσα στο κοπάδι αγελάδων, και ορισμένα θηλυκά  αναλαμβάνουν  τον ηγετικό ρόλο σε κοπάδια θηλυκών. Μοναχικοί μόσχο-ox  μπορούμε να δούμε κατά τη διάρκεια  και τα τέλη του καλοκαιριού και είναι είτε μεγάλοι και γεροντικοί ταύροι ή νεαροί ταύροι που έχουν εκδιωχθεί από την αγέλη από ένα  δεσπόζοντα ταύρο.
Όταν απειλούνται, σχηματίζουν ένα « κύκλο σαν τα βαγόνια των Αμερικανών εποίκων σε άμυνα "  με τα μικρά τους στη μέση και αιχμηρά κέρατά τους προς τα έξω προς τους εχθρούς τους. Μια συμπαγής μάζα από μόσχο-βόδια μπορεί να είναι τρομακτική για τον εχθρό, και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα κέρατά του σε θανατηφόρο αποτέλεσμα.
muskoxen
Τα αρσενικά εκκρίνουν ουσία μοσχοβολιστή (εξ ου και το όνομα του μόσχου-ox) από τους αδένες που βρίσκονται κάτω από τα μάτια τους για να οριοθετούν την περιοχή τους και να προσελκύσουν τα θηλυκά.
Η εποχή του ζευγαρώματος για Musk Βόδια ξεκινά στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου . Τα αρσενικά θα ανταγωνίζονται για την κυριαρχία πάνω από ένα χαρέμι των θηλυκών, και ένα αρσενικό θα ζευγαρώσουν με αρκετά θηλυκά. Η περίοδος κύησης , στη συνέχεια, θα διαρκέσει περίπου 8 μήνες και το θηλυκό θα γεννήσει ένα μοσχάρι την άνοιξη .
Μέσα σε λίγες ώρες από τη γέννηση, τα μοσχάρια είναι σε θέση να ακολουθήσουν τις μητέρες τους που αναλαμβάνουν την προστασία τους. το νεαρό ζώο τρέφεται για περίπου 1 χρόνο από τη μητέρα του, αλλά κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου  βόσκει και σε χόρτα.
musk βόδι μητέρα και το μωρόΤα σημαντικότερα αρπακτικά για τα  muskoxen είναι οι Αρκτικοί λύκοι , οι οποίοι μπορεί να προκαλούν έως και το ήμισυ του συνόλου θνησιμότητας για τα είδη. Άλλα περιστασιακά αρπακτικά , πιθανότατα κυρίως αρπακτικά των μικρών μόσχων ή ανάπηρους ενήλικες, μπορεί να είναι οι σταχτιές αρκούδες και οι πολικές αρκούδες .
Μπορούν μειώθηκε ο πληθυσμός τους σε πολλά μέρη στις περιοχές τους στην Ευρώπη και την Αλάσκα,  ως αποτέλεσμα του υπερβολικού κυνηγίου , αλλά έχουν εκ νέου αναπληρωθεί με επιτυχία .
Ο σημερινός παγκόσμιος πληθυσμός των muskoxen εκτιμάται μεταξύ των 80.000 και 125.000 .
Muskoxen είναι o ευκαιριακά εξημερωμένα για το μαλλί, το κρέας και το γάλα.
Το μαλλί, qiviut , έχει βραβευθεί ιδιαίτερα για την απαλότητα, το μήκος, και την ικανότητα μόνωσης του. Οι τιμές ανάλογα με το μήκος του νήματος είναι μεταξύ των $ 40 και $ 80 ανά ουγγιά (28 γραμμάρια).
Ένα muskox μπορεί να φτάσει ταχύτητες μέχρι 60 χλμ/ώρα (37 mph).
 Ινουκτιτούτ ( σαν προφορά) είναι το επιστημονικό του όνομα  και σαν" umingmak " που μεταφράζεται σε " ο ένας γενειοφόρος ."
Ως μέλη της υποκατηγορίας Caprinae της οικογένειας Bovidae, muskoxen είναι πιο στενά συνδεδεμένα με τα πρόβατα και τις αίγες, παρά με τα βόδια, Ωστόσο, τοποθετούνται στο δικό τους γένος, Ovibos  (που κυριολεκτικά σημαίνει «πρόβατα-ox»).
Κατά τη διάρκεια της Εποχής των Πάγων , muskoxen βρέθηκαν στο μακρινό νότο ως το Κάνσας, αλλά όπως ο πάγος και η τούνδρα υποχώρησαν προς το βορρά, έτσι έκανε το muskox.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μίλτος Σαχτούρης – Ὀρυχεῖο

  Μίλτος Σαχτούρης – Ὀρυχεῖο Σοῦ γράφω γεμάτη τρόμο μέσα ἀπὸ μιὰ στοὰ νυχτερινὴ φωτισμένη ἀπὸ μίαν ἐλάχιστη λάμπα σὰ δαχτυλίθρα ἕνα βαγόνι π...